PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA OCENU GODIŠNJEG PROGRAMA REDOVNIH AKTIVNOSTI GRANSKIH SAVEZA I SPORTSKIH ORGANIZACIJA SA TERITORIJE GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 36/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju kriterijumi i merila za ocenu godišnjih programa redovnih aktivnosti granskih saveza koji svoju aktivnost obavljaju na nivou Grada (u daljem tekstu: granski savez), i sportskih organizacija ukoliko nisu ispunjeni zakonski uslovi da se granski savez formira (u daljem tekstu: sportske organizacije), i uređuje se način i postupak ocenjivanja godišnjeg programa.

Član 2

Granski savezi dostavljaju Gradskoj upravi za sport i omladinu (u daljem tekstu: Gradska uprava), jedinstveni program sportske grane za period od godinu dana (u daljem tekstu: program sportske grane).

Program sportske grane dostavlja se Gradskoj upravi u rokovima usklađenim sa uputstvom za izradu budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada).

Odredbe iz st. 1. i 2. ovog člana odnose se i na programe sportskih organizacija.

Član 3

Postupak ocenjivanja programa sportskih grana i sportskih organizacija sprovodi Komisija za ocenu programa u oblasti sporta (u daljem tekstu: Komisija).

Član 4

Komisiju obrazuje i imenuje Gradska uprava.

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, pet članova i njihove zamenike.

Članovi Komisije imenuju se iz reda istaknutih sportskih stručnjaka, sportista i predstavnika sportskih organizacija.

Komisija radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Gradska uprava.

Član 5

Komisija razmatra sve prispele programe iz člana 2. ovog pravilnika i ocenjuje njihov značaj za razvoj i unapređenje sporta u Gradu Novom Sadu (u daljem tekstu: Grad).

Član 6

Značaj programa iz člana 2. ovog pravilnika za razvoj i unapređenje sporta u Gradu, utvrđuje se prema sledećim kriterijumima i merilima:

1. Uticaju na zdravstveni i vaspitni razvoj dece i omladine

2. Popularnosti u školskom uzrastu

3. Uticaju na kvalitet života i razvoj ekološke svesti

4. Zastupljenosti na olimpijskim igrama

5. Uticaju na psihološki i motorički rast i razvoj učesnika trenažnog procesa

6. Pristupačnosti različitim uzrasnim kategorijama

7. Jednakoj pristupačnosti različitim polovima

8. Pristupačnosti licima sa posebnim potrebama

9. Pristupačnosti pravila za učesnike trenažnog procesa

10. Razgranatosti sistema takmičenja

11. Pristupačnosti, s obzirom na materijalna sredstva potrebna za aktivno učestvovanje u trenažnom procesu

12. Pristupačnosti organizacionih zahteva

13. Tradicionalnoj razvijenosti i zastupljenosti na teritoriji Grada

14. Zastupljenosti amaterizma.

Član 7

Komisija ocenjuje značaj programa iz člana 2. ovog pravilnika za razvoj i unapređenje sporta u Gradu, bodovanjem kriterijuma i merila iz člana 6. ovog pravilnika.

Najniži iznos boda je 1, a najviši 5.

Član 8

Na osnovu rezultata dobijenog bodovanjem programa, primenom kriterijuma i merila iz člana 6. ovog pravilnika, Komisija vrši rangiranje programa sportskih grana i sportskih organizacija.

Na osnovu izvršenog rangiranja iz stava 1. ovog člana, Komisija sačinjava predlog prioritetnih programa iz člana 2. ovog pravilnika, koji mogu ostvariti dotacije iz budžeta Grada.

Predlog Komisije iz stava 2. ovog člana mora biti obrazložen.

Član 9

Nakon izvršenog rangiranja programa sportskih grana, Komisija na predlog granskog saveza, utvrđuje rang pojedinačnih programa sportskih organizacija koje su udružene u granski savez.

Član 10

Izveštaj o sprovedenom postupku ocenjivanja programa iz člana 2. ovog pravilnika, sa zapisnikom o radu Komisije, rang-listom programa sportskih grana i pojedinačnih programa sportskih organizacija koje su udružene u granski savez, i predlogom prioritetnih programa sportskih grana iz člana 8. stav 2. ovog pravilnika, Komisija dostavlja Gradskoj upravi u roku od 30 dana od dana prijema programa sportskih grana.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".