PRAVILNIK
O ORGANIZACIJI, RADU I POSTUPANJU SA PRITVORENICIMA U POSEBNOJ PRITVORSKOJ JEDINICI

("Sl. glasnik RS", br. 81/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se organizacija i rad Posebne pritvorske jedinice i primena mere pritvora određenog u odnosu na lica protiv kojih se vodi krivični postupak pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu za organizovani kriminal i Većem za ratne zločine.

Član 2

Posebna pritvorska jedinica organizuje se kao posebna unutrašnja organizaciona jedinica izvan sastava službi u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Posebna pritvorska jedinica je zatvorenog tipa u kojoj se obavljaju poslovi fizičko-tehničkog obezbeđenja prostora i lica, sprovođenje pritvorenika, vođenje propisanih evidencija, poslovi zdravstvene zaštite i administrativno-pravni poslovi.

Član 3

U Posebnoj pritvorskoj jedinici obrazuje se Odeljenje za obezbeđivanje pritvorenika protiv kojih se vodi krivični postupak za organizovani kriminal i Odeljenje za obezbeđivanje pritvorenika za koje se vodi krivični postupak za ratne zločine.

Rad u Posebnoj pritvorskoj jedinici, može da se organizuje po principu periodične zamene neposrednih izvršilaca.

Poslove zdravstvene zaštite obavljaju lica koja su zaposlena u Službi za zdravstvenu zaštitu u Okružnom zatvoru u Beogradu, koje odredi direktor Uprave.

Poslove iz nadležnosti Službe za opšte poslove obavljaju zaposleni u Službi za opšte poslove u Okružnom zatvoru u Beogradu, koje odredi direktor Uprave.

Član 4

Posebnom pritvorskom jedinicom rukovodi načelnik koga određuje ministar nadležan za pravosuđe na predlog direktora Uprave.

Načelnik Posebne pritvorske jedinice odgovoran je za rad Posebne pritvorske jedinice i za svoj rad upravniku zatvora, direktoru Uprave i ministru nadležnom za pravosuđe.

Odeljenjima iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika rukovode načelnici odeljenja, koje određuje ministar nadležan za pravosuđe, na predlog direktora Uprave.

Načelnici Odeljenja, za svoj rad odgovorni su načelniku Posebne pritvorske jedinice.

Član 5

Lica koja obavljaju poslove i zadatke u Posebnoj pritvorskoj jedinici dužna su da podatke i saznanja do kojih dođu čuvaju kao službenu tajnu.

Član 6

U Posebnu pritvorsku jedinicu prima se lice protiv koga je određen pritvor rešenjem nadležnog suda, kao i lice u odnosu na koje je doneto rešenje o zadržavanju organa unutrašnjih poslova, zbog osnovane sumnje da je izvršilo krivično delo iz oblasti organizovanog kriminala ili ratnih zločina.

Uz rešenje za određivanje pritvora Posebnoj pritvorskoj jedinici se dostavlja pismeni nalog za prijem pritvorenika u Posebnu pritvorsku jedinicu.

Posebna pritvorska jedinica izdaje potvrdu o prijemu pritvorenika koja sadrži datum, čas i minut prijema.

Član 7

Neposredno posle prijema u Posebnu pritvorsku jedinicu pritvorenika pregleda lekar.

Lekarski nalaz unosi se u zdravstveni karton pritvorenika koji se čuva na posebnom mestu.

Podaci iz zdravstvenog kartona smatraju se službenom tajnom.

Član 8

Pritvorenik se smešta odvojeno od drugih pritvorenika u zasebnu prostoriju koja odgovara savremenim zdravstveno-higijenskim uslovima.

Pritvorenik se smešta u prostoriju od najmanje osam kubnih metara prostora, koja je zagrejana i dovoljno osvetljena.

Prostorije moraju raspolagati sanitarnim uređajima i drugim sredstvima za održavanje lične higijene.

Član 9

Pritvorenik ima pravo na posete bliskih srodnika, a po njegovom zahtevu lekara i drugih lica, kao i branioca ili punomoćnika koji ga zastupa ili koga je on pozvao radi davanja punomoćja o zastupanju.

Pritvorenik koji je strani državljanin ili lice bez državljanstva ima pravo na posetu diplomatsko-konzularnog predstavnika države čiji je državljanin, odnosno države koja štiti njegove interese ili nadležnih organa i organizacija Republike Srbije i nadležnih međunarodnih organizacija.

Posetu odobrava i nadzire, odnosno pojedine posete može zabraniti ako bi usled toga mogla da nastane šteta za vođenje postupka, kao i u interesu bezbednosti istražni sudija, odnosno predsednik veća nadležnog suda.

Član 10

Pritvorenik ima pravo na lekarsku pomoć i zdravstvenu zaštitu.

O izvršenom lekarskom pregledu, lečenju ili izvršenim medicinskim intervencijama sačinjava se dokumentacija koja je dostupna pritvoreniku, odnosno njegovom braniocu.

Specijalistički lekarski pregled odobrava istražni sudija, odnosno predsednik veća nadležnog suda na zahtev lekara opšte prakse iz Posebne pritvorske jedinice ili na zahtev samog pritvorenika.

Specijalistički lekarski pregled može obavljati lekar koga pritvorenik izabere.

Specijalistički lekarski pregled odobren isključivo na zahtev pritvorenika obavlja se na njegov trošak.

Član 11

Prava pritvorenika se mogu organičiti samo ako je to potrebno radi njegove lične bezbednosti, sprečavanja bekstva ili razloga koji bi mogao uticati na vođenje postupka.

Ograničenje prava pritvorenika određuje istražni sudija, odnosno predsednik veća nadležnog suda.

Član 12

Iz razloga navedenih u članu 11. stav 1. ovog pravilnika, istražni sudija, odnosno predsednik veća nadležnog suda može pritvoreniku ograničiti pravo da:

1) se o svom trošku hrani,

2) nosi svoje odelo i služi se svojim posteljnim stvarima,

3) o svom trošku nabavlja knjige, novine i druge stvari koje odgovaraju njegovim redovnim potrebama,

4) se dopisuje s licima van zatvora,

5) prima pisma i druge pošiljke.

Član 13

O svakoj povredi kućnog reda pritvorenika obaveštava se nadležni sud. Načelnik Posebne pritvorske jedinice obavezno obaveštava nadležni sud o razlozima primene mera prinude prema pritvoreniku.

Član 14

Pritvorenik se samo po nalogu nadležnog suda može privremeno izvesti iz Posebne pritvorske jedinice i sprovesti drugim organima.

Premeštaj pritvorenika iz jednog odeljenja posebne pritvorske jedinice u drugu, moguć je jedino iz razloga koji su predviđeni u članu 11. stav 1. ovog pravilnika.

Rešenje o premeštaju iz stava 2. ovog člana donosi direktor Uprave uz saglasnost istražnog sudije, odnosno predsednika veća nadležnog suda.

Član 15

Pre otpuštanja pritvorenika, u skladu sa zakonom, pregleda lekar kojeg je odredio direktor Uprave u smislu člana 3. stav 3. ovog pravilnika, a lekarski nalaz se unosi u zdravstveni karton pritvorenika.

Član 16

U odnosu na pitanja koja nisu bliže regulisana ovim pravilnikom, primenjivaće se odredbe Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnika o kućnom redu za primenu mere pritvora ("Službeni glasnik RS", broj 35/99).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".