ODLUKA
O DELOKRUGU, SASTAVU I NAČINU RADA SAVETA ZA MEĐUNACIONALNE ODNOSE GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 39/2005 i 40/2005 - ispr.)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se delokrug, sastav i način rada Saveta za međunacionalne odnose Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Savet), način izbora članova Saveta, kao i druga pitanja od značaja za njegov rad.

Član 2

Savet razmatra pitanja ostvarivanja, zaštite i unapređivanja nacionalne ravnopravnosti nacionalnih i etničkih zajednica u Gradu Novom Sadu (u daljem tekstu: Grad) u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, službene upotrebe jezika manjinskih nacionalnih i etničkih zajednica, negovanja tradicija, izgrađivanja dobrih međunacionalnih odnosa, uzajamnog poštovanja i tolerancije.

Savet daje mišljenje na predloge odluka i drugih akata koje donose organi Grada iz svoje nadležnosti, a koji se tiču nacionalnih i etničkih zajednica zastupljenih na teritoriji Grada.

Član 3

Savet ima devet članova.

Predstavnike u Savetu imaju srpska, mađarska, hrvatska i slovačka nacionalna zajednica.

Srpska nacionalna zajednica ima pet, mađarska dva, a hrvatska i slovačka nacionalna zajednica imaju po jednog predstavnika u Savetu.

Članove Saveta bira Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada) iz reda odbornika i iz reda uglednih građana nacionalnih i etničkih zajednica, a na predlog predstavnika nacionalnih zajednica iz stava 2. ovog člana, kao i konsultacija i predloga političkih i drugih organizacija nacionalnih i etničkih zajednica koje deluju na teritoriji Grada.

Savet ima predsednika i zamenika predsednika, koje bira na konstitutivnoj sednici iz reda svojih članova.

Član 4

Kada Savet razmatra pitanja i predloge odluka i drugih akata organa Grada koji se tiču prava nacionalnih i etničkih zajednica koje nisu zastupljene u Savetu, predstavnici tih nacionalnih i etničkih zajednica imaju pravo da učestvuju u radu, bez prava odlučivanja.

Član 5

Prilikom razmatranja pitanja iz svoje nadležnosti Savet ostvaruje saradnju sa organima Grada, gradskim upravama i službama, koje su dužne da na zahtev Saveta dostave tražene podatke i informacije iz svoje nadležnosti.

Savet sarađuje i sa organizacijama koje deluju u oblasti zaštite i unapređenja nacionalne ravnopravnosti, multikulturalnosti i tolerancije. Savet obaveštava Skupštinu Grada o stavovima i predlozima povodom razmatranja pitanja iz svog delokruga rada, koja je dužna da se o njima izjasni na prvoj narednoj sednici, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja predloga ili stava Saveta.

Član 6

Savet ima pravo da pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke ili drugog opšteg akta Skupštine Grada, kao i pravo da pred nadležnim sudom pokrene postupak za ocenu saglasnosti odluke ili drugog opšteg akta Skupštine sa Statutom Grada Novog Sada, pod uslovima predviđenim Zakonom.

Član 7

Savet donosi zaključke, stavove, mišljenja i predloge po pravilu konsenzusom.

Ako povodom pojedinog pitanja ne može da se postigne konsenzus, Savet odlučuje većinom od ukupnog broja članova Saveta.

U slučaju iz stava 2. ovog člana svaki član Saveta ima pravo da izdvoji svoje mišljenje.

Na ostala pitanja u vezi načina rada Saveta shodno se primenjuju odredbe Poslovnika Skupštine Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada" br. 3/2005 i 4/2005).

Član 8

Administrativno-tehničke poslove za potrebe rada Saveta obavlja Služba Skupštine Grada Novog Sada.

Član 9

Skupština Grada bira članove Saveta na prvoj narednoj sednici nakon donošenja ove odluke. Predlog za članove Saveta utvrđuje Komisija za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, na osnovu konsultacija i predloga nacionalnih zajednica iz člana 3. stava 3. ove odluke.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".