ODLUKA
O MANIFESTACIJAMA I PROGRAMIMA U OBLASTI KULTURE OD ZNAČAJA ZA GRAD

("Sl. list grada Niša", br. 43/2005)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se manifestacije i programi u oblasti kulture od značaja za grad, njihovo održavanje, organizovanje, upravljanje i finansiranje.

I STALNE MANIFESTACIJE

Član 2

Stalne manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad su one koje svojim značajem i sadržajima afirmišu grad i zadovoljavaju kulturne potrebe građana Niša.

Član 3

Stalne manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad su:

1. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti Niš";

2. Internacionalne horske svečanosti;

3. Likovna kolonija "Sićevo";

4. Književna kolonija "Sićevo";

5. Niške internacionalne muzičke svečanosti "Nimus";

6. "Majska pesma" - festival dečije muzike;

7. "Nisomnia" - muzički festival

8. Internacionalni Nišville džez festival

9. Novogodišnji koncert

Član 4

Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti Niš", je manifestacija jednogodišnje produkcije dugometražnih igranih filmova domaće proizvodnje i ima takmičarski karakter.

Festival je osnovan 1966. godine i održava se svake godine poslednje nedelje avgusta.

Organizator i realizator Festivala je Niški kulturni centar u saradnji sa Javnim preduzećem za snimanje, prikazivanje, iznajmljivanje i distribuciju filmova i video kaseta "Nišfilm".

Član 5

Internacionalne horske svečanosti su manifestacija amaterskog horskog i muzičkog stvaralaštva međunarodnog i takmičarskog karaktera.

Horske svečanosti su kao festival osnovane 1966. godine i održavaju se svake druge godine u prvoj nedelji jula meseca.

Organizator i realizator Horskih svečanosti je Niški kulturni centar u saradnji sa Niškim simfonijskim orkestrom.

Član 6

Likovna kolonija "Sićevo" je manifestacija likovnih umetnika i ima međunarodni karakter.

Likovna kolonija je osnovana 1905. godine i održava se svake godine početkom septembra u Sićevu.

Organizator i realizator Kolonije je Galerija savremene likovne umetnosti.

Član 7

Književna kolonija "Sićevo" je manifestacija književnih ostvarenja, osnovana 1991. godine, održava se u Sićevu svake godine u toku septembra meseca i ima međunarodni karakter.

Organizator i realizator Kolonije je Niški kulturni centar.

Član 8

Niške internacionalne muzičke svečanosti "Nimus"je manifestacija simfonijske, kamerne, horske i resital muzike međunarodnog karaktera, osnovana 1975. godine.

"Nimus" se održava u sali Niškog simfonijskog orkestra svake godine oktobra/novembra.

Organizator i realizator "Nimus"-a je Niški simfonijski orkestar u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Član 9

"Majska pesma" - Festival dečje muzike je manifestacija amaterskog dečjeg stvaralaštva koja okuplja decu predškolskog i školskog uzrasta do 15 godina i ima takmičarski karakter.

Festival je osnovan 1974. godine i održava se svake godine u maju mesecu.

Organizator i realizator Festivala je Dečji kulturno-obrazovni i rekreativni centar.

Član 10

"Nisomnia" - muzički festival je manifestacija muzičkog stvaralaštva iz oblasti popularne muzike, osnovana 2002. godine i ima međunarodni karakter.

Festival se održava na prostoru niške Tvrđave svake godine u toku leta.

Organizator i realizator festivala je Niški kulturni centar.

Član 11

Internacionalni Nišville džez festival održava se svake godine u novembru mesecu u organizaciji Preduzeća za produkciju pozorišno-scenskih programa "Nišville". Manifestacija se održava počev od 1981. godine.

Član 12

Novogodišnji koncert bečkih valcera održava se svake godine početkom januara meseca u organizaciji Koncertne agencije za muzičke programe i poslovne aktivnosti "And Art Music". Manifestacija se održava počev od 1996. godine.

Član 13

Stalne manifestacije se organizuju u skladu sa pravilima o organizaciji i radu manifestacije, koje donosi Skupština grada.

Pravilima o organizaciji i radu manifestacije bliže se određuje karakter i cilj manifestacije, organi i tela manifestacije, zadaci i način njihovog rada, lice koje predstavlja manifestaciju, broj članova saveta manifestacije, njihov mandat i druga pitanja od značaja za manifestaciju.

Član 14

Stalnom manifestacijom upravlja savet manifestacije, koji obrazuje Skupština grada, iz reda stručnih i javnih radnika i poznavaoca oblasti kulture.

Rad članova saveta je volonterski.

Član 15

Savet manifestacija u okviru prava i dužnosti:

- donosi poslovnik o svom radu;

- donosi program i finansijski plan manifestacije;

- imenuje članove organa i tela manifestacije i uređuje njihov rad;

- ukoliko manifestacija ima takmičarski karakter donosi pravilnik o zvaničnim nagradama i priznanjima manifestacije i imenuje žiri za ocenu umetničkih dometa i dodelu nagrada i priznanja;

- određuje učesnike manifestacije, utvrđuje propozicije i odlučuje o drugim pitanjima od interesa za uspešnu organizaciju manifestacije;

- određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije, stručnih rasprava, tribina i drugih pratećih manifestacija;

- sačinjava izveštaj o realizaciji programa i daje finansijski izveštaj manifestacije;

- koordinira aktivnosti svih učesnika manifestacije u cilju ostvarenja programa manifestacije;

- donosi i druge akte u vezi ostvarivanja ciljeva manifestacije i vrši druge poslove vezane za održavanje manifestacije.

Član 16

Savet manifestacije dostavlja upravi nadležnoj za poslove kulture program i finansijski plan na koje Uprava daje saglasnost uz pribavljeno mišljenje Uprave za finansije.

Savet manifestacije, u roku od 30 dana od završetka manifestacije, podnosi upravi nadležnoj za poslove kulture izveštaj o realizaciji programa i finansijski izveštaj manifestacije.

Član 17

Ustanove koje su organizatori i realizatori stalnih manifestacija dužne su da, najkasnije do 1. oktobra tekuće godine, utvrde predračun troškova potrebnih za realizaciju stalne manifestacije, radi planiranja sredstava u budžetu grada za narednu godinu.

Član 18

Stalne manifestacije finansiraju se sredstvima: budžeta grada, nadležnog ministarstva, iz prihoda od prodatih ulaznica, od sponzora, donatora i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 19

U finansiranju programa stalnih manifestacija mogu učestvovati pravna i fizička lica, u cilju promocije imena, zaštitnog znaka, ugleda, aktivnosti ili proizvoda, osim političkih stranaka, koalicija i drugih političkih organizacija.

Pravna i fizička lica, koja učestvuju u finansiranju programa stalnih manifestacija, a bave se proizvodnjom ili prodajom proizvoda ili pružanjem usluga čije je reklamiranje zabranjeno zakonom (duvan, alkohol, lekovi, stručno medicinske usluge, metode i rezultati, proizvodi namenjeni deci koji mogu naškoditi njihovim interesima i dr.) ne mogu u vremenu i prostoru gde se održavaju programi stalnih manifestacija isticati reklame za te proizvode i usluge.

Član 20

Ukoliko je program stalne manifestacije sponzorisan, to se može označiti identifikacijom sponzora na početku ili na kraju programa, a izuzetno u toku programa samo između celina ili tokom prirodnih prekida.

Sponzor ne može, ni pod kojim uslovima, da utiče na sadržaj programa manifestacije koji je sponzorisao.

II OSTALE MANIFESTACIJE I PROGRAMI

Član 21

Grad može biti organizator ili suorganizator manifestacija u oblasti kulture u okviru saradnje sa jedinicama lokalne samouprave i lokalnim vlastima drugih država, odnosno udruženjima lokalne samouprave i međunarodnim i regionalnim organizacijama lokalnih vlasti.

Odluku o učešću, organizaciji i finansiranju manifestacije iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik uz prethodno mišljenje Saveta za kulturno stvaralaštvo.

Za manifestacije iz stava 1. ovog člana sredstva se obezbeđuju u budžetu grada za oblast kulture, od sponzora i donatora.

Član 22

Grad može biti pokrovitelj i drugih manifestacija u oblasti kulture, o čemu odlučuje Gradonačelnik, na predlog Saveta za kulturno stvaralaštvo.

Na predlog Saveta za kulturno stvaralaštvo Gradonačelnik može odlučiti da delimično ili u potpunosti finansira programe u oblasti kulture sredstvima iz budžeta grada.

Član 23

Savet za kulturno stvaralaštvo obrazuje Gradonačelnik iz reda lica koja su se istakla svojom profesijom ili radom u oblasti kulture.

Savet za kulturno stvaralaštvo ima predsednika i 8 članova.

Rešenjem o obrazovanju Saveta određuje se njegov delokrug rada i mandat.

Rad članova Saveta za kulturno stvaralaštvo je volonterski.

Za potrebe Saveta za kulturno stvaralaštvo stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove obavlja uprava nadležna za poslove kulture.

Član 24

Savet za kulturno stvaralaštvo u okviru prava i dužnosti:

- sagledava potrebe i predlaže kulturni razvoj grada;

- na zahtev uprave nadležne za poslove kulture, daje mišljenje na godišnje programe rada ustanova u kulturi čiji je osnivač grad;

- utvrđuje uslove i kriterijume, raspisuje javni konkurs i predlaže programe koji će se delimično ili u potpunosti finansirati iz budžeta grada, odnosno manifestacije kod kojih će grad biti pokrovitelj;

- predlaže iznos sredstava kojima će se finansirati izabrani programi i manifestacije čiji je pokrovitelj grad;

- podnosi izveštaj Gradonačelniku o realizaciji programa i manifestacija;

- donosi poslovnik o radu;

- obavlja i druge poslove u skladu sa ovom odlukom i rešenjem o obrazovanju saveta.

Član 25

Za finansiranje programa umetnika, njihovih grupa i drugih fizičkih lica, kao i pravnih lica iz oblasti kulture, čiji osnivač nije grad, Savet za kulturno stvaralaštvo raspisuje konkurs u tekućoj godini za realizaciju u narednoj godini.

Član 26

Oglas o raspisivanju javnog konkursa objavljuje se putem štampanih i elektronskih medija i u "Službenom listu grada Niša".

Oglas sadrži konkursne uslove, dokumentaciju koju podnose učesnici konkursa, organ kome se podnosi, rok za podnošenje programa i druge dokumentacije, kao i način objavljivanja rezultata konkursa.

Član 27

Pravo učešća na konkursu imaju sva pravna i fizička lica za programe iz oblasti kulture koji će doprineti obogaćivanju kulturnog sadržaja grada.

Učesnik konkursa je dužan da, pored programa, sa jasno koncipiranim karakteristikama, ciljem, vremenom održavanja, učesnicima i drugim bitnim elementima programa, dostavi i finansijski plan sa mogućim izvorima finansiranja programa.

Član 28

Nakon sprovedenog javnog konkursa, Savet za kulturno stvaralaštvo utvrđuje predlog programa i predlog iznosa sredstava iz budžeta grada kojima će se finansirati izabrani programi i dostavlja ga Gradonačelniku na konačno odlučivanje.

Član 29

Ugovor o međusobnim pravima i obavezama sa učesnikom konkursa, čiji je program izabran na konkursu, zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Stručne, administrativno-tehničke i poslove praćenja realizacije ugovora obavlja uprava nadležna za poslove kulture.

Član 30

Gradonačelnik može, izuzetno, u periodu između raspisanih godišnjih konkursa, doneti odluku o pokroviteljstvu za programe i manifestacije, na predlog Saveta za kulturno stvaralaštvo ili uprave nadležne za poslove kulture.

Sredstva za programe i manifestacije iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada za oblast kulture.

Ugovor kojim se bliže određuju međusobna prava i obaveze kao i način kontrole izvršenja ugovora, zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Član 31

Rad saveta za kulturno stvaralaštvo i saveta stalnih manifestacija dostupan je javnosti.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Pravila o organizaciji i radu stalnih manifestacija doneće se najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 33

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o manifestacijama i programima u oblasti kulture od opšteg interesa za grad ("Službeni list grada Niša", broj 11/2003), i Odluka o osnivanju Muzičkog festivala "Nisomnia" ("Službeni list grada Niša", broj 34/2002).

Član 34

Odluka o održavanju festivala "Filmski susreti Niš" ("Službeni list grada Niša", broj 22/2002 i 28/2003) i Odluka o Internacionalnim horskim svečanostima - Niš ("Službeni list grada Niša", broj 34/2002) ostaju na snazi do donošenja pravila o organizaciji i radu ovih manifestacija.

Član 35

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".