ODLUKA
O POSTUPANJU SA PSIMA I MAČKAMA LUTALICAMA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 49/2005)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se pravila o uslovima i merama za humano hvatanje, čuvanje i uništavanje pasa i mačaka lutalica na savremen i human način i sprečavanje pojave zaraznih bolesti čiji su prenosioci psi i mačke.

Član 2

Psom, odnosno mačkom lutalicom smatra se pas, odnosno mačka kada se bez vodiča zatekne van stana, odnosno dvorišta držaoca, van površina određenih za kretanje pasa i van prihvatilišta ili azila za pse i mačke.

Član 3

Hvatanje, čuvanje i uništavanje pasa i mačaka lutalica vrši se na način i po postupku propisanom ovom odlukom.

Član 4

Organizovano hvatanje pasa i mačaka lutalica, njihov transport do objekta za smeštaj i čuvanje ili uništavanje i neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa, poverava se JKP "Mediana", preko higijeničarske službe.

Član 5

Za privremeni boravak i uništavanje uhvaćenih pasa i mačaka izgradiće se odgovarajući objekat, prihvatalište površine od najmanje 228 m2, sa najmanje 15 boksova, dimenzija 2,5 puta 1,5 m, koji se nalazi van naseljenog mesta sa potrebnom infrastrukturom radi adekvatnog prilaza i odgovarajućih higijensko sanitarnih uslova, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 6

Krug objekta mora biti ograđen ogradom odgovarajuće visine tako da onemogućava prolaz životinja, u kome postoji mesto za čišćenje, pranje i dezinfekciju vozila i sistem za odvođenje otpadnih voda.

Prilazni putevi do objekta i putevi u krugu objekta moraju biti od čvrstog materijala koji se lako čisti, pere i dezinfikuje.

Član 7

Za obavljanje poslova hvatanja i uništavanja pasa i mačaka lutalica na human način i obezbeđivanje rada higijeničarske službe, moraju da se obezbede prostorije i to za:

1. smeštaj uhvaćenih pasa i mačaka lutalica,

2. smeštaj pribora i opreme za hvatanje pasa i mačaka lutalica, kao i opreme za uklanjanje životinjskih leševa,

3. smeštaj sredstava za ubijanje pasa i mačaka lutalica na human način, sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju kao i opreme za obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije,

4. ubijanje životinja na human način,

5. sanitarni čvor (WC, lavabo, tuš kabina), kao i garderobni prostor sa potrebnim brojem garderobnih ormara za odeću i obuću radnika.

U krugu dvorišta objekta mora da bude izgrađeno zatvoreno đubrište.

Leševi ubijenih životinja se transportuju posebnim vozilom zatvorenog tipa u jamu grobnicu.

Član 8

Pas je veterinarski zbrinuti pas kada je sterilisan, vakcinisan protiv besnila, očišćen od parazita i adekvatno obeležen.

Identifikacija veterinarski zbrinutih pasa vrši se pločicom na okovratniku i tetovažom na unutrašnjoj strani uha ili unutrašnjoj strani zadnje noge tj. mikročipovanjem.

Evidenciju o veterinarski zbrinutim psima vodi Veterinarska služba na teritoriji grada Niša i nadležna služba prihvatilišta.

Evidencija sadrži broj čipa ili tetovaže i osnovne podatke o psima (opis osobenosti, datum vakcinacije i eventualne sterilizacije kao i čišćenju od parazita, i podatke o vlasniku preuzetog psa).

Član 9

Higijeničarska služba koja se bavi hvatanjem i uništavanjem pasa i mačaka lutalica koji se zateknu van stana, odnosno dvorišta držaoca, koristi savremeni pribor za rad i hvata ih bez zlostavljanja.

Uhvaćeni psi i mačke čuvaju se u prostoriji iz člana 7. stav 1. tačka 1. tri dana.

Član 10

Higijeničarska služba uhvaćene pse i mačke po nalogu veterinara stavlja u zajedničke bokseve ili kaveze prema područjima na kojima su uhvaćeni, vodi podatke o datumu i mestu hvatanja životinja, zdravstvenom stanju i konačnom postupku sa uhvaćenim životinjama.

Psi koji budu uhvaćeni van stana, odnosno dvorišta držaoca, a imaju registarsku markicu na okovratniku ili su obeleženi na način opisan u članu 8. stav 2. ove Odluke, moraju se smestiti u poseban boks prema područjima na kojima su uhvaćeni. Higijeničarska služba odmah, obaveštava nadležnu veterinarsku službu radi identifikacije i obaveštavanja vlasnika psa.

Član 11

Životinje se mogu preuzeti pod uslovom da su klinički zdrave i da je obavljena vakcinacija protiv besnila i čišćenja od parazita.

Posle isteka roka iz člana 9. stav 2. ove odluke, a ukoliko držalac psa ili mačke ne preuzme ove životinje, psi i mačke se moraju usmrtiti na human način.

Član 12

Prevoz uhvaćenih pasa i mačaka lutalica vrši se motornim transportnim vozilom kaveznog tipa. Transport leševa mora se obavljati specijalnim motornim transportnim vozilom koje je:

1. zatvoreno i nepropustljivo, tako da onemogućava ispadanje životinja i leševa koji se prevoze,

2. moguće lako prati, čistiti i dezinfikovati,

3. vidno obeleženo.

Član 13

Vlasnici, odnosno držaoci pasa i mačaka mogu da prijave njihov nestanak higijeničarskoj službi i društvu za zaštitu životinja Niš.

Član 14

JKP "Mediana" Niš vodi posebnu evidenciju o uhvaćenim psima i mačkama.

Posebna evidencija sadrži osnovne podatke o ovim psima i mačkama radi eventualnog preuzimanja i posredovanja u pronalaženju njihovih vlasnika, odnosno držaoca.

Član 15

Vlasnici, odnosno držaoci pasa i mačaka uhvaćenih kao lutalice, mogu ih preuzeti pod uslovom da su ispunjeni uslovi iz člana 11. stav 1, uz plaćanje naknade za hvatanje, čuvanje i veterinarski tretman (obeležavanje, vakcinacija protiv besnila i čišćenje od parazita).

Član 16

Uhvaćene pse i mačke koji nemaju vlasnika, odnosno držaoca može preuzeti pravno ili fizičko lice pod uslovom da su obeleženi, vakcinisani i očišćeni od parazita, uz plaćanje naknade za hvatanje, čuvanje i veterinarski tretman (obeležavanje, vakcinisanje od besnila i čišćenje od parazita), a po davanju pisane izjave o preuzimanju životinja i daljoj brizi o istim, pod materijalnom odgovornošću.

Pisanom izjavom iz stava 1. ovog člana pravno ili fizičko lice se posebno obavezuje da snosi troškove sterilizacije, koja se sprovodi prilikom preuzimanja životinja.

Član 17

Pisanu izjavu u smislu člana 16. ove odluke daje u ime pravnog lica, lice ovlašćeno za zastupanje.

Član 18

Kuje sa štencima i štenad se ne hvataju, već se o svakom takvom pojedinačnom slučaju obaveštava društvo za zaštitu životinja radi preuzimanja brige i staranja o njima.

Član 19

Vlasnikom psa ili mačke smatra se lice koje vlasništvo dokaže odgovarajućom ispravom ili koje pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potpiše izjavu da je pas odnosno mačka njegovo vlasništvo.

Visinu naknada za hvatanje, čuvanje i veterinarski tretman pasa i mačaka lutalica utvrđuje JKP "Mediana" Niš.

Član 20

Nadzor nad izvršavanjem odredaba ove odluke vrši komunalni inspektor.

Kad organ iz stava 1. ovog člana utvrdi da JKP "Mediana" ne primenjuje ovu odluku ili da postoje nepravilnosti u pogledu uslova za skupljanje i neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa i za hvatanje pasa i mačaka lutalica, doneće rešenje kojim će naložiti otklanjanje nepravilnosti i odrediti rok u kome se isto ima izvršiti.

Član 21

Novčanom kaznom od 5.000 dinara do 20.000 dinara kazniće se odgovorno (ili službeno) lice u pravnom subjektu kome je povereno sakupljanje i neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa i hvatanje pasa i mačaka lutalica ukoliko ne postupi po nalogu nadležnog komunalnog inspektora.

Član 22

Novčanom kaznom od 1.000 dinara do 10.000 dinara kazniće se fizičko lice, vlasnik psa i mačke ukoliko pas ili mačka budu uhvaćeni na teritoriji grada Niša, van javne površine određene za njihovo bezbedno kretanje.

Član 23

Javne površine za bezbedno kretanje pasa biće određene posebnom odlukom Skupštine grada Niša u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 24

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi odluka o organizovanom sakupljanju i neškodljivom uklanjanju životinjskih leševa i mera za hvatanje i uništavanje pasa i mačaka lutalica ("Službeni list grada Niša" br. 23/95, 16/97, 1/2000, 12/02 i 43/03).

Član 25

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".