PRAVILNIKO KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA PIVO("Sl. list SCG", br. 36/2004 i 39/2005) |
Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za pivo moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu, i metode za kontrolu kvaliteta piva.
Pivo, u smislu ovog pravilnika, jeste fermentisano piće dobijeno tehnološkim postupkom od ječmenog slada, hmelja, vode i pivskog kvasca.
Pivo koje se stavlja u promet mora biti deklarisano i označeno u skladu sa Pravilnikom o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica.
Dozvoljeno odstupanje od deklarisane neto zapremine pojedinačnog pakovanja deklarisanog u jedinicama zapremine, pri temperaturi piva od 20°C, utvrđeno je u sledećoj tabeli:
Deklarisana neto zapremina u l |
Dozvoljeno odstupanje u % |
do 0,2 |
±4,0 |
0,33 |
±3,5 |
0,5 |
±3,0 |
0,65 |
±2,75 |
1 |
±2,0 |
1,5 |
±1,75 |
2 |
±1,5 |
5 |
±1,5 |
30 |
±1,5 |
preko 50 |
±1,0 |
Srednja vrednost stvarnog odstupanja za uzorak od deset pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od dozvoljenog odstupanja za datu deklarisanu neto zapreminu.
Kod deklarisane neto zapremine koja nije obuhvaćena datom tabelom primenjuje se odstupanje za prvu manju zapreminu.
Pivo u prometu mora se skladištiti na način da se očuva kvalitet do navedenog roka upotrebe i ne sme biti izloženo sunčevim i ultravioletnim zracima i neposrednom izvoru toplote.
Deo ječmenog slada u proizvodnji piva može se zameniti pšeničnim sladom, nesladovanim žitaricama ili njihovim prerađevinama, proizvodima od skroba i šećerom, pod uslovom da je jedna reakcija na skrob u pivu negativna.
U proizvodnji piva mogu se koristiti šišarice hmelja i proizvodi od hmelja čiji je kvalitet propisan standardom JUS E.B3. 136 - šišarice hmelja (lupuli stroboli) i proizvodi od hmelja.
Kvalitet vode koja se koristi u proizvodnji piva mora da odgovara kvalitetu vode za piće.
Za pripremu tehnološke vode za proizvodnju piva mineralni sastav i pH vrednost vode mogu se korigovati dozvoljenim pomoćnim sredstvima.
Za fermentaciju u proizvodnji piva mora se koristiti samo čista kultura kvasca Saccharomyces cerevisiae (kvasac gornjeg i donjeg vrenja), izuzev piva fermentisanog primenom združenih mikrobnih kultura.
U proizvodnji piva mogu se koristiti aditivi, enzimski preparati i pomoćna sredstva na način i pod uslovima propisanim Pravilnikom o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine, Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za enzimske preparate za prehrambene proizvode i Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za pomoćna sredstva u proizvodnji prehrambenih proizvoda.
Gubitak ugljen-dioksida kao karakterističnog sastojka u procesu proizvodnje piva, može se nadoknaditi ugljen-dioksidom koji ispunjava uslove kvaliteta propisane Pravilnikom o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine.
Pivo se stavlja u promet pod sledećim nazivima:
1) pivo, koje sadrži od 5-13,5% m/m ekstrakta u osnovnoj sladovini;
2) specijalno pivo, koje sadrži od 13,5-16% m/m ekstrakta u osnovnoj sladovini;
3) jako pivo, koje sadrži najmanje 16% m/m ekstrakta u osnovnoj sladovini;
4) lako pivo, koje sadrži najviše 3% v/v alkohola;
5) bezalkoholno pivo, koje sadrži najviše 0,5% v/v alkohola;
6) pšenično pivo, koje je proizvedeno od najmanje 30% m/m pšeničnog slada u usipku;
7) pivo fermentisano sa primenom združenih mikrobnih kultura;
8) pivo sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, koje sadrži najviše 7,5 g/l ugljenih hidrata.
(Brisan)
Pivo u smislu člana 12. ovog pravilnika može biti svetle ili tamne boje, a naziv proizvoda dopunjava se rečima:
- svetlo, čiji je intenzitet boje do 30 EBC jedinica;
- tamno, čiji je intenzitet boje preko 30 EBC jedinica.
Pivo koje se stavlja u promet mora ispunjavati i sledeće zahteve:
- da je bistro i bez taloga, osim piva iz čl. 16. i 17. ovog pravilnika;
- da je određene boje u odnosu na vrstu piva, tipičnog mirisa i ukusa;
- da sadrži najmanje 3 g/l ugljen-dioksida;
- da ima pH vrednost do 5,0 jedinica;
- da je jodna reakcija na skrob negativna;
- da nema više od 20 mg/l sumpor-dioksida.
U proizvodnji piva kao dodaci mogu se koristiti arome i namirnice (voćni sok, tekila i sl.). Dodata namirnica mora biti navedena u nazivu proizvoda, tako što se naziv proizvoda dopunjava rečima "sa dodatkom..." iza kojih sledi naziv upotrebljene namirnice.
Pivo se može mešati sa osvežavajućim bezalkoholnim pićem, pri čemu sadržaj piva u mešavini mora biti najmanje 55% m/m. Naziv proizvoda dopunjava se rečima "mešano sa ..." iza kojih sledi naziv upotrebljenog osvežavajućeg bezalkoholnog pića.
Izuzetno od odredaba Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica, na deklaraciji za pivo mešano sa osvežavajućim bezalkoholnim pićem moraju se za osvežavajuće bezalkoholno piće navesti svi sastojci proizvoda po opadajućem redosledu upotrebljenih količina. Za sastojke čija je upotreba ograničena moraju se navesti sadržane količine.
Pivo koje se stavlja u promet, a proizvedeno je posebnim tehnološkim postupkom zbog čega je mutno i sa talogom, u nazivu proizvoda mora imati oznaku "mutno".
Pivo koje se stavlja u promet kao nefiltrirano mora u nazivu proizvoda da ima oznaku "nefiltrirano".
Točeno pivo u prometu mora biti vidno obeleženo robnom markom na prodajnom mestu.
Pivo iz metalnih sudova mora se točiti samo aparatom za točenje piva. Za točenje piva iz buradi mogu se upotrebiti gasovi: ugljen-dioksid, azot ili mešavina oba gasa.
Pivo koje je u sudu preostalo od prethodnog dana i nije držano pod natpritiskom gasova iz stava 2. ovog člana nije dozvoljeno točiti.
Zabranjeno je stavljati u promet pivo koje se sakuplja kao ostatak prilikom točenja piva iz sudova. Slavina za pivo se ne sme upotrebljavati za točenje drugih pića.
III METODE ZA KONTROLU KVALITETA PIVA
Metode kojima se vrši kontrola kvaliteta piva jesu:
1) metoda uzimanja uzoraka;
2) metode za ispitivanje kvaliteta piva.
Kontrola kvaliteta piva namenjenog prometu, kao i onog koje se već nalazi u prometu, vrši se na uzorcima koji predstavljaju prosečni kvalitet piva ili kvalitet pojedinih partija piva za onu količinu piva iz koje je uzorak uzet.
Uzorkovanje piva obavlja stručno osposobljena osoba.
Uzorak piva mora biti zapečaćen i skladišten od preuzimanja do predaje u laboratoriju pod uslovima iz člana 5. ovog pravilnika.
Uzorak piva iz metalnih buradi mora biti sterilno uzet i na način koji obezbeđuje očuvanje ugljen-dioksida.
Ukupna količina pojedinačnog uzorka potrebna radi laboratorijskog ispitivanja kvaliteta mora da iznosi najmanje 3,0 1.
Prilikom uzimanja uzoraka, osoba koja vrši uzorkovanje mora da sačini zapisnik. Zapisnik sadrži sledeće podatke:
- mesto uzorkovanja,
- datum i čas uzorkovanja,
- ime i prezime lica koje je izvršilo uzorkovanje,
- mesto gde je sastavljen zapisnik o uzorkovanju i podaci o licu koje je prisustvovalo uzorkovanju (vlasnik robe),
- naziv proizvoda i trgovačko ime,
- način pakovanja, partija - oznaka LOT-a kojoj pripada, i količina od koje je uzorak uzet (ako je proizvod u rinfuzi), datum proizvodnje/ rok upotrebe, podaci sa deklaracije,
- način pakovanja, skladištenja i čuvanja proizvoda do vremena uzorkovanja,
- način pakovanja, skladištenja i čuvanja proizvoda do vremena transporta u laboratoriju,
- razlog uzorkovanja,
- broj pojedinačnih uzoraka,
- količina pojedinačnog uzorka,
- broj uzoraka poslatih na analizu,
- potpis lica koje je izvršilo uzorkovanje,
- potpis lica koje je prisustvovalo uzorkovanju.
Zapisnik u tri istovetna primerka koji, osim podataka iz prethodne tačke, sadrže još i podatke o količini robe iz koje je uzet uzorak, kao i eventualne primedbe koje bi mogle uticati na rezultate ispitivanja. Zapisnik potpisuju lica koja su prisustvovala uzorkovanju.
Jedan uzorak sa zapisnikom dostavlja se laboratoriji na analizu, drugi zadržava stranka na čiji se zahtev uzima uzorak, a ostali istovetni uzorci, ukoliko iziskuju potrebe, čuvaće se prema dogovoru stranaka, a upotrebiti prema potrebi. Način čuvanja trećeg istovetnog uzorka, odnosno ostalih uzoraka unosi se u zapisnik.
Uzorci piva koji nisu u originalnoj ambalaži se istog dana dostavljaju laboratoriji na analizu i superanalizu. Ako se ne mogu analizirati istog dana, moraju se čuvati na temperaturi ispod 4°C, najduže 36 časova.
Uzorci piva u originalnoj ambalaži moraju se analizirati pre isteka roka upotrebe.
Za ispitivanje kvaliteta piva koriste se sledeće metode:
Red.broj |
Parametar kvaliteta |
Vrsta metode |
Standard |
1 |
Ekstrakt osnovne sladovine |
Automatski analizator i destilaciona |
MEBAK 2.13.6.2. |
2 |
Sadržaj alkohola |
Automatski analizator i destilaciona |
MEBAK 2.13.6.2. |
3 |
Boja |
Spektrofotometrijska |
EBC 9.6; 8.5. |
4 |
Mutnoća |
Optička |
EBC 9.29. |
5 |
Sadržaj ugljendioksida |
Monometrijska |
MEBAK 2.35.1. |
6 |
pH vrednost |
pH metar |
MEBAK 2, 17. |
7 |
Sadržaj sumpordioksida |
Spektrofotometrijska i destilaciona |
MEBAK 2.29.1; 2.29.2. |
8 |
Sadržaj ugljenih hidrata |
Spektrofotometrijska |
EBC 9.26. |
9 |
Jodna vrednost |
Spektrofotometrijska |
MEBAK II |
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu piva ("Službeni list SFRJ", br. 91/91 i "Službeni list SRJ", br. 7/92 i 88/94).
Ovaj pravilnik stupa na snagu tridesetog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".
Samostalni član Pravilnika o izmenama Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za pivo
("Sl. list SCG", br. 39/2005)
Član 3
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".