UREDBA
O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA PODSTICAJ IZVOZA POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA 2005. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 3/2005, 42/2005, 71/2005 i 81/2005)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja sredstava za podsticaj izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 2005. godinu.

Član 2

Visina sredstava podsticaja po grupama proizvoda iznosi:

Tarifna oznaka

Naimenovanje

Iznos
podsticaja na izvoznu cenu u %

1

2

3

0201

Meso goveđe, sveže ili rashlađeno:

0201 10

- Trupovi i polutke:

0201 10 00 20

-- juneći

20

0201 20

- Ostali komadi s kostima:

-- kompenzirane četvrti:

0201 20 20 20

--- juneće

20

-- prednje četvrti, nerazdvojene ili razdvojene

0201 20 30 20

--- juneće

20

-- zadnje četvrti, nerazdvojene ili razdvojene:

0201 20 50 20

--- juneće

20

0201 30

- Bez kostiju:

0201 30 00 20

-- juneće

20

0209 00

Svinjska masnoća bez mesne krtine i živinsko salo, neistopljeni niti ekstrahovani na bilo koji način, sveži, rashlađeni, smrznuti, soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni:

- Potkožna svinjska masnoća:

0209 00 19 00

-- sušena ili dimljena

10

0210

Meso i jestivi mesni i drugi klanični proizvodi, soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni; jestivo brašno i prah od mesa salamuri, sušeni ili dimljeni; jestivo brašno i prah od mesa ili od drugih klaničnih proizvoda:

- Meso svinjsko:

0210 11

-- butovi, plećke i isečeni komadi od njih, sa kostima:

--- od domaćih svinja:

---- soljeni ili u salamuri:

0210 11 11 00

----- butovi i isečeni komadi od njih

10

0210 11 19 00

----- plećke i isečeni komadi od njih

10

---- sušeni ili dimljeni:

0210 11 31 00

----- butovi i isečeni komadi od njih

10

0210 11 39 00

----- plećke i isečeni komadi od njih

10

0210 11 90 00

--- ostalo

10

0210 12

-- potrbušine i isečeni komadi od njih:

--- od domaćih svinja:

0210 12 11 00

---- soljeni ili u salamuri

10

0210 12 19 00

---- sušeni ili dimljeni

10

0210 12 90 00

--- ostali

10

0210 19

-- ostalo:

--- od domaćih svinja:

---- soljeno ili u salamuri:

0210 19 10 00

----- bekon polutke ili "spenser"

10

0210 19 20 00

----- tri četvrtine polutke ("threee-quarter sides") ili srednji

0210 19 30 00

----- prednji delovi i isečeni komadi od njih

10

0210 19 40 00

----- leđa i isečeni komadi od njih

10

0210 19 50 00

----- ostalo

10

---- sušeno ili dimljeno:

0210 19 60 00

----- prednji delovi i isečeni komadi od njih

10

0210 19 70 00

----- leđa i isečeni komadi od njih

10

----- ostalo:

0210 19 81 00

------ bez kostiju

10

0210 19 89 00

------ ostalo

10

0210 20

- Meso, goveđe:

0210 20 10 00

-- sa kostima

10

0210 20 90 00

-- bez kostiju

10

0401

Mleko i pavlaka, nekoncentrovani i bez dodatog šećera ili drugih materija za zaslađivanje:

20

0402

Mleko i pavlaka, koncentrovani ili sa sadržajem dodatog šećera ili drugih materija za zaslađivanje

20

0403

Mlaćenica, kiselo mleko i pavlaka, jogurt, kefir i ostalo fermentisano ili zakiseljeno mleko ili pavlaka, koncentrovani ili nekoncentrovani sa sadržajem dodatog šećera ili drugih materija za zaslađivanje, aromatizovani ili sa dodatim voćem ili kakaom

20

0405

Maslac i ostale masnoće i ulja dobijena od mleka; mlečni namazi

20

0406

Sir i urda

20

0710

Povrće (uključujući i blanširano), smrznuto:

- Mahunasto povrće u zrnu ili mahunama:

7

0710 21 00 00

-- grašak (Pisum sativum)

7

0710 22 00 00

-- pasulj i boranija (Vigna spp, Phaseolus spp)

7

0710 40 00 00

- Kukuruz šećerac

7

0811

Voće, nekuvano ili kuvano u vodi ili pari, smrznuto sa dodatkom ili bez dodatka šećera ili drugih materija za zaslađivanje:

0811 10

- Jagode:

-- sa dodatkom šećera ili drugih materija za zaslađivanje:

0811 10 11 00

--- sa sadržajem šećera preko 13% po masi

7

0811 10 19 00

--- ostale

7

0811 10 90 00

-- ostalo

7

0811 20

- Maline, kupine, dudinje, loganjske bobice, crne, bele ili crvene ribizle i ogrozdi:

0811 20 59 11

----- kupina Rolend

7

0811 90

- Ostalo:

0811 90 75 11

----- višnje bez koštice, Rolend

7

0811 90 95 19

---- ostalo (samo šljiva sečena)

7

ex samo šljiva sečena

0813

Voće, suvo, osim onog koje se svrstava u tar. br 0801 do 0806; mešavine jezgrastog ili suvog voća iz ove Glave:

0813 20 00 00

- Šljive

10

1208

Brašno i griz od uljanog semenja i plodova, osim od slačice:

1208 10 00 00

- Od soje

7

1507

Sojino ulje i njegove frakcije, prečišćeni ili neprečišćeni, ali hemijski nemodifikovani:

1507 10

- Sirovo ulje, uključujući degumirano (bez smole):

1507 10 10 00

-- za tehničku ili industrijsku upotrebu, osim za upotrebu u proizvodnji prehrambenih proizvoda za ljudsku ishranu

10

1507 10 90 00

-- ostalo

10

1512

Ulje od semena suncokreta, šafranike i pamukovog semena i njihove frakcije, prečišćeni ili neprečišćeni ali hemijski nemodifikovani:

- Ulje od suncokreta i šafranike i njihove frakcije:

1512 11

-- sirovo ulje:

1512 11 10 00

--- za tehničku ili industrijsku upotrebu, osim za proizvodnju prehrambenih proizvoda za ljudsku ishranu

10

--- ostalo:

1512 11 91 00

---- ulje od suncokreta

10

1512 19

-- ostalo:

 

1512 19 10 00

--- za tehničku ili industrijsku upotrebu, osim za proizvodnju prehrambenih proizvoda za ljudsku ishranu

10

1512 19 90 00

--- ostalo

10

1601 00

Kobasice i slični proizvodi od mesa, drugih klaničnih proizvoda za jelo ili krvi; složeni prehrambeni proizvodi na bazi tih proizvoda

10

1602

Ostali pripremljeni ili konzervisani proizvodi od mesa, drugih klaničnih proizvoda ili krvi

10

2007

Džemovi, voćni želei, marmelade, pire od voća ili jezgrastog voća i paste od voća ili jezgrastog voća dobijeni kuvanjem, sa dodatkom ili bez dodatka šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje:

 

- Ostalo:

 

2007 99

-- ostalo:

 

--- ostalo:

 

2007 99 98 00

---- ostalo

 

ex Pekmez od šljiva

10

2008

Voće, jezgrasto voće i ostali delovi bilja za jelo, drukčije pripremljeni ili konzervisani, sa dodatkom ili bez dodatka šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili alkohola, na drugom mestu nepomenuti niti obuhvaćen

 

2008 60

- Trešnje i višnje (samo višnje):

-- sa dodatkom alkohola:

--- sa sadržajem šećera preko 9% po masi:

2008 60 11 00

---- sa stvarnom alkoholnom jačinom po masi do 11,85% masenih

ex samo višnje

10

2008 60 19 00

---- ostale

ex samo višnja

10

--- ostale:

2008 60 31 00

---- sa stvarnom alkoholnom jačinom po masi do 11,85% masenih

ex samo višnja

10

2008 60 39 00

---- ostale

ex samo višnja

10

-- bez dodatka alkohola:

2008 60 50 00

--- sa dodatkom šećera, u neposrednom pakovanju neto-sadržaja

ex samo višnja

10

2008 60 60 00

--- sa dodatkom šećera, u neposrednom pakovanju neto-sadržaja do 1 kg

ex samo višnja

10

--- bez dodatka šećera, u neposrednom pakovanju neto-sadržaja:

2008 60 70 00

---- 4,5 kg ili više

ex samo višnja

10

2008 60 90 00

---- manjeg od 4,5 kg

ex samo višnja

10

2009

Voćni sokovi (uključujući širu od grožđa) i sokovi od povrća, nefermentisani i bez dodataka alkohola, sa dodatkom ili bez dodatka šećera ili ostalih sredstava za zaslađivanje:

 

- Sok od jabuka:

2009 71

-- čija Brix vrednost ne prelazi 20:

2009 71 10 00

--- čija vrednost prelazi € 18 za 100 kg neto mase, sa dodatim šećerom

10

--- ostali:

2009 71 91 00

---- sa dodatim šećerom

10

2009 71 99 00

---- bez dodatog šećera

10

2009 79

-- ostali:

--- čija Brix vrednost prelazi 67:

2009 79 11 00

---- čija vrednost ne prelazi € 22 za 100 kg neto mase

10

2009 79 19 00

---- ostali

10

--- čija Brix vrednost prelazi 20 ali ne prelazi 67:

2009 79 30 00

---- čija vrednost prelazi € 18 za 100 kg neto mase, sa dodatim

10

---- ostali:

2009 79 91 00

----- sa dodatim šećerom čiji sadržaj prelazi 30% po masi

10

2009 79 93 00 -

----- sa dodatim šećerom čiji sadržaj ne prelazi 30% po masi

10

2009 79 99 00

----- bez dodatog šećera

10

2009 80

- Sok od ostalog pojedinačnog voća ili povrća:

 

-- čija Brix vrednost prelazi 67:

 

 

--- ostali:

 

 

---- čija vrednost ne prelazi € 30 za 100 kg neto mase:

 

2009 80 35 00

----- ostali

 

 

ex od maline i od višnje

10

 

---- ostali:

 

2009 80 38 00

----- ostali

 

 

ex od maline i od višnje

10

-- čija Brix vrednost ne prelazi 67

--- ostali:

---- čija vrednost prelazi € 30 za 100 kg neto mase, sa dodatim šećerom

2009 80 71 00

----- sok od višanja i trešanja

ex samo od višanja

10

2009 80 79 00

----- ostali

 

 

ex samo od malina

10

---- ostali:

----- bez dodatog šećera:

2009 80 96 00

------ sok od višanja i trešanja

ex samo višnja

10

ex samo od višanja

2009 80 99 00

------ostali

ex samo od maline

10

2106

Prehrambeni proizvodi na drugom mestu nepomenuti niti obuhvaćeni:

2106 10

- Koncentrati belančevina i teksturirane belančevinaste materije:

2106 10 20 00

-- bez mlečnih masnoća, saharoze, izoglikoze, glikoze ili skroba ili sa sadržajem, manje od 1,5% mlečne masnoće, 5% saharoze ili izoglikoze, 5% glikoze ili skroba

7

2204

Vino od svežeg grožđa, uključujući ojačana vina; šira od grožđa osim one iz tar. broja 2009:

10

2205

Vermut i ostala vina od svežeg grožđa aromatizovani biljem ili sredstvima za aromatizaciju

10

2208

Nedenaturisan etil-alkohol alkoholne jačine manje od 80% zapr.; rakije, likeri i ostala alkoholna pića:

2208 20

- Alkoholna pića dobijena destilacijom vina, kljuka ili komine od grožđa:

-- u sudovima od 2 l ili manje:

2208 20 12 00

--- konjak

10

--- ostalo:

2208 20 29 10

---- vinjak

10

2208 20 29 20

---- lozovača

10

2208 20 29 30

---- komovica

10

2208 20 29 90

---- ostalo

2208 90

- Ostalo:

 

 

-- šljivovica, kruškovača, trešnjevača ili višnjevača (isključujući likere) u sudovima:

 

2208 90 33 00

--- do 2 l

10

2309

Preparati koji se upotrebljavaju za ishranu životinja:

2309 90

- Ostalo:

-- ostalo, uključujući predsmeše:

--- sa sadržajem skroba, glikoze, glikoznog sirupa, maltodekstrina ili maltodekstrinskog sirupa, koji se svrstavaju u tar. podbrojeve 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, ili mlečnih proizvoda:

---- sa sadržajem skroba, glikoze, glikoznog sirupa maltodekstrina ili maltodekstrinskog sirupa:

----- bez sadržaja skroba ili sa sadržajem skroba 10% ili manje po masi:

2309 90 33 00

------ sa sadržajem mlečnih proizvoda od 10% i više ali manje od 50% po masi

Ex.

01- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

2309 90 35 00

------ sa sadržajem mlečnih proizvoda od 50% i više ali manje od 75% po masi

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

2309 90 39 00

------ sa sadržajem mlečnih proizvoda 75% i više po masi

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

----- sa sadržajem skroba većim od 10% ali ne većim od 30% po masi:

2309 90 41 00

------ bez sadržaja mlečnih proizvoda ili sa sadržajem tih proizvoda manjim od 10% po masi

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

2309 90 43 00

------ sa sadržajem mlečnih proizvoda od 10% i više ali manje od 50% po masi

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

2309 90 49 00

------ sa sadržajem mlečnih proizvoda 50% ili više po masi

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

----- sa sadržajem skroba preko 30% po masi:

2309 90 51 00

------ bez sadržaja mlečnih proizvoda ili sa sadržajem tih proizvoda manjim od 10% po masi

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

2309 90 53 00

------ sa sadržajem mlečnih proizvoda od 10% ali manje od 50% po masi

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

2309 90 59 00

------ sa sadržajem mlečnih proizvoda 50% i više po masi

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

2309 90 70 00

---- bez sadržaja skroba, glikoze, glikoznog sirupa, maltodekstrina ili maltodekstrinskog sirupa ali sa sadržajem mlečnih proizvoda

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

--- ostalo:

2309 90 91 00

---- rezanci od šećerne repe sa dodatkom melase

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

---- ostalo:

2309 90 99 00

----- ostalo

Ex.01

- kompletne krmne smeše za ishranu stoke

5

Član 3

Pravo na korišćenje sredstava iz člana 2. ove uredbe imaju preduzeća i preduzetnici koji su upisani za obavljanje spoljnotrgovinskih poslova poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, za robu domaćeg porekla koja je izvezena, odnosno koja je naplaćena u toku 2005. godine.

Za proizvode pod tarifnim brojevima 22.04, 22.05. i 22.08. podsticajne mere izvoza isplaćuju se samo ako su proizvedeni od grožđa i voća koje potiče sa teritorije Republike Srbije.

Član 3a

Izuzetno od odredaba člana 3. ove uredbe, pravo na korišćenje sredstava iz člana 2. ove uredbe ne odnosi se na preduzeća i preduzetnike koji robu domaćeg porekla izvezu na teritoriju Bosne i Hercegovine posle 1. juna 2005. godine.

Član 4

Zahtev za korišćenje sredstava iz člana 2. ove uredbe podnosi se posebno za svaki tarifni broj iz člana 2. ove uredbe.

Uz zahtev za korišćenje sredstava iz člana 2. ove uredbe, preduzeće ili preduzetnik podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo):

1) propisani obrazac u skladu sa Uputstvom o dokumentaciji i obrascima na kojima se podnosi zahtev za ostvarivanje prava na povraćaj carinskih i drugih uvoznih dažbina i drugih mera za podsticaj izvoza ("Službeni glasnik RS", broj 43/2004), overen od strane Narodne banke Srbije;

2) za proizvode pod tarifnim brojevima: 22.04, 22.05. i 22.08. zapisnik poljoprivrednog inspektora kojim se utvrđuje poreklo grožđa i voća od kojih su proizvedena vina i rakije;

3) fotokopiju jedinstvene carinske isprave da je roba prešla carinsku liniju;

4) fotokopiju fakture.

Član 5

Sredstva iz člana 2. ove uredbe isplaćuju se do 31. decembra 2005. godine, prema redosledu podnetih zahteva.

Član 6

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o dopuni
Uredbe o korišćenju sredstava za podsticaj izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 2005. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 42/2005)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmeni
Uredbe o korišćenju sredstava za podsticaj izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 2005. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 71/2005)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".