STATUT
GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 26/2002 i 92/2004)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Grad Niš je teritorijalna jedinica u kojoj građani ostvaruju pravo na lokalnu samoupravu.

Član 2

Građani ostvaruju pravo na lokalnu samoupravu neposredno i preko izabranih predstavnika, upravljanjem javnim poslovima grada od neposrednog i opšteg interesa za lokalno stanovništvo.

Građani koji imaju biračko pravo i prebivalište na teritoriji grada upravljaju poslovima grada u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom.

Član 3

Teritorija grada Niša određena je Zakonom i čine je područja naseljenih mesta i katastarskih opština koje ulaze u njen sastav.

Član 4

Sedište grada Niša je u Nišu.

Član 5

Granice i sedište grada mogu se menjati u skladu sa Zakonom i Statutom.

Član 6

Grad je pravno lice.

Grad predstavlja i zastupa gradonačelnik.

Član 7

Na teritoriji grada u službenoj upotrebi je srpski jezik i ćirilično pismo.

Član 8

Grad ima svoj simbol, čiji su izgled i sadržina utvrđeni posebnim propisom.

Član 9

Zastava grada Niša je plave boje, pravougaonog oblika, odnosa strana 2 prema 1, sa simbolom grada u gornjem desnom uglu, koji zauzima 1/6 površine zastave. Zastava grada Niša ističe se uz zastavu Republike Srbije.

Član 10

Upotreba simbola i imena grada, i način isticanja obeležja grada uređuje se posebnim propisom.

Član 11

Praznik grada Niša je 11. januar, Dan oslobođenja Niša od Turaka.

Slava grada Niša je 3. juni, Dan svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Član 12

Grad Niš ustanovljava nagrade grada, javna priznanja i zvanje počasnog građanina Niša.

Član 13

Na teritoriji grada Niša osnivaju se gradske opštine.

Gradske opštine mogu obrazovati mesne zajednice, četvrti i druge oblike mesne samouprave, radi zadovoljenja zajedničkih i svakodnevnih potreba stanovnika na određenom području.

Član 14

Grad sarađuje i udružuje se sa drugim jedinicama lokalne samouprave, radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva, planova i programa razvoja.

Grad može sa drugim jedinicama lokalne samouprave osnivati udruženja lokalne samouprave.

Član 15

Grad može sarađivati i udruživati se u međunarodne organizacije lokalnih vlasti i sarađivati sa lokalnim vlastima drugih država.

Član 16

U interesu grada i stanovnika sa svoje teritorije, organi grada mogu sarađivati sa nevladinim organizacijama, humanitarnim i drugim organizacijama.

II POSLOVI GRADA I FINANSIRANJE POSLOVA GRADA

Član 17

Grad obavlja poslove izvornog delokruga, određene Zakonom i poslove iz okvira prava i dužnosti Republike, koji se zakonom povere gradu.

Član 18

U poslovima izvornog delokruga, grad samostalno donosi propise u skladu sa svim pravima i dužnostima utvrđenim Ustavom, zakonom i Statutom.

Član 19

U vršenju poverenih poslova grad donosi propise i druge akte i obavlja upravne radnje na osnovu i u okviru ovlašćenja datog zakonom, kojim se ti poslovi poveravaju gradu.

Član 20

Određene poslove grada obavljaju gradske opštine.

Poslovi, koje u ime grada obavljaju gradske opštine, određuju se Statutom grada.

Gradskim opštinama, za obavljanje poslova grada, pripadaju sredstva u skladu sa posebnim propisom.

Član 21

Grad može za obavljanje svojih poslova, ostvarivanje prava i zadovoljavanje potreba lokalnog stanovništva osnovati preduzeća, ustanove i druge organizacije.

Grad može ugovorom, na načelima konkurencije i javnosti, poveriti pravnom ili fizičkom licu obavljanje pojedinih poslova grada.

Član 22

Grad se finansira iz izvornih i ustupljenih prihoda utvrđenih zakonom, kao i iz dopunskih sredstava.

Grad odlučuje, u skladu sa zakonom, o visini sredstava za obavljanje svojih poslova.

Sredstva se mogu prikupljati i samodoprinosom, o čijem uvođenju odlučuju građani neposredno, tajnim glasanjem, u skladu sa zakonom i Statutom.

Član 23

Grad ima budžet u kome iskazuje svoje prihode i rashode.

Korisnici sredstava budžeta grada dužni su da, na zahtev nadležnog organa grada, a najmanje jedanput godišnje, podnesu izveštaj o svom radu, ostvarivanju programa i korišćenju sredstava budžeta.

III ORGANI GRADA

Član 24

Organi grada su: skupština grada, gradonačelnik i gradsko veće.

1. Skupština grada

Član 25

Skupština grada je predstavnički organ koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti, utvrđene Ustavom, zakonom i Statutom.

Član 26

Skupština grada ima 61 odbornika, koje biraju građani na neposrednim izborima, tajnim glasanjem, u skladu sa zakonom.

Odbornici se biraju na četiri godine.

Odborniku počinje i prestaje odbornički mandat pod uslovima i na način utvrđen zakonom.

Član 27

Odbornik polaže zakletvu:

"Zaklinjem se da ću se u radu Skupštine grada Niša pridržavati Ustava Republike Srbije, zakona i Statuta grada Niša, i da ću časno i nepristrasno vršiti dužnost odbornika, rukovodeći se interesima građana."

Odbornik može na kraju zakletve izgovoriti reči: "Tako mi Bog pomogao".

Član 28

Pravo je i dužnost odbornika da učestvuje u radu skupštine grada; podnosi predlog propisa i drugih akata i amandmane na predlog propisa i učestvuje u drugim aktivnostima skupštine grada.

Odbornik ima pravo da postavlja pitanja vezana za rad organa grada, službi i organizacija grada i rad preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad, i da dobije odgovor, na istoj ili narednoj sednici skupštine.

Član 29

U skupštini grada obrazuju se odborničke grupe.

Način obrazovanja odborničkih grupa uređuje se poslovnikom skupštine grada.

Član 30

Ne može biti istovremeno odbornik lice zaposleno u upravi i lice koje imenuje, odnosno postavlja skupština grada u organima i organizacijama grada, preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad.

Ako zaposleni u upravi bude izabran za odbornika, prava i obaveze po osnovu rada miruju mu dok traje njegov odbornički mandat.

Licu koje imenuje ili postavlja skupština grada, izborom za odbornika prestaje dužnost na koju je imenovano ili postavljeno.

Član 31

Odbornik ne može biti pozvan na krivičnu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili davanje glasa na sednici skupštine grada i radnog tela.

Član 32

U slučaju konflikta interesa, odbornik je dužan da javno izjavi da neće učestvovati u izjašnjavanju o određenom pitanju na sednici skupštine grada i radnog tela.

Konflikt interesa postoji u situacijama kada je odbornik u parnici sa gradom, kada se odlučuje o javnim nabavkama za koje je lično zainteresovan, kada je preduzimač radova, zakupac gradskih dobara, kada prima naknadu iz gradskih sredstava, ili kada je u srodstvu sa osobom koja ima interes u gradskim poslovima.

Odredbe ovog člana o konfliktu interesa primenjuju se i na lica na funkcije u organima i službama grada, koje bira, imenuje ili postavlja skupština grada.

Član 33

Pravo odbornika na izgubljenu zaradu, putne troškove i odborničku naknadu za vršenje odborničke funkcije, uređuje se posebnim propisom skupštine.

Član 34

Skupština grada, u skladu sa zakonom:

1. donosi statut grada i poslovnik skupštine;

2. donosi budžet i završni račun grada;

3. donosi propise i druge opšte akte;

4. donosi program razvoja grada i pojedinih delatnosti;

5. donosi urbanističke planove, uređuje i obezbeđuje vršenje stručnih poslova urbanističkog planiranja;

6. donosi programe uređenja građevinskog zemljišta, uređuje i obezbeđuje vršenje poslova uređenja i korišćenja građevinskog zemljišta;

7. donosi programe korišćenja i zaštite prirodnih vrednosti i programe zaštite životne sredine, odnosno lokalne akcione i sanacione planove, u skladu sa strateškim dokumentima i svojim interesima i specifičnostima;

8. donosi planove zaštite od elementarnih i drugih većih nepogoda i plan zaštite od požara;

9. daje mišljenje o menjanju granica i sedišta grada;

10. propisuje i obezbeđuje upotrebu imena, simbola i zastave grada; daje saglasnost na upotrebu imena i obeležja grada i propisuje način isticanja obeležja grada;

11. utvrđuje nazive ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih naseljenih mesta na svojoj teritoriji;

12. ustanovljava nagrade grada, javna priznanja i zvanje počasnog građanina Niša, propisuje uslove i postupak dodele;

13. raspisuje referendum za teritoriju grada;

14. daje odgovore na građansku inicijativu;

15. odlučuje o udruživanju i saradnji grada sa drugim jedinicama lokalne samouprave; osnivanju asocijacija gradova i opština; saradnji i udruživanju sa lokalnim vlastima drugih država i međunarodnim asocijacijama lokalnih vlasti;

16. obrazuje organe, organizacije, osniva službe grada i uređuje njihovu organizaciju i rad;

17. osniva komunalna i druga javna preduzeća, ustanove i organizacije u oblasti osnovnog obrazovanja, kulture, primarne zdravstvene zaštite, fizičke kulture, sporta, dečije i socijalne zaštite i turizma, prati i obezbeđuje njihovo funkcionisanje;

18. razmatra izveštaj o radu i daje saglasnost na program rada korisnika budžeta;

19. organizuje vršenje poslova u vezi sa zaštitom kulturnih dobara od značaja za grad i stvara uslove za rad muzeja, biblioteka i drugih ustanova kulture čiji je osnivač;

20. osniva robne rezerve, utvrđuje njihov obim i strukturu, uz saglasnost nadležnog ministarstva, radi zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva;

21. organizuje vršenje poslova pravne zaštite svojih prava i interesa;

22. obezbeđuje javno informisanje od lokalnog značaja;

23. obrazuje inspekcijske službe i vrši inspekcijski nadzor nad izvršenjem propisa i drugih opštih akata iz nadležnosti grada;

24. propisuje prekršaje za povrede gradskih propisa;

25. uređuje i obezbeđuje obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti, kao i organizacione, materijalne i druge uslove za njihovo obavljanje;

26. uređuje korišćenje poslovnog prostora kojim upravlja;

27. uređuje i obezbeđuje obavljanje poslova koji se odnose na izgradnju, rehabilitaciju i rekonstrukciju, održavanje, zaštitu, korišćenje, razvoj i upravljanje lokalnim i nekategorisanim putevima, kao i ulicama u naselju;

28. uređuje i obezbeđuje posebne uslove i organizaciju auto taksi prevoza putnika;

29. utvrđuje gradske takse, naknadu za uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta, posebnu naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine, naknadu za korišćenje poslovnog prostora i druge lokalne izvorne javne prihode, koji po zakonu pripadaju gradu;

30. odlučuje o javnom zaduživanju grada;

31. imenuje i razrešava upravni i nadzorni odbor, postavlja i razrešava direktore javnih preduzeća, ustanova, organizacija i službi, čiji je osnivač i daje saglasnost na njihove statute, u skladu sa zakonom;

32. bira predsednika skupštine, zamenika predsednika skupštine i gradsko veće;

33. postavlja i razrešava sekretara skupštine; načelnike gradskih uprava, gradskog javnog pravobranioca i zamenike gradskog javnog pravobranioca;

34. postavlja građanskog branioca (ombudsman);

35. daje saglasnost na imenovanje zamenika gradonačelnika;

36. obrazuje stalna i povremena radna tela;

37. pokreće postupak za zaštitu prava lokalne samouprave pred Ustavnim sudom;

38. podnosi zahtev Vladi za preispitivanje prava na odlučivanje;

39. daje mišljenje o republičkom i regionalnom prostornom planu;

40. daje mišljenje o zakonima kojima se uređuju pitanja od interesa za lokalnu samoupravu;

41. obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, Statutom i propisima grada.

Član 35

Sednice skupštine grada saziva predsednik skupštine po potrebi, a najmanje jedanput u tri meseca.

Član 36

Predsednik skupštine je dužan da sazove sednicu kad to u pisanoj formi zatraži gradonačelnik ili najmanje jedna trećina odbornika, i to u roku od 10 dana od dana podnošenja zahteva.

Pisani zahtev za sazivanje sednice skupštine mora da sadrži predlog dnevnog reda sednice.

Ako predsednik skupštine ne sazove sednicu u slučajevima iz stava 1. ovog člana, sednicu može sazvati gradonačelnik ili prvopotpisani odbornik.

U slučaju iz stava 3. ovog člana, sednicom predsedava zamenik predsednika skupštine ili najstariji prisutni odbornik.

Sekretar skupštine je dužan da obavi stručne poslove u vezi sa sazivanjem i održavanjem sednice skupštine u slučaju iz stava 3. i 4. ovog člana.

Član 37

Sednice skupštine grada su javne.

Skupština grada može odlučiti da sednica skupštine ne bude javna, iz razloga bezbednosti i drugih razloga utvrđenih zakonom.

Član 38

Skupština grada odlučuje ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja odbornika. Odluke se donose većinom glasova prisutnih odbornika, ukoliko zakonom i Statutom nije drugačije određeno.

Član 39

Većinom glasova od ukupnog broja odbornika, skupština grada:

- donosi statut i promene statuta;

- odlučuje o simbolu grada; o javnom zaduživanju grada; o predlogu odluke o samodoprinosu; o raspisivanju referenduma; o predlogu za opoziv gradonačelnika;

- daje mišljenje o menjanju granica i sedištu grada;

- bira i razrešava predsednika i zamenika predsednika skupštine grada, članove gradskog veća;

- postavlja i razrešava građanskog branioca.

Član 40

Skupština grada ima predsednika i sekretara.

Član 41

Predsednik skupštine organizuje rad skupštine, saziva i predsedava njenim sednicama, stara se o ostvarivanju javnosti rada skupštine, potpisuje akte koje je donela skupština i obavlja druge poslove utvrđene zakonom, Statutom i poslovnikom skupštine.

Član 42

Predsednik skupštine bira se iz reda odbornika.

Kandidata za predsednika skupštine može predložiti najmanje jedna trećina odbornika.

Odbornik može da predloži samo jednog kandidata.

Izbor predsednika skupštine vrši se tajnim glasanjem.

Član 43

Ako su predložena dva kandidata za funkciju predsednika skupštine, a ni jedan nije dobio potrebnu većinu, glasanje se ponavlja.

Ako ni u drugom krugu predsednik skupštine ne bude izabran, ponavlja se postupak kandidovanja i izbora.

Član 44

Predsednik skupštine bira se na vreme od četiri godine.

Predsednik skupštine može biti razrešen pre isteka vremena za koje je izabran, na isti način na koji je biran.

Član 45

Predsednik skupštine grada ima zamenika, koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti, sprečenosti da obavlja ovu funkciju ili na osnovu posebnog ovlašćenja.

Zamenik predsednika skupštine grada bira se i razrešava na isti način kao i predsednik skupštine.

Član 46

Sekretar skupštine stara se o obavljanju stručnih poslova u vezi sa sazivanjem i održavanjem sednica skupštine i njenih radnih tela i rukovodi administrativnim poslovima vezanim za njihov rad.

Član 47

Sekretar skupštine postavlja se na predlog predsednika skupštine, na četiri godine i može biti ponovo postavljen.

Za sekretara skupštine postavlja se lice koje ima završeni pravni fakultet, položen stručni ispit za rad u organima državne uprave i najmanje tri godine radnog iskustva.

Na predlog predsednika skupštine, skupština grada može razrešiti sekretara i pre isteka mandata.

Član 48

Skupština grada osniva stalna i povremena radna tela za razmatranje ili rešavanje pitanja iz svoje nadležnosti.

Radna tela daju mišljenje na predloge propisa i odluka koje donosi skupština grada i obavljaju druge poslove iz oblasti za koju su obrazovana.

Skupština grada može posebnom odlukom poveriti pojedinom radnom telu rešavanje pitanja iz njene nadležnosti i donošenje određenih pravnih akata.

Naziv radnog tela, nadležnost, broj članova, mandat, prava i dužnosti predsednika i članova radnog tela uređuju se poslovnikom skupštine.

Član 49

Predsednika i članove radnog tela bira i razrešava skupština grada na predlog odborničkih grupa.

Radna tela moraju odražavati odbornički sastav skupštine.

Odbornik može biti član samo jednog radnog tela.

Član radnog tela skupštine, može biti i građanin koji nije odbornik.

Član 50

Saziv i rad sednice skupštine grada i druga pitanja vezana za rad na sednici skupštine i radnih tela uređuju se poslovnikom skupštine grada.

2. Gradonačelnik

Član 51

Izvršnu funkciju u gradu vrši gradonačelnik.

Gradonačelnik se bira na vreme od četiri godine, neposrednim i tajnim glasanjem.

Član 52

Prilikom stupanja na dužnost gradonačelnik, pred odbornicima skupštine grada, polaže zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću časno i nepristrasno vršiti dužnost gradonačelnika rukovodeći se interesima građana Niša, da ću sve svoje snage posvetiti razvoju grada Niša i da ću se u svom radu pridržavati Ustava Republike Srbije, zakona i Statuta grada Niša."

Gradonačelnik može na kraju zakletve izgovoriti reči: "Tako mi Bog pomogao".

Član 53

Gradonačelnik ne može biti odbornik skupštine grada.

Način izbora i prestanka mandata gradonačelnika pre isteka vremena za koje je izabran uređuje se zakonom.

Član 54

Gradonačelnik može biti opozvan i pre isteka mandata na koji je biran.

Predlog za opoziv gradonačelnika mogu podneti najmanje 10 procenata biračkog tela, skupština grada većinom glasova od ukupnog broja odbornika, odnosno Vlada ukoliko oceni da se povereni poslovi ne obavljaju u skladu sa zakonom.

O predlogu za opoziv izjašnjavaju se birači neposredno, tajnim glasanjem.

Član 55

Kad gradonačelniku prestane mandat pre isteka vremena na koje je biran, njegovu funkciju vrši predsednik skupštine dok novi gradonačelnik ne stupi na dužnost.

Član 56

Gradonačelnik ima zamenika koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti i sprečenosti da obavlja svoju dužnost.

Gradonačelnik imenuje i razrešava zamenika uz saglasnost skupštine grada.

Prestanak mandata gradonačelnika povlači prestanak mandata zamenika gradonačelnika.

Član 57

Gradonačelnik u skladu sa zakonom:

1. predstavlja i zastupa grad;

2. neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata skupštine grada;

3. predlaže odluke i druge akte koje donosi skupština, kao i način rešavanja pitanja o kojima odlučuje skupština grada;

4. stara se o izvršavanju poverenih poslova iz okvira prava i dužnosti Republike;

5. usmerava i usklađuje rad gradskih uprava;

6. predlaže organizaciju gradskih uprava i daje saglasnost na akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji gradskih uprava;

7. predlaže postavljenje i razrešenje načelnika gradskih uprava i rešava o izuzeću načelnika uprave;

8. postavlja i razrešava glavnog arhitektu;

9. zaključuje ugovor sa gradskim menadžerom;

10. naredbodavac je za izvršenje budžeta grada;

11. daje saglasnost na opšte akte korisnika budžeta, kojima se utvrđuje broj i struktura zaposlenih;

12. odlučuje o korišćenju sredstava stalne i tekuće budžetske rezerve; odgovoran je za izvršenje budžeta grada;

13. predlaže akt o javnom zaduživanju grada;

14. odlučuje o pribavljanju i otuđenju opreme manje vrednosti za potrebe organa i službi grada; o pribavljanju i otuđenju prevoznih sredstava za potrebe organa i službi grada;

15. osniva lokalnu službu za inspekciju i reviziju;

16. donosi pojedinačne akte za koje je ovlašćen zakonom, statutom i propisima grada;

17. naređuje mere za ublažavanje i otklanjanje neposrednih posledica od elementarnih i drugih većih nepogoda;

18. obrazuje štab zimske službe i druge štabove za otklanjanje elementarnih i drugih većih nepogoda;

19. preduzima operativne i druge mere u slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju komunalnih delatnosti, kao i mere u slučaju štrajka zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama;

20. stara se o organizovanju manifestacija i obeležavanju jubileja u oblasti kulture od značaja za grad;

21. podnosi Vladi zahtev za preispitivanje prava na odlučivanje;

22. vrši i druge poslove utvrđene zakonom, statutom i drugim propisima grada.

Član 58

Gradonačelnik obrazuje stručna radna tela za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti.

3. Gradsko veće

Član 59

Gradsko veće je organ koji usklađuje ostvarivanje funkcija gradonačelnika i skupštine grada i vrši kontrolno - nadzornu funkciju nad radom gradskih uprava.

Član 60

Gradsko veće čini devet članova, koje, na predlog gradonačelnika, bira skupština grada, većinom glasova od ukupnog broja odbornika, na period od četiri godine.

Nakon izbora za gradonačelnika, na prvoj narednoj sednici skupštine grada, gradonačelnik je dužan da podnese predlog članova gradskog veća.

Ukoliko predlog gradonačelnika za izbor istog člana gradskog veća bude dva puta odbijen, skupština grada može doneti odluku o izboru člana gradskog veća bez tog predloga.

Zamenik gradonačelnika je član gradskog veća po funkciji.

Član gradskog veća može biti razrešen na predlog gradonačelnika ili najmanje jedne trećine odbornika.

Član 61

Gradsko veće:

- utvrđuje predlog odluke o budžetu grada;

- vrši nadzor nad radom gradskih uprava; poništava ili ukida akte gradskih uprava koji nisu u saglasnosti sa zakonom, statutom i drugim propisom grada;

- rešava sukob nadležnosti između gradskih uprava za pojedine oblasti i preduzeća, organizacija i ustanova, kad na osnovu propisa grada odlučuju o pojedinim pravima građana, pravnih lica ili drugih stranaka, sukob nadležnosti između gradskih uprava za pojedine oblasti, kao i sukob nadležnosti opštinskih uprava gradskih opština;

- rešava u upravnom postupku u drugom stepenu o pravima i obavezama građana, preduzeća i ustanova i drugih organizacija u slučaju kada je propisom grada određeno za drugostepeni organ;

- pomaže gradonačelniku u vršenju drugih poslova iz njegove nadležnosti.

Član 62

Gradonačelnik organizuje rad gradskog veća, saziva i predsedava sednicama veća, daje konkretna zaduženja članovima veća iz delokruga rada veća.

IV. SLUŽBE GRADA

1. Gradske uprave

Član 63

U gradu se obrazuje više gradskih uprava za pojedine oblasti.

O organizaciji gradskih uprava odlučuje skupština grada na predlog gradonačelnika.

U okviru uprave za vršenje srodnih poslova mogu se obrazovati unutrašnje organizacione jedinice.

Član 64

Gradska uprava:

- priprema nacrte propisa i drugih akata koje donosi skupština grada i gradonačelnik;

- izvršava propise i druge akte skupštine grada i gradonačelnika;

- rešava u upravnom postupku u prvom stepenu o pravima i dužnostima građana, preduzeća, ustanova i drugih organizacija iz izvornog delokruga grada;

- obavlja poslove upravnog nadzora nad izvršavanjem propisa i drugih opštih akata skupštine grada;

- izvršava zakone i druge propise čije je izvršavanje povereno gradu;

- obavlja stručne i druge poslove koje utvrdi skupština grada i gradonačelnik;

- obavlja i druge poslove predviđene zakonom i propisima grada.

Član 65

Radom uprave rukovodi načelnik.

Za načelnika uprave može biti postavljeno lice koje ima odgovarajući fakultet, u odnosu na delokrug uprave, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Načelnika uprave za pojedinu oblast postavlja skupština grada na predlog gradonačelnika.

Načelnik za svoj rad i rad uprave odgovara skupštini grada i gradonačelniku.

Član 66

Rukovodioce organizacionih jedinica u upravi postavlja načelnik.

Akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji uprave, donosi načelnik uz saglasnost gradonačelnika.

Načelnik uprave rešava sukob nadležnosti između unutrašnjih organizacionih jedinica.

O izuzeću službenog lica u upravi rešava načelnik.

Član 67

Uprava u obavljanju upravnog nadzora može:

- naložiti rešenjem izvršenje mera i radnji u određenom roku;

- izreći mandatnu kaznu;

- podneti prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo ili privredni prestup i podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka;

- izdati privremeno naređenje, odnosno zabranu;

- obavestiti drugi organ, ako postoje razlozi za preduzimanje mera za koje je taj organ nadležan;

- preduzeti i druge mere za koje je ovlašćena zakonom, propisom ili opštim aktom.

Ovlašćenja i organizacija za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana bliže se uređuju propisom skupštine grada.

Član 68

U postupku pred upravom, u kome se rešava o pravima, obavezama i pravnim interesima građana i pravnih lica, primenjuju se propisi o opštem upravnom postupku.

Poslove uprava, koji se odnose na ostvarivanje prava, obaveza i interesa građana i pravnih lica, mogu obavljati lica koja imaju propisanu školsku spremu, položen stručni ispit za rad u organima državne uprave i odgovarajuće radno iskustvo, kad je to određeno zakonom i drugim propisom.

Glavni arhitekta

Član 69

U upravi nadležnoj za poslove urbanizma gradonačelnik postavlja i razrešava glavnog arhitektu.

Glavni arhitekta grada:

- pokreće inicijative za izradu urbanističkih planskih akata, kao i za njihove izmene i dopune;

- daje uputstvo pri izradi arhitektonskih projekata u cilju zaštite arhitektonskih vrednosti i očuvanja ambijentalnih vrednosti pojedinih gradskih delova i objekata;

- sarađuje sa ustanovama zaštite nepokretnih kulturnih dobara i zaštite prirodnih dobara posebnih vrednosti;

- daje mišljenje na arhitektonske projekte od velikog značaja za grad;

- vrši druge poslove utvrđene propisom o organizaciji gradskih uprava.

Gradski menadžer

Član 70

Za vršenje poslova grada koriste se usluge gradskog menadžera.

Uslovi i način korišćenja usluga menadžera utvrđuju se ugovorom koji za grad zaključuje gradonačelnik sa gradskim menadžerom.

Član 71

Gradski menadžer u okviru svojih poslova, posebno:

- predlaže projekte kojima se podstiče ekonomski razvoj i zadovoljavaju potrebe građana i obezbeđuje zaštita životne sredine;

- podstiče preduzetničke inicijative i stvaranje privatno - javnih aranžmana i partnerstava;

- podstiče i koordinira investiciona ulaganja i privlačenje kapitala;

- inicira izmene i dopune propisa koji otežavaju poslovne inicijative;

- pokreće programe za strateško planiranje, marketing i promovisanje gradskog turizma;

- obavlja i druge poslove utvrđene ugovorom o korišćenju usluga gradskog menadžera.

2. Gradsko javno pravobranilaštvo

Član 72

Poslove pravne zaštite prava i interesa grada vrši gradsko javno pravobranilaštvo, kojim rukovodi gradski javni pravobranilac.

Gradski javni pravobranilac se postavlja na predlog predsednika skupštine ili najmanje jedne trećine odbornika, na vreme od četiri godine i može biti razrešen pre isteka mandata po istom postupku.

Gradski javni pravobranilac za svoj rad odgovara skupštini.

Gradski javni pravobranilac je dužan da redovno izveštava skupštinu, po sopstvenoj inicijativi ili na njen zahtev, o pravnoj zaštiti prava i interesa grada.

Član 73

Za gradskog javnog pravobranioca može biti postavljeno lice koje ima završen pravni fakultet, položen pravosudni ispit i najmanje šest godina radnog iskustva u struci.

Gradski javni pravobranilac ima zamenike, koje na njegov predlog postavlja skupština grada na vreme od četiri godine.

Zamenik gradskog javnog pravobranioca mora ispunjavati uslove propisane za postavljenje gradskog javnog pravobranioca, sa najmanje tri godine radnog iskustva u struci.

V GRADSKE OPŠTINE

Član 74

Gradska opština je područje grada Niša u kojoj se vrše poslovi grada utvrđeni ovim statutom.

Gradska opština ima svojstvo pravnog lica.

Član 75

U gradu Nišu gradske opštine su: Pantelej, Crveni Krst, Palilula, Mediana i Niška Banja.

Područja gradskih opština čine naseljena mesta, odnosno područja katastarskih opština koja ulaze u njihov sastav i to:

Gradska opština

Naseljeno mesto

Katastarska opština

PANTELEJ

Niš - deo

Niš "Pantelej"

 

D. Vrežina

D. Vrežina

 

G. Vrežina

G. Vrežina

 

D. Matejevac

D. Matejevac I

   

D. Matejevac II

 

G. Matejevac

G. Matejevac

 

Kamenica

Kamenica

 

Brenica

Brenica

 

Cerje

Cerje

 

Knez Selo

Knez Selo

 

Malča

Malča

 

Pasjača

Pasjača

 

Oreovac

Oreovac

 

Jasenovik

Jasenovik

 

Vrelo

Vrelo

CRVENI KRST

Niš - deo

Niš "Crveni Krst"

 

Medoševac

Medoševac

 

Popovac

Popovac

 

D. Komren

D. Komren

 

G. Komren

G. Komren

 

Hum

Hum

 

Čamurlija

Čamurlija

 

Trupale

Trupale

 

Vrtište

Vrtište

 

Mezgraja

Mezgraja

 

G. Toponica

G. Toponica

 

D. Toponica

D. Toponica

 

G. Trnava

G. Trnava

 

D. Trnava

D. Trnava

 

Berčinac

Berčinac

 

Paljina

Paljina

 

Miljkovac

Miljkovac

 

Rujnik

Rujnik

 

Leskovik

Leskovik

 

Vele Polje

Vele Polje

 

Paligrace

Paligrace

 

Kravlje

Kravlje

 

Sečanica

Sečanica

 

Supovac

Supovac

PALILULA

Niš - deo

Niš - "Bubanj" - deo

   

Niš - "Ćele Kula" - deo

 

Niš - deo: obuhvaćen je granicom koja polazi od železničkog mosta na Nišavi, prugom do triangle, nastavlja prugom Niš - Dimitrovgrad do KO Suvi Do, granicom katastarskih opština Suvi Do, Gabrovac, Donje Vlase, granicom opštine Doljevac, granicom katastarskih opština Pasi Poljana, Bubanj, Donje Međurovo, Novo Selo do Nišave, Nišavom do železničkog mosta.

 
 

Lalinac

Lalinac

 

Krušce

Krušce

 

Mramor

Mramor

 

Mramorski potok

Mramor

 

Deveti Maj

Novo Selo

 

Čokot

Čokot

 

Donje Međurovo

Donje Međurovo

 

Gornje Međurovo

Gornje Međurovo

 

Bubanj

Bubanj

 

Pasi Poljana

Pasi Poljana

 

Donje Vlase

Donje Vlase

 

Gabrovac

Gabrovac

 

Berbatovo

Berbatovo

 

Vukmanovo

Vukmanovo

 

Suvi Do

Suvi Do

MEDIANA

Niš - deo

Niš - "Bubanj" - deo

   

Niš - "Ćele Kula" - deo

 

Niš - deo: obuhvaćen je granicom koja polazi od železničkog mosta na Nišavi, ide prugom do triangle, nastavlja prugom Niš - Dimitrovgrad do granice KO Brzi Brod, granicom KO Brzi Brod do Nišave, Nišavom do železničkog mosta na Nišavi.

 
 

Brzi Brod

Brzi Brod

NIŠKA BANJA

Niška Banja

Niška Banja

 

Bancarevo

Bancarevo

 

Gornja Studena

Gornja Studena

 

Donja Studena

Donja Studena

 

Jelašica

Jelašica

 

Kunovica

Kunovica

 

Koritnjak

Radikina Bara

 

Lazarevo selo

Lazarevo selo

 

Manastir

Prosek - Manastir

 

Nikola Tesla

Niška Banja

   

Prva Kutina - deo

 

Ostrovica

Ostrovica

 

Prosek

Prosek

 

Prva Kutina

Prva Kutina

 

Ravni Do

Ravni Do

 

Rautovo

Rautovo

 

Radikina Bara

Radikina Bara

 

Sićevo

Sićevo

 

Čukljenik

Čukljenik

1. Poslovi gradske opštine

Član 76

Gradska opština:

1. donosi odluku o organizaciji i radu organa i opštinske uprave, uz saglasnost skupštine grada;

2. donosi budžet i završni račun;

3. daje prethodno mišljenje na program razvoja grada i urbanističke planove koji se donose za područje gradske opštine;

4. odlučuje o obeležjima i prazniku opštine;

5. ustanovljava nagrade i javna priznanja opštine;

6. donosi propise i druge akte na osnovu i okviru ovlašćenja datog statutom grada i drugim propisima grada;

7. odlučuje o saradnji i udruživanju sa gradskim opštinama drugih gradova kao i o saradnji i udruživanju sa gradskim opštinama gradova drugih država;

8. raspisuje referendum za svoje područje ili za deo područja;

9. daje odgovor na građansku inicijativu;

10. utvrđuje predlog odluke o samodoprinosu za svoje područje;

11. propisuje način sazivanja zbora, njegov rad i način utvrđivanja stavova zbora;

12. odlučuje o obrazovanju, području za koje se obrazuje i ukidanju mesnih zajednica i drugih oblika mesne samouprave radi zadovoljenja zajedničkih i svakodnevnih potreba stanovnika na određenom području;

13. organizuje službu pravne pomoći građanima na svom području;

14. propisuje prekršaje za povrede opštinskih propisa;

15. obrazuje komunalnu inspekciju i vrši inspekcijski nadzor nad izvršenjem propisa i drugih akata;

16. izvršava propise i druge akte grada na osnovu ovlašćenja datog tim propisima, obavlja i druge poslove utvrđene propisima grada;

17. vrši osnivačka prava nad javnim preduzećima i drugim organizacijama, čiji je osnivač grad, kada joj skupština grada to poveri posebnom odlukom;

18. stara se o održavanju stambenih zgrada i bezbednosti njihovog korišćenja;

19. sprovodi postupak iseljenja bespravno useljenih lica u stanove i zajedničke prostorije u stambenim zgradama;

20. vrši pregled umrlih lica i stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti za lica umrla van zdravstvene ustanove i vrši popis i procenu imovine umrlog kada je to zakonom određeno;

21. uređuje i utvrđuje način korišćenja i upravljanja seoskim vodovodima, izvorima, javnim bunarima i česmama;

22. obavlja poslove u vezi zaštite zemljišta i poslove u vezi nastalih šteta od elementarnih nepogoda na poljoprivrednim kulturama;

23. organizuje zaštitu građana i materijalnih dobara od elementarnih i drugih većih nepogoda na svom području;

24. stara se i obezbeđuje uslove za očuvanje korišćenje i unapređenje područja sa prirodnim lekovitim svojstvima;

25. stara se o zaštiti životne sredine i donosi program korišćenja i zaštite prirodnih vrednosti i program zaštite životne sredine u skladu sa programom grada;

26. podstiče razvoj turizma na svojoj teritoriji;

27. podstiče razvoj kulturno - umetničkog amaterizma;

28. utvrđuje kulturne i sportske manifestacije od značaja za gradsku opštinu;

29. stara se o razvoju i unapređenju ugostiteljstva, zanatstva i trgovine, uređuje radno vreme, mesta na kojima se mogu obavljati ugostiteljske delatnosti i druge uslove za njihov rad;

30. stara se o korišćenju pašnjaka i odlučuje o privođenju pašnjaka drugoj kulturi;

31. uređuje i organizuje vršenje poslova u vezi sa držanjem i zaštitom domaćih i egzotičnih životinja;

32. podstiče i pomaže razvoj zadrugarstva;

33. neposredno izvršava poslove socijalne zaštite iz nadležnosti grada;

34. sarađuje sa humanitarnim organizacijama u obavljanju njihove delatnosti;

35. odlučuje o postavljanju montažnih objekata na javnim površinama u skladu sa planom i propisom grada;

36. odlučuje o održavanju i uređivanju grobalja na svom području u skladu sa propisima grada;

37. obavlja i druge poslove utvrđene odlukom o organizaciji i radu organa opštine.

2. Organi gradske opštine

Član 77

Organi gradske opštine su: veće gradske opštine i predsednik opštine.

Veće gradske opštine

Član 78

Veće gradske opštine čini devet većnika, koje biraju građani, koji imaju biračko pravo na području gradske opštine, na neposrednim izborima, tajnim glasanjem, na vreme od četiri godine, u skladu sa odredbama zakona i statuta grada za izbor odbornika u skupštini grada.

Većniku počinje i prestaje mandat pod uslovima i na način utvrđen Statutom grada za odbornika.

Član 79

U pogledu nespojivosti funkcije većnika sa obavljanjem druge funkcije, poziva ili profesionalne dužnosti, primenjuju se ograničenja, koja su statutom grada utvrđena za odbornika.

Član 80

Veće gradske opštine:

- donosi propise i druge opšte akte iz nadležnosti gradske opštine, u skladu sa statutom grada;

- donosi budžet i završni račun;

- daje prethodno mišljenje na program razvoja grada i urbanističke planove, koji se donose za područje opštine;

- odlučuje o obeležjima i prazniku opštine i ustanovljava nagrade i javna priznanja opštine;

- odlučuje o saradnji i udruživanju sa gradskim opštinama drugih gradova kao i o saradnji i udruživanju sa gradskim opštinama gradova drugih država;

- raspisuje referendum za svoje područje ili deo područja i daje odgovor na građansku inicijativu;

- obavlja i druge poslove utvrđene odlukom o organizaciji i radu organa opštine, u skladu sa statutom grada.

Član 81

Veće gradske opštine ima predsednika, koji se bira iz reda većnika, većinom glasova od ukupnog broja većnika.

Predsednik veća gradske opštine organizuje rad veća, saziva i predsedava sednicama veća, stara se o ostvarivanju javnosti rada veća, potpisuje akte koje je donelo veće i obavlja druge poslove utvrđene odlukom o organizaciji i radu organa opštine.

Član 82

Veće gradske opštine može osnovati povremena radna tela za razmatranje pitanja iz svoje nadležnosti.

Saziv i rad sednice veća gradske opštine i druga pitanja vezana za rad na sednici veća uređuju se poslovnikom veća gradske opštine.

Član 83

Veće gradske opštine ima pravo pravo na naknadu za vršenje funkcije i druge troškove u visini naknade utvrđene za odbornika.

Predsednik opštine

Član 84

Izvršnu funkciju u opštini vrši predsednik opštine.

Predsednik opštine bira se na vreme od četiri godine, neposrednim i tajnim glasanjem građana, koji imaju biračko pravo na području gradske opštine za koju se bira.

Na izbor i prestanak mandata predsednika opštine primenjuju se odredbe statuta o izboru i prestanku mandata gradonačelnika.

Član 85

Predsednik opštine:

- predstavlja i zastupa opštinu;

- predlaže veću gradske opštine donošenja propisa i drugih akata i način rešavanja pitanja o kojima odlučuje veće;

- neposredno izvršava i stara se o izvršavanju propisa i drugih akata gradske opštine;

- naredbodavac je za izvršenje budžeta;

- stara se o izvršavanju poslova koje je grad poverio gradskoj opštini;

- donosi akt o opštinskoj upravi i postavlja i razrešava načelnika uprave;

- vrši nadzor nad radom opštinske uprave, poništava i ukida akte opštinske uprave, koji nisu u saglasnosti sa zakonom i propisima gradske opštine;

- rešava u upravnom postupku u drugom stepenu o pravima i obavezama građana i pravnih lica iz nadležnosti opštine;

- donosi pojedinačne akte za koje je ovlašćen;

- vrši i druge poslove utvrđenje propisima gradske opštine.

Član 86

Predsednik opštine može obrazovati stručna radna tela za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti.

Član 87

Predsednika opštine u slučaju odsutnosti i sprečenosti da obavlja svoju dužnost zamenjuje predsednik veća gradske opštine.

3. Opštinska uprava

Član 88

U gradskoj opštini opštinska uprava se obrazuje kao jedinstvena služba, kojom rukovodi načelnik.

Za načelnika opštinske uprave može se postaviti lice koje ispunjava uslove propisane za načelnika gradske uprave.

Član 89

Opštinska uprava:

- priprema nacrte propisa i drugih akata, koje donose veće gradske opštine i predsednik opštine i izvršava odluke i druge akte veća i predsednika opštine;

- rešava u upravnom postupku u prvom stepenu;

- obavlja poslove upravnog nadzora i komunalne inspekcije;

- izvršava propise grada čije je izvršenje povereno gradskoj opštini;

- obavlja i druge poslove utvrđene odlukom o opštinskoj upravi.

4. Odnos organa grada i gradske opštine

Član 90

Kada propis ili drugi opšti akt gradske opštine nije u skladu sa zakonom, statutom grada ili drugim propisom grada, skupština grada upozoriće na to nadležni organ gradske opštine.

Ukoliko organ gradske opštine ne postupi u skladu sa upozorenjem, skupština grada će taj propis, odnosno opšti akt staviti van snage.

Član 91

Kada organ ili uprava gradske opštine ne vrši poslove utvrđene statutom grada ili drugim propisom grada, gradsko veće će na to upozoriti organ ili upravu gradske opštine i zatražiti da postupa u skladu sa odredbama statuta grada ili drugog propisa grada.

Ako organ ili uprava gradske opštine i posle upozorenja ne vrši te poslove, nadležni organ ili služba grada će preuzeti vršenje tih poslova, a gradskoj opštini će se uskratiti finansijska sredstva za obavljanje tih poslova.

Član 92

Organi i služba gradske opštine u vršenju poslova gradske opštine:

1. daju organima grada inicijativu za uređivanje odnosa iz nadležnosti grada, od značaja za gradsku opštinu;

2. predlažu mere organima i službama grada od značaja za rešavanje pitanja koja se tiču gradske opštine;

3. učestvuju u pripremanju propisa grada čija je sadržina od posebnog značaja za gradsku opštinu.

VI NEPOSREDNO UČEŠĆE GRAĐANA U OSTVARIVANJU LOKALNE SAMOUPRAVE

Član 93

Građani neposredno učestvuju u ostvarivanju lokalne samouprave putem građanske inicijative, zbora građana i referenduma.

1. Građanska inicijativa

Član 94

Građani putem građanske inicijative predlažu skupštini grada donošenje propisa kojim će se urediti određeno pitanje iz izvornog delokruga grada, promenu statuta i drugih propisa, predlažu opoziv gradonačelnika i razrešenje građanskog branioca i raspisivanje referenduma u skladu sa zakonom.

Član 95

Za sprovođenje građanske inicijative građani obrazuju inicijativni odbor koji može obrazovati posebne odbore za prikupljanje potpisa.

Članovi inicijativnog odbora sačinjavaju i potpisuju predlog građanske inicijative o kome će sakupljati potpise birača i sprovode dalji postupak ostvarivanja građanske inicijative na način propisan zakonom.

Član 96

Za punovažno pokretanje građanske inicijative potrebno je da lista potpisnika građanske inicijative sadrži najmanje 20000 potpisa građana, koji imaju biračko pravo i da je sačinjena u skladu sa zakonom.

Član 97

O predlogu iz građanske inicijative skupština grada je dužna da održi raspravu i dostavi obrazložen odgovor inicijativnom odboru i građanima putem medija, u roku od 60 dana od dobijanja predloga.

Član 98

Ako skupština grada ne prihvati predlog sadržan u građanskoj inicijativi, dužna je da o tom predlogu raspiše referendum u roku od 60 dana od dana kada je odlučila da ne prihvati predlog iz građanske inicijative.

2. Zbor građana

Član 99

Zbor građana saziva se za deo područja gradske opštine, naseljeno mesto ili deo naseljenog mesta.

Član 100

Zbor građana raspravlja i daje predloge o pitanjima iz nadležnosti organa grada i organa gradskih opština.

Član 101

Zbor građana, većinom glasova prisutnih, usvaja zahteve i predloge i upućuje ih organima i službama grada i gradskih opština.

Organi i službe grada i gradskih opština dužni su da u roku od 60 dana od dana održavanja zbora građana, razmotre zahteve i predloge građana i o njima zauzmu stav, odnosno donesu odgovarajuću odluku ili meru i o tome obaveste građane.

Član 102

Način sazivanja zbora građana, njegov rad kao i način utvrđivanja stavova zbora, uređuje se propisom gradske opštine.

3. Referendum

Član 103

Skupština grada može raspisati referendum za teritoriju grada ukoliko se odlučuje o pitanjima koja se odnose na potrebe i interes građana sa teritorije grada.

Gradske opštine i oblici mesne samouprave mogu raspisati referendum za svoje područje ili za deo područja, ukoliko se odlučuje o pitanjima koja se odnose na potrebe i interes građana sa tog dela područja, po postupku propisanim zakonom.

Gradske opštine i oblici mesne samouprave su dužni da raspišu referendum za svoje područje ili za deo područja ako to zahteva najmanje 10% građana sa tog područja, koji imaju biračko pravo.

Član 104

Skupština grada može, većinom glasova od ukupnog broja odbornika, da raspiše referendum o pitanjima iz svog delokruga.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljuje se u službenom glasilu grada.

Od dana donošenja odluke o raspisivanju referenduma do dana sprovođenja referenduma ne može proteći manje od 15 niti više od 60 dana.

Član 105

Referendum sprovodi komisija za sprovođenje referenduma koju obrazuje skupština grada, posebnim aktom, kojim se određuju zadaci i poslovi komisije.

Član 106

Odluka o pitanju koje je bilo predmet izjašnjavanja na referendumu smatra se donetom ukoliko je za nju glasala većina građana koja je glasala na referendumu, pod uslovom da je glasalo više od polovine ukupnog broja građana sa teritorije grada koji imaju biračko pravo.

Skupština grada proglašava akt koji je potvrđen na referendumu.

Rezultati sprovedenog referenduma objavljuju se u službenom glasilu grada.

Član 107

Skupština grada je dužna da raspiše referendum radi prethodnog izjašnjavanja građana o određenom pitanju iz svog delokruga, na zahtev najmanje 20000 građana sa teritorije grada koji imaju biračko pravo.

Odluka doneta na referendumu je obavezna i skupština je dužna da, najkasnije u roku od 60 dana, od dana održanog referenduma, donese propis ili drugi akt u skladu sa voljom građana izraženom na sprovedenom referendumu.

Član 108

Skupština grada je dužna da raspiše referendum radi izjašnjavanja građana za potvrđivanje određenog propisa ili drugog akta koji je donela skupština, na zahtev najmanje 20000 građana sa teritorije grada, koji imaju biračko pravo.

Propis ili akt koji je predmet referenduma iz stava 1. ovog člana, smatra se usvojenim danom održavanja referenduma, ako su se građani referendumom izjasnili za potvrđivanje tog akta skupštine.

Ako građani referendumom nisu potvrdili akt, smatra se da taj akt nije ni donet.

Član 109

Ako se građani nisu izjasnili za pitanje koje je bilo predmet izjašnjavanja, odnosno nisu potvrdili određeni propis ili drugi akt koji je donela skupština, o tom pitanju, odnosno propisu ili aktu, ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od šest meseci od dana glasanja na referendumu.

VII ZAŠTITA LOKALNE SAMOUPRAVE

1. Sudska zaštita

Član 110

Skupština grada ima pravo da pred nadležnim ustavnim sudom pokrene postupak za ocenu ustavnosti zakona, odnosno ustavnosti i zakonitosti drugog propisa ili opšteg akta, ako smatra da se tim aktom povređuju Ustavom i zakonom utvrđena prava grada.

Član 111

Kada ocene da je organ Republike odlučivao o pitanju iz nadležnosti grada, skupština grada i gradonačelnik su dužni da Vladi Republike podnesu zahtev za preispitivanje prava na odlučivanje.

Član 112

O sudskoj zaštiti prava na lokalnu samoupravu grada protiv pojedinačnih akata i radnji državnih organa, ili u slučaju da se njima sprečava učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave, i o pravu na naknadu štete nastale aktom ili radnjom državnog organa, stara se gradski javni pravobranilac.

2. Građanski branilac (ombudsman)

Član 113

U gradu Nišu ustanovljava se građanski branilac (ombudsman), koji štiti individualna i kolektivna prava i interese građana, tako što vrši opštu kontrolu rada gradskih uprava i javnih službi.

Član 114

Građanskog branioca postavlja skupština grada, na vreme od četiri godine, iz reda uglednih i politički nepristrasnih ličnosti pravne struke, većinom od ukupnog broja odbornika, na predlog predsednika skupštine.

Član 115

Građanski branilac može biti razrešen i pre isteka vremena za koje je postavljen, na isti način na koji je postavljen, u slučajevima kada to sam zatraži, ako bude osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije, ako sudskom odlukom bude lišen poslovne sposobnosti i ako je to predlog iz građanske inicijative.

Član 116

O pojavama nezakonitog i nepravilnog rada kojima se povređuju prava i interesi građana, građanski branilac upozorava upravu i javne službe, upućuje im preporuke i kritike i o tome podnosi izveštaj skupštini grada i javnosti.

Uprave grada i javne službe dužne su da građanskom braniocu na njegov zahtev daju podatke i informacije od značaja za vršenje njegovih ovlašćenja.

Član 117

Građanski branilac ne može biti razrešen, niti pozvan na krivičnu odgovornost, pritvoren ili kažnjen zbog iznetog mišljenja u javnosti o uočenim pojavama i upućenih preporuka i kritika.

Član 118

Za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti građanski branilac obrazuje kancelariju.

VIII JAVNOST RADA

Član 119

Rad organa grada dostupan je javnosti.

Član 120

Javnost rada obezbeđuje se putem javnih rasprava i zborova građana o predlozima za donošenje i promenu statuta, odluke o budžetu grada, programa uređenja građevinskog zemljišta i u drugim slučajevima kada organi grada o tome odluče.

Član 121

Javnost rada organa grada obezbeđuje se objavljivanjem propisa i drugih opštih akata organa grada u službenom glasilu, odnosno njihovim isticanjem na oglasnoj tabli ili na drugi uobičajen način.

Propisi i drugi opšti akti grada stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja, osim ako iz naročito opravdanih razloga nije predviđeno da ranije stupe na snagu.

Član 122

Javnost rada obezbeđuje se pravom građana da ostvare uvid u zapisnike i druge akte organa i službi koji se ne objavljuju i ne oglašavaju.

Član 123

Radi informisanja javnosti o predlozima propisa i drugih akta, medijima se dostavljaju pozivi i materijali sa sednica organa grada.

Predstavnici medija imaju slobodan pristup sednicama organa grada. Radio i televizijske stanice mogu direktno da prenose sednice organa grada.

Član 124

Saopštenje za javnost mogu da izdaju i da održe konferenciju za štampu sva lica na funkcijama u organima i službama grada, građanski branilac, šef odborničke grupe i odbornik.

IX DONOŠENJE I PROMENA STATUTA GRADA

Član 125

Predlog za donošenje, odnosno promenu statuta grada može podneti najmanje 25 odbornika i građani po postupku propisanom za sprovođenje narodne inicijative.

Predlog se podnosi u pisanom obliku sa obrazloženjem.

O predlogu da se pristupi donošenju, odnosno promeni statuta odlučuje skupština grada većinom od ukupnog broja odbornika skupštine.

Predlog statuta, odnosno predlog promene statuta utvrđuje komisija za statut koju imenuje skupština grada.

Sekretar skupštine grada je stalni član komisije za statut.

Komisija za statut je dužna da organizuje i sprovede stručnu raspravu pre utvrđivanja predloga statuta, odnosno predloga promene statuta.

Izuzetno, kada se promena statuta vrši radi usaglašavanja sa zakonom, ne mora se sprovesti stručna rasprava.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 126

Odredbe ovog statuta o organima, službama i gradskim opštinama primenjivaće se od sprovođenja narednih izbora za odbornike skupštine grada.

Primena odredaba o poslovima gradske opštine urediće se odlukom o sprovođenju statuta.

Član 127

Stupanjem na snagu statuta grada Niša, prestaje da važi Statut grada Niša ("Službeni list grada Niša", broj 24/99, 11/2000, 14/2000 i 39/2000), osim odredaba o organizaciji i radu organa grada i odredaba o gradskim opštinama, koje će se primenjivati do sprovođenja narednih izbora za odbornike skupštine grada.

Član 128

Za sprovođenje Statuta grada Niša skupština donosi posebnu odluku.

Član 129

Statut stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".

 

Samostalna odredba
Prve promene Statuta grada Niša

("Sl. list grada Niša", br. 92/2004)

Prva promena Statuta grada je sastavni deo Statuta grada Niša i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".