ODLUKA
O SPROVOĐENJU STATUTA GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 26/2002)

 

Član 1

Statut grada Niša primenjuje se od dana stupanja na snagu, ako u pogledu primene pojedinih njegovih odredaba Statutom i ovom odlukom nije drugačije određeno.

Član 2

Izabrana i postavljena lica na funkcijama u organima grada Niša, nastavljaju da vrše svoje dužnosti do izbora i postavljenja lica na funkcijama u organima i službama grada u skladu sa Statutom grada.

Član 3

Organi grada doneće potrebne propise i druge akte u vezi izbora i rada organa grada, u skladu sa zakonom i Statutom grada, u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke i odrediti početak njihove primene.

Član 4

Propisi i drugi akti grada Niša koji važe na dan stupanja na snagu Statuta grada ostaju na snazi do donošenja novih.

U slučaju da su propisi i drugi akti grada Niša, suprotni zakonu i Statutu grada, primenjivaće se odredbe zakona i Statuta grada.

Član 5

Propisi i drugi akti grada, odnosno pojedine njihove odredbe, kojima se uređuju odnosi čije regulisanje spada u nadležnost gradske opštine, prestaju da važe danom stupanja na snagu odgovarajućeg propisa, odnosno akta gradske opštine.

Član 6

Odredbe Statuta grada o poslovima gradske opštine, primenjivaće se kada se propisima, kojima se uređuje finansiranje gradskih opština, odrede sredstva za nove poslove gradske opštine.

Član 7

Izbore za predsednika i većnike gradske opštine Niška Banja sprovešće izborni organi gradske opštine Niška Banja.

Izbore za predsednike i većnike gradskih opština: Palilula, Mediana, Pantelej i Crveni Krst, sprovešće izborni organi gradske opštine Niš.

Član 8

Prvu sednicu veća gradske opštine Niška Banja, posle izbora, saziva predsednik Skupštine opštine Niška Banja.

Prvu sednicu veća gradskih opština: Palilula, Mediana, Pantelej i Crveni Krst, posle izbora, saziva predsednik Skupštine opštine Niš.

Član 9

Veće gradske opštine Niška Banja radi na prvoj sednici posle izbora, po odredbama privremenog poslovnika, koji donosi Skupština opštine Niška Banja, u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Veća gradskih opština: Palilula, Mediana, Pantelej i Crveni Krst rade na prvoj sednici posle izbora, po odredbama privremenih poslovnika koje donosi Skupština opštine Niš, u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 10

Gradske opštine su dužne da donesu propise i druga akta koji se tiču organizacije i rada organa opštine i opštinske uprave u roku od tri meseca od dana sprovedenih izbora.

Član 11

Propisi i drugi akti gradskih opština, koji važe na dan stupanja na snagu Statuta grada, ostaju na snazi do donošenja novih.

U slučaju da su propisi i drugi akti gradskih opština suprotni Statutu grada, primenjivaće se odredbe Statuta grada.

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o sprovođenju Statuta grada Niša ("Službeni list grada Niša", broj 11/2000).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".