PRAVILNIK

O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 20/2005 i 24/2005 - ispr.)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta grada Niša (u daljem tekstu: korisnici budžeta), uključenih u konsolidovani račun trezora grada Niša (u daljem tekstu: KRT grada Niša).

Član 2

Budžetski korisnici grada Niša mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa Odlukom o budžetu grada Niša.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta grada Niša koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Niša.

Član 3

Sopstveni prihodi korisnika budžeta grada Niša konsoliduju se na nivou KRT grada Niša.

Ako se korisnik budžeta grada Niša finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II KORIŠĆENJE NOVČANIH SREDSTAVA

Član 4

Odsek trezora Uprave za finansije (u daljem tekstu: trezor) ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za javna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev korisnika budžeta grada Niša, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Niša, u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih planova izvršenja, u skladu sa Odlukom o budžetu za budžetsku godinu.

Trezor ispostavlja naloge Upravi za transfer sredstava sa računa budžeta na podračune za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Niša, na zahtev korisnika budžeta grada Niša, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Niša u okviru odobrenih aproprijacija, a na osnovu kvartalnih planova izvršenja, sa kojih korisnici budžeta grada Niša mogu ispostavljati nalog za plaćanje Upravi.

Član 5

Korisnici budžeta grada Niša vrše plaćanje sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene i do visine utvrđene zakonom, drugim propisima i opštim aktom.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem naloga za plaćanje, u skladu sa zakonom.

III UPRAVLJANJE NOVČANIM SREDSTVIMA NA KRT GRADA NIŠA

Član 6

Svim sredstvima na KRT grada Niša upravlja trezor u saradnji sa načelnikom Uprave za finansije.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Član 7

Slobodna sredstva na konsolidovanom računu trezora grada Niša, sem sopstvenih prihoda, ovlašćeno lice za upravljanje gotovinom može plasirati kod NBS i drugih finansijskih organizacija u skladu sa zakonom.

Član 8

U cilju obezbeđivanja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti, budžet grada Niša može privremeno pozajmiti sredstva sa podračuna za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta grada Niša, odnosno sa KRT grada Niša prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Visina pozajmice iz stava 1. ovog člana može biti do 45% dnevnog stanja salda prethodnog dana na podračunima za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta grada Niša.

Pozajmljivanje iz stava 1. ovog člana može biti do 30 dana.

Odluku o korišćenju pozajmice donosi Gradonačelnik.

Član 9

Indirektni korisnici budžeta grada Niša, po završetku budžetske godine, podnose nalog Upravi za prenos neutrošenih sredstava u toj budžetskoj godini sa podračuna za redovno poslovanje na račun izvršenja budžeta grada Niša.

Član 10

Novčana sredstva KRT, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 6. stav 2. ovog pravilnika, mogu se koristiti za sledeće namene:

1. privremeno vraćanje kredita ukoliko postoji kreditno zaduženje,

2. deponovanje sredstava kod poslovnih banaka i NBS,

3. kupovina hartija od vrednosti Republike Srbije sa rokom dospeća do 90 dana (kratkoročne hartije od vrednosti).

Slobodna sredstva za posebne namene mogu se deponovati kod poslovnih banaka ili NBS, ukoliko ta sredstva nisu sopstveni prihodi ili prihodi za koje je u posebnom zakonu ili međunarodnom ugovoru utvrđena namena koja ograničava upotrebu tih sredstava.

Član 11

Visina kamatne stope pri investiranju sredstava kod poslovnih banaka ne može biti niža od 50% eskontne stope NBS na godišnjem nivou.

Član 12

Kupovina kratkoročnih hartija od vrednosti iz člana 10. ovog Uputstva stav 1. pod 3. vrši se posredstvom ovlašćene banke po članu 5. stav 1. pod 17. i kastodi banke po članu 5. stav 1. pod 18. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata ("Službeni glasnik RS", broj 57/2003 i 55/2004).

Član 13

Trezor vrši investiranje sredstava iz člana 12. ovog pravilnika na osnovu pojedinačnog akta o investiranju i instrukcijama Gradonačelnika.

Član 14

Postupak, način, uslovi pravo na plasiranje sredstava iz člana 12. Pravilnika može se sprovesti samo po procedurama koje je utvrdilo Ministarstvo finansija - Uprava za javna plaćanja.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Direktni korisnici budžeta grada Niša dužni su da vode evidenciju podataka, pismenih izveštaja i elektronskih podataka, koji se odnose na finansijske zadatke i aktivnosti, za sebe i svoje indirektne korisnike budžeta grada Niša.

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".