ODLUKA
O RADNOM VREMENU U UGOSTITELJSKIM, TRGOVINSKIM I ZANATSKIM OBJEKTIMA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuje se raspored, početak i završetak radnog vremena u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: radno vreme).

Član 2

Radno vreme utvrđeno ovom Odlukom mora biti istaknuto na ulazu u objekat ili drugom vidnom mestu objekta iz člana 1. ove Odluke.

Istaknuti raspored, početak i završetak radnog vremena mora se poštovati.

II UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Član 3

Objekti, u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost, moraju biti otvoreni svakog dana, sa početkom radnog vremena u intervalu od 06 do 09 sati i završetkom radnog vremena do 24 sata.

Za objekte iz st. 1 ovog člana, petkom, subotom i u dane državnih i verskih praznika, određuje se završetak radnog vremena do 01 sat.

Član 4

Iz rasporeda radnog vremena određenog u članu 3. ove Odluke izuzimaju se ugostiteljski objekti tipa hotela, motela i drugih objekata koji pružaju usluge smeštaja, za koje se određuje radno vreme od 00 do 24 sata.

Radno vreme restorana u okviru ugostiteljskih objekata iz stava 1. ovog člana određuje se u skladu sa članom 3. ove Odluke.

Član 5

Za ugostiteljske objekte tipa: noćni bar, disko bar, dansing bar, kabare bar i slične vrste barova, koji ispunjavaju uslove utvrđene zakonom, odnosno propisima kojima se bliže utvrđuju uslovi i kategorizacija ugostiteljskih objekata, određuje se radno vreme svakog dana od 00 do 07 sati.

Član 6

Radno vreme utvrđeno članom 3. ove Odluke, primenjivaće se i u slučaju korišćenja objekata koji se iznajmljuju po osnovu zakupa, radi organizovanja proslava.

Radno vreme utvrđeno članom 3. ove Odluke može se produžiti do 03 sata, u određenim slučajevima, na pisani zahtev lica koje izdaje objekat, uz priloženi ugovor.

Zahtev iz st. 2. ovog člana podnosi se nadležnoj gradskoj upravi, najkasnije 10 dana pre održavanja proslave, koja rešenjem odlučuje o zahtevu.

Član 7

Radno vreme utvrđeno članom 3. ove Odluke neće se primenjivati u slučaju organizovanja proslave novogodišnjih praznika.

Član 8

Bašte ugostiteljskih objekata mogu biti otvorene svakog dana, u vreme određeno članom 3. ove Odluke.

Član 9

Radno vreme ugostiteljskih objekata u zoni autobuske i železničke stanice, određuje se u skladu sa radnim vremenom stanica.

III TRGOVINSKI I ZANATSKI OBJEKTI

Član 10

Prodavnice prehrambenih proizvoda moraju biti otvorene svakog dana od 06 do 21 sat ili dvokratno od 06 do 12 sati i od 17 do 21 sat, nedeljom od 06 do 12 sati, a mogu raditi i od 00 do 24 sata.

Za prodavnice prehrambenih proizvoda - dragstore, određuje se radno vreme od 00 do 24 sata.

Član 11

Prodavnice neprehrambenih proizvoda moraju biti otvorene svakog dana od 08 do 20 sati ili dvokratno od 08 do 12 sati i od 16 do 20 sati.

Subotom, prodavnice neprehrambenih proizvoda mogu biti otvorene u vreme određeno u st. 1 ovog člana ili od 08 do 15 sati.

Izuzetno, od st. 1. i st. 2. ovog člana, prodavnice neprehrambenih proizvoda moraju biti otvorene, i to:

- Tržni centri i robne kuće od 08 do 20 sati svakog radnog dana, a subotom od 08 do 15 sati;

- Benzinske pumpe i pumpe butan gasa u gradu svakog dana od 06 do 21 sat, a mogu raditi i duže;

- Benzinske pumpe i pumpe butan gasa na ulazu-izlazu iz grada, u vreme od 00 do 24 sata;

- Prodavnice, odnosno stovarišta građevinskog, ogrevnog i otpadnog materijala svakog dana od 07 do 16 sati a subotom od 07 do 14 sati.

Član 12

Prodavnice novina i duvana (kiosci) moraju biti otvorene svakog dana od 06 do 21 sat, a mogu raditi i od 00 do 24 sata.

Član 13

Zanatske radnje, servisi, agencije i drugi slični objekti, mogu obavljati delatnost svakog dana od 08 do 20 sati ili dvokratno od 08 do 12 sati i od 16 do 20 sati, s tim što jedan radni dan u nedelji može biti neradan, po izboru.

Član 14

Sve prodavnice neprehrambenih proizvoda u ekstra zoni, u periodu letnjeg računanja vremena moraju biti otvorene svakog dana, osim nedelje, do 21 sat.

Ekstra zona obuhvata prostor koji je definisan sledećom granicom: početak je na uglu ulica Kneza Mihajla i Vuka Karadžića, nastavlja ulicom Vuka Karadžića i dr Ilije Kolovića do Bulevara Kraljice Marije, gde skreće desno i nastavlja ulicom Radoja Domanovića do ulice Potporučnika Govedarice, zatim ulicama Potporučnika Govedarice, Zmaj Jovinom i Grada Sirena do Lepeničkog bulevara, gde bulevarom nastavlja do ulice Kneza Mihajla i dolazi do početne tačke.

Član 15

Tržni centri i robne kuće u ekstra zoni, moraju biti otvorene nedeljom u vreme od 08 do 12 sati, a mogu biti otvorene i duže.

U vreme određeno st. 1. ovog člana mogu biti otvorene i druge prodavnice neprehrambenih proizvoda u ekstra zoni.

Član 16

Prodavnice na pijacama moraju biti otvorene svakog dana od 06 do 15 sati, a nedeljom od 07 do 12 sati.

Prodavnice na pijacama mogu da budu zatvorene jedan dan u nedelji, prema odluci preduzeća ili preduzetnika.

IV RADNO VREME U DANE DRŽAVNIH I VERSKIH PRAZNIKA I U VANREDNIM OKOLNOSTIMA

Član 17

U dane državnih i verskih praznika mogu biti zatvoreni:

- Ugostiteljski objekti u vreme određeno članom 3, 4. i 5. ove Odluke;

- Prodavnice prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u vreme određeno čl. 10. i

- čl. 11. st. 1, 2. i 3. alineje 1, 2 i 4 i čl. 12.,

- Zanatske radnje, servisi, agencije i drugi slični objekti u vreme određeno čl. 13. ove Odluke;

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana benzinske pumpe i pumpe butan gasa na ulazu - izlazu iz grada moraju biti otvorene u vreme određeno članom 11. stav 3. alineja 3. ove Odluke.

Član 18

Radno vreme u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima, predviđeno čl. 3. do čl. 16. ove Odluke, u slučaju nestašice električne energije i uvođenja mera štednje električne energije, kao i zbog nastupanja poremećaja na tržištu usled nedostatka određene vrste robe i nedostatka energetskog goriva, usklađuje se sa merama za prevazilaženje određenog stanja.

Član 19

U slučaju nastupanja elementarnih i drugih većih nepogoda, kada nije moguće obavljati pojedine delatnosti iz člana 1. ove Odluke, iste se neće obavljati dok takve okolnosti traju.

Član 20

Nadležni organ grada, svojim aktom određuje koji objekti i u koje vreme moraju biti otvoreni, kad nastupe okolnosti iz čl. 18. i čl. 19. ove Odluke.

Član 21

U slučajevima kada se očekuje veći priliv posetilaca u Kragujevac (međunarodni skupovi, manifestacije i dr.), nadležna gradska uprava, uz saglasnost gradonačelnika, može svojim aktom odrediti drugačije radno vreme od utvrđenog u čl. 3. do čl. 16. ove Odluke, za određene objekte.

Nadležna gradska uprava dužna je da akt iz prethodnog stava donese najkasnije 15 dana pre početka primene istog.

Izmenjen raspored, početak i završetak radnog vremena, u skladu sa aktom nadležne gradske uprave iz stava 2. ovog člana, mora biti istaknut na ulazu ili drugom vidnom mestu objekata iz čl. 1. ove Odluke.

V NADZOR

Član 22

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši gradska uprava nadležna za vršenje inspekcijskog nadzora.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako ne istakne na ulazu u objekat ili na drugom vidnom mestu objekta raspored, početak i završetak radnog vremena, utvrđen ovom Odlukom (čl. 2. stav 1);

2. ako se ne pridržava istaknutog rasporeda, početaka i završetka radnog vremena (čl. 2. st. 1);

3. ako svoju delatnost ne obavlja u vreme određeno u skladu sa ovom Odlukom, (čl. 3. do čl. 16);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Sva pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade raspored, početak i završetak radnog vremena sa ovom Odlukom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 25

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, zanatstvu i drugim uslužnim delatnostima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 9/2000 i 3/2003).

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".