ODLUKA
O OBEZBEĐIVANJU PROSTORA ZA RAD POLITIČKIH STRANAKA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 11/2005)

Član 1

Odlukom o obezbeđivanju prostora za rad političkih stranaka (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se kriterijumi i način obezbeđenja uslova za rad političkih stranaka, odnosno koalicija stranaka čiji su odbornici dobili mandate u Skupštini grada Kragujevca, odnosno čiji narodni poslanici iz Kragujevca imaju mandate u Narodnoj Skupštini Republike Srbije (u daljem tekstu: politička stranka).

Član 2

Prostor za rad političke stranke, obezbeđuje grad Kragujevac, u zavisnosti od raspoloživog i adekvatnog poslovnog prostora.

Prostor za rad političke stranke obezbeđuje se iz raspoloživog poslovnog prostora nad kojim je nosilac prava korišćenja Grad, mesna zajednica odnosno preduzeća ili ustanove čiji je osnivač Grad.

Politička stranka pravo po osnovu ove Odluke ostvaruje dok ispunjava uslove po odredbama ove Odluke.

Član 3

Politička stranka koje ostvaruju pravo na obezbeđenje prostora u skladu sa odredbama ove Odluke podnosi zahtev za obezbeđenje prostora Skupštini grada - Odboru za mandatno – imunitetska pitanja, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Odbor za mandatno – imunitetska pitanja utvrđuju svojim aktom koja politička stranka ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana i o tome obaveštava Odbor za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine.

Član 4

Odluku o dodeljivanju prostora za rad političkoj stranci, kao i o prestanku prava po osnovu ove Odluke, donosi Odbor za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, na osnovu akta Odbora za mandatno – imunitetska pitanja i izveštaja nadležne Uprave o raspoloživom poslovnom prostoru.

Izveštaj nadležne Uprave o raspoloživom poslovnom prostoru sadrži:

- Odluku nadležnog organa Grada, odnosno mesne zajednice o stavljanju poslovnog prostora za ove namene na raspolaganje,

- Odluku nadležnog organa preduzeća ili ustanova čiji je osnivač Grad o stavljanju poslovnog prostora za ove namene na raspolaganje.

Prioritet u obezbeđivanju prostora utvrđuju se prema:

- broju odbornika za koje je stranka dobila mandate,

- broju narodnih poslanika iz Kragujevca.

Odluka iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži:

- naziv političke stranke,

- bliže definisanje poslovnog prostora (adresa, veličina, naziv vlasnika odnosno korisnika prostora, stepen opremljenosti i slično),

- obavezu zaključenja ugovora (sa bitnim elementima) o međusobnim pravima i obavezama, u roku od 15 dana stupanja na snagu odluke iz stava 1. ovog člana.

Odluka o dodeljivanju poslovnog prostora se objavljuju u "Službenom listu grada Kragujevca".

Član 5

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad, koji ne može biti manji od 25 m2 ni veći od 90 m2, obavezna je da na ime naknade za korišćenje poslovnog prostora plaća mesečnu naknadu u visini od 10% od visine zakupnine po m2 utvrđene Odlukom o davanju poslovnih prostorija u zakup, za zonu u kojoj se poslovni prostor nalazi i to najkasnije do 5 u mesecu za tekući mesec.

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad veći od prostora utvrđenog stavom 1. ovog člana, plaća na ime naknade za korišćenje tog dela poslovnog prostora mesečnu naknadu u visini utvrđenoj Odlukom o davanju poslovnih prostorija u zakup.

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad, obavezna je da snosi sve troškove za izvršene komunalne usluge (električna energija, PTT, grejanje, voda i dr.) po dostavljenim računima od strane nadležnih organa, kao i sve troškove tekućeg i drugog održavanja prostora koji im je dat na korišćenje.

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad ne može bez pisane saglasnosti Grada, mesne zajednice odnosno preduzeća ili ustanove čiji je osnivač Grad da vrše adaptaciju prostora koji im je dat na korišćenje.

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad ne može prostor koji joj je stavljen na raspolaganje dati u podzakup.

Član 6

Politička stranka iz člana 4. ove Odluke će sa nosiocem prava korišćenja nad poslovnim prostorom koji joj se daje na korišćenje zaključiti ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

Član 7

Obavezuje se Odbor za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, da u roku od 30 dana stupanja na snagu, na osnovu izveštaja Gradske uprave nadležne za poslove imovine Grada, kao i nadležnog organa preduzeća, odnosno ustanove čiji je osnivač Grad, utvrdi:

- koje političke stranke koriste poslovni prostor čiji je korisnik Grad, mesna zajednica ili preduzeće, odnosno ustanova čiji je osnivač Grad,

- veličinu poslovnog prostora koji koristi politička stranka iz stava 1. alineja 1. ovog člana,

- pravni osnov po kome politička stranka iz stava 1. alineja 1. ovog člana, koristi poslovni prostor.

Izveštaj iz stava 1. ove Odluke, po zahtevu Odbora za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, dostavljaju nadležni organi u roku od 10 dana od dana prijema zahteva.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".