ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU LIČNIH I FIZIČKIH PRENOSA SREDSTAVA PLAĆANJA U INOSTRANSTVO I IZ INOSTRANSTVA

("Sl. list SRJ", br. 25/2002 i 33/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 83/2005)

 

I PRENOS SREDSTAVA PLAĆANJA U INOSTRANSTVO

1. Rezident - fizičko lice može po osnovu troškova izdržavanja porodice u inostranstvu, neograničeno vršiti prenos deviza u inostranstvo, preko ovlašćene banke.

Prenos deviza u inostranstvo po osnovu iz stava 1. ove tačke vrši se najviše do 5.000 evra mesečno, s tim da iznos po jednom nalogu ne može biti veći od 2.000 evra, a prenos preko iznosa od 5.000 evra mesečno - uz dokaz da član porodice živi u inostranstvu (dozvola boravka, radna viza, studentska viza i dr.) i da je u pitanju srodnik do trećeg stepena srodstva (izvod iz matične knjige rođenih, odnosno venčanih i dr.), odnosno da je u pitanju bona fide namena prenosa (školovanje, lečenje, boravak bez obezbeđenih sredstava za život i dr.).

II LIČNI PRENOS SREDSTAVA PLAĆANJA

2. Rezident - fizičko lice može, preko ovlašćene banke, lični prenos sredstava plaćanja u inostranstvo vršiti na ime:

- poklona, na osnovu ugovora o poklonu koji je overio nadležni organ, a najviše do 3.000 evra;

- pomoći, do najviše 500 evra mesečno po jednoj deviznoj štednoj knjižici, odnosno deviznom računu, i to neprofitabilnim humanitarnim, prosvetnim, kulturnim i sličnim organizacijama u inostranstvu;

- nasledstva, na osnovu pravnosnažnog rešenja o nasleđivanju;

- jednokratnog prenos sredstava iseljenika u inostranstvo, na osnovu dokaza o iseljenju iz zemlje - u visini sredstava na deviznom računu, odnosno deviznoj štednoj knjižici;

- podmirenja duga useljenika u matičnoj zemlji, pod uslovom da je nadležnom organu za imigracione poslove u zemlji, pri podnošenju zahteva za boravak, prijavio postojanje i visinu tog duga.

III FIZIČKI PRENOS SREDSTAVA PLAĆANJA

Iznošenje i unošenje dinara

3. Rezident - fizičko lice i nerezident - fizičko lice mogu iznositi iz zemlje, odnosno unositi u zemlju dinare do iznosa od 120.000 po osobi, u apoenima od 1.000 dinara ili manjim apoenima.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, dinari u iznosu većem od iznosa iz tog stava mogu se unositi u zemlju ako su kupljeni kod strane banke - do iznosa iz potvrde te banke koja se pri ulasku u zemlju stavlja na uvid carinskom organu.

4. Prigodni kovani novac koji izdaje Narodna banka Srbije, rezident - fizičko lice i nerezident - fizičko lice mogu, uz prijavu carinskom organu, slobodno unositi u zemlju.

Novac iz stava 1. ove tačke, nerezident - fizičko lice može iznositi iz zemlje uz potvrdu ovlašćenog prodavca o njegovoj kupovini u zemlji, odnosno uz potvrdu carinskog organa o unošenju tog novca u zemlju, a rezident - fizičko lice na osnovu odobrenja Narodne banke Srbije.

5. Rezident može, uz odobrenje Narodne banke Srbije, iznositi dinare iz zemlje:

- u numizmatičke i kolekcionarske svrhe, najviše do tri kompleta novčanica po jednom zahtevu;

- radi testiranja automata za brojanje papirnih novčanica i kovanog novca, pod uslovom da se, uz zahtev za dobijanje odobrenja, priloži garancija inostrane firme da će primljene dinare vratiti posle obavljenog testiranja, za najkasnije u roku od tri meseca od dana njihovog prijema.

Nerezident može dinare iznositi iz zemlje u numizmatičke i kolekcionarske svrhe uz potvrdu ovlašćenog prodavca o njihovoj kupovini u zemlji, odnosno uz potvrdu carinskog organa o njihovom unošenju u zemlju.

6. Ovlašćena banka može, radi prodaje, iznositi iz zemlje dinare - na osnovu ugovora o njihovoj prodaji stranoj banci, odnosno ugovora o njihovom deponovanju kod strane banke.

Pri iznošenju dinara iz zemlje u smislu stava 1. ove tačke, ovlašćena banka je dužna da nadležnom carinskom organu podnese dva primerka naloga propisanog i popunjenog u skladu sa Uputstvom za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i u dinarima ("Službeni glasnik RS", broj 94/2004 - u daljem tekstu: Uputstvo).

Nadležni carinski organ overava svojim pečatom primerke naloga iz stava 2. ove tačke i na njih unosi datum iznošenja dinara iz zemlje, pri čemu jedan primerak overenog naloga zadržava za svoje potrebe, a drugi vraća ovlašćenoj banci.

Dinare koji su izneti iz zemlje a nisu prodati u inostranstvu, ovlašćena banka može vratiti u zemlju, pri čemu nadležni carinski organ prvobitno overeni nalog o iznošenju dinara iz zemlje ponovo overava svojim pečatom, navodeći iznos dinara koji se vraćaju u zemlju i datum vraćanja.

Primerak overenog naloga o iznošenju dinara iz zemlje, odnosno ponovo overenog naloga o vraćanju dinara u zemlju, ovlašćena banka je dužna da čuva za potrebe kontrole.

Ovlašćena banka je dužna da, u roku od sedam dana od dana iznošenja dinara iz zemlje, Narodnoj banci Srbije dostavi:

1) izveštaj s podacima o iznošenju dinara iz zemlje radi prodaje, na osnovu ugovora o njihovoj prodaji stranoj banci, odnosno o unošenju dinara u zemlju - na Obrascu 1;

2) izveštaj s podacima o iznošenju dinara iz zemlje radi prodaje, na osnovu ugovora o njihovom deponovanju kod strane banke, odnosno o unošenju dinara u zemlju - na Obrascu 2.

Obrasci iz ove tačke odštampani su uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

Iznošenje i unošenje efektivnog stranog novca, čekova i hartija od vrednosti

7. Rezident - fizičko lice može u inostranstvo iznositi efektivni strani novac ili putničke čekove čiji ukupan iznos ne prelazi 2.000 evra, odnosno protivvrednost u drugoj stranoj valuti.

Ako rezident - fizičko lice u inostranstvo istovremeno iznosi dinare, efektivni strani novac i putničke čekove - ukupan iznos tih sredstava ne može preći 2.000 evra, odnosno protivvrednost u drugoj stranoj valuti.

Rezident - fizičko lice može iznositi u inostranstvo hartije od vrednosti koje je stekao u skladu s propisima.

8. Nerezident - fizičko lice može iznositi u inostranstvo efektivni strani novac do iznosa od 2.000 evra, efektivni strani novac do iznosa koji je prijavio pri ulasku u zemlju, kao i efektivni strani novac koji je u zemlji podigao s deviznog računa, odnosno devizne štedne knjižice, o čemu dobija potvrdu banke.

U iznos od 2.000 evra iz stava 1. ove tačke uključen je i dinarski iznos ako nerezident - fizičko lice u inostranstvo istovremeno iznosi i dinare.

Nerezident može iznositi u inostranstvo hartije od vrednosti koje je stekao u skladu s propisima.

Pri ulasku u zemlju nerezident popunjava obrazac potvrde o unošenju efektivnog stranog novca u zemlju, koji obezbeđuje i overava carinski organ. Na osnovu te potvrde nerezident ima pravo da iznese iz zemlje neutrošeni iznos prijavljenog efektivnog stranog novca.

Potvrde iz st. 1. i 4. ove tačke važe do prvog izlaska iz zemlje.

Dinare, efektivni strani novac i čekove iznad iznosa propisanog ovom odlukom, kao i hartije od vrednosti koje se iznose iz zemlje, odnosno unose u zemlju a stečene su suprotno propisima - carinski organ privremeno oduzima od rezidenta i nerezidenta, uz izdavanje potvrde.

9. Ovlašćena banka može iznositi iz zemlje efektivni strani novac radi dotacije svog računa kod korespondentne banke u inostranstvu, kao i hartije od vrednosti radi deponovanja kod banke u inostranstvu ili korišćenja za druge namene, u skladu sa zakonom.

Ovlašćena banka može iznositi iz zemlje efektivni strani novac u svim valutama određenim Odlukom o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 23/2003).

Ovlašćena banka može iznositi iz zemlje i valute koje su uvođenjem evra u Evropskoj monetarnoj uniji prestale da budu sredstvo plaćanja, radi zamene za evro.

Pri iznošenju efektivnog stranog novca u smislu stava 1. ove tačke, ovlašćena banka je dužna da nadležnom carinskom organu podnese dva primerka naloga propisanog i popunjenog u skladu sa Uputstvom.

Dostavljene primerke naloga iz stava 4. ove tačke, nadležni carinski organ overava svojim pečatom i na njih unosi datum iznošenja efektivnog stranog novca iz zemlje, pri čemu jedan primerak zadržava za svoje potrebe, a drugi vraća ovlašćenoj banci, koja je dužna da ga čuva za potrebe kontrole.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

10. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o iznošenju i unošenju efektivnih dinara u putničkom prometu sa inostranstvom ("Službeni list SRJ", br. 23/95 i 39/2001) i Odluka o uslovima iznošenja ili slanja iz Jugoslavije i unošenja u Jugoslaviju novca i vrednosnica preko poštanskih i drugih pošiljki ("Službeni list SRJ", br. 23/95, 41/97, 38/98, 58/2000, 34/2001, 39/2001 i 57/2001).

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama Odluke o uslovima i načinu ličnih i fizičkih prenosa sredstava plaćanja u inostranstvo i iz inostranstva

("Sl. glasnik RS ", br. 83/2005)

4. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Obrazac 1

__________________________
(naziv i sedište ovlašćene banke)

Izveštaj o iznošenju dinara iz zemlje radi prodaje, na osnovu ugovora o njihovoj prodaji stranoj banci, odnosno o unošenju dinara u zemlju

 

 

Iznošenje dinara iz zemlje

1.

Datum odobrenja deviznog računa kod strane banke

 

2.

Datum iznošenja dinara

 

3.

Iznos iznetih dinara

 

4.

Naziv strane banke

 

 

Unošenje dinara u zemlju

1.

Datum unošenja dinara

 

2.

Iznos unetih dinara

 

3.

Datum zaduženja deviznog računa kod strane banke

 

4.

Naziv strane banke

 

____________________
(potpis ovlašćenog lica)

 Obrazac 2

__________________________
(naziv i sedište ovlašćene banke)

Izveštaj o iznošenju dinara iz zemlje radi prodaje, na osnovu ugovora o njihovom deponovanju kod strane banke, odnosno o unošenju dinara u zemlju

 

 

Iznošenje dinara iz zemlje

1.

Datum iznošenja dinara

 

2.

Iznos iznetih dinara

 

3.

Stanje dinara kod strane banke

 

4.

Naziv strane banke

 

 

Unošenje dinara u zemlju

1.

Datum unošenja dinara

 

2.

Iznos unetih dinara

 

3.

Stanje dinara kod strane banke

 

4.

Naziv strane banke

 

____________________
(potpis ovlašćenog lica)