ODLUKA
O OBJAVLJIVANJU GRADSKIH PROPISA I DRUGIH AKATA I O IZDAVANJU "SLUŽBENOG LISTA GRADA NIŠA"

("Sl. list grada Niša", br. 5/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Propisi i drugi akti organa i službi grada objavljuju se u "Službenom listu grada Niša" i na oglasnoj tabli organa i službi grada.

Član 2

Propisi i drugi akti objavljuju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom i u tekstu koji je utvrdio donosilac.

II "SLUŽBENI LIST GRADA NIŠA"

1. Propisi i akti koji se objavljuju

Član 3

U "Službenom listu grada Niša" objavljuju se:

- Statut grada, poslovnik Skupštine, budžet i završni račun grada, propisi koje donosi Skupština, program razvoja grada i pojedinih delatnosti, urbanistički akti, program uređenja građevinskog zemljišta, propisi o saradnji i udruživanju sa drugim jedinicama lokalne samouprave, propisi o saradnji i udruživanju u međunarodne organizacije lokalnih vlasti i saradnji sa lokalnim vlastima drugih država, akti o osnivanju javnih preduzeća, ustanova, organizacija i službi grada, akti o izboru, postavljenju i razrešenju lica na funkcijama u organima i službama grada, javnim preduzećima i ustanovama, autentična tumačenja kao i drugi akti Skupštine grada za koje ona odluči da se objave u "Službenom listu grada Niša";

- pravilnici, uputstva, naredbe rešenja i drugi akti Gradonačelnika;

- poslovnik Gradskog veća i drugi akti Gradskog veća, za koje ono odluči da se objave;

- akti gradske izborne komisije;

- opšti i drugi akti službi grada (uprave, službe, gradsko javno pravobranilaštvo, ombudsman) za koje je propisima grada određeno da se objave u "Službenom listu grada Niša";

- odluke Ustavnog suda kojima je ocenjivana ustavnost i zakonitost gradskih propisa i drugih opštih akata;

- saglasnosti ministarstva;

- ispravke propisa i drugih akata objavljenih u "Službenom listu grada Niša";

- drugi akti za koje je to određeno zakonom ili propisom grada.

Član 4

U "Službenom listu grada Niša", uz naknadu, objavljuju se i:

- propisi i drugi akti gradskih opština,

- propisi i akti drugih jedinica lokalne samouprave,

- akti javnih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač grad,

- oglasi o izgubljenim i nevažećim ispravama, javni pozivi i konkursi.

2. Objavljivanje propisa i drugih akata

Član 5

Propisi i drugi akti objavljuju se u "Službenom listu grada Niša" kada se redakciji dostavi propratni akt za objavljivanje sa izvornim tekstom propisa ili drugog akta koji treba objaviti.

Član 6

O objavljivanju propisa i akata Skupštine grada, Gradskog veća i Gradonačelnika staraju se zaposleni u organizacionoj jedinici za poslove Skupštine i Gradskog veća, odnosno, zaposleni u Kabinetu gradonačelnika.

O objavljivanju odluka Ustavnog suda i saglasnosti ministarstva stara se sekretar Skupštine grada, a o objavljivanju akata gradske uprave stara se načelnik.

Član 7

Ispravke objavljenih tekstova u "Službenom listu grada Niša", vrše se na osnovu naloga donosioca uz koji se obavezno dostavlja i tekst ispravke.

Kada je u objavljivanju izvornog teksta propisa ili drugog akta napravljena tehnička greška, ispravku će izvršiti redakcija "Službenog lista grada Niša".

Član 8

Ukoliko propis ili drugi akt, dostavljen na objavljivanje, sadrži greške u imenima i brojevima, očigledne greške u pisanju i računanju, kao i očigledne pravno-tehničke greške o podacima, činjenicama i aktima, koji predstavljaju opšte poznate činjenice, redakcija može uočene greške ispraviti i objaviti ispravljen tekst propisa ili drugog akta u "Službenom listu grada Niša".

3. Izdavanje "Službenog lista grada Niša"

Član 9

"Službeni list grada Niša" izdaje grad Niš - Služba za poslove skupštine, gradskog veća, propise i međunarodnu saradnju.

"Službeni list grada Niša" štampa Služba za održavanje i zajedničke poslove.

Štampanje "Službenog lista grada Niša" može se poveriti drugom pravnom licu ili preduzetniku, koji obavlja navedenu delatnost.

Član 10

"Službeni list grada Niša" izlazi, po pravilu dva puta mesečno, a može se izdati, po potrebi, i više brojeva u toku meseca.

Registar propisa objavljenih u "Službenom listu grada Niša" izdaje se jednom godišnje, nakon izdavanja poslednjeg broja "Službenog lista grada Niša" u godini za koju se registar propisa izdaje.

Izdavač "Službenog lista grada Niša" može prirediti za izdavanje i zbirke propisa grada, kao i program važećih propisa grada Niša u elektronskom obliku.

Izdavač "Službenog lista grada Niša" može za jedinicu lokalne samouprave, koja objavljuje propise i akte u "Službenom listu grada Niša", izraditi program važećih propisa i akata u elektronskom obliku, uz naknadu.

Član 11

Rukovodilac organizacione jedinice koje obavlja poslove izdavanja "Službenog lista grada Niša" je odgovorni urednik lista.

Poslove redakcije "Službenog lista grada Niša" obavljaju zaposleni u organizacionoj jedinici u kojoj se vrše poslovi izdavanja lista.

Član 12

Odgovorni urednik "Službenog lista grada Niša" uređuje list, određuje propise i druge akte za svaki list i redosled njihovog objavljivanja, datum izlaženja svakog broja "Službenog lista grada Niša" i odobrava štampu.

Član 13

Redakcija lista tehnički uređuje list, vrši korekturu i lekturu lista, obavlja poslove elektronske obrade, pripreme za štampu i dostavu lista korisnicima i pretplatnicima, vodi evidenciju pretplatnika, daje nalog za fakturisanje i arhivira izvorne tekstove koji su objavljeni u "Službenom listu grada Niša".

4. Izgled "Službenog lista grada Niša"

Član 14

"Službeni list grada Niša" štampa se u formatu A-4, dvostubačno. Širina stupca je 8,15 cm, dužina 25,7 cm, a razmak između dva stupca je 0,6 cm. U zavisnosti od akta koji se objavljuje, "Službeni list grada Niša" može se štampati na formatu A-4 jednostubačno, sa širinom stupca 16,9 cm i dužinom 25,7 cm.

Član 15

"Službeni list grada Niša" ima prednju, srednje i zadnju stranu.

Član 16

Izgled prednje strane "Službenog lista grada Niša" ima dva dela:

- prvi deo sadrži simbol grada Niša i naziv "Službeni list grada Niša",

- drugi deo sadrži godinu izdavanja, broj lista, mesto i datum, cenu broja i godišnju pretplatu.

Član 17

Srednje strane "Službenog lista grada Niša" u hederu sadrže:

- parne strane: broj strane, broj lista, naziv lista datum,

- neparne strane: datum, naziv lista, broj lista i broj strane.

Član 18

Na zadnjoj strani "Službenog lista grada Niša" nalazi se impresum koji sadrži: naziv i sedište izdavača, lično ime odgovornog urednika, telefon redakcije i službe pretplate, broj uplatnog računa.

Ispod impresuma u margini objavljuje se naziv i sedište službe grada koja vrši štampu.

Neposredno u prostoru pre impresuma obavezno se objavljuje sadržaj propisa i drugih akata, objavljenih u tom broju, sa nazivom donosioca.

Član 19

Grafički prikaz "Službenog lista grada Niša" je sastavni deo Odluke o objavljivanju gradskih propisa i drugih akata i o izdavanju "Službenog lista grada Niša".

5. Tiraž, cena i naknada za objavljivanje u "Službenom listu grada Niša"

Član 20

"Službeni list grada Niša" štampa se u tiražu od 300 primeraka.

Odgovorni urednik može povećati ili smanjiti tiraž lista zavisno od broja korisnika, pretplatnika i zahteva za pojedinim primercima lista.

Član 21

Godišnju pretplatu lista, prodajnu cenu svakog primerka lista, naknadu za izradu programa važećih propisa drugih opština, kao i naknadu za objavljivanje utvrđuje načelnik Službe za poslove skupštine, gradskog veća, propise i međunarodnu saradnju, na osnovu predračuna za izdavanje "Službenog lista grada Niša" i plana zauzetog prostora.

Član 22

Licima na funkcijama u organima i službama grada, odbornicima, ombudsmanu, gradskom menadžeru, glavnom arhitekti i političkim strankama koje su zastupljene u Skupštini grada Niša, Narodnoj biblioteci Srbije, Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" u Nišu, Istorijskom arhivu u Nišu i Narodnom muzeju u Nišu, "Službeni list grada Niša" dostavlja se bez naknade.

6. Sredstva za izdavanje "Službenog lista grada Niša"

Član 23

Sredstva za izdavanje "Službenog lista grada Niša" obezbeđuju se:

- iz pretplate,

- iz naknade za objavljivanje propisa i akata drugih jedinica lokalne samouprave,

- iz naknade za objavljivanje propisa i drugih akata gradskih opština,

- iz naknade za objavljivanje akata javnih preduzeća i ustanova i drugih organizacija,

- iz naknade za objavljivanje oglasa i konkursa,

- u budžetu grada,

- iz naknade za izradu programa važećih propisa drugih jedinica lokalne samouprave.

III OGLASNA TABLA ORGANA I SLUŽBI GRADA

Član 24

Na oglasnoj tabli organa i službi grada objavljuju se opšti akti organa i službi grada koji se ne objavljuju u "Službenom listu grada Niša", a za koje postoji zakonom propisana obaveza objavljivanja, odnosno, koji stupaju na snagu nakon objavljivanja.

Na oglasnoj tabli mogu se objaviti i drugi akti organa i službi grada, kada njihov donosilac odluči da se objave na taj način.

Član 25

Oglasna tabla organa i službi grada nalazi se u zgradi Skupštine grada i gradskih uprava u Nišu, ul. Nikole Pašića br. 24.

Član 26

Poslove objavljivanja propisa i akata na oglasnoj tabli vrši Uprava za građanska stanja i opšte poslove, na osnovu naloga donosioca, odnosno, zaposlenog u službi donosioca koji se stara o objavljivanju.

Član 27

Načelnik Uprave za građanska stanja i opšte poslove, po prijemu naloga i izvornog teksta, donosi rešenje o objavljivanju propisa i akata na oglasnoj tabli u kome navodi naziv propisa, odnosno akta, broj i datum pod kojim je donet i dan isticanja na oglasnoj tabli.

Član 28

Objavljivanje propisa i akata na oglasnoj tabli vrši se isticanjem izvornog teksta propisa, odnosno akta, i rešenja o njegovom objavljivanju.

Dan isticanja propisa i akta na oglasnoj tabli, koji je određen rešenjem o objavljivanju, je dan objavljivanja propisa, odnosno akta.

Član 29

Na oglasnoj tabli mogu se objavljivati i akti drugih organa i organizacija, uz naknadu, u skladu sa važećim gradskim propisima.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu objavljivanja gradskih propisa i drugih akata i o izdavanju "Službenog lista grada Niša" ("Službeni list grada Niša", br. 2/98), Rešenje o izgledu "Službenog lista grada Niša" broj 06-4/93-14/1 od 1.2.1993. godine, broj 06-20/93-17 od 17.5.1993. godine, broj 06-35/2000-9 od 20.10.2000. godine i Rešenje o tiražu, pretplatnoj i prodajnoj ceni i naknadi za objavljivanje akata u "Službenom listu grada Niša", broj 06-20/93-18 od 17.5.1993. godine.

Član 31

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".