ODLUKA
O PRAVIMA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca, br. 6/2001, 9/2002 i 4/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se prava u socijalnoj zaštiti za čije je ostvarivanje nadležan grad Kragujevac, uslovi i postupak ostvarivanja ovih prava, način finansiranja i obezbeđivanje sredstava.

II PRAVA I OBLICI SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 2

Prava u socijalnoj zaštiti koja se uređuju ovom Odlukom su:

1. Pravo na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu;

2. Pravo na jednokratnu pomoć;

3. Pravo na putne troškove i ishranu prolaznika;

4. Pravo na naknadu troškova sahrane;

5. Pravo na pomoć u kući;

6. Pravo na korišćenje usluga Savetovališta;

7. Pravo na dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju;

8. Pravo na dnevni boravak starih lica;

9. Pravo na dnevni boravak za umereno i teže mentalno nedovoljno razvijena odrasla lica;

10. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

1. Pravo na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu

Član 3

Pravo na opremu se priznaje korisniku koji se smešta u ustanovu, drugu porodicu ili vaspitno popravnu ustanovu, koji opremu nema niti je može obezbediti sam, a ne mogu mu je obezbediti ni srodnici koji su po Zakonu o braku i porodičnim odnosima dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Oprema korisnika obuhvata najnužniju odeću, obuću, troškove prevoza korisnika do ustanova odnosno porodice i druge nužne potrebe po proceni stručnog tima Centra za socijalni rad.

Pravo na opremu korisnika može se priznati u iznosu stvarnih troškova, a najviše do iznosa prosečne mesečne zarade ostvarene po zaposlenom u Gradu Kragujevcu u odnosu na prethodni kvartal.

2. Pravo na jednokratnu pomoć

Član 4

Pravo na jednokratnu pomoć može se priznati pojedincu ili porodici koji se iznenada ili trenutno nađe u stanju socijalne potrebe.

Jednokratna pomoć se priznaje u robi ili novčanom iznosu koji ne može biti veći od iznosa prosečne mesečne zarade ostvarene po zaposlenom u gradu Kragujevcu u odnosu na prethodni kvartal, a po proceni Stručnog tima.

3. Pravo na putne troškove i ishranu prolaznika

Član 5

Naknada za putne troškove i ishranu prolaznika priznaje se licu koje se nađe na teritoriji grada Kragujevca, van svog prebivališta, u stanju izuzetno teške situacije, za povratak u mesto prebivališta odnosno boravišta, odnosno za odvođenje u prihvatilište.

Lice koje nije u stanju da se samo vrti, određuje se pratilac.

Iznos naknade za ovo pravo određuje se u visini stvarnih troškova prevoza, a za ishranu se priznaje 10% od visine socijalne sigurnosti pojedinca.

Centar za socijalni rad će refundirati učinjene troškove za pomoć od Centra za socijalni rad koji obavlja poslove za područje na kome ima prebivalište prolaznik.

4. Pravo na naknadu troškova sahrane

Član 6

Naknada troškova sahrane priznaje se za:

- lice koje nema zakonske obveznike izdržavanja

- nepoznato lice ili lice nepoznatog prebivališta

- korisnika materijalnog obezbeđenja u punom iznosu

- lica za koje troškove smeštaja u celosti snosi Centar

- izbegla, prognana i raseljena lica koja su evidentirana kod Službe za zaštitu izbeglih, prognanih i raseljenih lica prema uputstvu nadležnog organa.

Centar za socijalni rad će refundirati učinjene troškove sahrane iz zaostavštine umrlog lica a dobijena sredstva se usmeravaju u budžet Grada.

5. Pravo na pomoć u kući

Član 7

Pomoć u kući pruža se starim, invalidnim i hronično obolelim licima za koja je Centar za socijalni rad utvrdio potrebu i celishodnost obezbeđivanja ovog oblika socijalne zaštite, a naročito licima kod kojih je utvrđena potreba za negom i pomoći od strane drugog lica.

Pravo iz stava 1. obezbeđuje se korisnicima u trajanju od 2 sata dnevno, odnosno 42 sata mesečno.

Pomoć se pruža u vidu: nabavke namirnica, pripreme obroka, održavanja lične higijene, održavanja odevnih predmeta, posteljine, pokućstva, stana itd.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvarivaće se preko nadležne službe.

Sa realizacijom prava iz stava 1. otpočeće se po obezbeđivanju sredstava. Skupština grada Kragujevca doneće propise o organizaciji, funkcionisanju i radu Službe, kao i kriterijume i merila o učešću korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći u kući.

6. Pravo na korišćenje usluga savetovališta

Član 8

Građani mogu koristiti usluge savetovališta, koje se organizuje kao:

- savetovalište za brak i porodicu

- savetovalište za mlade

- savetovalište za ostarela lica

U savetovalištu se realizuju psihološko - pedagoške, socijalne i pravne usluge.

7. Pravo na dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju

Član 9

Pravo na dnevni boravak može se priznati deci i omladini ometenoj u razvoju kojoj se u porodici ne može obezbediti odgovarajuća zaštita.

Pri odlučivanju o priznavanju prava iz stava 1. ovog člana, cene se potrebe korisnika, mogućnost porodice, celishodnost ovakvog oblika zaštite i druge okolnosti.

Član 10

Dnevni boravak se obezbeđuje:

- deci predškolskog uzrasta lakše i umereno ometenoj u razvoju upućivanjem u Dečju ustanovu "Nada Naumović" u Kragujevcu.

- deci predškolskog uzrasta sa oštećenjem sluha, upućivanjem u dečje obdanište Škole za gluvu decu u Kragujevcu.

- deci i omladini od 7 - 18 godina umereno i teže ometenoj u razvoju upućivanjem u Centar za dnevni boravak pri školi za osnovno i srednje obrazovanje "Vukašin Marković" u Kragujevcu;

- deci i omladini od 18 - 25 godina umereno i teže ometenoj u razvoju upućivanjem na radni tretman u Centar za dnevni boravak pri školi za osnovno i srednje obrazovanje "Vukašin Marković" u Kragujevcu.

8. Pravo na dnevni boravak starih lica

Član 10a

Pravo na dnevni boravak starih lica može se priznati starim licima sa jednim ili više hroničnih organskih oboljenja, koja se nalaze u stanju polupokretnosti ili poluzavisnosti od tuđe nege i pomoći, koja mogu biti u određenom stepenu fizički invalidna i iznemogla, a koja su mentalno očuvana, ili su u početnim fazama demencije po proceni stručnog tima Centra za socijalni rad.

Član 10b

Pravo iz člana 10a ove odluke će se realizovati u Dnevnom centru za boravak starih lica.

9. Pravo na dnevni boravak za umereno i teže mentalno nedovoljno razvijena odrasla lica

Član 10v

Pravo na dnevni boravak za umereno i teže mentalno nedovoljno razvijena odrasla lica obezbeđuje se u Dnevnom centru za boravak ovih lica.

Korisnicima iz prethodnog stava u Dnevnom centru se obezbeđuje dnevni boravak, ishrana, zdravstvena zaštita, radna i okupaciona terapija i kulturno-zabavne i rekreativne aktivnosti prema njihovim sposobnostima i sklonostima.

Potrebu i celishodnost obezbeđivanja prava iz st. 1. ovog člana utvrđuje stručni tim Centra za socijalni rad.

10. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

Član 10g

U objektima "Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima", pravo na socijalno stanovanje imaju stambeno neobezbeđena, socijalno ugrožena lica i porodice i to:

- korisnici materijalnog obezbeđenja;

- žene preko 60 godina i muškarci preko 65 godina života, kojima nije potrebna tuđa nega;

- samohrani roditelji maloletne dece (kod kojih je utvrđeno očinstvo-materinstvo, kad drugi roditelj ne učestvuje u izdržavanju dece, u slučaju smrti jednog roditelja, kada je jednom roditelju nepoznato mesto boravka ili se nalazi na izdržavanju kazne zatvora duže od 6 meseci) čija primanja ne prelaze 50% prosečne mesečne zarade ostvarene po zaposlenom u gradu Kragujevcu u odnosu na prethodni kvartal;

- lica koja su kao maloletna bila pod posebnom zaštitom države (starateljstvo, hraniteljstvo, smeštaj u ustanovi socijalne zaštite ili u drugoj porodici), kad nisu dovoljno osposobljena za život bez pomoći društvene zajednice.

Član 10d

Domaćin socijalnog stanovanja može biti socijalno ugrožena, stambeno neobezbeđena porodica, koja ispunjava uslove funkcionalne porodice po kriterijumima za izbor hraniteljske porodice koji su propisani Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Član 10đ

Izbor korisnika i domaćina socijalnog stanovanja vrši Upravni odbor Centra za socijalni rad, po kriterijumima utvrđenim ovom odlukom, na predlog stručnog tima Centra.

Član 10e

Korisnici su dužni da, ukoliko imaju prihode veće od nivoa socijalne sigurnosti utvrđenog Zakonom, iz dela prihoda iznad nivoa socijalne sigurnosti plaćaju srazmeran deo troškova za komunalne usluge (utrošenu struju, grejanje, vodu..) i naknadu domaćinu socijalnog stanovanja, na način i u rokovima koji se utvrđuju posebnim ugovorom između korisnika i Centra za socijalni rad.

Korisnicima čiji su prihodi na nivou socijalne sigurnosti ili ispod nivoa socijalne sigurnosti, troškovi iz stava 1. ovog člana se obezbeđuju iz budžeta Grada.

Član 10ž

Domaćinu socijalnog stanovanja pripada naknada za rad, u visini nivoa socijalne sigurnosti, prema broju članova njegovog porodičnog domaćinstva, uvećana za iznos doprinosa penzijsko invalidskog osiguranja.

Član 11

Korisnici prava iz ove Odluke mogu biti:

1. korisnici prava na materijalno obezbeđenje porodice,

2. korisnici prava na dodatak za tuđu negu i pomoć, kao i druga lica koja boluju od teške i hronične bolesti, pod uslovom da nemaju imovine, da nemaju višak stambenog prostora i stvari veće vrednosti i da im prihod porodice ne prelazi iznos prosečne mesečne zarade ostvarene po zaposlenom u gradu Kragujevcu za prethodni kvartal, po proceni Stručnog tima.

3. samohrani roditelji sa jednim ili više maloletne dece, pod istim uslovima kao korisnici pod red. br. 2,

4. porodica sa troje i više maloletne dece, pod istim uslovima kao korisnici pod red. br. 2,

5. drugi pojedinci i porodice, pod uslovom da nemaju imovine a prihod ne prelazi iznos prosečne mesečne zarade ostvarene po zaposlenom u gradu Kragujevcu za prethodni kvartal, nemaju višak stambenog prostora i stvari veće vrednosti,

6. deca i omladina ometena u razvoju koja su rešenjem nadležne komisije razvrstana u odgovarajuću kategoriju i stepen ometenosti.

Član 12

Izuzetno, pravo iz ove Odluke može se priznati korisniku koji ne ispunjava uslove iz čl. 11. ako Stručni tim proceni da je situacija izuzetno teška, potreba izuzetna i pomoć neodložna.

Za izuzetno tešku situaciju, socijalni radnik je dužan da sačini poseban nalaz na osnovu provere činjenica i da svoje mišljenje i predlog.

III POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 13

O zahtevima za ostvarivanje prava iz ove Odluke rešava u prvom stepenu Centar za socijalni rad, po hitnom postupku.

Član 14

Postupak se pokreće na zahtev lica, odnosno njegovog zakonskog zastupnika, ili staraoca kao i po službenoj dužnosti.

Podaci koji se unose u zahtev moraju da budu potpuno tačni.

Član 15

Kada se kao korisnik prava iz ove Odluke pojavljuje porodica, za nosioca prava se određuje jedan član porodice.

Član 16

Prioritet u rešavanju i priznavanju prava imaju lica koja su nesposobna za rad, bez imovine i prihoda i bez srodnika koji su u obavezi da ih izdržavaju.

Član 17

Postupak za ostvarivanje prava iz ove Odluke vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

O proceni uslova za priznavanje prava odlučuje Stručni tim Centra za socijalni rad.

Radi potpunijeg sagledavanja socijalne potrebe korisnika može se koristiti mišljenje mesne zajednice.

Član 18

O žalbi na rešenje Centra za socijalni rad, odlučuje nadležna gradska uprava.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 19

Reviziju rešenja o priznatim pravima iz ove Odluke vrši jednom godišnje nadležna gradska uprava.

Član 20

Centar za socijalni rad dužan je da vodi posebnu evidenciju o priznatim pravima, da dostavlja izveštaj o radu i informacije o pravima i utrošenim sredstvima mesečno a na zahtev Gradonačelnika i češće.

IV OBEZBEĐENJE SREDSTAVA

Član 21

Pravo iz ove Odluke su od opšteg interesa i o njihovom obezbeđivanju stara se Grad u skladu sa materijalnim mogućnostima.

Sredstva za ostvarivanje ovih prava obezbeđuju se u budžetu.

Član 22

Organ uprave nadležan za sprovođenje Odluke o budžetu Grada prenosi sredstva Centru mesečno i po potrebi u kraćim vremenskim razmacima, radi izvršenja Programa rada Centra.

Sredstva se prenose za:

- isplatu novčanih davanja i ostvarivanja drugih prava utvrđenih Odlukom,

- naknadu za obavljanje poslova iz ove Odluke, u skladu sa Zakonom i Pojedinačnim kolektivnim ugovorom,

- deo materijalnih troškova, amortizacije i investicionog održavanja.

Broj i strukturu stručnih radnika Centra potrebnih za izvršenje poslova iz ove Odluke utvrđuje Upravni odbor Centra uz saglasnost Gradonačelnika.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Kragujevca.

Član 24

Danom stupanja na snagu odredaba ove Odluke prestaje da važi Odluka o pravima u socijalnoj zaštiti grada Kragujevca (prečišćen tekst) objavljena u Službenom listu grada Kragujevca br. 2/99 od 23. marta 1999. godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti grada Kragujevca

("Sl. list grada Kragujevca", br. 9/2002)

Član 7

Prava utvrđena ovom odlukom realizovaće se od momenta organizovanja Dnevnog centra za boravak starih lica i Dnevnog centra za boravak umereno i teže mentalno nedovoljno razvijenih odraslih lica na teritoriji grada Kragujevca.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Kragujevca".

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti grada Kragujevca

("Sl. list grada Kragujevca", br. 4/2005)

Član 8

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".