UREDBA
O KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA PODIZANJE KVALITETA MLEKA U 2005. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 86/2005)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za podizanje kvaliteta mleka u 2005. godini (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Podsticajna sredstva koriste se za kupovinu opreme za mužu i hlađenje sirovog mleka (u daljem tekstu: oprema), i to:

1) pokretnog aparata za mužu sa jednom ili sa dve kante;

2) kante za hlađenje - laktomata;

3) laktofriza od 100 do 2.000 litara.

Član 2

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava iz člana 1. ove uredbe imaju poljoprivrednici - fizička lica koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 139/04 i 71/05) i preduzetnici i pravna lica koji obavljaju delatnost otkupa i prerade mleka.

Član 3

Iznos podsticajnih sredstava utvrđuje se procentualno od vrednosti opreme na koju nije obračunat porez na dodatu vrednost.

Za poljoprivrednike - fizička lica obezbeđuju se bespovratna podsticajna sredstva od 50% vrednosti opreme, s tam da ova lica mogu kupiti najviše po jedan komad od svake vrste opreme iz člana 1. stav 2. ove uredbe.

Za preduzetnike i pravna lica koji obavljaju delatnost otkupa i prerade mleka obezbeđuju se bespovratna podsticajna sredstva od 30 % vrednosti opreme.

Lica iz stava 3. ovog člana dužna su da kupljenu opremu daju na korišćenje poljoprivrednim proizvođačima koji se bave proizvodnjom mleka, o čemu sa njima zaključuju ugovor kojim uređuju međusobna prava i obaveze.

Član 4

Zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava lica iz člana 3. st. 2. i 3. ove uredbe podnose ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), najkasnije do 31. oktobra 2005. godine.

Član 5

Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede.

U postupku razmatranja zahteva komisija iz stava 1. ovog člana proverava navode iz zahteva koji se odnose na upis lica iz člana 2. ove uredbe u Registar poljoprivrednih gazdinstava, na vrstu poljoprivredne proizvodnje, tehničke karakteristike i prateću dokumentaciju za opremu, kao i na opravdanost nabavke opreme i dr.

O davanju na korišćenje podsticajnih sredstava Ministarstvo sa licem iz člana 2. ove uredbe zaključuje ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Član 6

Lica iz člana 2. ove uredbe koja ostvare pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za kupovinu opreme ne mogu tu opremu otuđiti u narednih pet godina, počev od dana kupovine opreme.

Član 7

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo preko poljoprivredne inspekcije.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".