ODLUKA
O OBRAZOVANJU ANKETNOG ODBORA RADI UTVRĐIVANJA ISTINE O NOVOROĐENOJ DECI NESTALOJ IZ PORODILIŠTA U VIŠE GRADOVA U SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 44/2005 i 90/2005)

I

Obrazuje se Anketni odbor radi utvrđivanja istine o novorođenoj deci nestaloj iz porodilišta u više gradova u Srbiji.

U Anketni odbor bira se po jedan narodni poslanik iz svake poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije, i to na predlog poslaničke grupe.

Na prvoj sednici Anketnog odbora bira se predsednik Anketnog odbora, a prvu sednicu saziva najstariji narodni poslanik, član Anketnog odbora.

II

Zadatak Anketnog odbora je sagledavanje činjenica i utvrđivanje istine o slučajevima nestajanja novorođene dece iz porodilišta obuhvaćenim zahtevima roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala, a obraćali su se poslaničkim grupama i odborima Narodne skupštine Republike Srbije.

III

Anketni odbor ima pravo da traži od državnih organa i pojedinih organizacija podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne.

Sednice Anketnog odbora su javne, a u cilju efikasnosti rada mogu se održavati i u gradovima navedenim u zahtevima roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala u porodilištima.

IV

Anketni odbor je dužan da zadatak završi do 31. decembra 2005. godine, da o svom radu sačini izveštaj sa predlogom mera i podnese ga Narodnoj skupštini.

Anketni odbor prestaje sa radom danom odlučivanja o njegovom izveštaju na sednici Narodne skupštine.

V

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".