PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE LETNJIH BAŠTI NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Kragujevca, br. 4/2002 i 9/2005)

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se tehnički i drugi uslovi za postavljanje letnjih bašti.

LETNJE BAŠTE

Član 2

Odobrenje za postavljanje letnje bašte može se izdavati za period od 15.3. do 15.11. tekuće godine kao i pre i posle utvrđenog perioda ukoliko to dozvoljavaju vremenski uslovi.

Po isteku perioda za koje je izdato odobrenje vlasnik je obavezan da ukloni sve elemente bašte.

Član 3

Letnje bašte mogu se postavljati na delovima javne površine na trgovima, pešačkim ulicama, trotoarima, i delovima kolovoza namenjenog za parkiranje.

Član 4

Letnje bašte ne mogu se postavljati na protivpožarnim putevima, a tamo gde je dozvoljeno postavljanje tendi iste moraju biti sklopive i mobilne.

Letnje bašte ne mogu se postavljati na javnoj površini ispred kioska kao i na javnoj površini ispred kioska koji su postavljeni na individualnim parcelama.

Član 5

Letnje bašte pored stolova i stolica mogu da sadrže:

- montažno-demontažne podne platforme ukoliko je teren u padu maksimalne do visine do 30 cm;

- transparentne ograde ili žardinjere maksimalno do visine stolova;

- ograde i žardinjere moraju biti postavljene u okviru zadatog gabarita bašte;

- suncobrane;

- tende na slobodnostojećim sklapajućim ramovima;

- sklapajuće tende fiksirane za objekte:

- rasvetu,

- rashladna vitrina i pokretni šank.

Član 6

Letnje bašte ne mogu biti zatvorenih stranica preko visine stolova, ne mogu se postavljati baštenski roštilji, mangala, fiksni šankovi i ozvučenje.

Član 7

Letnje bašte koje imaju podne platforme iste se moraju postavljati na način da obezbeđuju redovno komunalno održavanje javne površine, pristup komunalnim instalacijama i prolaz protivpožarnim i drugim službenim vozilima.

Član 8

Letnje bašte na trgovima ne smeju ometati normalan tok pešačkog saobraćaja, ne mogu zauzimati i prostor neposredno uz fontane, česme, spomenika, klupe i uređene zelene površine, ne mogu imati montažno demontažne podne platforme. Letnje bašte na trgovima ne smeju biti ograđene i mogu imati samo suncobrane.

Član 9

Letnje bašte u pešačkim ulicama ne mogu imati podne platforme, kao zaštitu od sunca mogu koristiti suncobrane ili samo tende koje se lepezasto zatvaraju i oslonjene su na dva stuba postavljena po sredini bašte, koji su udaljeni minimum 3,50 m od regulacione linije.

Ukoliko u pešačkoj zoni baštu postavljaju vlasnici dva lokala koji se nalaze jedan nasuprot drugog kao zaklon od sunca mogu koristiti samo suncobrane.

Član 10

Letnje bašte mogu se postavljati na trotoarima ukoliko su trotoari dovoljno široki tako da je na njima moguće obezbediti potrebnu širinu prolaza za pešake i potrebnu širinu zaštitnog pojasa.

Letnje bašte moguće je postavljati na trotoarima zavisno od protoka pešačkog saobraćaja prema proceni Sekretarijata za infrastrukturu i komunalne poslove a u skladu sa sledećom tabelom:

Frekvencija pešačkog saobraćaja

Minimalna širina trotoara (m)

Minimalna širina prolaza za pešake (m)

Minimalna širina zaštitnog pojasa

Minimalna širina za baštu (m)

1. Veoma niska

3,40

1,30

0,50

1,60

2. Niska

3,70

1,60

0,50

1,60

3. Srednja

4,10

2,00

0,50

1,60

4. Visoka

5,10

3,00

0,50

1,60

Letnje bašte na trotoarima koje imaju platformu, radi bezbednosti korisnika ugostiteljskih usluga moraju imati ogradu (žardinjere) postavljenu po ivicama platforme.

Letnje bašte koje nemaju platformu obavezno moraju imati ogradu ili žardinjere postavljene prema kolovozu radi zaštite od saobraćaja.

Letnje bašte na trotoarima po pravilu ne mogu se postavljati:

- u zoni raskrsnice,

- u zoni širine pešačkog prelaza,

- u zoni stajališta gradskog saobraćaja i

- u širini pešačkog i kolskog prilaza objektima.

Navedene uslove bliže definiše Sekretarijat za infrastrukturu i komunalne poslove za svaki pojedinačni slučaj u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Član 11

Letnje bašte je izuzetno moguće postavljati na delovima kolovoza namenjenog parkiranju, o čemu posebne uslove daje Sekretarijat za infrastrukturu i komunalne poslove u svakom pojedinačnom slučaju.

Član 12

Postavljanje letnje bašte u zoni prostorno kulturne, istorijske celine - staro gradsko jezgro, ili ispred i u neposrednoj blizini objekta koji su proglašeni za spomenike kulture, moguće je uz pribavljenu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a u skladu sa ovim Pravilnikom.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a biće objavljen u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopuni Pravilnika o uslovima za postavljanje letnjih bašti na javnim površinama

("Sl. list grada Kragujevca", br. 9/2005)

Član 3

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu grada Kragujevca".