ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD KRALJEVINE ŠPANIJE PO PROGRAMU FINANSIJSKE SARADNJE IZMEĐU SAVETA MINISTARA SRBIJE I CRNE GORE I VLADE ŠPANIJE, POTPISANOM 13. JUNA 2005. GODINE

("Sl. list SCG", br. 44/2005)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se kod Kraljevine Španije u iznosu od 50 miliona evra i garantuje otplatu obaveza nastalih po osnovu korišćenja ovih sredstava.

Član 2

Garancija Srbije i Crne Gore daje se na iznos kredita u visini od 50 miliona evra iz člana 1. ovog zakona, pod sledećim uslovima:

- sa rokom otplate od 16 godina, uključujući grace period u trajanju od pet godina;

- sa kamatnom stopom u visini od 1,2% godišnje.

Član 3

Sredstva kredita iz člana 2. ovog zakona koristiće se za finansiranje pojedinačnih projekata iz Srbije i iz Crne Gore, i to, iz Srbije do visine od 45 miliona evra, a iz Crne Gore, do visine od 5 miliona evra.

Član 4

Republika Srbija i Republika Crna Gora će, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, izdati Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju za redovno i blagovremeno plaćanje dospelih obaveza, svaka srazmerno pripadajućem delu kredita.

Države članice će obezbediti sredstva u budžetu za tekuću godinu za izmirenje dospelih obaveza korisnika sredstava, ukoliko oni to blagovremeno ne učine.

Sredstva za izmirenje dospelih obaveza po kreditu Republika Srbija i Republika Crna Gora prenose na poseban račun Srbije i Crne Gore, otvoren kod banaka ovlašćenih od Vlade Srbije i Vlade Crne Gore za potrebe otplate obaveza iz člana 1. ovog zakona.

Član 5

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirenjem obaveza u smislu ovog zakona, kao i troškove transfera sredstava za redovnu otplatu obaveza iz pojedinačnih ugovora o zajmu i finansiranju, snose krajnji korisnici sredstava zajma.

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".