ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD EVROPSKE INVESTICIONE BANKE (PROJEKAT ZA POBOLJŠANJE STANJA ŠKOLA - SRBIJA I CRNA GORA)

("Sl. list SCG", br. 44/2005)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se u iznosu od 25 miliona evra u svoje ime, a za račun države članice Republike Srbije, kod Evropske investicione banke, za finansiranje Projekta za poboljšanje stanja škola.

Član 2

Zaduženje iz člana 1. ovog zakona izvršava se na osnovu Ugovora o finansiranju (Projekat za poboljšanje stanja škola - Srbija i Crna Gora) zaključenog 11. maja 2005. godine između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca i Evropske investicione banke, kao zajmodavca.

Član 3

Sredstvima ovog zajma finansiraće se izgradnja osam škola (pet osnovnih i tri srednje), kao i renoviranje škola za učenike sa posebnim potrebama u nerazvijenim opštinama širom Srbije. Projekat uključuje i izgradnju i opremanje novih centara za obučavanje nastavnika i usavršavanje srednjeg stručnog obrazovanja.

Član 4

Republika Srbija se obavezuje da, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, izda Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju o redovnom obezbeđenju sredstava, radi blagovremenog plaćanja dospelih obaveza predviđenih ugovorom iz člana 2. ovog zakona.

Republika Srbija se obavezuje da će obezbeđivati sredstva u budžetu za tekuću godinu za izmirenje dela dospelih obaveza.

Sredstva iz stava 2. ovog člana Republika Srbija prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Narodne banke Srbije, otvoren sa isključivom namenom otplate zajma iz člana 2. ovog zakona.

Član 5

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirenjem obaveza, u smislu ovog zakona, snosi Republika Srbija.

Član 6

Narodna banka Srbije naplaćuje od Republike Srbije troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Evropskoj investicionoj banci, kao proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".