ZAKON
O AKREDITACIJI

("Sl. list SCG", br. 44/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim zakonom uređuje se akreditacija i osnivanje i delatnost organizacije za akreditaciju Srbije i Crne Gore.

Član 2

Pojedini izrazi u ovom zakonu imaju sledeća značenja:

1) akreditacija je utvrđivanje od strane akreditacionog tela kompetentnosti organizacija za ocenjivanje usaglašenosti, pri čemu se zvanično potvrđuje njihova sposobnost da obavljaju određene poslove ocenjivanja usaglašenosti;

2) kompetentnost je pokazana sposobnost da se primeni znanje i veština;

3) ocenjivanje usaglašenosti je svaka aktivnost kojom se posredno ili neposredno utvrđuje da li su ispunjeni određeni zahtevi;

4) akt o akreditaciji je zvanični dokument, ili više dokumenata, u kome je navedeno da je akreditacija dodeljena za određenu oblast;

5) nadzor je niz aktivnosti, izuzev ponovnog ocenjivanja, radi praćenja da li akreditovana organizacija za ocenjivanje usaglašenosti kontinuirano ispunjava zahteve;

6) zainteresovane strane su strane koje su neposredno ili posredno zainteresovane za akreditaciju;

7) organizacija je privredno društvo, preduzeće i drugo pravno lice, preduzetnik i drugo fizičko lice koji su zainteresovani za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti.

II AKREDITACIJA

Član 3

Akreditacijom se utvrđuje kompetentnost organizacije za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti, i to:

1) ispitivanja;

2) kontrolisanja;

3) sertifikacije proizvoda i procesa;

4) sertifikacije sistema menadžmenta;

5) sertifikacije stručnih lica.

Akreditacijom se utvrđuje i kompetentnost organizacija za obavljanje poslova etaloniranja.

Član 4

Za utvrđivanje kompetentnosti organizacija za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti osniva se Akreditaciono telo Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Akreditaciono telo), kao samostalna neprofitna organizacija.

Akt o osnivanju Akreditacionog tela donosi Savet ministara.

Akreditaciono telo je pravno lice, koje se upisuje u sudski registar.

Član 5

Akreditaciono telo obavlja sledeće poslove:

1) utvrđuje kompetentnost organizacija za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti;

2) učestvuje u radu evropskih i međunarodnih organizacija za akreditaciju i zastupa srpsko-crnogorske interese u njima, u skladu sa obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima;

3) vodi registar akreditovanih organizacija;

4) obavlja i druge poslove iz oblasti akreditacije, u skladu sa ovim zakonom, aktom o osnivanju i statutom.

Član 6

Organizacija i način rada Akreditacionog tela, kao i pravila akreditovanja koje primenjuje Akreditaciono telo, utvrđuju se u aktu o osnivanju, statutu i drugim opštim aktima Akreditacionog tela, koji se moraju zasnivati na odgovarajućim srpsko-crnogorskim, evropskim i međunarodnim standardima i dokumentima evropskih i međunarodnih organizacija za akreditaciju.

Opšti akti iz stava 1. ovog člana kojima se utvrđuju pravila akreditovanja moraju biti dostupni javnosti.

Član 7

Akreditovanje se vrši na osnovu prijave organizacije.

U postupku rešavanja po prijavi iz stava 1. ovog člana, utvrđuje se ispunjenost zahteva iz odgovarajućih srpsko-crnogorskih, evropskih i međunarodnih standarda, odnosno dokumenata evropskih i međunarodnih organizacija za akreditaciju.

Međusobna pitanja u vezi sa dodelom akta o akreditaciji i održavanje akreditacije Akreditaciono telo i organizacija uređuju ugovorom.

Akreditaciono telo je dužno da prilikom zaključivanja ugovora, na nedvosmislen i jasan način, upozna organizaciju sa zahtevima za dobijanje akreditacije i postupkom akreditovanja.

U ugovoru iz stava 3. ovog člana moraju biti navedeni prava i obaveze strana ugovornica, kao i način sprovođenja postupka akreditovanja, u skladu sa srpsko-crnogorskim, evropskim i međunarodnim standardima i dokumentima evropskih i međunarodnih organizacija za akreditaciju.

Član 8

Ako Akreditaciono telo utvrdi da organizacija ispunjava zahteve iz člana 7. stava 2. ovog zakona, Akreditaciono telo donosi akt o dodeljivanju akreditacije.

Akt o dodeljivanju akreditacije može biti vremenski ograničen.

Član 9

Akreditaciono telo uz akt o dodeljivanju akreditacije dodeljuje znak akreditacije, koji se koristi prema pravilima koje donosi Akreditaciono telo.

Znak iz stava 1. ovog člana je intelektualna svojina Akreditacionog tela.

Član 10

Akreditovana organizacija je dužna da ispunjava zahteve akreditacije, što se utvrđuje u postupku nadzora koji obavlja Akreditaciono telo.

Ako u postupku iz stava 1. ovog člana Akreditaciono telo utvrdi da akreditovana organizacija ne ispunjava zahteve akreditacije, doneće rešenje o ukidanju akreditacije.

Rešenje iz stava 2. ovog člana je konačno.

III ORGANI I FINANSIRANJE AKREDITACIONOG TELA

Član 11

Organi Akreditacionog tela su: upravni odbor, savet za akreditaciju kao kolegijalni organ, direktor i nadzorni odbor.

Aktom o osnivanju i statutom Akreditacionog tela uređuje se način obrazovanja organa iz stava 1. ovog člana, rad ovih organa, način odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad Akreditacionog tela.

Statut Akreditacionog tela usvaja upravni odbor, uz saglasnost Saveta ministara.

Član 12

Sredstva za rad Akreditacionog tela obezbeđuju se:

1) naplatom troškova akreditacije;

2) iz sredstava neophodnih za finansiranje nadležnosti Srbije i Crne Gore;

3) iz drugih izvora.

Iznos sredstava iz sredstava neophodnih za finansiranje nadležnosti Srbije i Crne Gore određuje se na osnovu poslova koji se utvrđuju programom i godišnjim planovima rada.

Sredstva za članarinu Akreditacionog tela u evropskim i međunarodnim organizacijama za akreditaciju obezbeđuju se iz sredstava neophodnih za finansiranje nadležnosti Srbije i Crne Gore.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Savet ministara će doneti akt o osnivanju Akreditacionog tela najdocnije u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona i imenovaće vršioca dužnosti direktora Akreditacionog tela.

Vršilac dužnosti direktora Akreditacionog tela dužan je da sazove sednicu upravnog odbora Akreditacionog tela radi usvajanja statuta u roku od tri meseca od dana donošenja akta o osnivanju Akreditacionog tela.

Član 14

Savet ministara obezbeđuje Akreditacionom telu prostorije potrebne za rad, materijalna sredstva i opremu.

Do početka rada Akreditacionog tela, poslove Akreditacionog tela obavlja Akreditaciono telo Srbije i Crne Gore.

Akreditaciono telo preuzima materijalna sredstva, zaposlene, kao i prava i obaveze Akreditacionog tela Srbije i Crne Gore.

Član 15

Postupci akreditacije koji su započeti pre stupanja na snagu ovog zakona, okončaće se po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Akti o dodeljivanju akreditacije, doneti prema odredbama Zakona o standardizaciji ("Službeni list SRJ", br. 30/96, 59/98, 70/2001 i 8/2003), primenjivaće se do isteka njihove važnosti.

Član 16

Sredstva za rad Akreditacionog tela do 1. januara 2007. godine obezbeđuju se iz sredstava neophodnih za finansiranje nadležnosti Srbije i Crne Gore, u skladu sa programom rada.

Član 17

Danom početka primene ovog zakona prestaju da važe odredbe Zakona o standardizaciji ("Službeni list SRJ", br. 30/96, 59/98, 70/2001 i 8/2003) kojima je uređena akreditacija.

Član 18

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG", a primenjivaće se od 1. januara 2006. godine.