PRAVILNIK
O TEHNIČKIM USLOVIMA I POSTUPKU ZA UGRADNJU INDIVIDUALNIH VODOMERA ZA MERENJE POTROŠNJE VODE

("Sl. list grada Beograda", br. 3/86)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se tehnički uslovi i postupak ugradnje individualnih vodomera za merenje potrošnje hladne vode u stambenim, odnosno poslovnim jedinicama, garažama, zajedničkim prostorijama i drugim objektima.

Član 2

Ugradnju individualnih vodomera za merenje potrošnje vode u stanu poslovnoj prostoriji, garaži, zajedničkim prostorijama ili drugom objektu saglasno tehničkim uslovima propisanim ovim Pravilnikom, vrši korisnik vode preko ovlašćene organizacije, uz predhodno pribavljenu saglasnost na projektnu dokumentaciju koju daje RO "BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA".

Član 3

Individualni vodomeri po pravilu postavljaju se u zgradama, ukoliko za to postoje tehnički uslovi, ispred ulaza u stan, poslovnu prostoriju, garažu ili zajedničku prostoriju ili u odgovarajuće sklonište van objekta, a gde to nije moguće na odvojcima za izlivna mesta u stanu.

U zgradama sa manjim brojem stanova i manje spratnosti, individualni vodomeri mogu se postaviti u prizemlju zgrade u zajedničko sklonište.

Vodomer se mora postaviti na pristupačnom mestu radi očitavanja stanja brojila i održavanja vodomera.

Vodomer sa armaturom (ventil, usmerivači mlaza i hvatač nečistoće) po pravilu mora biti smešten u kaseti - ormariću, koji je pričvršćen za zid, sačinjen od metala ili drugog pogodnog materijala sledećih veličina:

- za vodomer prečnika od 13 mm do 20 mm 70 x 30 x 30 cm,

- za vodomer prečnika od 25 mm 100 x 40 x 30 cm,

- za vodomer prečnika 40 mm 120 x 40 x 40 cm,

- za vodomer prečnika 50 mm 23 x 60 x 50 cm.

Kasete moraju biti zaključane sa pokretnom gornjom i prednjom stranom, radi održavanja i čitanja individualnog vodomera.

Izuzetno, ukoliko se vodomeri postavljaju na odvojcima za izlivna mesta u stanu, a nema mogućnosti za smeštaj kaseta - ormarića, vodomeri će se ugraditi bez kasete, s tim da moraju biti postavljeni na pristupačnom mestu za očitavanje i održavanje i zaštićeni od eventualnih oštećenja.

Sklonište u koje je smešten individualni vodomer, a nalazi se van objekta, može se izgraditi od cigle ili betona sledećih veličina :

- za vodomer prečnika od 13 mm do 25 mm 100 x 120 x 170 cm,

- za vodomer prečnika 40 mm 120 x 160 x 170 cm

- za vodomer prečnika 50 mm 150 x 270 x 170 cm

- za vodomer prečnika 80 mm 150 x 320 x 170 cm

- za vodomer prečnika 100 mm 150 x 340 x 170

Debljina zida skloništa, ukoliko je izgrađen od opeke mora biti 25 cm, ako je od betona 20 cm.

Gornja ploča vodomernog skloništa, iz prethodnog stava ovog člana, mora da ima otvor sa poklopcem, prečnika 60 cm i težine 30 kg.

Na bočnom zidu skloništa za vodomer moraju se ugraditi livene penjalice (din. 1212) na 30 cm razdaljine.

Član 4

Korisnici stanova, u postojećim objektima, na svakom odvojku mogu ugraditi, samo vodomer veličine 13 mm dok se dimenzije vodomera za ostale korisnike (poslovne prostorije, garaže, nove objekte i druge) utvrđuju pojedinačno na osnovu projektne dokumentacije i proračuna potrošnje vode.

Član 5

Tip vodomera bez obzira na dimenzije i mesto smeštaja, mora da bude prema standardima RO BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA.

Član 6

Korisnik odnosno invenstitor može ugraditi i uređaj za daljinsko očitavanje stanja brojila individualnog vodomera.

Mehanizam brojčanika, uređaja za daljinsko očitavanje individualnih vodomera, smeštaju se u poseban orman, koji se po pravilu postavlja u prizemlju zgrade, izrađen je od metala i obavezno se zaključava.

Za napajanje uređaja za daljinsko očitavanje mora se obezbediti rezervni izvor električne energije, koji se automatski uključuje u slučaju nestanka električne energije u objektu.

Član 7

Pri ugradnji individualnih vodomera obavezna je ugradnja ventila i usmerivača mlaza protoka ispred i iza vodomera kao i plombiranja i žigosanje veze vodomera sa vodovodnom instalacijom. Dužina usmerivača mlaza vode treba da bude 4-6 puta prečnika vodomera i postavlja se odmah ispred i iza vodomera.

Ukoliko se ugrađuje individualni vodomer prečnika preko 40 mm obavezna je i ugradnja hvatača nečistoće ispred vodomera, između zatvarača i usmerivača mlaza.

Član 8

Za dobijanje tehničkih uslova radi ugradnje individualnog vodomera za merenje hladne vode, korisnik podnosi pismeni zahtev na odgovarajućem obrascu Radnoj organizaciji BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA. Službi tehničke dokumentacije OOUR -a "Vodovod".

RO BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA dužna je da na zahtev korisnika, iz predhodnog stava ovog člana, odgovori u roku od 15 dana.

Član 9

Na osnovu dobijenih tehničkih uslova korisnik izrađuje projektnu dokumentaciju za ugradnju individualnog vodomera.

Za ugradnju individualnih vodomera u postojećim objektima, projektna dokumentacija treba da sadrži:

- šematski prikaz postojećeg stanja, sa osnovom objekta i šematsko rešenje ugradnje individualnog vodomera u odnosnom objektu.

Za ugradnju individualnih vodomera u nove objekte, gde investitor predviđa individualno merenje potrošnje vode za pojedine korisnike, projektna dokumentacija mora da sadrži:

- projekat ugradnje individualnih vodomera, presek osnove, podruma, prizemlja, tipskog sprata i izometrijsku šemu,

- projekat ugradnje instalacija daljinskog očitavanja stanja brojila individualnih vodomera, ako je predviđena njegova ugradnja.

Član 10

Po izradi projektne dokumentacije, prema dobijenim tehničkim uslovima, korisnik se ponovo obraća RO BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA Službi tehničke dokumentacije OOUR-a "Vodovod", radi dobijanja saglasnosti na projekat.

Uz pismeni zahtev iz predhodnog stava ovog člana korisnik je dužan dostaviti i projektnu dokumentaciju predviđenu članom 9. ovog Pravilnika izrađenu od strane ovlašćene organizacije.

Na zahtev korisnika iz predhodnog stava ovog člana, RO Beogradski vodovod i kanalizacija dužna je odgovoriti u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 11

Po ugradnji individualnog vodomera na osnovu saglasnosti RO BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA, korisnik je dužan obavestiti RO BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA da je izvršio ugradnju individualnog vodomera kako bi stručna služba te organizacije proverila usaglašenost ugrađenog vodomera sa datim tehničkim uslovima.

Po dobijanju obaveštenja korisnika, iz predhodnog stava ovog člana Pogon za zamenu i popravku mernih instrumenata RO "Beogradski vodovod i kanalizacija" izvršiće stručni pregled ugrađenog vodomera u roku od 15 dana od dana dobijanja obaveštenja korisnika.

Stručna služba RO BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA iz predhodnog stava ovog člana, izdaće korisniku potvrdu o svom stručnom nalazu u dva primerka na osnovu koga će korisnik prijaviti organu upravljanja zgradom svoj individualni vodomer.

Član 12

Troškovi izdavanja uslova, saglasnosti na tehničku dokumentaciju i stručnog pregleda ugrađenog individualnog vodomera padaju na teret korisnika.

Član 13

Ovaj Pravilnik donosi Radnički savet Radne organizacije "BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA" nakon predhodnog razmatranja, na radničkim savetima OOUR-a "VODOVOD" i OOUR-a "BEOGRADSKA KANALIZACIJA".

Izmene i dopune Pravilnika vrše se po postupku za njegovo donošenje.

Član 14

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na način propisan Statutom RO "BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA".

Pravilnik će se objaviti u "Službenom listu grada Beograda".