NAREDBA
O USLOVIMA KOJE U POGLEDU STRUČNE SPREME RADNIKA I OPREME MORAJU ISPUNJAVATI ORGANIZACIJE UDRUŽENOG RADA ZA VRŠENJE KONTROLE KVALITETA POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA I NJIHOVIH PRERAĐEVINA U SPOLJNOTRGOVINSKOM PROMETU

("Sl. list SFRJ", br. 39/75)

1. Organizacije udruženog rada koje žele da vrše kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i njihovih prerađevina u spoljnotrgovinskom prometu, u smislu tačke 1. Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i njihovih prerađevina za koje u spoljnotrgovinskom prometu kontrolu kvaliteta mogu vršiti organizacije udruženog rada ("Službeni list SFRJ", br. 37/75), moraju u pogledu stručne spreme radnika ispunjavati sledeće uslove, i to:

1) za kontrolu kvaliteta žive stoke - da imaju potreban broj radnika sa završenim poljoprivrednim fakultetom stočarskog smera ili sa završenim veterinarskim fakultetom i sa najmanje 3 godine radnog iskustva na tim poslovima;

2) za kontrolu mesa i proizvoda od mesa - da imaju potreban broj radnika sa završenim veterinarskim fakultetom i sa najmanje 5 godina radnog iskustva na tim poslovima, kao i potreban broj radnika sa srednjom stručnom spremom za rad u laboratoriji;

3) za kontrolu kvaliteta vina - da imaju potreban broj radnika sa završenim poljoprivrednim fakultetom ili sa završenim tehnološkim fakultetom prehrambenog smera, i sa najmanje 5 godina radnog iskustva na tim poslovima, kao i potreban broj radnika sa srednjom stručnom spremom za rad u laboratoriji.

2. Organizacije udruženog rada iz tačke 1. ove naredbe moraju u pogledu opreme ispunjavati sledeće uslove, i to:

1) služba za organoleptičko ispitivanje proizvoda od mesa mora imati električni štednjak, frižider sa odeljkom za duboko zamrzavanje, uređaje za otvaranje limenki, mašinu za narezivanje, kao i neophodan sitan inventar i drugu opremu za organoleptičko ispitivanje kvaliteta proizvoda od mesa,

2) služba za hemijsko ispitivanje proizvoda od mesa mora imati sušionicu za temperaturu od 250°C, peć za žarenje temperature do 1100°C preciznu analitičku vagu sa odstupanjem ± 0,401 g, tehničku vagu - kapaciteta do 10 kg, PH - metar, fotokalorimetar ili spektrofotometar, vibrator, vodeno kupatilo, frižider, centrifugu, potrebne reagense i ostalu sitnu opremu,

3) služba za ispitivanje ambalaže za pakovanje proizvoda od mesa mora imati uređaje za ispitivanje kvaliteta lima i druge ambalaže.

3. Za kontrolu kvaliteta vina organizacije udruženog rada iz tačke 1. ove naredbe moraju imati prostorije za organoleptičko i fizičko-hemijsko ispitivanje, kao i opremu i reagense za utvrđivanje: specifične težine, procenta alkohola, boje, suve materije, tanina, ukupnog sadržaja kiselina, isparljivih kiselina, limunske kiseline, vinske kiseline, ukupnog i slobodnog sumpora, šećera pre i posle inverzije i prisustva hibridnih vina.

4. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ", a primenjivaće se od 7. septembra 1975. godine.