ODLUKA
O BLIŽEM UREĐENJU NAČINA UTVRĐIVANJA VISINE UKUPNIH POTRAŽIVANJA PO SVAKOM KORISNIKU PRAVA KAO I NAČIN ISPLATE POTRAŽIVANJA 1,5 NEISPLAĆENE PENZIJE, ODNOSNO NOVČANE NAKNADE

("Sl. glasnik RS", br. 94/2005)

1. Ovom odlukom bliže se određuje način utvrđivanja visine ukupnih potraživanja po svakom korisniku prava Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond) i način isplate potraživanja za 1,5 neisplaćenu penziju, odnosno novčanu naknadu po Zakonu o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada.

2. U obveznice će se obračunati 1,5 neisplaćena penzija, hronološki dospela za isplatu na dan stupanja na snagu Zakona, odnosno druga polovina penzije i novčane naknade za avgust 2005. godine i penzija i novčanih naknada za septembar 2005. godine (prva i druga polovina penzija za septembar 2005. godine).

3. Neisplaćene penzije i novčane naknade iz tačke 1. ove odluke obračunavaju se za korisnike prava koji su ta prava ostvarili do dana stupanja na snagu Zakona i koji su zatečeni u isplati penzije za avgust 2005. godine.

4. Ukupan iznos penzija i novčanih naknada za drugi deo avgusta 2005. godine i prvi i drugi deo za septembar 2005. godine deli se na tri jednaka dela (rate):

- prva rata dospeva za isplatu 20. januara 2006. godine;

- druga rata, uvećana za kamatu od 8,5% dospeva za isplatu 20. januara 2007. godine;

- treća rata, uvećana za kamatu od 17% dospeva za isplatu 20. januara 2008. godine.

5. O visini potraživanja iz tačke 1. ove odluke i načinu njegove isplate, Fond obaveštava korisnika prava na isti način, kako se obaveštava o usklađivanju penzije i sl. (tekst na uputnici, odnosno izvodu tekućeg računa), a po potrebi pismenim putem (za INO penzije i sl.).

6. Obračun utvrđenih potraživanja dostavlja se, na isti način kao i obračun za isplatu redovnih penzija, bankama preko kojih se vrši isplata penzija, kako bi one izvršile obavezu iz člana 10. Zakona (konverziju utvrđenih potraživanja, registraciju obveznica u Centralnom registru, izdavanje potvrda o registraciji obveznice i isplatu obveznice).

7. Ovlašćuje se direktor Fonda i predsednik Upravnog odbora Fonda da mogu preduzimati određene mere koje nisu predviđene ovom odlukom, u vezi sa sprovođenjem Zakona, na zahtev Vlade Republike Srbije ili nadležnog Ministarstva Vlade Republike Srbije, o čemu će naknadno izvestiti Upravni odbor Fonda.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".