PROGRAM
GRADSKOG ODBORA ZA PREVENCIJU ZAVISNOSTI OD PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI ZA 2005. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 45/2005)

1. Ovim programom utvrđuju se aktivnosti Gradskog odbora za prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci (u daljem tekstu: Odbor), i vrši raspored sredstava za realizaciju tih aktivnosti u 2005. godini, planiranih Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2005. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/2005) i Finansijskim planom prihoda i primanja i rashoda i izdataka Gradske uprave za zdravstvo za 2005. godinu, u ukupnom iznosu od 1.156.000,00 dinara.

2. Sredstva iz tačke 1. ovog programa koristiće se za:

I. Epidemiološka istraživanja o rasprostranjenosti i zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, interpretacije i prezentacije na stručnim skupovima i kreiranje specifičnih programa prevencije za ugrožene grupe

30.000,00 dinara

Aktivnosti će se sprovoditi u cilju dobijanja i primene naučnih rezultata kojima će se omogućiti unapređenje mentalnog zdravlja mladih i prevencija zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.

II. Pripremu i štampanje informativnih i edukativnih materijala

68.300,00 dinara

- Priprema i štampanje plakata, flajera, brošura i drugog propagandnog materijala koji pružaju mladim ljudima konkretne informacije o zdravlju i o bolestima zavisnosti.

- Izrada i distribucija slajdova i video-zapisa snimljenih na seminarima, psihološkim radionicama i tribinama, kao i drugih vidova radno-edukativnih materijala, u cilju povećanja njihove dostupnosti svima koji planiraju rad na prevenciji narkomanije.

III. Pripremu i organizaciju seminara, predavanja, izložbe, tribina

20.000,00 dinara

Aktivnosti će se sprovoditi radi razvijanja svesti o zdravom načinu života, podsticanja aktivnog odnosa prema prevenciji narkomanije, kao i informisanja i edukacije o bolestima zavisnosti.

IV. Projekte prevencije zavisnosti od psihoaktivnih supstanci

638.300,00 dinara

Projekti će se organizovati u cilju unapređenja mentalnog zdravlja mladih i kontinuirane prevencije bolesti zavisnosti na teritoriji Grada Novog Sada, putem:

- sistematskog obučavanja vaspitača, učitelja, nastavnika, pedagoga i psihologa, sa ciljem implementiranja programa prevencije narkomanije u svakodnevnu praksu, i formiranje mreže stručnjaka koji će organizovano sprovoditi programe prevencije zavisnosti;

- rada sa roditeljima dece u predškolskim ustanovama i roditelja učenika osnovnih i srednjih škola: organizovanjem edukacija i radionica za roditelje čija deca ispoljavaju problematično ponašanje i organizovanjem interaktivnih i tematskih roditeljskih sastanaka. Cilj ovih projekata je jačanje roditeljske kompetentnosti iz oblasti bolesti zavisnosti, jačanje saradnje porodica-škola, kao i podsticanje nenasilne komunikacije u porodici i konstruktivnih metoda za rešavanje problema;

- organizovanje kreativnih i tematskih radionica sa decom u predškolskim ustanovama i učenicima osnovnih i srednjih škola, čiji je cilj stvaranje uslova za odrastanje bez poremećaja mentalnog zdravlja;

- vršnjačke edukacije u osnovnim i srednjim školama za razvijanje zdravog načina života, adekvatnog informisanja i edukacije o bolestima zavisnosti, kao i radom na iskorenjivanju stereotipa, predrasuda i tabua;

- obučavanja vršnjaka edukatora iz oblasti prevencije narkomanije, čiji je cilj širenje mreže vršnjaka edukatora i podsticanje mladih u zauzimanju aktivnog stava u prevenciji zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.

V. Mrežu prevencije kroz samostalan rad pojedinaca i timova

150.000,00 dinara

Samostalni projekti pojedinaca i timova u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" i osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada, sprovode se putem edukacije učitelja, nastavnika i profesora za vođenje psiholoških radionica, aktivnosti psiholoških radionica u školama, organizovanja tematskih izložbi, tribina, anketa, istraživanja i drugih kreativnih aktivnosti kojima se doprinosi prevenciji zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.

VI. Realizaciju aktivnosti Centra za prevenciju narkomanije "EMPRONA"

249.400,00 dinara

Osnovni cilj rada Centra za prevenciju narkomanije "EMPRONA" je primarna prevencija narkomanije. Koordinirane i organizovane aktivnosti Centra za prevenciju narkomanije "EMPRONA" u oblasti prevencije narkomanije sprovode se putem:

- tele-apel telefonske linije (psihološko savetovanje),

- edukacije putem interneta,

- edukacije putem medija,

- organizovanja akcija i projekata koji podstiču mlade da tragaju za zdravim oblicima života, suprotnim narkomaniji,

- organizovanja novih i koordiniranja postojećih podružnica Centra za prevenciju narkomanije "EMPRONA" u drugim gradovima naše zemlje.

3. Nadzor nad sprovođenjem Programa obavljaće Gradska uprava za zdravstvo.

4. Odbor podnosi Gradonačelniku Grada Novog Sada godišnji Izveštaj o realizaciji Programa, najkasnije do kraja februara 2006. godine.

5. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".