PRAVILNIK
O POMAGALIMA KOJA SE OBEZBEĐUJU IZ SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

("Sl. glasnik RS", br. 96/2005 i 102/2005 - ispr.)

 

OPŠTI DEO

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se vrste pomagala i indikacije za propisivanje pomagala koja osiguranim licima obezbeđuje Republički zavod za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Zavod) iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja; standardi materijala od kojih se izrađuju ova pomagala; način i postupak propisivanja i utvrđivanja prava na pomagala; količine; rokovi trajanja ovih pomagala; način obezbeđivanja; isporuka; uslovi za izradu, odnosno izdavanje novih pomagala pre isteka utvrđenih rokova trajanja; servisiranje: održavanje i popravka; način kontrole kvaliteta kroz proveru funkcionalnosti isporučenih pomagala i druga pitanja od značaja za primenu ovog pravilnika.

Vrste

Član 2

Pomagala utvrđena ovim pravilnikom koja osiguranim licima obezbeđuje Zavod (sa ili bez ličnog učešća) su:

1) protetička sredstva (proteze);

2) ortotička sredstva (ortoze);

3) ostala pomagala i sanitarne sprave;

4) očna pomagala;

5) slušna pomagala;

6) pomagala za omogućavanje glasa i govora, i

7) stomatološke nadoknade.

Pojam pomagala obuhvata i potrošni materijal uz pojedina pomagala neophodan za njihovo korišćenje.

Pod pojmom pomagala, u smislu ovog pravilnika ne smatra se ugradni materijal (implantat) ni oprema - medicinski aparati zdravstvene ustanove.

Sastavni deo ovog pravilnika je Lista pomagala iz stava 1. ovog člana, koja sadrži vrstu pomagala, indikacije za propisivanje, učesnike u postupku propisivanja i rokove trajanja pomagala i delova pomagala sa kraćim rokovima trajanja od celine (tabela 1), kao i Šifarnik pomagala koji sadrži, prema vrstama pomagala, definisane standarde izrade pomagala, delove, količine, pomagala koja se servisiraju, delove koji se menjaju, odnosno popravljaju (tabela 2).

Indikacije i standard

Član 3

Indikacije za propisivanje pomagala čine: medicinska dijagnoza utvrđena u skladu sa Međunarodnom klasifikacijom bolesti - Deseta revizija (u daljem tekstu: MKB 10); uzrast ili antropometrijske mere (telesna težina; telesna visina) osiguranog lica; sociohigijenski i drugi uslovi koji su od značaja za korišćenje i pravilnu primenu pojedinih pomagala (stambeni prostor, struja, voda, higijenski nivo, nivo mentalne očuvanosti, navika pušenja i sl.).

Standarde kvaliteta pomagala čine način izrade pomagala: gotov proizvod, individualna izrada po meri, polugotov proizvod sa individualnim prilagođavanjem; vrste materijala od kojih se izrađuju pomagala u celini ili delovi pomagala; količina; servisiranje pomagala ili dela pomagala u periodu od isteka garantnog roka do isteka roka trajanja i drugi parametri, koji garantuju funkcionalno pomagalo, a po važećem Cenovniku Zavoda za pojedina pomagala za koja je Zavod odredio najvišu cenu pomagala.

Propisivanje

Član 4

Osigurano lice dobija predlog za nabavku pomagala (u daljem tekstu: predlog), ako potrebu za pomagalom (na osnovu pregleda, utvrđenog zdravstvenog stanja, postavljene indikacije, podataka o prethodno korišćenim pomagalima i dr.) utvrdi:

1) doktor: opšte medicine, specijalista opšte medicine, specijalista medicine rada ili specijalista pedijatar (u daljem tekstu: izabrani lekar) koji propisivanje vrši uz mišljenje lekara odgovarajuće specijalnosti (po pravilu ne starije od 6 meseci), ili

2) lekar odgovarajuće specijalnosti (spec. oftalmolog, spec. stomatološke protetike ili spec. ortopedije vilica).

Predlog važi 30 dana od dana propisivanja.

Obrasce predloga propisuje Zavod.

Overa

Član 5

Osigurano lice je obavezno da u cilju utvrđivanja prava na pomagalo overi predlog u filijali Zavoda koja je utvrdila svojstvo osiguranom licu (u daljem tekstu: matična filijala), pre nabavke pomagala, a najkasnije u roku od 30 dana od dana propisivanja.

U cilju utvrđivanja prava, za pojedina pomagala, uz propisan predlog osigurano lice je obavezno da pribavi i ocenu lekarske komisije matične filijale o opravdanosti propisivanja pomagala. Ocena lekarske komisije, uz datu saglasnost, obavezno sadrži i obaveštenje za osigurano lice, da se u roku od 15 dana od dana preuzimanja pomagala, ponovo javi lekarskoj komisiji radi provere funkcionalnosti isporučenog pomagala, u slučajevima utvrđenim ovim pravilnikom.

Član 6

Osiguranom licu, se kod određenih vrsta pomagala utvrđenih ovim pravilnikom, overa predloga vrši uz utvrđivanje obaveze vraćanja pomagala matičnoj filijali.

Overa predloga vrši se uz revers - pismenu izjavu osiguranog lica ili ovlašćenog lica koje je donelo predlog na overu, da će pomagalo koje po overenom predlogu bude preuzeto, biti vraćeno matičnoj filijali u roku od 30 dana: po prestanku potrebe za korišćenjem pomagala ili po isteku utvrđenog roka trajanja za pomagalo. Ako je uzrok prestanka potrebe za korišćenjem pomagala smrt osiguranog lica, pomagala za nadoknadu dela tela (proteze za gornje i donje ekstremitete) se ne vraćaju.

Rok trajanja

Član 7

Osiguranom licu se pomagalo daje na korišćenje prema utvrđenim rokovima trajanja, definisanim ovim pravilnikom, uz svaku vrstu pomagala.

Rokovi trajanja pomagala utvrđuju se prema starosnoj dobi osiguranog lica i drugim kriterijumima datim u Listi pomagala, zavisno od vrste pomagala i iskazuju se u mesecima ili godinama, a kod pomagala koja se servisiraju u najmanjoj dužini trajanja.

Rokovi trajanja pomagala određeni ovim pravilnikom, računaju se od dana isporuke pomagala, koja po primljenom overenom predlogu mora biti izvršena u roku od 30 dana.

Za deo pomagala koji ima kraći rok trajanja od roka trajanja celog pomagala utvrđenog ovim pravilnikom, lekar iz člana 4. ovog pravilnika propisuje predlog koji osigurano lice overava u matičnoj filijali po postupku utvrđenom ovim pravilnikom za priznavanje prava na celo pomagalo.

Isporučilac

Član 8

Osiguranom licu se izdaje, na osnovu overenog predloga, pomagalo na teret sredstava Zavoda kod ortopedskog, optičarskog preduzeća i radnje sa kojom Zavod ima zaključen ugovor (u daljem tekstu: isporučilac) osim za pomagala za koja je ovim pravilnikom utvrđeno da se isporuka vrši preko zdravstvene ustanove.

Zavod obezbeđuje osiguranim licima pomagala i delove pomagala dostupne na domaćem tržištu, zaključenjem ugovora sa isporučiocem koji ima dozvolu za stavljanje u promet pomagala i delova pomagala izdatu od strane nadležnog organa, odnosno Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, a koja imaju oznaku CE o kvalitetu u skladu sa standardima Evropske unije odnosno drugi odgovarajući sertifikat o kvalitetu (atest).

Rok važnosti predloga za nabavku pomagala

Član 9

Osigurano lice je dužno da u roku od 30 dana od dana propisivanja isporučiocu preda predlog, prethodno uredno overen u matičnoj filijali.

Obaveze isporučioca

Član 10

Isporučilac je obavezan osiguranom licu da isporuči funkcionalno pomagalo izrađeno u svemu prema propisanom predlogu.

Isporučilac uručuje pomagalo osiguranom licu odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od dana primljenog predloga.

Član 11

Kvalitet i funkcionalnost isporučenog pomagala u skladu s predlogom, garantuje isporučilac, odnosno izvođač stomatoloških nadoknada (stomatoprotetičar).

Uz pomagalo isporučilac obavezno izdaje uputstvo za upotrebu i održavanje i garantni list koji sadrži: garantni rok proizvođača za celo pomagalo i pojedine delove, pravo na reklamaciju, pravo i uslove održavanja, opravke i zamene (celog ili dela pomagala u zavisnosti od vrste pomagala) kao i spisak ovlašćenih servisa i servisera najmanje za rok trajanja pomagala utvrđen ovim pravilnikom.

Garantni rok isporučioca za pomagalo ili deo pomagala ne može biti manji od garantnog roka proizvođača pomagala ili dela pomagala.

Isporučilac je dužan da o svom trošku servisira, popravlja i vrši zamenu celog ili dela pomagala do kraja garantnog roka, i da uz svaki zamenjen deo, izda garantni list.

Garantni rok teče od dana isporuke pomagala osiguranom licu.

Provera funkcionalnosti

Član 12

U roku od 15 dana od dana uručenja pomagala osiguranom licu lekar specijalista ili lekarska komisija matične filijale za pomagala za koja je to predviđeno ovim pravilnikom, vrši proveru funkcionalnosti, odnosno potvrđuje da je isporučeno odgovarajuće pomagalo:

- u odnosu na overen predlog, i

- osigurano lice, kao korisnika pomagala.

Ukoliko lekar specijalista ili lekarska komisija utvrdi nedostatak na pomagalu, sačinjava pisani izveštaj koji obavezuje isporučioca da otkloni utvrđene nedostatke ili izvrši zamenu pomagala i isporuči osiguraniku funkcionalno upotrebljivo standardno pomagalo.

Član 13

U slučaju pisanog prigovora osiguranog lica na isporučeno pomagalo podnetog u roku od 15 dana od dana isporuke, odnosno potvrđene funkcionalnosti, direktor matične filijale osniva komisiju od tri člana u sastavu: jedan lekar odgovarajuće specijalnosti, isporučilac spornog pomagala i direktor matične filijale ili lice koje direktor matične filijale ovlasti, koja uz prisustvo osiguranog lica donosi konačnu ocenu o ispravnosti, odnosno funkcionalnosti pomagala.

Ako komisija utvrdi osnovanost prigovora, isporučilac je obavezan da otkloni nedostatke, a troškove otklanjanja tih nedostataka terete onoga ko je odgovoran za nastali nedostatak, poštujući uputstvo za upotrebu i garantni list.

Servisiranje

Član 14

Osigurano lice ima pravo na servisiranje određenih pomagala, na teret Zavoda u periodu od isteka garantnog roka do isteka roka trajanja pomagala, uz uslov da je prethodno izvršena provera funkcionalnosti izdatog pomagala u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Servisiranje obuhvata:

- održavanje (servis);

- popravku pomagala koja može biti:

1. opravka celog ili dela pomagala u slučaju kvara do koga je došlo bez krivice u rukovanju osiguranog lica, ili

2. zamena dela pomagala koji je usled upotrebe dotrajao.

Osigurano lice snosi troškove popravke pomagala, odnosno dela pomagala ukoliko namerno ili zbog nepažnje, odnosno neodgovarajućeg korišćenja ili nestručne upotrebe uništi, odnosno pokvari pomagalo, odnosno deo pomagala.

Matična filijala može da zaključi poseban ugovor s ovlašćenim serviserom, radi servisiranja određenih pomagala, u periodu od isteka garantnog roka do isteka roka trajanja utvrđenog ovim pravilnikom.

Član 15

Po isteku roka trajanja utvrđenog ovim pravilnikom, za pomagala za koja je utvrđena obaveza vraćanja, osigurano lice ima pravo na novo (istovrsno) pomagalo, ukoliko na predlog lekara iz člana 4. ovog pravilnika, lekarska komisija matične filijale oceni da je ranije izdato pomagalo neupotrebljivo i da se opravkom ne može osposobiti za dalju upotrebu.

Osigurano lice nema pravo na novo pomagalo, za pomagala za koja je utvrđena obaveza vraćanja, iako je vreme trajanja postojećeg pomagala isteklo, ako prema oceni nadležnog lekara, odnosno lekarske komisije pomagalo još uvek funkcionalno odgovara osiguranom licu i odgovarajućeg je kvaliteta.

Zamena pomagala

Član 16

Pravo na zamenu pomagala drugim pomagalom iste vrste, odnosno pravo da dobije novo pomagalo i pre isteka roka trajanja utvrđenih ovim pravilnikom, stiče osigurano lice kod koga nastupe takve anatomske ili funkcionalne promene, zbog kojih je dalja upotreba izdatog pomagala nemoguća.

Procenu anatomskih ili funkcionalnih promena vrši lekar ili lekar specijalista iz člana 4. ovog pravilnika, a ocenu opravdanosti odobravanja novog pomagala ceni lekarska komisija matične filijale.

Član 17

Overa predloga za zamenu i dobijanje drugog pomagala iste vrste vrši se u matičnoj filijali.

Osigurano lice je obavezno da matičnoj filijali vrati pomagalo čija se zamena vrši prilikom predaje predloga za overu novog pomagala.

Predlog za novo pomagalo, matična filijala overava samo ukoliko je pomagalo koje se zamenjuje, vraćeno.

Korišćena pomagala

Član 18

Osiguranom licu se izdaje po pravilu novo, a izuzetno, već korišćeno pomagalo.

Pod korišćenim pomagalom, u smislu ovog pravilnika, smatra se pomagalo za koje je ovim pravilnikom utvrđena obaveza vraćanja (pomagalo izdato uz revers ili vraćeno zbog zamene pre isteka roka trajanja), a koje je ispravno (servisirano i popravljeno).

Ispravnost i funkcionalnost pomagala koje je osigurano lice vratilo u skladu sa Pravilnikom, utvrđuje Komisija matične filijale koju čine: ovlašćeni radnik matične filijale zadužen za prijem vraćenog pomagala i lekarska komisija matične filijale.

O vraćenim pomagalima matična filijala vodi posebnu evidenciju i odlučuje o njihovoj daljoj nameni nakon povlačenja iz upotrebe.

Komisija daje predlog direktoru filijale povodom vraćenog pomagala: da može da se da na korišćenje, ili da treba da se servisira ili da se izvrši otpis. Ako Komisija proceni da je vraćeno pomagalo neupotrebljivo ili dotrajalo, vršiće se otpis sa utvrđenim rokom čuvanja i prodaja otpadu, odnosno reciklaža.

Pomagalo je dotrajalo kada njegova popravka iznosi više od 51% cene novog pomagala iste vrste, što utvrđuje predračunom ovlašćeni serviser.

Matična filijala može ugovoriti isporuku vraćenih pomagala, u zavisnosti od vrste, sa jednim ovlašćenim isporučiocem.

Kod korišćenih pomagala, garantni rok utvrđuje isporučilac i taj rok iznosi najmanje 1/2 garantnog roka za nova pomagala.

Izdavanje korišćenog pomagala

Član 19

Korišćeno pomagalo se izdaje samo uz pristanak osiguranog lica kome je pomagalo propisano.

Rok trajanja korišćenog pomagala je polovina roka trajanja istovrsnog novog pomagala utvrđenog ovim pravilnikom.

Učešće u troškovima

Član 20

Osigurano lice procentualno učestvuje u delu troškova izdatog pomagala prema važećim propisima, osim ukoliko mu se izda korišćeno pomagalo.

POSEBAN DEO

 

1) PROTETIČKA SREDSTVA (PROTEZE)

1.1. Proteze za gornje i donje ekstremitete

Član 21

Osigurano lice kome nedostaje deo ili cela ruka ili noga, ima pravo na protezu (levu ili desnu) za nedostajući ekstremitet (gornji ili donji), odnosno njegov deo.

Osigurano lice ima pravo na servisiranje proteza i u okviru toga opravku i zamenu delova, pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom.

Član 22

Osiguranom licu prvu protezu za gornji ili donji ekstremitet propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, u toku ambulantne ili stacionarne rehabilitacije na osnovu otpusne liste sa hirurgije i mišljenja dva lekara specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije (u daljem tekstu: specijalista fizikalne medicine) zdravstvene ustanove u kojoj se obavlja rehabilitacija i u kojoj će biti izvršena aplikacija prve proteze.

Predlog za svaku narednu protezu, osiguranom licu propisuje izabrani lekar na osnovu mišljenja tri lekara: dva specijalista fizikalne medicine i jednog specijaliste ortopeda.

Pomagalo se overava u matičnoj filijali, uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja pomagala. Overa predloga za proteze za gornje i donje ekstremitete, vrši se uz revers u skladu sa članom 6. ovog pravilnika.

Lekarska komisija vrši i proveru funkcionalnosti izdatih pomagala.

Član 23

Proteze za gornje ekstremitete su:

1. estetska proteza šake,

2. podlakatna (transradijalna) estetska proteza,

3. podlakatne (transradijalne) mehaničke proteze sa ugrađenom šakom,

4. nadlakatna (transhumeralna) estetska proteza,

5. nadlakatne (transhumeralne) mehaničke proteze,

6. estetska proteza posle dezartikulacije ramena.

Vrste i indikacije za propisivanje proteza za gornje ekstremitete sadržane su u Listi pomagala.

Član 24

Izuzetno, od člana 23. ovog pravilnika osiguranom licu starijem od pet godina se umesto jedne od navedenih podlakatnih proteza može propisati podlakatna (transradijalna) mioelektrična proteza, ukoliko ima obostranu visoku podlakatnu amputaciju ruku, sa ultrakratkim patrljcima (amputacija iznad gornje trećine podlaktice) uz postojanje mioelektričnih potencijala što se utvrđuje testom separacije.

Izuzetno, od člana 23. ovog pravilnika osiguranom licu se umesto jedne od navedenih nadlakatnih proteza može propisati nadlakatna (transhumeralna) mehanoelektrična proteza (hibridna) ukoliko ima obostranu visoku nadlakatnu amputaciju, sa ultrakratkim patrljcima (amputacija iznad gornje trećine nadlaktice) a na dominantnoj ruci za koju se proteza propisuje delimično očuvan pokret u ramenom zglobu.

Pre propisivanja proteza iz st. 1. i 2. ovog člana neophodno je uraditi i psihološko testiranje osiguranog lica.

Član 25

Prema starosnoj dobi osiguranih lica, zavisno od vrste, rokovi trajanja proteza za gornje ekstremitete podeljeni su u 4 grupe i utvrđuju se u najmanjoj dužini trajanja, i to:

I grupa - deca od 1 do 7 godina - 12 meseci

II grupa - deca preko 7 do 18 godina - 18 meseci

III grupa - lica preko 18 do 65 godina - 36 meseci

IV grupa - lica preko 65 godina - 60 meseci osim za proteze iz člana 24. st. 1. i 2. ovog pravilnika gde su rokovi:

za podlakatnu mioelektričnu protezu:

I grupa - deca od 1 do 7 godina - 24 meseca

II grupa - deca preko 7 do 18 godina - 36 meseci

III grupa - lica preko 18 do 65 godina - 36 meseci

IV grupa - lica preko 65 godina - 60 meseci

za hibridnu protezu:

I grupa - deca od 1 do 7 godina - 36 meseci

II grupa - deca preko 7 do 18 godina - 60 meseci

III grupa - lica preko 18 do 65 godina - 60 meseci

IV grupa - lica preko 65 godina - 10 godina

Član 26

Proteze za donje ekstremitete su:

1. proteza za stopalo,

2. potkolene (transtibijalne) proteze,

3. proteze posle dezartikulacije kolena,

4. natkolene (transfemoralne) proteze,

5. proteza posle dezartikulacije kuka.

Vrste i indikacije za propisivanje proteza za donje ekstremitete sadržane su u Listi pomagala.

Član 27

Prema starosnoj dobi osiguranih lica, zavisno od vrste, rokovi trajanja proteza za donje ekstremitete podeljeni su u 4 grupe i utvrđuju se u najmanjoj dužini trajanja, i to:

I grupa - deca od 1 do 7 godina - 12 meseci

II grupa - deca preko 7 do 18 godina - 18 meseci

III grupa - lica preko 18 do 65 godina - 24 meseca

IV grupa - lica preko 65 godina - 60 meseci

Član 28

U fazi pripreme patrljka za protetisanje gornjih ili donjih ekstremiteta osiguranom licu, pripadaju i dva elastična zavoja, sem kod pripreme za protetisanje natkolenog patrljka, kada ima pravo na tri elastična zavoja.

Osigurano lice ima pravo da uz protezu dobije navlaku za patrljak koja se izrađuje od pamuka, vune ili sintetike.

Rok trajanja navlake za patrljak je dva meseca.

Član 29

Mere za izradu prve proteze, osiguranom licu uzima lekar specijalista fizikalne medicine najranije 6 do 8 nedelja po zarastanju operativne rane, i to:

- za gornji ekstremitet, u toku ambulantne ili bolničke rehabilitacije,

- za donji ekstremitet, u toku bolničke rehabilitacije.

Pri izradi prve proteze za donje ekstremitete stavlja se privremeno ležište sa definitivnim skeletom.

Po strukturnoj stabilizaciji obima mera patrljka, a najranije po isteku šest meseci, izrađuje se, na istom skeletu, trajno ležište proteze.

Član 30

Ležište proteze izrađuje se po pravilu od plastične mase.

Samo u slučaju alergije na plastičnu masu, ležište se izrađuje od drveta ili kože.

Član 31

Osigurano lice ima pravo na korekciju ležišta.

Osigurano lice ima pravo na zamenu ležišta zbog anatomskih promena na patrljku, ako se postojeće ležište ne može osposobiti za upotrebu, dodatnom korekcijom ležišta ili nošenjem većeg broja navlaka.

Član 32

Rok trajanja privremenog ležišta je od 6 do 12 meseci, a trajnog ležišta od 12 do 18 meseci najmanje.

Član 33

Delovi proteze sem ležišta proteze, izrađuju se zavisno od vrste proteze od: drveta, plastične mase, gume, metala (čelik ili aluminijum), silikona, karbona, kože, skaja, tekstila, sunđera i filca.

Član 34

Osigurano lice ženskog pola kome je odobrena proteza za donji ekstremitet ima pravo na par kozmetičkih čarapa.

Rok trajanja kozmetičkih čarapa iznosi tri meseca.

1.2. Spoljna proteza za dojku

Član 35

Osigurano lice ženskog pola kome je izvršena potpuna amputacija dojke dobija spoljnu protezu za dojku.

Spoljnu protezu za dojku propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, na osnovu otpusne liste, a overu vrši matična filijala.

Spoljna proteza za dojku može biti izrađena od gume ili silikona.

Rok trajanja spoljne proteze za dojku iznosi 12 meseci.

1.3. Epiteze (estetske proteze)

Član 36

Osigurano lice ima pravo na epitezu koja predstavlja estetsku zamenu izgubljenog dela tela: uha, nosa ili lica kada rekonstruktivnim zahvatom nije moguća restauracija.

Epiteze mogu biti:

1. epiteza za uho,

2. epiteza za nos,

3. epiteza za lice.

Član 37

Epiteze propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, na osnovu mišljenja dva lekara specijalista stomatološke protetike Stomatološkog fakulteta, da nije moguć rekonstruktivni zahvat, odnosno izrada odgovarajuće facijalne epiteze.

Overu predloga vrši matična filijala, uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja pomagala.

Rokovi trajanja epiteza, prema starosnoj dobi osiguranih lica, utvrđeni su u Listi pomagala.

2) ORTOTIČKA SREDSTVA

2.1. Ortoze za ekstremitete i kičmu

Član 38

Osiguranom licu se ortoze obezbeđuju radi sprečavanja ili korekcije deformacija, kontrole pokreta i postizanja stabilizacije ili rasterećivanja gornjih i donjih ekstremiteta i kičme.

Osigurano lice ima pravo na servisiranje ortoza i u okviru toga zamenu delova, pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom.

Član 39

Ortoze za ekstremitete i kičmu su:

1. ortoze za gornje ekstremitete

2. ortoze za donje ekstremitete

3. ortoze za kičmu - spinalne ortoze

Vrste i indikacije za propisivanje ortoza sadržane su u Listi pomagala.

Član 40

Osiguranom licu ortozu za gornje ekstremitete (levu i/ili desnu) propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje tri lekara odgovarajuće specijalnosti: dva specijalista fizikalne medicine i jednog specijaliste neurologa ili dva specijalista fizikalne medicine i jednog specijaliste ortopeda, sem ortoze - štitnik za lakat (par) za decu do 18 godina, koju propisuje izabrani lekar spec. pedijatar na predlog lekara subspecijaliste hematologa.

Osiguranom licu ortozu za donje ekstremitete (levu i/ili desnu) propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje tri lekara odgovarajuće specijalnosti: dva specijalista fizikalne medicine i jednog specijaliste neurologa ili dva specijalista fizikalne medicine i jednog specijaliste ortopeda, sem ortoze - štitnik za koleno (par) za decu do 18 godina, koju propisuje lekar spec. pedijatar na predlog subspecijaliste hematologa.

Osiguranom licu ortozu za kičmu - spinalnu ortozu propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje tri lekara odgovarajuće specijalnosti: tri specijalista ortopeda ili dva specijalista fizikalne medicine i jednog specijaliste ortopeda.

Overu predloga vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja pomagala. Overa predloga uz revers u matičnoj filijali vrši se za pojedine ortoze utvrđene Listom pomagala.

Lekarska komisija vrši i proveru funkcionalnosti izdatih pomagala.

Član 41

Prema starosnoj dobi osiguranih lica, rokovi trajanja ortoza iznose, najmanje za:

I grupu - deca do 18 godina - 12 meseci

II grupu - lica preko 18 godina - 36 meseci

osim za ortoze za korekciju deformiteta stopala, kod dece do 12 meseci starosti, gde je rok trajanja 6 meseci.

Član 42

Uz pojedine ortoze za donje ekstremitete osigurano lice ima pravo na ortopedsku cipelu na kojoj se nalazi priključak sa odgovarajućom vrstom skočnog zgloba, sa ili bez ograničenja, uz koju dobija i cipelu za zdravu nogu izrađenu po meri.

2.2. Ortoze za lečenje iščašenih kukova

Član 43

Osigurano lice uzrasta do navršenih sedam godina života ima pravo na ortozu (aparat) za lečenje iščašenih kukova koji propisuje izabrani lekar specijalista pedijatar uz mišljenje specijaliste ortopeda, izuzev Atlanta aparata-ortoze koju propisuje izabrani lekar specijalista pedijatar uz mišljenje tri lekara specijalista: jednog specijaliste fizikalne medicine i dva specijalista ortopeda.

Overu predloga vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja pomagala.

Vrste i indikacije za propisivanje ortoza za lečenje iščašenih kukova sadržani su u Listi pomagala.

Rok trajanja iznosi 6 meseci.

3) OSTALA POMAGALA I SANITARNE SPRAVE

3.1. Ortopedske cipele sa ulošcima

Član 44

Ortopedske cipele sa ulošcima dobija osigurano lice koje može da se kreće, ali zbog bolesti ili deformiteta stopala, za kretanje ne može da koristi konfekcijsku obuću.

Osigurano lice ima pravo na individualno izrađenu ortopedsku cipelu po meri ili gipsanom otisku.

Vrste i indikacije za propisivanje ortopedskih cipela sadržane su u Listi pomagala.

Član 45

Posebni dodaci i umeci koji se ugrađuju u ortopedsku cipelu čine njen sastavni deo.

Član 46

Ortopedska cipela se izrađuje od kože ili skaja, prilagođena je vrsti deformiteta, obliku stopala kada je opterećeno i skraćenju donjeg ekstremiteta koje se nadoknađuje.

Ulošci za ortopedske cipele izrađuju se od kože, osim u slučaju angiopatije kada se izrađuju od silikona.

Član 47

Ortopedske cipele sa ulošcima propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje dva lekara odgovarajuće specijalnosti: jednog specijaliste fizikalne medicine i jednog specijaliste ortopeda, osim za ortopedsku cipelu za elefantijazu kada mišljenje daje lekar subspecijalista vaskularni hirurg.

Overu predloga vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja pomagala.

Član 48

Prema starosnoj dobi osiguranog lica rokovi trajanja ortopedskih cipela podeljeni su u 2 grupe i utvrđuju se u dužini trajanja, i to:

I grupa - deca od 1 do 18 godina - 12 meseci

II grupa - lica preko 18 godina - 18 meseci

3.2. Invalidska kolica

Član 49

Osigurano lice starije od tri godine koje ne može da hoda zbog oštećenja lokomotornog sistema, ima pravo na invalidska kolica (sa ili bez dodataka) prema indikacijama navedenim u Listi pomagala.

Član 50

Invalidska kolica su:

1) invalidska kolica na ručni pogon,

2) dečija invalidska kolica.

Vrste invalidskih kolica propisuju se zavisno od stepena onesposobljenosti i funkcionalnog statusa osiguranog lica (antropometrijske mere, vrsta i težina oštećenja) i sadržane su u Listi pomagala.

Osigurano lice ima pravo na servisiranje invalidskih kolica (servis, opravku i zamenu delova), pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom.

Servis se vrši jedanput godišnje, a prvi put obavezno u garantnom roku.

Član 51

Izuzetno od člana 50. ovog pravilnika osigurano lice starije od 16 godina ima pravo na elektromotorna invalidska kolica ukoliko postoji potpuna oduzetost donjih ekstremiteta, a zbog delimične oduzetosti ruku ne može aktivno da pokreće kolica na ručni pogon, ali pokretom glave ili prstiju može bezbedno da upravlja elektromotornim kolicima.

Kod prvog propisivanja elektromotornih invalidskih kolica neophodno je priložiti elektrofiziološko testiranje (EMNG) za gornje i donje ekstremitete, psihološko testiranje stepena mentalne očuvanosti (radi utvrđivanja sposobnosti bezbednog upravljanja elektromotornim kolicima) i pisanu saglasnost zakonskih staratelja (za maloletna lica).

Član 52

Invalidska kolica osiguranom licu propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, na osnovu mišljenja tri lekara odgovarajuće specijalnosti i to zavisno od dijagnoze od: jednog specijaliste neurologa i dva specijalista fizikalne medicine ili dva specijalista fizikalne medicine i jednog specijaliste ortopeda.

Overu predloga uz revers, za invalidska kolica vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja pomagala.

Lekarska komisija vrši i proveru funkcionalnosti izdatog pomagala.

Član 53

Osigurano lice uz elektromotorna invalidska kolica dobija i dva akumulatora i punjač akumulatora.

Rok trajanja oba akumulatora je 24 meseca.

Punjač akumulatora se dobija samo pri prvom propisivanju pomagala.

Član 54

Osigurano lice dobija samo jedna invalidska kolica.

Osigurano lice uz invalidska kolica dobija tekstilni jastuk za sedište.

Osigurano lice sa kvadriplegijom i paraplegijom ima pravo na antidekubitus jastuk za invalidska kolica.

Osigurano lice koje samostalno upravlja invalidskim kolicima na ručni pogon dobija uz invalidska kolica i par kožnih rukavica za vožnju.

Član 55

Rokovi trajanja invalidskih kolica i dodataka uz invalidska kolica utvrđeni su u Listi pomagala.

Rok trajanja antidekubitus jastuka je najmanje 36 meseci.

Toaletna kolica

Član 56

Pravo na toaletna kolica ima osigurano lice koje veći deo vremena provodi u krevetu zbog zdravstvenog stanja, prema indikacijama utvrđenim u Listi pomagala.

Rok trajanja toaletnih kolica je 60 meseci.

3.3.1. Pomoćna pomagala za olakšavanje kretanja

Član 57

Osigurano lice sa oštećenjem lokomotornog sistema ima pravo na pomoćna pomagala za olakšavanje kretanja.

Član 58

Pomoćna pomagala za olakšavanje kretanja su:

1) drvene podpazušne štake na podešavanje (jedna ili par);

2) metalni štap za hodanje, sa tri ili četiri tačke oslonca;

3) metalni ortopedski štap sa krivinom.

Vrste i indikacije za propisivanje pomoćnih pomagala za olakšavanje kretanja sadržani su u Listi pomagala.

Član 59

Izuzetno od člana 58. ovog pravilnika, osigurano lice koje zbog oštećenja lokomotornog sistema i pridruženih oboljenja ne može da se kreće uz pomoć štapa ili štaka, ima pravo na odgovarajući stalak za hodanje (hodalicu).

Član 60

Metalni ortopedski štap sa krivinom dobija isključivo slepo, delimično paralizovano lice.

Član 61

Pomoćna pomagala za olakšavanje kretanja propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje odgovarajućeg specijaliste: specijaliste ortopeda ili specijaliste fizikalne medicine ili specijaliste neurologa, a overa uz revers se vrši u matičnoj filijali.

Stalak za hodanje propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje tri lekara odgovarajuće specijalnosti: dva spec. fizikalne medicine i jednog spec. neurologa ili dva spec. fizikalne medicine i jednog spec. ortopeda. Overa predloga uz revers se vrši u matičnoj filijali uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja pomagala. Proveru funkcionalnosti izdatog pomagala vrši lekarska komisija.

Član 62

Prema starosnoj dobi osiguranog lica rokovi trajanja pomagala iz člana 58. stav 1. tačka 1) podeljeni su u 2 grupe, i to:

I grupa - uzrasta do 18 godina - 12 meseci

II grupa - uzrasta preko 18 godina - 36 meseci sem kod privremenih stanja, gde je utvrđen jedinstven rok trajanja, od 2 do 4 meseca.

Rok trajanja pomagala iz člana 58. stav 1. tač. 2) i 3) i člana 59. je najmanje 60 meseci.

Član 63

Osiguranom licu uz pojedina pomoćna pomagala za olakšavanje kretanja pripadaju i odgovarajuće elastične gume, čiji je rok trajanja najmanje dva meseca.

Overu predloga vrši matična filijala.

3.3.2. Ostala pomoćna pomagala

Član 64

Ostala pomoćna pomagala su:

1. bolnički krevet sa trapezom;

2. sobna dizalica;

3. antidekubitus dušeci, i

4. pojasevi.

Član 65

Osigurano lice koje mora zbog bolesti ili povrede duži vremenski period da leži u krevetu, ima pravo na bolnički krevet sa trapezom, prema indikacijama u Listi pomagala, uz postojanje odgovarajućih prostorno-stambenih uslova neophodnih za korišćenje ovog pomagala.

Član 66

Osigurano lice koje mora, zbog bolesti ili povrede duži vremenski period da leži u krevetu, ima pravo na sobnu dizalicu, prema indikacijama u Listi pomagala, uz postojanje odgovarajućih prostorno-stambenih uslova neophodnih za pravilno korišćenje ovog pomagala.

Član 67

Osigurano lice koje mora, zbog bolesti ili povrede duži vremenski period da leži u krevetu, ima pravo na odgovarajući antidekubitus dušek prema indikacijama u Listi pomagala, uz postojanje odgovarajućih prostorno-stambenih i higijenskih uslova neophodnih za pravilno korišćenje ovog pomagala.

Član 68

Bolnički krevet sa trapezom, sobnu dizalicu i antidekubitus dušek propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje tri lekara odgovarajuće specijalnosti: jednog specijaliste neurologa i dva specijalista fizikalne medicine. Overa predloga uz revers se vrši u matičnoj filijali uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja pomagala u odnosu na medicinske indikacije i utvrđivanje socio-higijenskih uslova (uslovi stanovanja) osiguranog lica. Proveru funkcionalnosti izdatog pomagala vrši lekarska komisija matične filijale.

Član 69

Pravo na pojas, ima osigurano lice sa hernijom, kome zbog opšteg zdravstvenog stanja ne može da se izvrši hirurška intervencija, a vrsta pojasa određena je prema indikacijama navedenim u Listi pomagala.

Član 70

Predlog propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje dva lekara: mišljenja jednog specijaliste interniste, da osiguranom licu zbog zdravstvenog stanja nije moguće izvršiti operaciju i mišljenja jednog specijaliste hirurga da je pojas neophodan. Overu predloga vrši matična filijala.

Član 71

Rok trajanja bolničkog kreveta sa trapezom je 10 godina.

Rok trajanja sobne dizalice je 10 godina.

Rok trajanja antidekubitus dušeka je 8 godina.

Prema starosnoj dobi osiguranog lica rokovi trajanja pojaseva podeljeni su u 2 grupe, i to:

I grupa - uzrasta do 18 godina - 8 meseci

II grupa - uzrasta preko 18 godina - 12 meseci

3.4. Sanitarne sprave

Član 72

Sanitarne sprave su:

1) endotrahealne kanile;

2) električni inhalator sa maskom;

3) koncentrator kiseonika;

4) disk podloge za stome i kese uz disk podloge;

5) urin kateteri i urinarni kondom;

6) pelene, i

7) pomagala za lečenje i kontrolu šećerne bolesti.

Član 73

Osigurano lice sa trajnom traheostomom ima pravo na odgovarajuću vrstu endotrahealne kanile (2 komada).

Endotrahealnu kanilu propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje specijaliste ORL. Overu predloga vrši matična filijala.

Rokovi trajanja su utvrđeni u zavisnosti od vrste endotrahealne kanile, i to za metalnu -12 meseci, a za plastičnu - 6 meseci.

Član 74

Osigurano lice uzrasta do 18 godina koje boluje od trajne astme i osigurano lice starije od 65 godina koje boluje od teškog oblika hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) ima pravo na električni inhalator sa maskom radi primene inhalacione terapije.

Električni inhalator sa maskom propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje subspecijaliste pulmologa ili specijaliste pneumoftiziologa. Overu predloga uz revers vrši matična filijala, uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja pomagala u odnosu na medicinske indikacije i utvrđivanje odgovarajućih stambenih uslova za instaliranje i pravilnu primenu aparata. Proveru funkcionalnosti izdatog pomagala vrši lekarska komisija.

Prema starosnoj dobi osiguranog lica rokovi trajanja električnog inhalatora sa maskom podeljeni su u 2 grupe i utvrđuju se u najmanjoj dužini trajanja, i to:

I grupa - deca od 1 do 18 godina - 5 godina

II grupa - lica preko 18 godina - 8 godina

Član 75

Osigurano lice koje ima hroničnu respiratornu insuficijenciju, a bolest je stabilna najmanje tri nedelje i potrebno je dugotrajno lečenje kiseonikom u kućnim uslovima, dobija koncentrator kiseonika (kiseonički koncentrator) sa protokom kiseonika 2-3 litra u minutu.

Indikacije za propisivanje koncentratora kiseonika sadržane su u Listi pomagala, a rok utvrđen u najmanjoj dužini trajanja je 10 godina, osim za delove koncentratora kiseonika za koje je ovim pravilnikom utvrđen kraći rok trajanja.

Član 76

Koncentrator kiseonika propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje tri lekara: subspecijalista pulmologa ili specijalista pneumoftiziologa zdravstvene ustanove pneumoftiziološke zaštite.

Overu predloga uz revers vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja koncentratora kiseonika u odnosu na medicinske indikacije i utvrđivanje odgovarajućih stambenih uslova za instaliranje i pravilnu primenu aparata.

Koncentrator kiseonika se isporučuje prema overenom predlogu, zdravstvenoj ustanovi pneumoftiziološke zaštite na osnovu čijeg je mišljenja predlog sačinjen i overen.

Koncentrator kiseonika se osiguranom licu izdaje preko zdravstvene ustanove pneumoftiziološke zaštite, koja određuje lekare specijaliste da vrše proveru funkcionalnosti izdatog pomagala i koja vodi posebnu evidenciju o izdatim koncentratorima kiseonika formiranjem Registra.

U Zavodu se formira Centralni registar izdatih koncentratora kiseonika.

Član 77

Osiguranom licu koje ima izvedenu privremenu ili stalnu ileostomu, kolostomu ili urostomu, posle teških operacija gastrointestinalnog i urogenitalnog sistema pripada pravo na jednu vrstu odgovarajuće disk podloge za stomu i kese uz disk podlogu koje su navedene u Listi pomagala.

Osigurano lice ima pravo i na materijal za negu, odnosno održavanje stome, u slučaju iritacije kože oko stome, odnosno postojanja ožiljaka koji onemogućavaju nesmetanu aplikaciju disk podloge.

Vrste, indikacije i količine za propisivanje sadržani su u Listi pomagala.

Član 78

Odgovarajuće disk podloge za stomu i kese uz disk podlogu propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, na mesečnom nivou uz mišljenje lekara specijaliste hirurga ili specijaliste urologa. Ocenu opravdanosti propisivanja daje lekarska komisija matične filijale pri prvom propisivanju i posle uvek na šest meseci ili kraće kod privremene, a na godinu dana ili kraće kod trajne stome. Overu predloga vrši matična filijala mesečno uz datu ocenu lekarske komisije.

Član 79

Osigurano lice sa izvedenom privremenom ili stalnom stomom kod koga postoji jako oslabljena muskulatura trbušnog zida dobija i trbušni elastični pojas sa otvorom za stomu.

Član 80

Osigurano lice kod koga je nemoguće pražnjenje bešike putem kontrolisane (voljne) drenaže dobija stalni Foli (Foley) urin kateter (sa urin kesama sa ispustom) ili urinarni kondom (sa urin kesama sa ispustom).

Izuzetno osigurano lice sa povredom kičme ili sa ortotopičnom bešikom kod koga je nemoguća kontrola pražnjenja bešike, a obučeno je za samokateterizaciju, ima pravo na PVC urin kateter za jednokratnu upotrebu, sem u slučaju pojave urinarne infekcije, kada dobija lumbrifikovani urin kateter za jednokratnu upotrebu.

Vrste, indikacije i količine za propisivanje utvrđene su Listom pomagala.

Član 81

Urin kateter ili urinarni kondom, sa urin kesama sa ispustom, propisuje izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, na mesečnom nivou uz mišljenje lekara specijaliste urologa. Ocenu opravdanosti propisivanja daje lekarska komisija matične filijale pri prvom propisivanju i posle uvek na godinu dana ili kraće. Overu predloga vrši matična filijala mesečno uz datu ocenu lekarske komisije.

Član 82

Osigurano lice kod koga postoji nevoljno pražnjenje creva i/ili bešike, umesto pomagala iz člana 80. ovog pravilnika, dobija pelene prema indikacijama i u mesečnoj količini sadržanoj u Listi pomagala.

Pelene propisuje izabrani lekar na predlog lekara odgovarajuće specijalnosti, a ocenu opravdanosti propisivanja daje lekarska komisija matične filijale pri prvom propisivanju, i posle uvek na godinu dana ili kraće. Overu predloga vrši matična filijala mesečno uz datu ocenu lekarske komisije.

Član 83

Osigurano lice obolelo od šećerne bolesti (D. Mellitus), koje se leči insulinom dobija odgovarajuće pomagalo za aplikaciju insulina (komplet špriceva i igala ili pen špric i igle za pen špric) zavisno od broja dnevnih doza insulina (učestalosti dnevnog broja aplikacija).

Osigurano lice obolelo od D. Mellitus tip I (insulin zavisan oblik) uzrasta do 26 godina ima pravo i na aparat za samokontrolu nivoa šećera u krvi kao i na test trake za aparat, lancete za vađenje krvi i urin test trake za okularno očitavanje (bez aparata) šećera i acetona iz urina, pod uslovom da je osposobljeno za sprovođenje samokontrole i lečenja šećerne bolesti.

Osigurano lice uzrasta preko 26 godina obolelo od šećerne bolesti koje se dijalizira ima pravo na test trake za okularno očitavanje (bez aparata) nivoa šećera u krvi sa odgovarajućim brojem lanceta.

Član 84

Propisivanje predloga za pomagala za lečenje i kontrolu šećerne bolesti vrši izabrani lekar iz člana 4. ovog pravilnika, uz mišljenje lekara subspecijaliste endokrinologa.

Overa propisanog predloga, zavisno od vrste pomagala za lečenje i kontrolu šećerne bolesti utvrđene Listom pomagala, vrši se u matičnoj filijali na dva načina:

- uz ocenu opravdanosti propisivanja koju daje lekarska komisija matične filijale pri prvom propisivanju i posle uvek na godinu dana ili kraće. Overu predloga vrši matična filijala mesečno, uz datu ocenu lekarske komisije;

- uz revers i ocenu opravdanosti propisivanja koju daje lekarska komisija.

Član 85

Indikacije, vrste, količine i rokovi trajanja pomagala za lečenje i kontrolu šećerne bolesti sadržane su u Listi pomagala.

Član 86

Izuzetno, osiguranom licu kod koga je u periodu od 6 meseci intenzivirane konvencionalne terapije (4 i više doza insulina) utvrđena nezadovoljavajuća glikoregulacija, a prema indikacijama sadržanim u Listi pomagala, na predlog lekara specijaliste interniste ili spec. pedijatra sa subspecijalizacijom iz endokrinologije nadležnog Kliničkog centra (KC), odobrava se spoljna insulinska portabilna pumpa i potrošni materijal u količini utvrđenoj na mesečnom nivou.

Overu predloga uz revers vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja spoljne insulinske portabilne pumpe u odnosu na medicinske indikacije i uz neophodnu medicinsku dokumentaciju.

Spoljna insulinska portabilna pumpa se isporučuje prema overenom predlogu, zdravstvenoj ustanovi KC na osnovu čijeg je mišljenja predlog sačinjen i overen.

Spoljna insulinska portabilna pumpa se osiguranom licu izdaje preko zdravstvene ustanove KC, koja određuje lekare specijaliste da vrše proveru funkcionalnosti izdatog pomagala i koja vodi posebnu evidenciju o izdatim spoljnim insulinskim portabilnim pumpama formiranjem Registra.

U Zavodu se formira Centralni registar izdatih spoljnih insulinskih portabilnih pumpi.

Rok trajanja spoljne insulinske portabilne pumpe je 5 godina, sem kod žena u prekoncepcijskom periodu, periodu trudnoće i dojenja deteta, kada iznosi najviše do 2 godine.

4) OČNA POMAGALA

Član 87

Očna pomagala su:

1) naočare (ram i stakla za korekciju);

2) teleskopske naočare (naočare sa specijalnim sistemom sočiva);

3) lupa (staklo za povećanje);

4) kontaktna sočiva;

5) očne proteze;

6) tiflotehnička pomagala.

Član 88

Osigurano lice dobija naočare sa staklima (mineralnim) u dioptriji, za korekciju oštrine vida na daljinu i blizinu, i to: u uzrastu od 7 do 18 godina, bez obzira na dioptriju, a starije od 18 godina ako na oba oka ima dioptriju veću od ±2,0 D, prema indikacijama sadržanim u Listi pomagala.

Osigurano lice do navršenih 7 godina starosti, dobija naočare sa plastičnim staklima bez obzira na dioptriju na jednom ili oba oka, a starije od 7 godina dobija naočare sa plastičnim staklima ako na jednom ili oba oka ima dioptriju veću od ±5,0 D, prema indikacijama sadržanim u Listi pomagala.

Na predlog očne klinike, osigurano lice sa dioptrijom većom od ±8,0 D dobija naočare sa lentikularnim staklima.

Prizma - foliju za naočare dobija osigurano lice posle operacije razrokosti, ukoliko se i dalje javlja dupli vid.

Član 89

Predlog za naočare iz člana 88. st. 1. i 2. propisuje lekar specijalista oftalmolog, a iz člana 88. st. 3. i 4. specijalista oftalmolog uz mišljenje specijaliste oftalmologa očne klinike, prema indikacijama sadržanim u Listi pomagala. Overu predloga vrši matična filijala.

Član 90

Rokovi trajanja naočara, prema starosnoj dobi osiguranih lica, podeljeni su u 2 grupe, i to:

I grupa - deca do 18 godina - 24 meseca

II grupa - lica preko 18 godina - 60 meseci

Rok trajanja prizma folije - 24 meseca.

Član 91

Nova mineralna ili plastična stakla u dioptrijama, odobravaju se osiguranom licu, pre isteka određenog roka trajanja, ako se razlika, u sfernoj ili u cilindričnoj korekciji, izmeni za 1,0 D.

Član 92

Teleskopske naočare (naočare sa specijalnim sistemom sočiva) ili lupu (staklo za povećanje) dobija osigurano lice kod koga je oštrina vida manja od 0,4.

Predlog propisuje specijalista oftalmolog, uz mišljenje specijaliste oftalmologa očne klinike, da će osigurano lice, nošenjem teleskopskih naočara, ili korišćenjem lupe postići zadovoljavajuću oštrinu vida koja će mu omogućiti školovanje ili obavljanje poslova zanimanja po osnovu koga je zdravstveno osiguran.

Overu predloga vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja teleskopskih naočara ili lupe.

Rok trajanja pomagala iz stava 1. ovog člana je 48 meseci.

Član 93

Osigurano lice starije od 16 godina, dobija tvrda ili gaspermeabilna kontaktna sočiva, a bez obzira na uzrast - meka ili terapeutska kontaktna sočiva, prema indikacijama sadržanim u Listi pomagala.

Član 94

Kontaktna sočiva propisuje lekar specijalista oftalmolog, a overu predloga vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja.

Član 95

Za tvrda i gaspermeabilna sočiva rok trajanja je 24 meseca.

Za meka sočiva, zavisno od starosne dobi osiguranog lica utvrđen rok trajanja je:

- za uzrast do 3 godine - 6 meseci,

- za uzrast od 3 do 16 godina - 12 meseci,

- za starije od 16 godina - 18 meseci.

Rok trajanja terapeutskih sočiva je dok traje terapija, a ne duže od 12 meseci.

Član 96

Očnu protezu dobija osigurano lice kome nedostaje deo ili cela očna jabučica.

Izrađuje se od akrilata ili stakla u standardnom obliku i veličini i može biti puna ili ljuspasta.

Ako standardni oblik i veličina očne proteze, ne odgovara obliku i veličini konjuktivalne vrećice, izrađuje se očna proteza po meri.

Član 97

Izuzetno, osigurano lice u fazi pripreme očne duplje za stavljanje stalne očne proteze, posle hirurške intervencije (enukleacija očne jabučice) dobija privremenu prvu protezu za formiranje očne duplje.

Član 98

Očne proteze propisuje izabrani lekar uz mišljenje specijaliste oftalmologa očne klinike, a overu vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja.

Član 99

Osigurano lice starije od 18 godina ima pravo na poliranje očne proteze jedanput godišnje.

Član 100

Rokovi trajanja očnih proteza prema starosnoj dobi osiguranog lica podeljeni su u 2 grupe i utvrđuju se u najmanjoj dužini:

I grupa do 18 godina - 12 meseci

II grupa preko 18 godina - 48 meseci

Rok trajanja privremene prve proteze je 3 meseca.

Tiflotehnička pomagala

Član 101

Tiflotehnička pomagala dobija osigurano lice kome je oštrina vida na oba oka 0,05 i manja (slepo lice).

Brajevu pisaću mašinu, dobija slepo osigurano lice obučeno za korišćenje Brajevog pisma.

Reproduktor dobija slepo osigurano lice, član biblioteke ili slepo lice na školovanju.

Brajev sat za slepe - ručni, dobija slepo osigurano lice, sem kada ima nedostatak ili oduzetost jedne ruke, kada dobija džepni Brajev sat.

Naočare sa tamnim staklima od plastične mase i beli štap za slepe dobija slepo osigurano lice.

Ultrazvučni štap dobija osigurano lice koje je istovremeno i slepo i gluvo.

Pomagala iz st. 2. i 3. ovog člana osigurano lice dobija pod uslovom da to pravo nema po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 102

Pomagala iz člana 101. ovog pravilnika propisuje izabrani lekar uz mišljenje specijaliste oftalmologa i odgovarajuću dokumentaciju prema indikacijama sadržanim u Listi pomagala. Overu predloga za Brajev sat za slepe, odnosno overu predloga uz revers za Brajevu pisaću mašinu, ultrazvučni štap i reproduktor vrši matična filijala, a ocenu opravdanosti propisivanja daje lekarska komisija. Matična filijala vrši overu predloga za naočare sa tamnim staklima od plastične mase i beli štap za slepe.

Član 103

Rokovi trajanja su:

- za Brajevu pisaću mašinu - 15 godina;

- za Brajev sat za slepe - 12 godina;

- za reproduktor - 10 godina;

- za beli štap za slepe - 2 godine, i

- naočare sa tamnim staklima od plastične mase i ultrazvučni štap - 3 godine.

5) SLUŠNA POMAGALA

Član 104

Osigurano lice koje ima obostrani trajni gubitak sluha preko 40 decibela (DB), odnosno 60 DB u najmanje dve frekvencije govornog područja (1000-4000 herca (Hz)) ima pravo na odgovarajući slušni aparat (amplifikator) ako se njime postiže zadovoljavajući nivo govorne komunikacije i slušne rehabilitacije.

Slušni aparat se ne dodeljuje osiguranom licu kod koga je sluh na jednoj strani - jednostrano očuvan do nivoa od 40 DB.

Vrste slušnih aparata i indikacije za propisivanje sadržani su u Listi pomagala.

Član 105

Slušni aparat se dodeljuje osiguranom licu na osnovu nalaza i mišljenja audiološkog centra ili klinike za bolesti uha, nosa i grla, koje imaju mogućnost da vokalnim i tonalnim audiološkim ispitivanjem, utvrde vrstu i stepen oštećenja sluha i stručnim testiranjem amplifikacije odrede slušni aparat, odgovarajućih elektroakustičnih svojstava.

Osigurano lice uzrasta do 18 godina sa obostranim trajnim oštećenjem sluha, preko 40 DB u najmanje dve govorne frekvencije (1000-4000 Hz) dobija dva slušna aparata ako se na taj način omogućava uspešna rehabilitacija sluha i razvoj govora, a ostala osigurana lica jedan.

Član 106

Osigurano lice kod koga anatomski uslovi onemogućavaju korišćenje standarnog umetka za ušni kanal ima pravo na izradu individualnog umetka za ušni kanal - individualne olive, za koju overu vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja.

Član 107

Slušne aparate propisuje izabrani lekar uz mišljenje specijaliste ORL audiologa, a overa uz revers se vrši u matičnoj filijali uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja slušnog aparata. Proveru funkcionalnosti isporučenog pomagala vrši lekarska komisija.

Član 108

Rokovi trajanja slušnih aparata prema starosnoj dobi i stepenu oštećenja sluha podeljeni su u dve grupe, i to:

I grupa od 1 do 18 godina - 24 meseca

II grupa preko 18 godina - 60 meseci

Član 109

Osigurano lice sa ugrađenim kohlearnim implantom nakon šest nedelja od izvršene operacije, a dve nedelje po uključenju zaušnog procesora, ima pravo na specijalne baterije za zaušni procesor, u količini utvrđenoj na mesečnom nivou.

6) POMAGALO ZA OMOGUĆAVANJE GLASA I GOVORA

Član 110

Elektrolarings - aparat za omogućavanje glasa i govora (sa dve baterije i punjačem za baterije) dobija osigurano lice kod koga postoji trajni gubitak sposobnosti glasa i moći govora zbog laringektomije ako učenjem ezofagealnog govora nije moguće sporazumevanje, a testiranjem je utvrđeno da se korišćenjem elektrolaringsa, omogućava sporazumevanje s okolinom.

Član 111

Predlog za nabavku elektrolaringsa propisuje izabrani lekar uz otpusnu listu i mišljenje specijaliste ORL fonijatara KC ili KBC, a overu uz revers vrši matična filijala uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja. Lekarska komisija vrši proveru funkcionalnosti izdatog pomagala.

Član 112

Rok trajanja elektrolaringsa i punjača za baterije je 10 godina, a za baterije (2 komada) je 2 godine.

7) STOMATOLOŠKE NADOKNADE

Član 113

Stomatološke nadoknade su:

1. mobilne (pokretne) zubne nadoknade,

2. pokretni ortodontski aparati za osigurana lica do 18 godina starosti,

3. nadoknade kod urođenih ili stečenih anomalija orofacijalnog sistema.

Vrste i indikacije za propisivanje stomatoloških nadoknada utvrđene su u Listi pomagala.

Član 114

Predlog za stomatološke nadoknade propisuje izabrani lekar (lekar stomatolog ili lekar specijalista opšte stomatologije) uz mišljenje specijaliste ortopedije vilica ili specijaliste stomatološke protetike, sem za određene stomatološke nadoknade gde predlog propisuje lekar specijalista stomatološke protetike Stomatološkog fakulteta.

Overu predloga vrši matična filijala, uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja.

Lekar specijalista uz čije mišljenje je propisana stomatološka nadoknada vrši i proveru funkcionalnosti.

Član 115

Rokovi trajanja mobilnih proteza su 48 meseci, pokretnih ortodontskih aparata 12 meseci, a stomatoloških nadoknada kod urođenih ili stečenih anomalija:

- totalnih ili parcijalnih proteza kod dece do 15 godina starosti - 6 meseci;

- stimulatora kod novorođenčadi 1,5 mesec (6 nedelja);

- opturatora za urođene anomalije 12 meseci za uzrast do 15 godina, osim za privremene (imedijantne) opturator proteze gde je rok 4-6 meseci i za definitivne opturator proteze gde je rok, bez obzira na uzrast 36-48 meseci;

- facijalne epiteze 12 meseci za uzrast do 18 godina, a za uzrast preko 18 godina 36-48 meseci.

Rokovi trajanja počinju da teku od dana kada je osiguranom licu urađena ili izdata odgovarajuća stomatološka nadoknada.

Po isteku najmanje dužine propisanih rokova trajanja osigurano lice dobija novu stomatološku nadoknadu samo, ako lekar stomatolog sa odgovarajućom specijalizacijom utvrdi da je dotadašnja stomatološka nadoknada postala neupotrebljiva.

Garantni rok za stomatološke nadoknade iznosi polovinu utvrđenog najmanjeg roka trajanja. Garancija kvaliteta materijala i izrade stomatološke nadoknade u garantnom roku, pada na teret zdravstvene ustanove koja je izradila stomatološku nadoknadu. Od isteka garantnog roka za izradu stomatološke nadoknade do isteka roka trajanja stomatološke nadoknade, troškovi popravke (lepljenja) padaju na teret Zavoda.

Član 116

Standardni materijal za izradu stomatoloških nadoknada je akrilat, osim određene vrste nadoknada kod urođenih ili stečenih anomalija orofacijalnog sistema, gde se umesto akrilata koristi silikon.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 117

Osigurano lice ima pravo samo na pomagala utvrđena ovim pravilnikom kao na pomagala koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Troškovi nabavke pomagala mimo ovog pravilnika, u pogledu vrste, načina, postupka, standarda kvaliteta, rokova trajanja i dr., padaju u celosti na teret osiguranog lica.

Član 118

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o indikacijama za protetička i ortotička sredstva - prečišćen tekst ("Službeni glasnik RS", br. 47/95 i 50/95).

Član 119

Osigurano lice koje je na dan početka primene ovog pravilnika zatečeno u korišćenju prava na pomagalo, nastavlja to pravo da koristi, do isteka utvrđenog roka trajanja po odredbama pravilnika važećeg do dana početka primene ovog pravilnika.

Član 120

Osigurano lice kome je do dana početka primene ovog pravilnika overen predlog za nabavku pomagala u matičnoj filijali, ostvaruje pravo na pomagalo na osnovu tog predloga, po odredbama Pravilnika važećeg do dana početka primene ovog pravilnika.

Član 121

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2006. godine.

 

Sledeći