PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI, ODMORA I REKREACIJE

("Sl. list grada Beograda", br. 7/93, 7/94, 13/95, 4/97, 6/2002, 2/2003 i 24/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi i način ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, odmora i rekreacije, i to prava na:

1. regresiranje troškova boravka dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta do 10 godina starosti, u predškolskoj ustanovi;

2. regresiranje troškova odmora i rekreacije dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta do 10 godina starosti.

Član 2

Pravo na regresiranje troškova u smislu ovog pravilnika obezbeđuje se za dete koje koristi usluge ustanove koja se nalazi u mreži ustanova za decu u Beogradu.

Član 3

Pravo na regresiranje troškova, pod uslovima iz ovog pravilnika, ima dete državljana državne zajednice Srbija i Crna Gora kada koristi neke od oblika društvene brige o deci:

a) celodnevni, poludnevni, minimalni, skraćeni, petodnevni, povremeni i različiti oblici rada sa decom do polaska u osnovnu školu;

b) boravak dece osnovnoškolskog uzrasta do 10 godina starosti u predškolskoj ustanovi;

v) odmor i rekreacija dece predškolskog uzrasta i osnovnoškolskog uzrasta do 10 godina starosti.

II REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA DECE PREDŠKOLSKOG I OSNOVNOŠKOLSKOG UZRASTA DO DESET GODINA STAROSTI U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 4

Pravo na regresiranje troškova pod uslovima iz ovog pravilnika, kao i dete državljana državne zajednice Srbija i Crna Gora, ima dete stranog državljanina koji je zaposlen kod domaćeg poslodavca ili obavlja delatnost na teritoriji grada Beograda.

Pravo u smislu prethodnog stava ima dete stranog državljanina koji je zaposlen kod inostranog poslodavca ako je to međunarodnim sporazumom predviđeno.

Član 5

Porodicu u smislu ovog pravilnika čine bračni, odnosno vanbračni drug, deca (bračna, vanbračna, usvojena i pastorčad) i srodnici u smislu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Zajedničkim domaćinstvom, u smislu prethodnog stava, smatra se zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, članom zajedničkog domaćinstva smatra se i lice koje privremeno boravi u porodici pod uslovom da ima utvrđen status izbeglice.

Član 6

Broj dece koja žive u porodici, ako su iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice, utvrđuje se prema činjenici kojem roditelju su deca poverena presudom o razvodu braka, odnosno za vanbračnu zajednicu u čijoj porodici deca žive.

Član 7

Dete bez roditeljskog staranja, u smislu ovog pravilnika, je dete koje nema žive roditelje, čiji su roditelji nepoznati ili nestali, čiji roditelji iz bilo kojih razloga privremeno ili trajno ne izvršavaju svoja roditeljska prava i dužnosti.

Status deteta bez roditeljskog staranja dokazuje se uverenjem nadležnog centra za socijalni rad.

Član 8

Samohrani roditelj, u smislu ovog pravilnika je:

1. roditelj koji sam izdržava dete, ako je drugi roditelj umro, a dete nije ostvarilo pravo na porodičnu penziju;

2. roditelj koji sam izdržava dete, ukoliko je drugi roditelj postao potpuno i trajno nesposoban za privređivanje, a nije stekao pravo na penziju;

3. roditelj koji sam izdržava dete, za vreme dok se drugi roditelj nalazi na odsluženju vojnog roka;

4. roditelj koji sam izdržava dete, za vreme dok je drugi roditelj na izdržavanju kazne zatvora duže od šest meseci;

5. roditelj koji sam izdržava dete, za vreme dok je drugi roditelj redovan student;

6. roditelj koji je zajedno sa detetom uživalac porodične penzije, nezavisno od odredbe iz tačke 1. ovog člana;

7. roditelj koji nije zasnovao bračnu ili vanbračnu zajednicu, a dete je rođeno van braka;

8. razvedeni roditelj kome je povereno dete, a koji nije zasnovao bračnu ili vanbračnu zajednicu;

9. roditelj kome je u toku brakorazvodnog postupka određena mera izdržavanja deteta, danom određivanja privremene mere;

10. roditelj - majka sa detetom nepoznatog oca ili nepotvrđenog očinstva.

Član 9

Dete sa smetnjama u razvoju, u smislu ovog pravilnika, je dete o čijem stepenu ometenosti je nadležni organ dao mišljenje, ili doneo akt o razvrstavanju.

Član 10

Prihodi porodice, odnosno zajedničkog domaćinstva koji su od uticaja na ostvarivanje prava na regres, u smislu ovog pravilnika, su:

1. prihodi i primanja koji se ostvaruju u mesečnim iznosima (plata, zarada, penzija, stipendija, novčane naknade i pomoći, dodatak na decu, alimentacija i druga novčana primanja);

2. prihodi od poljoprivredne delatnosti u visini katastarskog prihoda (sa imovine koju je korisnik ili član njegove porodice stekao ili koristi);

3. prihodi od imovine u visini iznosa koji služi kao osnov za obračunavanje poreza i doprinosa za taj prihod (od izdržavanja kuće, stana, zemljišta, poslovne zgrade i prostorije i dr.);

4. prihodi od drugih imovinskih prava ako se na te prihode plaćaju porezi u visini iznosa koji služi kao osnovica za obračunavanje poreza i doprinosa;

5. prihodi od samostalne delatnosti u visini neto prihoda;

6. jednokratna naknada (otpremnina - obračunata u mesečnom iznosu).

Kada se prihod utvrđuje u paušalnom iznosu, za prihod se uzima osnovica za obračunavanje doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Član 11

U prihode u smislu člana 10. ovog pravilnika ne uračunavaju se izdvojena sredstva za dnevnice solidarnosti, samodoprinosi, otpremnine pri odlasku u penziju, jubilarne nagrade, novčane pomoći u slučaju smrti člana porodice, troškovi prevoza radi odlaska i povratka sa rada, dnevnice za službena putovanja, terenski dodatak i plaćena alimentacija.

Član 12

Pravo na regresiranje troškova korisnicima usluga utvrđuje se dva puta godišnje, u zavisnosti od ukupnih prihoda porodice u smislu člana 10. ovog pravilnika, ostvarenih u prethodnom polugođu.

Ukupni prihodi porodice relevantni za odlučivanje o pravu na regres su:

- od 1. aprila, svi prihodi ostvareni od 1. jula do 31. decembra prethodne godine;

- od 1. oktobra, svi prihodi ostvareni od 1. januara do 30. juna tekuće godine.

Član 12a

Izuzetno od odredaba člana 12. ovog pravilnika, pravo na regres u periodu od 1.4.1994. do 30.6.1994. godine, ostvaruje se u iznosu utvrđenom u periodu januar - mart 1994. godine.

Na zahtev korisnika usluga, pravo na regres u periodu utvrđenom u prethodnom stavu, utvrdiće se na osnovu prihoda po članu porodičnog domaćinstva ostvarenog u februaru mesecu 1994. godine u odnosu na prosečnu mesečnu neto zaradu (platu) u privredi grada u februaru 1994. godine.

Član 13

Korisnicima usluga troškovi usluga regresiraju se zavisno od odnosa visine ukupnog mesečnog prihoda po članu porodice ostvarenog u prethodnom polugođu i nominalnih iznosa cenzusa za ostvarivanje prava na regresiranje troškova usluga utvrđenih ovim pravilnikom.

Ukupni mesečni prihod po članu porodice, u smislu prethodnog stava, utvrđuje se tako što se ukupni prihodi porodice, iz člana 10. ovog pravilnika, dele na šest meseci, sabiraju se, a zatim dele na broj članova porodice koji žive u zajedničkom domaćinstvu na dan podnošenja zahteva.

Član 14

Izuzetno od člana 13. stav 2. ovog pravilnika, prihodi koji se iskazuju u godišnjem iznosu, dele se na 12 meseci.

Član 15

Pri utvrđivanju broja članova zajedničkog domaćinstva u smislu člana 13. stav 2. ovog pravilnika prihodi porodice se ne dele na:

- dete kome je u potpunosti obezbeđeno izdržavanje na teret društvene zajednice, i

- lice koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora duže od šest meseci.

Član 16

Ako neko od članova porodice korisnika usluga u prethodnom polugođu nije ostvarivao prihode ili je u tom periodu počeo da ih ostvaruje, troškovi usluga regresiraju se zavisno od odnosa visine ukupnog mesečnog prihoda po članu porodice ostvarenog u mesecu koji prethodi mesecu od kada se o pravu odlučuje i nominalnih iznosa cenzusa za ostvarivanje prava na regresiranje troškova usluga utvrđenih ovim pravilnikom.

Član 17

Ako u toku ostvarivanja prava na regres nastanu promene u prihodima porodice, ponovo će se odlučivati o pravu na regres.

Promena u smislu stava 1. ovog člana je ako neko od članova porodice korisnika usluga:

- prvi put zasnuje radni odnos, ostvari pravo na penziju, novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, zaradu - platu (po isteku neplaćenog odsustva), bude upućen na plaćeno odsustvo (prinudni odmor), ili počne da ostvaruje druge prihode i primanja;

- ostvari pravo na neplaćeno odsustvo radi nege člana zajedničkog domaćinstva ili mu radni odnos prestane a ne ostvari pravo na penziju, novčanu naknadu ili otpremninu;

- ostvari pravo na jednokratnu novčanu naknadu (otpremninu) kao radnik za čijim je radom prestala potreba.

Član 18

Ako nastane promena iz člana 17. stav 2. alineje 3. ovog pravilnika, za odlučivanje o pravu na regres relevantan je mesečni iznos otpremnine.

Visina mesečnog iznosa otpremnine od uticaja je na ostvarivanje prava na regres od prvog dana narednog meseca po isplati otpremnine do ostvarivanja prava na rad, a najduže godinu dana.

Član 19

Ako u toku ostvarivanja prava na regres nastanu promene u broju članova porodice, ponovo će se odlučivati o pravu na regres.

Promena u smislu stava 1. ovog člana je:

- ako se broj članova porodice poveća rođenjem deteta ili nastupe druge promene usled kojih se smatra da član porodice živi u zajedničkom domaćinstvu;

- ako se broj članova porodice smanji usled smrti člana porodice ili ispunjenja uslova iz člana 15. ovog pravilnika ili ako nastupe druge promene usled kojih se smatra da lice ne živi u zajedničkom domaćinstvu.

Član 20

Ako u toku ostvarivanja prava na regres nastane promena iz člana 17. ili člana 19. ovog pravilnika, smatraće se da porodica korisnika nije ostvarivala prihode u prethodnom polugođu, pa će se o pravu na regres odlučivati u smislu člana 16. ovog pravilnika.

Član 21

Promene u smislu čl. 17. i 19. ovog pravilnika proizvode pravno dejstvo od prvog dana narednog meseca.

Član 22

(Brisan)

Član 23

Porodičnom domaćinstvu sa detetom sa smetnjama u psihofizičkom razvoju (dete ometeno, dete obolelo od distrofije, paraplegije, dijabetesa i dr.) pre utvrđivanja prava na regres, prihodi relevantni za odlučivanje o ovom pravu umanjuju se za 20%, nezavisno od toga da li to dete koristi usluge predškolske ustanove.

Član 24

Pravo na regresiranje svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi, ako su ispunjeni i drugi uslovi iz ovog pravilnika, ima dete bez roditeljskog staranja, nezavisno od toga da li je određeno lice za njegovog staraoca ili je smešteno u drugu porodicu.

Član 25

Pravo na regresiranje svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima dete palog i ranjenog borca (invalida I do IV kategorije) u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine.

Član 25a

Pravo na regresiranje svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima dete korisnika prava na materijalno obezbeđenje porodice po propisima o socijalnoj zaštiti.

Član 25b

Korisniku usluga za treće i četvrto dete u porodici, koji ispunjava uslove za priznavanje prava na regres, učešće u ceni usluga koje bi trebalo da plati prema regresnoj skali iz člana 26. ovog pravilnika, smanjuje se za 50% po detetu.

Član 25v

Treće i četvrto dete u porodici u smislu ovog pravilnika je treće i četvrto dete prema redu rođenja.

Član 26

Najveći nominalni iznos učešća korisnika u ekonomskoj ceni usluga po detetu za svaki oblik društvene brige o deci - vrstu usluga pojedinačno, utvrđuje Gradonačelnik grada Beograda.

Visina učešća u mesečnoj ceni usluga iz stava 1. ovog člana, korisnicima usluga pojedinačno, utvrđuje se u skladu sa ovim pravilnikom, prema sledećoj skali:

Ukupan mesečni prihod porodičnog domaćinstva u odnosu na nominalne iznose cenzusa za ostvarivanje prava na regres

Učešće korisnika

domaćinstvo

ukupan mesečni prihod

%

samohrani roditelj

do 11.880,00

7

tročlano domaćinstvo

do 16.978,50

četvoročlano domaćinstvo

do 22.638,00

petočlano domaćinstvo...

do 28.297,50

samohrani roditelj

11.880,01 - 13.205,50

12

tročlano domaćinstvo

16.978,51 - 19.808,25

četvoročlano domaćinstvo

22.638,01 - 26.411,00

petočlano domaćinstvo...

28.297,51 - 33.013,75

samohrani roditelj

13.205,51 - 15.092,00

15

tročlano domaćinstvo

19.808,26 - 22.638,00

četvoročlano domaćinstvo

26.411,01 - 30.184,00

petočlano domaćinstvo...

33.013,76 - 37.730,00

samohrani roditelj

15.092,01 - 18.865,00

20

tročlano domaćinstvo

22.638,01 - 28.297,50

četvoročlano domaćinstvo

30.184,01 - 37.730,00

petočlano domaćinstvo...

37.730,01 - 47.162,50

samohrani roditelj

18.865,01 - 22.638,00

28

tročlano domaćinstvo

28.297,51 - 33.957,00

četvoročlano domaćinstvo

37.730,01 - 45.276,00

petočlano domaćinstvo...

47.162,51 - 56.595,00

samohrani roditelj

22.638,01 - 26.411,00

38

tročlano domaćinstvo

33.957,01 - 39.616,50

četvoročlano domaćinstvo

45.276,01 - 52.822,00

petočlano domaćinstvo...

56.595,01 - 66.027,50

samohrani roditelj

preko 26.411,00

50

tročlano domaćinstvo

preko 39.616,50

četvoročlano domaćinstvo

preko 52.822,00

petočlano domaćinstvo...

preko 66.027,50

Član 27

Obračun za naplatu usluge po utvrđenoj ceni u skladu sa članom 26. ovog pravilnika, vrši se zavisno od broja dana boravka deteta u ustanovi.

Za dane prisustva deteta, usluga se naplaćuje u punom iznosu, a za dane odsustva u iznosu od 50% dnevne cene, odnosno režijski troškovi.

Član 28

Korisniku usluga koji ispunjava uslove za priznavanje prava na regres, učešće u ceni usluga koje bi trebalo da plati prema regresnoj skali, smanjuje se za 20% po detetu, kada dvoje i više dece koristi usluge predškolske ustanove.

Umanjenje učešća u ceni usluga, u smislu prethodnog stava, ne primenjuje se u slučaju da korisnik usluga ostvaruje pravo na regres za treće, i svako naredno dete, u skladu sa Zakonom ili Odlukom o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci.

Član 29

Obračun naknade troškova korisnicima usluga, predškolska ustanova dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove dečje zaštite do 10-og u mesecu za prethodni mesec.

III REGRESIRANJE TROŠKOVA ODMORA I REKREACIJE DECE PREDŠKOLSKOG I OSNOVNOŠKOLSKOG UZRASTA DO 10 GODINA STAROSTI

Član 30

Pravo na regresiranje troškova odmora i rekreacije, u zavisnosti od materijalnog položaja porodice, ima dete predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta do 10 godina starosti.

Pravo na regres u smislu prethodnog stava, korisnik može da ostvari u visini najviše do 50% stvarnih troškova odmora i rekreacije, a prema skali iz člana 26. ovog pravilnika.

Član 31

Pravo na regresiranje svih troškova odmora i rekreacije u smislu ovog pravilnika ima:

- dete korisnika prava na materijalno obezbeđenje porodice u smislu propisa o socijalnoj zaštiti i

- dete palog i ranjenog borca (invalida I-IV kategorije) u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine.

Član 32

Pravo iz člana 30. i 31. ovog pravilnika dete može da ostvari jedanput u toku radne godine.

Član 33

Obračun naknade troškova odmora i rekreacije predškolska ustanova dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove dečje zaštite do 10-og u mesecu za prethodni mesec.

IV NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA IZ OVOG PRAVILNIKA

Član 34

Pravo na regresiranje troškova, ako su ispunjeni svi uslovi iz ovog pravilnika, korisniku usluga priznaje se od prvog dana narednog meseca po podnetom zahtevu.

Zahtevi i dokazi potrebni za odlučivanje o pravu na regres troškova u skladu sa ovim pravilnikom, podnose se ustanovi čije usluge dete koristi.

Član 35

Korisnik usluga kod koga su, u skladu sa Zakonom ili Odlukom o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci, ispunjeni uslovi za priznavanje prava na naknadu troškova boravka za treće dete, može ostvariti pravo na regres u smislu ovog pravilnika ako je to za njega povoljnije.

Član 36

Korisnik prava utvrđenih ovim pravilnikom dužan je da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Član 37

Prava utvrđena ovim pravilnikom korisnik usluga ostvaruje u ustanovi čije usluge dete koristi.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu regresiranja troškova boravka dece u ustanovi za decu predškolskog uzrasta ("Službeni list grada Beograda", br. 6/91 i 8/92).

Član 39

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjivaće se od 1. aprila 1993. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o dopuni
Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, odmora i rekreacije

("Sl. list grada Beograda", br. 7/94)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, odmora i rekreacije

("Sl. list grada Beograda", br. 13/95)

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, odmora i rekreacije

("Sl. list grada Beograda", br. 4/97)

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjivaće se od 1. aprila 1997. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, odmora i rekreacije

("Sl. list grada Beograda", br. 6/2002)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, odmora i rekreacije

("Sl. list grada Beograda", br. 16/2003)

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjivaće se od 1. februara 2003. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopuni
Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, odmora i rekreacije

("Sl. list grada Beograda", br. 24/2005)

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1. novembra 2005. godine.