ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI POSTAVLJANJA REKLAMNIH PANOA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 9/2002, 6/2003 i 4/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti postavljanja reklamnih panoa, tehnički i drugi posebni uslovi za postavljanje reklamnih panoa, način obračuna naknade za obavljanje poverene komunalne delatnosti i druga pitanja od značaja za obavljanje komunalne delatnosti.

Član 2

Pod obavljanjem komunalne delatnosti postavljanja reklamnih panoa podrazumeva se postavljanje i održavanje reklamnih panoa na javnim površinama, na katastarskim parcelama čiji su korisnici pravna i fizička lica, kao i na fasadama i krovovima zgrada na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: postavljanje reklamnih panoa).

Član 3

Reklamnim panoom, u smislu ove odluke, smatra se privremeni objekat koji služi u svrhu reklamiranja proizvoda i programa fizičkih, pravnih lica i drugih subjekata, kulturnih, sportskih i drugih javnih manifestacija.

Član 4

Reklamni pano može biti jednostran ili dvostran, neosvetljen ili osvetljen, a prema tipu razlikuje se: BIG BORD, BIL BORD, DISPLAY, reklamni svetleći stub SITY LIGHT vitrina i drugi objekti za reklamiranje (u daljem tekstu: reklamni pano).

Član 5

Komunalnu delatnost postavljanja reklamnih panoa obavlja preduzeće ili preduzetnik kome Grad ugovorom poveri obavljanje navedene delatnosti, po postupku propisanom zakonom i propisima Skupštine grada Kragujevca.

Nadležni organ Grada može da zaključi ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti sa više preduzeća ili preduzetnika, što određuje odlukom o raspisivanju konkursa.

Član 5a

Obavljanje komunalne delatnosti postavljanja reklamnih panoa na fasadama i krovovima zgrada koje pravna i fizička lica postavljaju kao reklamne oznake za potrebe reklamiranja sopstvenog proizvoda odnosno sopstvene robne marke, zainteresovanim pravnim i fizičkim licima poverava se ugovorom, putem neposredne pogodbe, na period od najmanje godinu dana.

Zainteresovana pravna i fizička lica iz stava 1. ovog člana, uz zahtev za izdavanje akta o lokaciji i urbanističkim uslovima za postavljanje reklamnih panoa kao reklamnih oznaka na fasadama i krovovima zgrada, dostavljaju prethodno zaključen i overen ugovor sa vlasnikom predmetne poslovne zgrade, odnosno skupštinom predmetne stambene zgrade.

Član 6

Preduzeće, odnosno preduzetnik kome se ugovorom poverava obavljanje komunalne delatnosti postavljanja reklamnih panoa mora da ispuni uslove u pogledu tehničke opremljenosti, kadrovske osposobljenosti, zaštite na radu, zaštite i unapređenja životne sredine i drugih uslova propisanih zakonom, tehničkim propisima (standardima i pravilnicima), ovom odlukom i drugim propisima Skupštine grada Kragujevca.

II USLOVI ZA POSTAVLJANJE REKLAMNIH PANOA

Član 7

Preduzeće, odnosno preduzetnik, kome Grad ugovorom poveri obavljanje komunalne delatnosti postavljanja reklamnih panoa, dužan je da obezbedi postavljanje i održavanje reklamnih panoa, koji su predmet ugovora o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti.

Član 8

Postavljanje reklamnih panoa vrši se na osnovu odobrenja nadležnog organa Gradske uprave, pod uslovima propisanim ovom odlukom.

II 1. POSTUPAK IZDAVANJA AKTA O URBANISTIČKIM USLOVIMA I ODOBRENJA ZA POSTAVLJANJE REKLAMNIH PANOA

Član 9

Lokacije za postavljanje reklamnih panoa na javnim površinama u okviru gradskog građevinskog područja određuju se Programom privremenog korišćenja gradskog građevinskog zemljišta.

Osim lokacija, Program iz stava 1. ovog člana sadrži i kapacitete lokacija, urbanističke uslove, funkcionalne zahteve i uslove za realizaciju.

Lokacije za postavljanje reklamnih panoa na katastarskim parcelama čiji su korisnici pravna i fizička lica, na teritoriji grada Kragujevca, određuju se po zahtevu pravnih i fizičkih lica, izdavanjem akata o lokaciji za postavljanje reklamnog panoa u konkretnom slučaju, ukoliko postoji mogućnost realizacije urbanističkih uslova i funkcionalnih zahteva u skladu sa ovom Odlukom.

Lokacije za postavljanje reklamnih panoa kao reklamnih oznaka za potrebe reklamiranja sopstvenog proizvoda odnosno sopstvene robne marke određuju se po zahtevu pravnih i fizičkih lica iz člana 5a stav 1. izdavanjem akta o lokaciji za postavljanje reklamnog panoa u konkretnom slučaju, ukoliko postoji mogućnost realizacije urbanističkih uslova i funkcionalnih zahteva u skladu sa ovom Odlukom uz dostavljanje prethodno zaključenog i overenog ugovora sa vlasnikom predmetne poslovne, odnosno skupštinom predmetne stambene zgrade.

Član 10

Preduzeće ili preduzetnik kome je ugovorom povereno obavljanje komunalne delatnosti, dužno je da u roku od tri dana od dana zaključenja ugovora, podnese zahtev za izdavanje akta o urbanističkim uslovima za postavljanje reklamnih panoa organu uprave nadležnom za poslove urbanizma.

Uz zahtev za izdavanje akta o urbanističkim uslovima podnosi se situacioni plan koji sadrži planiranu dispoziciju, visinu i gabarit reklamnog panoa, na osnovu grafičkog priloga lokacija iz Programa privremenog korišćenja građevinskog zemljišta.

Član 10a)

Ako o urbanističkim uslovima za postavljanje reklamnih panoa izdaje organ uprave nadležan za poslove urbanizma, u roku od 15 dana, od dana podnošenja zahteva iz člana 10. ove odluke.

Član 10b)

Akt o urbanističkim uslovima za postavljanje reklamnih panoa sadrži: gabarit, tip i vrstu materijala od koga se izrađuje reklamni pano, uslove za priključenje na komunalnu i drugu infrastrukturu.

Član 10v)

Prilikom preuzimanja akta o urbanističkim uslovima, lice iz člana 10. ove odluke, dužno je da plati naknadu stvarnih troškova njegovog izdavanja, kao i naknadu javnim preduzećima za izdavanje uslova za priključenje, a koje je po službenoj dužnosti pribavio organ uprave nadležan za poslove urbanizma.

Član 11

Lice iz člana 10. ove odluke, kome je izdat akt o urbanističkim uslovima za postavljanje reklamnih panoa, podnosi zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje reklamnih panoa organu uprave nadležnom za komunalne poslove, u roku od 15 dana od dana prijema akta o urbanističkim uslovima.

Ako lice iz stava 1. ovog člana ne podnese zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje reklamnih panoa, u roku od 30 dana od prijema akta o urbanističkim uslovima, prestaje važnost izdatog akta.

Član 11a)

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje reklamnih panoa lice iz člana 11. ove odluke je dužno da priloži:

- akt o urbanističkim uslovima,

- prospekt reklamnog panoa,

- ugovor o regulisanom plaćanju električne energije za osvetljene reklamne panoe i

- druge dokaze navedene u aktu o urbanističkim uslovima.

Član 11b)

Rešenje o odobrenju za postavljanje reklamnih panoa organ uprave nadležan za komunalne poslove dužan je da izda u roku od 15 dana, od dana podnošenja zahteva iz člana 11. stav 1. ove odluke.

Član 11v)

Rešenje o odobrenju za postavljanje reklamnih panoa sadrži:

- naziv lica kome se izdaje odobrenje,

- broj i naziv lokacije,

- rok na koji se izdaje odobrenje,

- rok otpočinjanja radova na postavljanju reklamnih panoa, koji ne može biti duži od 15 dana od dana pravosnažnosti rešenja o odobrenju za postavljanje reklamnih panoa,

- rok završetka radova, koji ne može biti duži od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja o odobrenju za postavljanje reklamnih panoa,

- obavezu uređenja javne površine po završetku postavljanja,

- obavezu lica da pristupi postavljanju reklamnih panoa, tek pošto organizacija nadležna za obavljanje geodetskih poslova izvrši obeležavanje lokacije,

- izjavu lica da će reklamne panoe ukloniti o svom trošku i bez prava na naknadu po isteku roka iz rešenja,

- pouku o pravnom leku.

II 2. USLOVI ZA POČETAK OBAVLJANJA DELATNOSTI

Član 12

Preduzeće ili preduzetnik je dužan da po završetku radova na postavljanju reklamnih panoa, na osnovu rešenja iz člana 11 b), a najkasnije u roku od 5 dana pre početka obavljanja delatnosti, podnese zahtev za početak obavljanja delatnosti organu uprave nadležnom za komunalne poslove.

Član 13

Organ nadležan za komunalne poslove je u obavezi da konstatuje zapisnikom da su ispunjeni uslovi za početak obavljanja delatnosti i donese rešenje o početku obavljanja delatnosti.

Ukoliko organ iz stava 1. ovog člana konstatuje da nisu ispunjeni uslovi za početak obavljanja delatnosti, dužan je da u zapisniku navede nedostatke, sa rokom za njihovo otklanjanje. Ako preduzeće ili preduzetnik ne otkloni nedostatke u ostavljenom roku, organ je dužan je da donese rešenje o odbijanju zahteva za početak obavljanja delatnosti i obrazloži razloge odbijanja.

Protiv rešenja iz stava 1. i 2. ovog člana može se izjaviti žalba izvršnom organu grada Kragujevca, u roku od 15 dana od dana uručenja rešenja.

Član 14

Osim uslova iz člana 11. ove odluke, preduzeće ili preduzetnik je dužan da ispuni i druge posebne uslove:

1. postavi preostale reklamne panoe u roku određenom ugovorom;

2. Gradu plaća naknadu za obavljanje poverene komunalne delatnosti;

3. obezbedi besplatno reklamiranje za potrebe Grada, na osnovu ugovora na ime učešća u realizaciji programa Skupštine grada Kragujevca;

4. dostavlja tromesečni izveštaj o realizaciji poverenih poslova i ugovorenih obaveza, a na zahtev nadležnog organa i češće;

5. dostavlja godišnji program poslovanja u delu koji se odnosi na obavljanje poverene komunalne delatnosti;

6. ispuni i druge uslove propisane ugovorom.

III NAČIN OBRAČUNA NAKNADE

Član 15

Preduzeće ili preduzetnik, plaća Gradu mesečnu naknadu za obavljanje poverene komunalne delatnosti, čiji se iznos određuje po zonama postavljanja, vrsti, broju i površini reklamnog panoa.

Obaveza plaćanja naknade nastaje sa danom početka obavljanja delatnosti.

Osnovna jedinica za utvrđivanje iznosa naknade je cena po 1 m2 reklamne površine koju utvrđuje izvršni organ grada Kragujevca, posebnom odlukom.

Član 16

Naknada iz člana 15. ove odluke se utvrđuje na sledeći način:

ZONA

Neosvetljeni
reklamni pano

Osvetljeni
reklamni pano

Reklamni stub,
SITY LIGHT

DISPLAY

Ekstra

1 x  

2 x  

2 x  

5 x  

I zona

0,6 x  

1,3 x  

1,7 x  

3,3 x  

II zona

0,5 x  

1 x  

1,5 x  

2 x  

Naknada se utvrđuje u din/m2 reklamne površine, gde x predstavlja cenu po m2 u mesečnom iznosu.

U pogledu obračuna naknade postavljeni reklamni panoi pored regionalnih i magistralnih puteva u delu u kome predstavljaju gradske saobraćajnice, svrstavaju se u ekstra zonu.

Zone su određene u skladu sa Odlukom o naknadi za uređivanje i davanje na korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 16a

Naknada iz člana 15. ove Odluke za pravna i fizička lica iz člana 5a stav 1. ove Odluke utvrđuje se u skladu sa urbanističkim aktom, bez obzira na površinu reklamnog panoa, na sledeći način:

ZONA

Neosvetljeni reklamni pano

Osvetljeni reklamni pano

Ekstra

45.000 din.

1,5 x

I zona

35.000 din.

1,5 x

II zona

25.000 din.

1,5 x

Član 17

Ugovorom, u skladu sa ponudom, utvrdiće se obaveza reklamiranja za potrebe Grada, na ime učešća preduzeća ili preduzetnika u programima Skupštine grada Kragujevca, kao i vreme i način reklamiranja.

Mesečni iznos naknade za obavljanje poverene komunalne delatnosti umanjiće se u skladu sa obavezom iz stava 1. ovog člana, srazmerno vremenu, površini i broju reklamnih panoa koji su korišćeni za navedenu namenu.

Član 18

Sredstva od naknade za obavljanje poverene komunalne delatnosti prihod su budžeta grada Kragujevca, a mogu se koristiti po posebnom programu koji usvaja izvršni organ grada Kragujevca.

Član 19

Ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti Grad može raskinuti i pre isteka roka na koji je zaključen, ukoliko preduzeće ili preduzetnik ne vrši poverene poslove na ugovoren način duže od dva meseca, ili ne otpočne sa obavljanjem poverene komunalne delatnosti u vremenu određenom ugovorom.

U slučaju raskida ugovora pod uslovima iz stava 1. ovog člana, preduzeće ili preduzetnik nema pravo na naknadu štete po bilo kom osnovu.

IV NADZOR

Član 20

Nadzor nad primenom ove odluke i nad zakonitošću rada preduzeća ili preduzetnika vrši Gradska uprava grada Kragujevca - organ nadležan za komunalne delatnosti.

Član 21

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i propisa donetih na osnovu ove odluke vrši Gradska uprava grada Kragujevca - organ nadležan za inspekcijske poslove.

V KAZNENE ODREDBE

Član 22

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00-100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, a novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00-50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik kome je povereno obavljanje komunalne delatnosti ako:

1. postupi suprotno članu 8. ove odluke;

2. ako postupi suprotno članu 11. tačka 5. i 7. ove odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00-5.000,00 dinara.

Član 23

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00-50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik, a novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00-5.000,00 kazniće se za prekršaj fizičko lice ako: 1. postavi reklamne panoe suprotno članu 5. stav 1. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00-5.000,00 dinara.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti postavljanja reklamnih panoa, DISPLAY reklama, svetlećih firmi i natpisa ("Sl. list grada Kragujevca", br. 4/98, 2/99, 8/01 i 4/02).

Član 25

Ugovori o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti postavljanja reklamnih panoa, svetlećih firmi i natpisa zaključeni do stupanja na snagu ove odluke ostaju na snazi.

Član 26

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".