NAREDBA
O PREDUZIMANJU MERA ZA SPREČAVANJE UNOŠENJA I ŠIRENJA ZARAZNE BOLESTI PTICA AVIJARNE INFLUENCE U REPUBLIKU SRBIJU

("Sl. glasnik RS", br. 99/2005)

1. Radi sprečavanja unošenja i širenja zarazne bolesti ptica avijarne influence u Republiku Srbiju na graničnim i administrativnim prelazima, u slučaju postojanja sumnje, odnosno potvrde bolesti ili nepoznate epizootiološke situacije na području susednih država i na teritoriji Republike Crne Gore i AP Kosovo i Metohija preduzimaju se sledeće mere, i to:

1) postavljanje dezinfekcionih barijera;

2) dezinfekcija motornih vozila.

Dezinfekciju iz tačke 1. ove naredbe vršiće veterinarske stanice i veterinarski instituti koji ispunjavaju veterinarsko-sanitarne uslove za obavljanje poslova dezinfekcije, a u skladu sa zakonom.

2. Pored mera iz tačke 1. ove naredbe, u slučaju postojanja sumnje odnosno potvrde bolesti u zemljama iz kojih dolazi ili kroz koju prolazi motorno vozilo zabranjuje se, i to:

1) unošenje proizvoda, sirovina i otpadaka poreklom od živine;

2) unošenje pernate živine, ukrasnih i egzotičnih ptica;

3) unošenje pernate divljači i odstreljene pernate divljači.

3. Mere iz tač. 1. i 2. ove naredbe primenjuju se do otklanjanja sumnje ili najmanje 21 dan od poslednjeg slučaja uginuća odnosno ubijanja i neškodljivog uništavanja životinja u žarištu i posle sprovedene završne dezinfekcije u susednim državama, odnosno Republici Crnoj Gori i AP Kosovo i Metohija.

4. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja i širenja zarazne bolesti ptica avijarne influence u Republiku Srbiju ("Službeni glasnik RS", broj 91/05).

5. Ova naredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".