ODLUKA
O POSTAVLJANJU PLOVNIH OBJEKATA NA VODENIM POVRŠINAMA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 23/2004 i 76/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i postupak za postavljanje i uklanjanje plovnih objekata na vodenim površinama na teritoriji grada Niša.

Vodenim površinama smatraju se rečni tokovi na teritoriji grada Niša.

Član 2

Plovni objekti u smislu ove odluke su: pontoni, splavovi i druge plovne naprave koje plutaju (plivaju) na vodi, i koje se mogu privremeno postaviti na vodenim površinama.

Na plovnom objektu se može montirati objekat za obavljanje određene delatnosti.

Član 3

(Brisan)

Član 4

Plovni objekti se mogu postaviti na uređenom - regulisanom vodotoku i neregulisanom vodotoku.

Član 5

Za zauzimanje vodenih površina plovnim objektom plaća se naknada na račun JVP "Srbijavode" VPC "Morava" - Niš, u skladu sa posebnom odlukom.

Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi plaća se lokalna komunalna taksa, saglasno posebnoj odluci.

II DODELA LOKACIJE

Član 6

Plovni objekat se može postaviti na vodenoj površini u skladu sa uslovima utvrđenim ovom odlukom i Planom lokacije za plovne objekte na vodenim površinama na teritoriji grada.

Plan lokacije za plovne objekte na vodenim površinama donosi Skupština grada Niša i objavljuje se u "Službenom listu grada Niša".

Plan lokacije za plovne objekte na vodenim površinama sadrži:

1. uslove koji definišu, lokaciju - stacionažu regulisanog korita, dimenzije - površinu kao i uslove za priključenje na infrastrukturu - uslove javnih preduzeća,

2. delatnosti koje se mogu obavljati na plovnom objektu,

3. rezervna lokacija u slučaju nailaska velikih voda,

Stručne poslove izrade plana i urbanističko-tehničkih uslova obavlja Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš, koje je u obavezi da od nadležnih javnih i drugih preduzeća pribavi svu potrebnu dokumentaciju za izradu plana.

JVP "Srbijavode" VPC " Morava" - Niš za svako predloženo mesto za postavljanje plovnog objekta, od strane Zavoda za urbanizam Niš definisaće:

- tačan položaj, stacionažu regulisanog korita,

- dimenzije - površinu,

- rezervnu lokaciju i postupke sa plovnim objektom pri nailasku velikih voda,

- način vezivanja i ostale potrebne uslove za pravilno funkcionisanje plovnog objekta.

Izuzetno lokacije za postavljanje plovnih objekata na vodenim površinama van Plana lokacije a u okviru GUP - a može odrediti uprava nadležna za planiranje i izgradnju na zahtev zainteresovanog lica, a po pribavljanju mišljenja JVP "Srbijavode" i izrađenih urbanističko tehničkih uslova.

Član 7

Lokacija za plovni objekat se daje po postupku javnog nadmetanja i neposrednom pogodbom.

Član 8

Oglas za davanje lokacije za plovne objekte javnim nadmetanjem raspisuje JVP "Srbijavode" VPC " Morava" - Niš.

Oglas se objavljuje u sredstvima informisanja.

Oglas mora obavezno da sadrži naznaku da korisnik lokacije snosi kompletne troškove obezbeđenja komunalne infrastrukture a na osnovu dobijenih uslova nadležnih komunalnih preduzeća.

Član 9

Postupak po oglasu sprovodi komisija koju obrazuje JVP "Srbijavode" VPC "Morava" - Niš.

Član 10

Sredstva ostvarena licitacijom - javnim nadmetanjem i neposrednom pogodbom predstavljaju prihod JVP "Srbijavode" VPC "Morava" - Niš.

Član 11

Lokaciju za plovne objekte JVP "Srbijavode" VPC" Morava"- Niša može dati neposrednom pogodbom:

1. kada ni posle dva uzastopna javna oglašavanja lokacija nije data,

2. kada postoji interesovanje za delove vodotoka za koje ne postoji Plan lokacije,

3. (brisana).

III TEHNIČKA DOKUMENTACIJA

Član 12

Za postavljanje - montiranje plovnih objekata izrađuje se tehnička dokumentacija - idejni i glavni projekat.

Član 13

Idejni i glavni projekat za postavljanje - montiranje plovnog objekta izrađuje se u skladu odredbi posebnog zakona.

Sastavni deo glavnog projekta je i projekat rušenja tog objekta, sa predračunom troškova rušenja. Sredstva u visini predračuna troškova rušenja iz odobrenog projekta deponuju se kod ovlašćenog nadležnog organa, odnosno organizacije, prilikom dobijanja odobrenja za postavljanje - montiranje plovnog objekta.

Glavni projekat podleže tehničkoj kontroli.

Član 14

Tehnička dokumentacija za montiranje plovnog objekta izrađuje se u skladu sa urbanističko - tehničkim uslovima utvrđenim Planom lokacije za svaku pojedinu lokaciju i vodoprivrednim uslovima.

Vodoprivredna rešenja (uslovi, saglasnosti i dozvola) se pribavljaju na osnovu zahteva, shodno odredbama posebnog zakona.

Vodoprivredna rešenja pribavlja lice koje je dobilo lokaciju od strane JVP "Srbijavode" VPC "Morava" - Niš, odnosno ima akt o dodeli lokacije.

Član 15

Tehničku dokumentaciju za montiranje plovnog objekta može da izrađuje lice koje ispunjava uslove propisane Zakonom o planiranju i izgradnji ("Sl. gl. RS", br. 47/2003).

IV ODOBRENJE ZA POSTAVLJANJE - MONTIRANJE PLOVNOG OBJEKTA

Član 16

Na osnovu akta o dodeli lokacije za plovni objekat i idejnog projekta plovnog objekta urađenog u skladu sa urbanističko-tehničkim i vodoprivrednim uslovima uprava nadležna za planiranje i izgradnju izdaje odobrenje za postavljanje - montiranje plovnog objekta

Odobrenje se izdaje na zahtev lica koje je dobilo lokaciju tj. poseduje akt o dodeli lokacije.

Odobrenje se izdaje u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, sa propisnom dokumentacijom.

Član 17

Odobrenje za postavljanje sadrži podatke o: objektu čije se postavljanje - montiranje odobrava, dokumentaciji prema kojoj se izdaje odobrenje za postavljanje - montiranje, dokumentaciji koju je potrebno pripremiti za početak montiranja, roku važenja odobrenja za montiranje kao i druge podatke.

Odobrenje za postavljanje - montiranje plovnog objekta prestaje da važi:

1. istekom vremena za koje je izdato;

2. ako se plovni objekat montira suprotno odredbama urbanističkih uslova, vodoprivrednih uslova odnosno dokumentaciji prema kojoj se izdaje odobrenje;

3. ako se plovni objekat ne postavi u roku od godinu dana od prijema odobrenja.

Član 18

Odobrenje za postavljanje - montiranje plovnog objekta može privremeno prestati da važe ako se izvode radovi na uređenju vodotoka ili obale.

U slučaju iz stava 1. ovog člana uprava nadležna za planiranje i izgradnju, JVP "Srbijavode", VPC " Morava - Niš" i investitor, kome privremeno prestaje da važi odobrenje za postavljanje - montiranje plovnog objekta, sporazumom će regulisati međusobna prava i obaveze.

Član 19

Ništavno je svako odobrenje za postavljanje plovnog objekta ako je izdato suprotno odredbama ove odluke i Plana lokacija plovnih objekata.

V POSTAVLJANJE PLOVNOG OBJEKTA

Član 20

Investitor je dužan da 8 dana pre početka radova prijavi postavljanje - montiranja plovnog objekta i tada upravi nadležnoj za planiranje i izgradnju pored naziva izvođača radova, početka izvođenja radova i roka završetka radova podnosi:

1. Glavni projekat plovnog objekta sa potvrdom o izvršenoj tehničkoj kontroli;

2. Odobrenje za postavljanje - montiranje plovnog objekta;

3. Vodoprivrednu saglasnost na tehničku dokumentaciju (glavni projekat plovnog objekta);

4. Dokaz o izvršenim obavezama utvrđenim ovom odlukom ili odredbama posebnog zakona tj. odluke.

Član 21

Uprava nadležna za planiranje i izgradnju u slučaju nepotpune prijave tj. dokumentacije odmah obaveštava investitora.

Uprava nadležna za planiranje i izgradnju u roku od osam dana, ako je tehnička dokumentacija u redu potvrđuje prijem dokumentacije, na glavnom projektu.

Član 22

Lice kome je izdato odobrenje za postavljanje - montiranje plovnog objekta dužno je da postavi plovni objekat u skladu sa uslovima iz odobrenja, odnosno prema tehničkoj dokumentaciji - glavnom projektu.

Član 23

Plovni objekat na vodenoj površini obuhvaćenoj Planom lokacije može postaviti - montirati lice koje je upisano u odgovarajući registar za izvođenje tih radova.

Plovni objekat na vodenoj površini na teritoriji grada, van Plana lokacije može postaviti - montirati građanin samo za svoje potrebe i potrebe članova uže porodice.

Član 24

Nadzor nad postavljanjem - montiranjem plovnog objekta vrši uprava nadležna za inspekcijske poslove.

VI UPOTREBA PLOVNOG OBJEKTA

Član 25

Plovni objekat može da se koristi po pribavljanju odobrenja za upotrebu - upotrebne dozvole.

Zahtev za izdavanje odobrenja za upotrebu plovnog objekta podnosi investitor po završetku svih radova.

Odobrenje za upotrebu izdaje uprava nadležna za planiranje i izgradnju.

Član 26

Odobrenje za upotrebu plovnog objekta može da se izda kada se utvrdi da je objekat podoban za upotrebu i kada se pribavi vodoprivredna dozvola.

Objekat je podoban za upotrebu:

1. ako je objekat izgrađen - montiran u skladu sa tehničkom dokumentacijom na osnovu koje je izdato odobrenje za postavljanje - montiranje plovnog objekta;

2. ako se isti može koristiti saglasno svojoj nameni;

3. ako ne dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi;

4. ako su ispunjeni uslovi za bezbednost od požara i uslovi za zaštitu na radu i

5. ako su ispunjeni posebni uslovi predviđeni posebnim propisima.

Član 27

Podobnost plovnog objekta za upotrebu utvrđuje se tehničkim pregledom.

Tehnički pregled plovnog objekta vrši komisija za tehnički pregled koju obrazuje uprava nadležna za planiranje i izgradnju ili preduzeće odnosno druga organizacija kojoj se poveri vršenje tih poslova a koje je upisano u odgovarajući registar za obavljanje tih poslova.

Komisija radi u prisustvu investitora objekta i izvođača radova.

O izvršenom tehničkom pregledu sastavlja se zapisnik.

U zapisnik se unosi naročito: predmet tehničkog pregleda, koja i kakva dokumentacija je dostavljena komisiji, nalaz, mišljenje i predlozi komisije.

Zapisnik potpisuju članovi komisije, investitor objekta i izvođač radova.

Član 28

Uprava nadležna za planiranje i izgradnju dužna je da izda odobrenje za upotrebu u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva ako je nalazom komisije utvrđeno da je plovni objekat podoban za upotrebu, odnosno da u istom roku rešenjem odbije zahtev za izdavanje odobrenja iz razloga navedenih u nalazu komisije.

Član 29

Ako se prilikom tehničkog pregleda utvrdi da se nedostaci na plovnom objektu ne mogu otkloniti i da zbog tih nedostataka postoji neposredna opasnost za bezbednost i zdravlje ljudi, oštećenje vodoprivrednih objekata uprava nadležna za planiranje i izgradnju doneće rešenje da se objekat demontira odnosno ukloni.

Žalba protiv rešenja iz stava 1. ovog člana ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 30

Žalbu protiv rešenja donetih na osnovu člana 28. i 29. ove odluke može izjaviti investitor plovnog objekta.

VII UKLANJANJE PLOVNOG OBJEKTA

Član 31

Lice kome je izdato odobrenje za postavljanje - montiranje plovnog objekta dužno je da najkasnije 15 dana pre isteka roka važenja, utvrđenog odobrenjem, podnese zahtev za dobijanje novog odobrenja odnosno produženje postojećeg.

Ukoliko lice ne podnese zahtev za dobijanje novog odobrenja dužno je u roku od 30 dana od dana prestanka važenja odobrenja, objekat demontira i ukloni sa vodene površine.

Ukoliko lice ne postupi u roku iz stava 2. ovog člana uprava nadležna za inspekcijske poslove sprovešće postupak prinudnog uklanjanja plovnog objekta, iz sredstava depozita.

Prinudno uklanjanje izvršiće javno ili drugo preduzeće kome budu povereni ovi poslovi, po nalogu uprave nadležne za inspekcijske poslove.

Depozit se vlasniku vraća u celini ako sam ukloni objekat.

Član 32

Ako investitor plovnog objekta ne preuzme prinudno uklonjeni objekat, odnosno delove demontiranog objekta u roku od 30 dana od dana prinudnog uklanjanja, demontiranja plovni objekat se može prodati na javnoj licitaciji. Sredstva ostvarena od prodaje koriste se za podmirenje troškova uklanjanja. Ukoliko sredstva nisu dovoljna naplaćuju se dodatna od investitora plovnog objekta po cenovniku preduzeća koje je izvršilo prinudno uklanjanje.

Član 33

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši uprava nadležna za inspekcijske poslove.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 34

Kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu do 50.000 dinara, ako postavi plovni objekat na vodenoj površini bez odobrenja nadležnog organa.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu do 5.000 dinara.

Član 35

Kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu do 30.000 dinara, ako postavi plovni objekat suprotno izdatom odobrenju nadležnog organa.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu do 3.000 dinara.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36

O izdatim odobrenjima za postavljanje plovnih objekata Uprava nadležna za planiranje i izgradnju vodi poseban registar.

Uprava nadležna za planiranje i izgradnju je dužna da svako izdato odobrenje dostavi upravi nadležnoj za inspekcijske poslove.

Član 37

Plan lokacije za plovne objekte na vodenim površinama, Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš dužno je da izradi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 38

Započeti postupci dobijanja vodoprivrednih rešenja za postavljanje - montiranje plovnih objekata završiće se shodno odredbama ove odluke.

Član 39

Odredbe ove odluke primenjivaće se po donošenju Plana lokacije za plovne objekte na vodenim površinama.

Član 40

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o postavljanju plovnih objekata na vodenim površinama na teritoriji grada Niša

("Sl. list grada Niša", br. 76/2005)

Član 17

Ovlašćuje se Služba za poslove skupštine, gradskog veća, propise i međunarodnu saradnju da sačini i objavi prečišćen tekst Odluke o postavljanju plovnih objekata na vodenim površinama na teritoriji grada Niša u roku od 20 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".