ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI IZ NADLEŽNOSTI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 7/2003 i 40/2004)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se prava u socijalnoj zaštiti građana i porodica iz nadležnosti grada Niša, nosioci prava kao i uslovi i način ostvarivanja ovih prava.

II PRAVA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI IZ NADLEŽNOSTI GRADA

Član 2

Prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada u smislu ove odluke su:

1. Delimično oslobađanje od plaćanja komunalnih usluga,

2. Pomoć u kući,

3. Dnevni boravak,

4. Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu porodicu,

5. Jednokratne pomoći,

6. Troškovi sahrane,

7. Drugi oblici socijalne zaštite.

Član 3

Nosilac prava iz člana 2. ove odluke je porodica, odnosno pojedinac ako živi sam u domaćinstvu (penzioneri, korisnici prava u sistemu socijalne zaštite, nezaposleni, borci, vojni invalidi, civilni invalidi rata, porodice palih boraca i ostali socijalno-ugroženi građani).

Član 4

Za utvrđivanje socijalnog statusa građana može se koristiti socijalna karta.

Socijalna karta može biti osnov za korišćenje prava iz ove odluke, kao i drugih prava.

Član 5

Socijalna karta može da se sačini na lični zahtev svakog građanina sa područja grada Niša.

Član 6

Socijalna karta sadrži podatke o podnosiocu zahteva i svim članovima porodičnog domaćinstva sa dokazima koji su od uticaja za utvrđivanje socijalnog statusa.

Član 7

Zahtevi sa dokazima neophodnim za sačinjavanje socijalne karte podnose se u mesnim kancelarijama.

Automatsku obradu podataka vrši organ uprave nadležan za funkcionisanje informacionog sistema.

Utvrđivanje socijalnog statusa pojedinca i članova porodičnog domaćinstva vrši Centar za socijalni rad "Sveti Sava" Niš.

1. Delimično oslobađanje od plaćanja komunalnih usluga

Član 8

Pod komunalnim uslugama podrazumeva se plaćanje naknada za isporučenu toplotnu energiju, utrošenu vodu, kanalizaciju i iznošenje smeća i prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Pravo na delimično oslobađanje od plaćanja komunalnih usluga, ne računajući komunalnu uslugu prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, ima lice koje koristi najmanje dve vrste komunalnih usluga.

Pravo na delimično oslobađanje od plaćanja prevoza u gradskom saobraćaju - subvencioniranje prevoza imaju korisnici koji ostvaruju pravo na delimično oslobađanje od komunalnih usluga (plaćanje naknade za isporučenu toplotnu energiju, utrošenu vodu, kanalizaciju i iznošenje smeća.

Član 9

Poslove vezane za utvrđivanje prava na delimično oslobađanje plaćanja komunalnih usluga obavljaće Centar za socijalni rad "Sveti Sava" Niš.

Član 10

Centar za socijalni rad će, radi utvrđivanja lica koja ostvaruju ovo pravo koristiti podatke javnih preduzeća i ustanova, organa i organizacija koji raspolažu podacima o socijalno ugroženim kategorijama građana.

2. Pomoć u kući

Član 11

Pomoć u kući obezbeđuje se starim i iznemoglim hronično obolelim i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju.

Pomoć u kući obezbeđuje se dostavljanjem obroka korisniku, preko Gerontološkog centra u Nišu.

Član 12

Pravo na pomoć u kući imaju lica koja nemaju srodnike obavezne da ih izdržavaju po zakonu ili ako oni nisu u mogućnosti da se o njima staraju, a što procenjuje nadležni organ.

3. Dnevni boravak

Član 13

Dnevni boravak obezbeđuje se u skladu sa Zakonom za:

1. lica ometena u razvoju

2. odrasla i stara lica.

Član 14

Dnevni boravak za lica ometena u razvoju organizuje se u Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju "Mara" u Nišu.

Član 15

Dnevni boravak za lica ometena u razvoju organizuje se za decu od 5 do 18 godina, kao i za stariju decu sa produženim roditeljskim pravom.

Član 16

Dnevni boravak za odrasle i starija lica organizuje se u klubovima penzionera i u Gerontološkom centru.

U dnevnom boravku se korisnicima pružaju usluge zadovoljavanja higijenskih potreba, ishrane, kulturnih potreba i dr.

4. Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu

Član 17

Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu obuhvata nabavku odeće i obuće, naknadu troškova za prevoz korisnika do ustanove, odnosno porodice.

Pravo na opremu iz stava 1. ovog člana ima lice koje se upućuje na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, a tu opremu ne može sam da obezbedi niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su prema zakonu dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

5. Jednokratne pomoći

Član 18

Pravo na jednokratnu pomoć može da ostvari pojedinac odnosno porodica, koji se nađu u stanju socijalne potrebe koju ne mogu samostalno da prevaziđu.

Jednokratna pomoć se daje za nabavku odeće i obuće, nabavku udžbenika i školskog pribora za učenike, kao i za druge potrebe izazvane specifičnim stanjem i situacijom (smrt člana porodice, bolest, iznenadna teška invalidnost, prestanak rada, trudnoća, elementarna nepogoda i dr.).

Član 19

Pravo na jednokratnu pomoć utvrđuje Centar za socijalni rad "Sveti Sava" Niš.

Jednokratna pomoć pruža se u novcu ili naturi.

Visina jednokratne pomoći utvrđuje se u zavisnosti od potreba i materijalnog stanja pojedinca, odnosno porodice.

Član 20

Jednokratna novčana pomoć može iznositi najviše do visine iznosa prosečne neto zarade na nivou Grada.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć pojedinac, odnosno porodica mogu da ostvare najviše tri puta u toku godine osim u izuzetnim slučajevima, prema proceni stručnog tima Centra za socijalni rad.

Član 21

Jednokratna pomoć u naturi daje se u životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, najviše jednom mesečno, u količinama srazmerno broju članova domaćinstva, a na osnovu potvrde Centra za socijalni rad.

6. Troškovi sahrane

Član 22

Pravo na besplatno sahranjivanje imaju lica koja su koristila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti, lica bez prihoda smeštena u ustanovi socijalne zaštite ili drugoj porodici za čiji smeštaj troškove snosi Ministarstvo za socijalna pitanja.

Licu koje izvrši sahranu osobe iz stava 1. ovog člana pripada naknada dela troškova sahrane, ako nije u mogućnosti da je samo snosi.

Naknada troškova sahrane utvrđuje se u visini stvarnih troškova učinjenih za nabavku najneophodnije pogrebne opreme (sanduk, pokrov, krst, piramida), prevoz posmrtnih ostataka i izvršenu sahranu.

Član 23

U slučaju smrti lica koja nemaju prebivalište a smrt ih je zatekla na teritoriji grada Niša, kao i lica sa prebivalištem na području grada, a koja nemaju srodnike koji su obavezni da obezbede sahranjivanje ili nisu u mogućnosti da snose troškove sahrane, sahranu vrši JKP "Mediana" na zahtev Sekretarijata za opštu upravu.

7. Drugi oblici socijalne zaštite

a) Pravo na pomoć licima koja koriste tuđu negu i pomoć

Član 24

Korisniku prava na materijalno obezbeđenje trajno nesposobnom za rad mogu se obezbediti neophodni lekovi, garderoba, ortopedska pomagala i drugo.

Potrebu za pružanjem ove pomoći ceni u svakom pojedinačnom slučaju Centar za socijalni rad i pruža je u zavisnosti od mogućnosti grada.

b) Pravo na pomoć licima smeštenim u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu porodicu

Član 25

Licima smeštenim u ustanovi socijalne zaštite kao i u drugoj porodici za koje troškove snosi Ministarstvo za socijalna pitanja mogu se obezbediti troškovi prevoza kod odlaska i dolaska sa raspusta, prevoz do škole, troškovi ekskurzije i organizovanog letovanja.

III POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 26

Postupak za ostvarivanje prava iz ove odluke pokreće se na zahtev stranke, odnosno njenog zakonskog zastupnika ili staraoca i po službenoj dužnosti.

Tačnost podataka iznetih u zahtevu i izjavi proveravaju se po službenoj dužnosti. Ukoliko se utvrdi da je građanin dao netačne podatke, prestaje da koristi pravo i pokreće se postupak materijalne i krivične odgovornosti.

Član 27

Postupak za ostvarivanje prava iz ove Odluke vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku i Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Član 28

O zahtevima za ostvarivanje prava iz ove odluke rešava Centar za socijalni rad.

IV OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA

Član 29

Sredstva za ostvarivanje prava iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada i namenski se prenose Centru za socijalni rad, Ustanovi "Mara", Gerontološkom centru i drugim korisnicima.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Izvršni odbor grada posebnim Pravilnikom bliže će urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava propisanih ovom odlukom.

Član 31

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe: Odluka o ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Niša ("Službeni list grada Niša", br. 13/2001), Odluka o izmenama i dopunama Odluke o ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Niša ("Službeni list grada Niša", br. 32/2002) i prečišćen tekst Odluke o ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Niša ("Službeni list grada Niša", br. 39/2002).

Član 32

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".