PRAVILNIK
O POSTUPKU IZDAVANJA DOZVOLE ZA RADIO-STANICU I PODACIMA I DOKUMENTACIJI KOJI SE PODNOSE UZ ZAHTEV ZA PRIBAVLJANJE DOZVOLE ZA RADIO-STANICU

("Sl. glasnik RS", br. 100/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje postupak za izdavanje dozvole za radio-stanicu i podaci i dokumentacija, koje podnose, uz zahtev za pribavljanje dozvole za radio-stanicu, podnosioci koji žele da koriste radio-stanicu u okviru svoje osnovne delatnosti ili za sopstvene potrebe.

Član 2

Zahtev za izdavanje dozvole za radio-stanicu podnosilac podnosi Republičkoj agenciji za telekomunikacije (u daljem tekstu: Agencija) sa neophodnom dokumentacijom propisanom zakonom i ovim pravilnikom. Dokumentacija se dostavlja uz zahtev u jednom primerku, u originalu ili overenoj kopiji.

Zahtev se može podneti i putem poštanske službe - preporučeno ili vrednosno. Ovako pristigli zahtevi se upisuju u delovodnik prijemne pošte, sa datumom prijema i na njih se stavlja otisak prijemnog štambilja Agencije.

Zahtev za izdavanje dozvole za radio-stanicu sa dokumentacijom može se predati u pisarnici Agencije.

Član 3

U zahtevu za izdavanje dozvole za radio-stanicu podnosilac navodi svoj tačan naziv, adresu i šifru svoje delatnosti.

Uz zahtev u pisanoj ili elektronskoj formi se prilaže:

1) overena kopija dokumenata na osnovu kojih je izvršena registracija kod Agencije za privredne registre;

2) odgovarajuća dokumentacija o radio-mreži saglasno članu 78. Zakona o telekomunikacijama;

3) popunjen odgovarajući obrazac dozvole za radio-stanicu;

4) dokaz o uplati naknade Agenciji za obradu podnetog zahteva, saglasno članu 19. stav 1. Zakona o telekomunikacijama.

Član 4

Agencija će odbiti zahtev za izdavanje dozvole za radio-stanicu ako:

1) podnosilac zahteva ne ispunjava uslove utvrđene zakonom i ovim pravilnikom;

2) zahtev nije moguće prihvatiti iz tehničkih razloga;

3) regulatorno telo nadležno za radio-difuziju nije dostavilo odgovarajući predlog;

4) bi izdavanje dozvole onemogućavalo efikasno korišćenje radio-frekvencijskog spektra ili rad drugih telekomunikacionih uređaja;

5) podnosilac ne otkloni nedostatke u podnetoj dokumentaciji u ostavljenom roku.

Član 5

Agencija će rešavati podnete zahteve za izdavanje dozvole za radio-stanicu u rokovima koji zavise od složenosti zahteva, kompletnosti dokumentacije koja je podneta i naknadnim rokovima koji su ostavljeni podnosiocu da otkloni nedostatke u podnetoj dokumentaciji, kao i o rokovima za rešavanje zahteva, koji su propisani zakonom kada se vrši javno-pravno ovlašćenje.

II PODACI I DOKUMENTACIJA KOJI SE PODNOSE UZ ZAHTEV ZA IZDAVANJE DOZVOLA ZA RADIO-STANICE JEDNOKANALNIH RADIO-VEZA

Član 6

Uz zahtev za izdavanje dozvola za radio-stanice jednokanalnih radio-veza prilažu se podaci i dokumentacija u pisanoj ili elektronskoj formi, o:

1) potrebama korisnika za radio-vezama;

2) koncepcijskom rešenju radio-veza;

3) tehničkom rešenju radio-veza;

4) načinu rada radio-stanice.

Član 7

Potrebe korisnika za radio-vezama obuhvataju:

1) namenu korišćenja radio-veze;

2) prirodu informacije (govor, podaci, slike) i potreban kvalitet prenosa;

3) prosečno trajanje veze i prosečan broj poziva u času najvećeg opterećenja;

4) teritorija na kojoj će se uspostavljati radio-veza.

Član 8

U koncepcijskom rešenju radio-veza definišu se tipovi radio-mreža (simpleksna, semidupleksna, dupleksna, integracija više radio-mreža i dr.), sa šematskim prikazom radio-sistema, da se proceni gustina radio-saobraćaja i utvrde lokacije za bazne radio-stanice.

Koncepcijsko rešenje radio-veza treba da zadovolji iskazane potrebe za radio-vezama i racionalnost u korišćenju namenjenih frekvencija i da obezbedi tehničko i tehnološko jedinstvo radio-veza na nivou delatnosti.

Član 9

Tehničko rešenje sistema radio-veza treba da obuhvati:

1) metod proračuna zone pokrivanja baznih radio-stanica sa tehničkim parametrima i uslovima za realizaciju utvrđenim za odnosnu vrstu radio-stanice. Proračun zone pokrivanja daje se tabelarno i prikazuje na geografskoj karti odgovarajuće razmere, a najviše formata A3;

2) analizu mogućih međusobnih ometanja radio-stanica u okviru predloženog sistema;

3) metod proračuna jednokanalne radio-relejne veze, kao i metod proračuna radio-veze između bazne radio-stanice i fiksnih radio-stanica;

4) proračun kvaliteta jednokanalne radio-relejne veze i proračun kvaliteta radio-veza - bazna radio-stanica - fiksna radio-stanica, pri čemu treba uzeti u obzir:

- nadmorsku visinu terena na kome je lokacija fiksne radio-stanice (geografske koordinate po Griniču);

- visinu antene iznad terena;

- tip antene, polarizaciju, dobitak, usmerenost, azimut maksimalnog zračenja, ugao širine glavnog snopa, elevacioni ugao, odnos napred - nazad i dr.;

- izlaznu i efektivno izraženu snagu, uključujući i gubitke u kablovima, konektorima i sl. i dobitak antene;

- profil trase sa ucrtanom prvom Frenelovom zonom.

Član 10

Ako je potrebno da se radio-frekvencije iz određenih radio-frekvencijskih opsega koordiniraju sa susednim i drugim zainteresovanim zemljama, korisnik dostavlja tehničke podatke potrebne za koordinaciju za bazne radio-stanice i fiksne radio-stanice u pogledu najveće mogućnosti ometanja.

Podaci se dostavljaju na Obrascu br. 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 11

Na zahtev Agencije u slučaju potrebe podnosilac zahteva dužan je da obezbedi radio-merenja radi:

1) potvrde proračuna koji su dati u tehničkom rešenju (kritične trase, domet radio-signala u određenom pravcu i sl.);

2) utvrđivanja uslova za neometan rad (ponavljanje frekvencije dodeljene drugom korisniku, intermodulacija, degradacija korisnog signala, prisutnost signala iz druge zemlje, elektromagnetna kompatibilnost i sl.).

Član 12

Za radio-stanice koje rade u opsezima od 255 kHz do 30000 kHz prijavljuju se frekvencije Međunarodnom savezu za telekomunikacije prema podacima koje dostavlja korisnik na zahtev Agencije.

Član 13

Način rada radio-stanica u radio-mreži obuhvata:

1) tehnologiju rada radio-veza sa načinom uspostavljanja radio-veza (selektivno pozivanje, identifikacija, vremensko ograničenje razgovora), kao i posebne uslove za rad više radio-stanica na jednoj mikrolokaciji;

2) broj radio-stanica u radio-mrežama, po vrstama i njihove tehničke karakteristike.

Član 14

Uz zahtev za izdavanje dozvole za radio-stanicu na brodu ili drugom plovilu, pored podataka iz člana 3. ovog pravilnika, podnosilac dostavlja i sledeće podatke i dokumentaciju:

1) za unutrašnje plovne puteve rešenje nadležnog republičkog organa, a za međunarodne plovne puteve, rešenje nadležnog organa Državne zajednice Srbija i Crna Gora o imenu i pozivnom znaku broda ili drugog plovila;

2) foto-kopiju upisnog lista ili plovidbene dozvole;

3) tip i naziv proizvođača radio-opreme i njene osnovne tehničke karakteristike (frekvencijski opseg, snaga, vrsta emisije);

4) podatke potrebne za prijavu broda Međunarodnom savezu za telekomunikacije u Listu brodskih stanica (broj čamca za spasavanje, tip i broj radio-plutača za određivanje mesta udesa sa korišćenom frekvencijom), klasu broda (opšta i pojedinačna klasifikacija), vreme rada brodske stanice i dr.;

5) potvrdu da je radio-stanica atestirana za rad u pomorskoj mobilnoj službi.

Član 15

Uz zahtev za izdavanje dozvole za radio-stanicu na vazduhoplovu, pored podataka iz člana 3. ovog pravilnika, podnosilac dostavlja i sledeće podatke i dokumentaciju:

1) rešenje o registraciji vazduhoplova;

2) tip i naziv proizvođača radio-opreme i njene osnovne karakteristike (frekvencijski opseg, snaga, vrsta emisije).

III PODACI I DOKUMENTACIJA KOJI SE PODNOSE UZ ZAHTEV ZA IZDAVANJE DOZVOLE ZA RADIO-DIFUZNU STANICU

Član 16

Uz zahtev za izdavanje dozvole za radio-difuznu stanicu podnosilac, pored podataka iz člana 3. ovog pravilnika, prilaže sledeće podatke i dokumentaciju u pisanoj ili elektronskoj formi:

1) tehničke parametre radio-stanice, u skladu sa zahtevanom servisnom zonom opsluživanja i planovima raspodele frekvencija;

2) metod proračuna zone pokrivanja, sa usvojenim polaznim tehničkim parametrima i propisanim normama za realizaciju radio-difuznog zahteva (emisioni parametri radio-stanice, sa željenom zonom opsluživanja);

3) proračun zone pokrivanja i zone opsluživanja i prikaz granica zona, tabelarno i na geografskoj karti određene razmere;

4) dokumentaciju sa tehničkim rešenjem i karakteristikama emisionih uređaja (način dotura modulacije, tip predajnika i izlazne snage, slabljenje antenskog napojnog voda, konfiguracija i dobitak antenskog sistema i sl.).

5) popunjene obrasce To 1, To 2 i To 3 sa odgovarajućim aneksom, a u zavisnosti od vrste radio-difuzne stanice, Biroa za radio-komunikacije ITU-a.

Podnosilac zahteva ispunjava konsultativni list, zavisno od vrste radio-difuzne stanice (srednjetalasna radio-difuzna stanica, FM UKT radio-difuzna stanica, televizijska radio-difuzna stanica), prema obrascu koji dostavlja Agencija.

U obrascu dozvole podnosilac navodi koordinate lokacije emisionog uređaja (sa karte razmera 1:50000), a u rubrici "Napomena" navodi sledeće:

- adresu predajnika ako se predajnik nalazi u naseljenom mestu;

- izlaznu snagu predajnika;

- ograničenja u dijagramu zračenja, saglasno tački 1), stava 1. ovog člana;

- dobitak antenskog sistema računajući i slabljenja u napojnom vodu i glavnim smerovima zračenja;

- oznaku uređaja (radni ili rezervni).

Član 17

Pored podataka i dokumentacije navedene u čl. 3. i 15. ovog pravilnika, koje podnosilac, uz zahtev za izdavanje dozvole za radio-difuznu stanicu, podnosi Agenciji, neophodan je i odgovarajući predlog regulatornog tela nadležnog za radio-difuziju, koji mora biti u skladu da planom raspodele radio-frekvencija.

Agencija će odbiti zahtev za izdavanje dozvole za radio-difuznu stanicu ako regulatorno telo nadležno za radio-difuziju nije dostavilo odgovarajući predlog.

IV PODACI I DOKUMENTACIJA KOJI SE PODNOSE UZ ZAHTEV ZA IZDAVANJE DOZVOLE ZA RADIO-STANICE VIŠEKANALNIH TERESTIČKIH I SATELITSKIH RADIO-VEZA

Član 18

Uz zahtev za izdavanje dozvola za radio-stanice višekanalnih terestičkih radio-relejnih veza, podnosilac, pored podataka iz člana 3. ovog pravilnika, prilaže sledeće podatke i dokumentaciju u pisanoj ili elektronskoj formi:

1) geografski prikaz realizovanog dela radio-veza korisnika na području na kome se uspostavlja nova radio-veza;

2) geodetski elaborat koji sadrži podatke o lokaciji radio-stanice, odnosno njenih antenskih sistema;

3) metod proračuna kvaliteta signala sa usvojenim polaznim tehničkim parametrima i propisanim normama za kvalitet prenosa i raspoloživost predviđene radio-relejne veze;

4) proračun kvaliteta prenosa signala, sa obrazloženjem ispunjenja propisanih normi i vremena raspoloživosti veze.

Radi sprovođenja postupka koordinacije frekvencija sa susednim zemljama, za radio-stanice koje rade u opsegu od 370-430 MHz, dostavljaju se dopunski podaci prema Obrascu br. 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 19

Uz zahtev za izdavanje dozvole za radio-stanicu višekanalnih satelitskih radio-veza, podnosilac, pored podataka iz člana 3. ovog pravilnika, dostavlja i:

1) tehničku dokumentaciju koja sadrži informaciju o opisu rada (svrha, povezivanje, itd.), tehničke karakteristike uređaja (primopredajnika);

2) naziv i poziciju satelita;

3) širinu emisije i oznaku emisije u skladu sa članom 4. međunarodnog Pravilnika o radio-komunikacijama;

4) dobitak, tip i proizvođač antene;

5) popunjen obrazac ApS 4/III zajedno sa koordinacionim zonama za predaju i prijem zemaljske stanice prema članu 11. Sekcije III međunarodnog Pravilnika o radio-komunikacijama.

Ukoliko je podnosilac zahteva strano pravno lice potrebno je dostaviti i:

1) naziv i sedište podnosioca zahteva;

2) overenu kopiju ugovora pod kojim strano pravno lice ostvaruje poslovno-tehničku, informativnu, naučnu, kulturnu, sportsku ili neku drugu saradnju sa odgovarajućim domaćim organima i organizacijama.

Podnosilac zahteva ispunjava i odgovarajući konsultativni list.

V PRODUŽENJE DOZVOLE ZA RADIO-STANICE

Član 20

Dozvola za radio-stanicu može se produžiti na osnovu pismenog zahteva imaoca dozvole, koji se podnesi Agenciji najkasnije 60 dana pre isteka roka na koji je dozvola izdata.

Kada je imalac dozvole strano pravno lice, produženje dozvole za radio-stanicu može se dati pod istim uslovima pod kojima je i izdata.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac br. 1

Tehnički podaci

za koordinaciju frekvencija sa administracijama susednih zemalja

 

4A.

Naziv lokacija predajne stanice

4C.

Geografske koordinate lokacije predajne, odnosno prijemne stanice

5B.

Dužina veze

1.

Vrsta stanice

2.

Vrsta emisije

3.

Maksimalna efektivno izračena snaga

8A.

Maksimalna efektivno izračena snaga u pravcu susedne zemlje

9A.

Azimut maksimalnog zračenja u pravcu susedne zemlje

9D.

Maksimalna efektivna visina antene

9E.

Azimut maksimalne visine antene u pravcu susedne zemlje.