ZAKON
O ČINOVIMA PRIPADNIKA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 53/95, 66/2003 - odluka USRS i 101/2005 - dr. zakon)

Član 1

Ovim zakonom utvrđuju se činovi za ovlašćena službena lica, radnike na određenim dužnostima u vatrogasnim jedinicama, učenike Srednje škole unutrašnjih poslova, studente Policijske akademije i lica iz rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i uslovi i način sticanja i gubitka čina.

Čl. 2-4

(Prestali da važe)

Član 5

Za učenike, studente i druga lica iz rezervnog sastava iz člana 1. ovog zakona činovi su:

1) za učenike Srednje škole unutrašnjih poslova - kadet prve godine, kadet druge godine, kadet treće godine i kadet četvrte godine;

2) za studente Policijske akademije - pitomac prve godine, pitomac druge godine, pitomac treće godine i pitomac četvrte godine;

3) za lica iz rezervnog sastava - rezervni mlađi vodnik, rezervni vodnik i rezervni stariji vodnik.

Učenici Srednje škole unutrašnjih poslova i studenti Policijske akademije stiču početni čin upisom u prvu godinu školovanja, odnosno studija, a lica iz rezervnog sastava rasporedom na zadatke za koje su angažovana.

Završetkom osnovnih studija na Policijskoj akademiji pitomci, u skladu sa zakonom, stiču početni čin potporučnika.

Čl. 6-8

(Prestali da važe)

Član 9

Učenik Srednje škole unutrašnjih poslova i student Policijske akademije stiče neposredno viši čin upisom u odgovarajuću godinu školovanja, odnosno studija, a lice iz rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova stiče viši čin u skladu sa rasporedom i zadacima na kojima je angažovano.

Čl. 10-13

(Prestali da važe)

Član 14

Ovlašćeno službeno lice gubi čin prestankom radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Učenik Srednje škole unutrašnjih poslova i student Policijske akademije gubi čin prestankom svojstva učenika, odnosno studenta.

Lice iz rezervnog sastava gubi čin brisanjem iz evidencije rezervnog sastava.

Čl. 15-22

(Prestali da važe)

Napomene

Danom stupanja na snagu Zakona o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005), odnosno 29. novembra 2005. godine prestaje da važi Zakon o činovima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova ("Službeni glasnik RS", br. 53/95 i 66/2003 - odluka USRS), izuzev odredaba čl. 1, 5, 9. i 14. u delu koji se odnosi na učenike Srednje škole unutrašnjih poslova i studente Policijske akademije, koji se primenjuju do donošenja propisa kojim će se urediti oblast i status ustanove za obrazovanje za potrebe policije, odnosno do završetka školovanja generacije učenika Srednje škole unutrašnjih poslova upisanih u školsku 2005/2006. godinu.