ZAKON
O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 44/91, 79/91, 54/96 i "Sl. list SRJ", br. 27/2000 - odluka SUS i 5/2001 - odluka SUS i "Sl. glasnik RS", br. 106/2003 - odluka USRS i 101/2005 - dr. zakon)

Čl. 1-58

(Prestalo da važi)

3. Stručno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje

Član 59

Stručno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje kadrova za obavljanje unutrašnjih poslova ostvaruje se u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, u skladu sa zakonom.

Član 60

U sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao njegove unutrašnje organizacione jedinice, su Srednja škola unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Srednja škola) koja obrazuje kadrove za sticanje srednje stručne spreme i Viša škola unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Viša škola) koja obrazuje kadrove za sticanje više stručne spreme.

Obrazovanje u Srednjoj školi i Višoj školi iz stava 1. ovog člana je od opšteg interesa za Republiku.

Član 61

Srednja škola i Viša škola imaju pečat za overu svedočanstava i diploma, koji pored grba i naziva Republike sadrži i naziv i sedište Srednje škole, odnosno Više škole.

Član 62

Stručno obrazovanje učenika i studenata, stručno osposobljavanje polaznika na kursu za policajce iz čl. 66-68. ovog zakona, stručno osposobljavanje pripravnika i stručno usavršavanje radnika Ministarstva unutrašnjih poslova na kursevima i drugim oblicima stručnog usavršavanja ostvaruju se prema planovima i programima stručnog obrazovanja, stručnog osposobljavanja, odnosno stručnog usavršavanja.

Planove i programe stručnog obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja iz stava 1. ovog člana donosi ministar.

Plan i program obrazovanja u Srednjoj školi donosi se za opšteobrazovne predmete uz saglasnost Ministarstva prosvete, a za vojne predmete uz saglasnost Ministarstva odbrane.

U skladu sa planovima i programima za stručne predmete, upotrebu udžbenika iz stručnih predmeta odobrava ministar.

Član 63

Ministar utvrđuje posebne uslove koje treba da ispunjavaju kandidati za učenike Srednje škole, odnosno studente Više škole, međusobna prava i obaveze Ministarstva unutrašnjih poslova i učenika i studenata, odnosno njihovih roditelja i uslove za smeštaj u internatu učenika, studenata i polaznika oblika stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

Član 64

Prijem kandidata u Srednju školu i Višu školu za unutrašnje poslove vrši se na osnovu konkursa.

Član 65

Za vreme školovanja u Srednjoj školi redovnom učeniku obezbeđuje se smeštaj i ishrana u internatu, uniforma, obuća, odeća, udžbenici i drugi radni i učenički pribor, zdravstveno i invalidsko osiguranje, ukoliko to osiguranje nema po drugom osnovu i drugi troškovi školovanja koje odredi ministar.

Čl. 66-68

(Prestali da važe)

Član 69

Prava, obaveze i odgovornosti učenika, studenata, polaznika kursa za policajce, kao i druga pitanja u vezi sa stručnim obrazovanjem, osposobljavanjem i usavršavanjem kadrova za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, utvrđuje ministar.

Čl. 70-74

(Prestalo da važi)

Napomene

Danom stupanja na snagu Zakona o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005), odnosno 29. novembra 2005. godine prestaje da važi Zakon o unutrašnjim poslovima ("Sl. glasnik RS", br. 44/91, 79/91, 54/96, "Sl. list SRJ", br. 27/2000 - odluka SUS i 5/2001 - odluka SUS i "Sl. glasnik RS", br. 106/2003 - odluka USRS), izuzev odredaba čl. 59. do 65. i člana 69. koji se primenjuju do donošenja propisa kojim će se urediti oblast i status ustanove za obrazovanje za potrebe policije, odnosno do završetka školovanja generacije učenika Srednje škole unutrašnjih poslova upisanih u školsku 2005/2006. godinu.