ODLUKA
O NAČINU UTVRĐIVANJA VISINE I ISPLATE UKUPNOG POTRAŽIVANJA KORISNICIMA PRAVA PO OSNOVU JAVNOG DUGA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 102/2005)

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuje način utvrđivanja visine ukupnih potraživanja po svakom korisniku prava u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika (u daljem tekstu: Fond) i način isplate potraživanja koja se ostvaruju po Zakonu o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada (u daljem tekstu: Zakon o javnom dugu), kao i način obaveštavanja korisnika prava o visini utvrđenog potraživanja i načinu njegove isplate.

Član 2

Visina ukupnog potraživanja po svakom korisniku prava utvrđuje se obračunavanjem do 20,5 neisplaćenih penzija i novčanih naknada dospelih za isplatu do dana stupanja na snagu Zakona o javnom dugu, odnosno dospelih za isplatu zaključno za mesec septembar 2005. godine.

Korisnikom prava u smislu stava 1. ovog člana za koga se vrši utvrđivanje ukupnog potraživanja smatra se i lice koje se Fondu legitimisalo kao naslednik umrlog korisnika prava davanjem izjave, odnosno počev od 1. maja 2005. godine rešenjem nadležnog ostavinskog suda.

Član 3

Utvrđivanje visine ukupnog potraživanja po svakom korisniku prava u skladu sa ovom odlukom vrši se za korisnike prava koji su ta prava ostvarili do dana stupanja na snagu Zakona o javnom dugu.

Visina ukupnog potraživanja po svakom korisniku prava utvrđena u skladu sa članom 2. ove odluke može se izmeniti na osnovu rešenja donetog od nadležnog organa Fonda kojim se poništava, ukida ili zamenjuje rešenje o ostvarivanju prava doneto do dana stupanja na snagu Zakona o javnom dugu.

Član 4

Obračun kojim je izvršeno utvrđivanje visine ukupnog potraživanja za svakog pojedinačnog korisnika prava dostavlja se bankama preko kojih se vrši isplata penzija i novčanih naknada, odnosno "Poštanskoj štedionici" AD Beograd za one korisnike prava kojima se vrši isplata penzija i novčanih naknada u gotovini na kućnu adresu radi izvršenja obaveza u vezi sa konverzijom utvrđenog potraživanja, registracijom obveznica i isplatom obveznica.

Član 5

O visini ukupnog potraživanja i načinu njegove isplate korisnici prava se obaveštavaju na uputnici prilikom gotovinske isplate penzije, odnosno na izvodu tekućeg računa.

Član 6

Ovlašćuje se direktor Fonda da na pisani zahtev Vlade Republike Srbije ili nadležnog ministarstva može preuzimati mere i radnje koje nisu predviđene ovom odlukom u vezi sa sprovođenjem Zakona o javnom dugu, o čemu će naknadno izvestiti Upravni odbor Fonda.

Član 7

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".