ODLUKA
O UTVRĐIVANJU I NAPLATI POTRAŽIVANJA I OTPISIVANJU NENAPLATIVIH POTRAŽIVANJA OD KORISNIKA PRAVA

("Sl. glasnik RS", br. 44/2005 i 102/2005)

1) Opšte odredbe

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuje način utvrđivanja potraživanja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika (u daljem tekstu: Fond) od korisnika penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (u daljem tekstu: dužnika), kao i način naplate potraživanja.

Ovom odlukom utvrđuju se i uslovi i način otpisivanja dospelih nenaplativih potraživanja od dužnika.

Član 2

Potraživanjem u smislu ove odluke smatraju se više isplaćeni iznosi penzija i drugih naknada iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno isplate izvršene na osnovu rešenja Fonda koja su poništena, ukinuta ili izmenjena na način propisan zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak i zakonom koji se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje, utvrđeni u vansudskom postupku propisano ovom odlukom i sudskom postupku.

2) Utvrđivanje potraživanja

Član 3

Utvrđivanje potraživanja od dužnika vrši se na osnovu rešenja Fonda konačnog u upravnom postupku kojim je poništeno, ukinuto ili izmenjeno rešenje o ostvarivanju prava na penzijsko i invalidsko osiguranje utvrđeno postojanje više isplaćenih iznosa po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja uvidom u finansijsku dokumentaciju Fonda (izvod otvorenih stavki).

3) Naplata potraživanja

Član 4

Utvrđeno potraživanje Fonda u skladu sa članom 3. ove odluke naplatiće se u postupku sporazumevanja sa dužnikom, o čemu se zaključuje sporazum u pismenom obliku.

Otplata potraživanja može se izvršiti odjednom ili najduže u dvanaest rata.

Sporazum iz stava 1. ovog člana zaključuje direktor Fonda i dužnik.

Sporazum o naplati potraživanja ima snagu izvršnog naslova i u slučaju neizvršenja naplata potraživanja od dužnika se može ostvariti sudskim putem.

4) Otpisivanje dospelih potraživanja

Član 5

Predlog za otpisivanje dospelog potraživanja od korisnika penzije i drugog prava (u daljem tekstu: dužnika) podnosi se Upravnom odboru Fonda na razmatranje i odlučivanje, iz sledećih razloga:

1) zastarelosti potraživanja u skladu sa propisima, pri čemu se smatra da je istekao opšti rok zastarelosti;

2) teškog materijalnog stanja dužnika, koje se dokazuje podnošenjem pravno valjane dokumentacije o imovnom stanju i mesečnim primanjima dužnika i članova njegove porodice;

3) teškog zdravstvenog stanja ili dužeg stacionarnog lečenja dužnika, a pri tome je korisnik najnižeg iznosa penzije (garantovani iznos);

4) smrti ili nepoznatog boravišta dužnika, a nema naslednika, odnosno dužnik nije iza sebe ostavio pokretnu i nepokretnu imovinu iz koje bi se potraživanje moglo naplatiti;

5) ako se po sudskoj presudi potraživanje prinudnim putem nije moglo naplatiti;

6) u slučajevima kada se proceni da nastalo potraživanje nije moguće naplatiti u vansudskom postupku niti u postupku pred sudom;

7) ako se radi o potraživanjima male vrednosti čija naplata vansudskim putem nije uspela, a naplata sudskim putem bi proizvela troškove koji su veći od dugovanja.

Tač. 8) i 9) (brisane)

Teško materijalno stanje dužnika kao razlozi za pripremu i podnošenje predloga za otpis dospelog potraživanja, mogu se prihvatiti samo u slučajevima kad se na osnovu verodostojnih pismenih dokaza utvrdi da su dužnik i članovi njegovog domaćinstva izdržavana lica.

Član 6

Predlog za otpisivanje dospelog potraživanja po odredbama ove odluke, priprema i podnosi stručna komisija od tri člana, koju svojim rešenjem obrazuje direktor Fonda.

U stručnu komisiju iz stava 1. ovog člana ne mogu biti određena zaposlena lica koja su učestvovala u postupku utvrđivanja prava na penziju ili novčanu naknadu, odnosno lica koja sprovode isplatu penzije ili novčane naknade korisniku kod koga je nastalo potraživanje Fonda.

Član 7

Priprema predloga za otpis dospelog potraživanja vrši se u skladu sa članom 5. Odluke, i to:

1) po pismenoj molbi dužnika, u slučaju postojanja razloga iz stava 1. tač. 2. i 3.

2) po pismenom zahtevu stručne službe Fonda u slučaju postojanja razloga iz istog stava tač. 1), 4), 5), 6) i 7).

Član 8

Komisija se sastaje najmanje jedanput godišnje, a najkasnije mesec dana pre sednice Upravnog odbora na kojoj se usvaja odluka o završnom računu finansijskog plana.

Član 9

Pripremljen predlog za otpis dospelog potraživanja dostavlja se Upravnom odboru Fonda na razmatranje i odlučivanje, u roku određenom u rešenju o obrazovanju stručne komisije, a koji obavezno mora da sadrži sledeće podatke:

- ime, prezime i matični broj dužnika,

- iznos potraživanja koji se predlaže za otpis (nominalni iznos, iznos kamate i ukupni iznos duga),

- obrazloženje razloga zbog kojih se predlaže otpis dospelog potraživanja, kao i

- prilog, original dokumentaciju kojom se dokazuje opravdanost sačinjenog predloga za otpisivanje.

Član 10

(Brisan)

Član 11

Potraživanja Fonda utvrđena prema dužnicima pre stupanja na snagu ove odluke smatraju se utvrđenim na način propisan ovom odlukom i naplatiće se na način i u rokovima propisanim ovom odlukom.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".