PRAVILNIK
O TIPU, VELIČINI, IZGLEDU I DRUGIM USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE PRIVREMENIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Beograda", br. 19/95, 18/96 i 26/2005)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom određuje se tip, veličina, izgled i drugi uslovi postavljanja privremenih objekata, koji su u skladu sa Odlukom, o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu ("Sl. list grada Beograda", br. 23/94) postavljaju na javnim površinama na području opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Član 2

Privremeni objekat u smislu ovog pravilnika je kiosk, manji montažni objekat i objekat javne telefonske govornice.

Član 3

Kiosk je tipski objekat serijske proizvodnje, za pružanje šalterskih usluga, bruto površine do 9,5 m2, koji se ne može zidati, već samo postavljati u izrađenom obliku i na mestu postavljanja finalizirati montažom dodatnih tipskih elemenata, prilagođavanjem terenu i priključivanjem na komunalnu infrastrukturu.

Kiosk se ne može koristiti kao proširenje poslovnog prostora stalnog karaktera.

Član 4

Manji montažni objekat je objekat formiran od tipskih montažnih elemenata serijske proizvodnje, bruto površine od 9,5 m2 do 30 m2, koji se postavlja montažom i minimalnim radovima na izradi podloge i priključivanjem na komunalnu infrastrukturu.

Manji montažni objekat ne može se koristiti kao proširenje poslovnog prostora stalnog karaktera.

Član 4a

Objekat javne telefonske govornice je objekat serijske proizvodnje za smeštaj i zaštitu aparata javne telefonske govornice, i zaštitu korisnika.

Objekat može biti kabina, hauba ili stub. Kabina pojedinačno ne može zauzimati više od 1,00 m javne površine.

KIOSCI

Član 5

Na javnim površinama, shodno članu 3. ovog pravilnika, mogu se postavljati kiosci proizvedeni u sledećim tipovima:

"DEO-87"

"VENEGAL-QL"

Član 5a

Na javnim površinama, shodno članu 3, na području gradske opštine Novi Beograd mogu se postavljati kiosci tip "Novobeogradski".

Član 6

Kiosk tip "DEO-87" ima sledeće karakteristike:

Kiosk je metalne konstrukcije, sastavljen od dva osnovna dela, središnjeg i bočnog, proizvedenih od standardnih i modularnih elemenata, kombinacijom kojim se formiraju gabariti različiti po obliku, mogućnostima postavljanja i korišćenja, a veličina bruto površine može biti od 4,37 m2 do 9,37 m2.

Srednji deo izrađen je od lakih čeličnih profila u modularnoj mreži 30 x 30 cm, sa ispunom staklom ili limom, bruto visine 3,37 m, neto visine 3,0 m2, osnove koja može biti:

- kvadratna, bruto površine 4,37 m2

- pravougaona, bruto površine 5,75 m2

- krstasta, bruto površine od 7,56 do 9,14 m2,

i mogu se koristiti kao samostalni, slobodnostojeći kiosci, bez sanitarnog čvora.

Bočni deo izrađen je od lakih čeličnih profila, polja ispunjenih polimerskim pločama, sive boje, kao imitacija rustične fasade, osnove koja može biti:

- kvadratna, bruto površine 1,19 m2,

- pravougaona, bruto površine 2,31 m2,

i ne mogu se koristiti kao samostalni, već isključivo u funkciji središnjeg dela, kao sanitarni čvor ili magacinski prostor, a omogućavaju postavljanje kioska uz kalkan zgrade i formiranje niza kioska.

Kiosk tip "DEO-87" poseduje dodatne spoljne elemente, kao što su: transparentni montažno-demontažni mobilijar za izlaganje robe, prodajni pult, dodatno halogeno svetlo za osvetljavanje prodajnog pulta, tendu sa mehanizmom za podizanje i spuštanje, kao i mogućnost projektovanja, izrade i postavljanja drugih elemenata po narudžbini u sistemu kioska.

Član 7

Kiosk tip "VENEGAL QL" ima sledeće karakteristike: kiosk je šestougaone raznostrane osnove, bruto površine 2 x 2, 4 x 2, 6 x 2 bruto visine sa lanternom 3.787 m, bez lanterne 3,43 m, neto visine 3,35 m, proizveden u "sendvič" sistemu poliestera, drveta i mineralne vune, providnih delova - otvora od klrita, i može se postavljati kao samostalan ili u kružnom i razgranatom nizu sa ili bez sanitarnog čvora.

Od dodatnih spoljnih elemenata kiosk poseduje sklopivu tendu i prodajni pult.

Član 7a

Kiosk tip "Novobeogradski" ima sledeće karakteristike:

Kiosk je samostojeći, pravougaone osnove, dimenzija 1,60 x 4 m, bruto površine 6,4 m2, ukupne visine od kote terena do gornje ivice maske krova 3,05 m, isto visine 2,40 m.

Krov je jednovodan, u padu od 2% prema zadnjoj strani kioska. Ukupni gabarit krova nad objektom iznosi 2,60 x 4,00 m.

Nadstrešnica nad spoljnim pultom i pripadajućim otvorenim prostorom za kupca ima gabarit 1 x 4 m. Opšiven je maskom širine 0,40 m.

Osnovnu konstrukciju čine čelični bravarski profili.

Spoljašnja obloga kioska su sendvič ploče od aluminijuma i plastične mase, ili inoks ploče na vodootpornim šper pločama.

Kiosk je u celini termički izolovan.

Može se postavljati pojedinačno ili u grupi modifikovanih objekata.

Poseduje ugradnu pomičnu vitrinu površine 0,5 m2.

Predviđene su instalacije slabe i jake struje i za odvođenje atmosferske vode.

MANJI MONTAŽNI OBJEKTI

Član 8

Na javnim površinama, shodno čl. 4. ovog pravilnika mogu se postavljati manji montažni objekti sledećih tipova montaže:

"DEO-87"

"VENEGAL-QL"

Član 9

Tip montaže "DEO-87" ima sledeće karakteristike:

Ovaj tip montaže izveden je iz tipa kioska "DEO-87", pri čemu se formiranje manjeg montažnog objekta postiže kombinovanjem osnovnih delova kioska, središnjeg i bočnog, ili njihovih elemenata, a objekat može biti različitih gabarita po obliku, bruto površini, mogućnostima postavljanja i korišćenja.

Ostale karakteristike utvrđene su u čl. 6. ovog pravilnika.

Član 10

Tip montaže "VENEGAL-QL", ima sledeće karakteristike:

Ovaj tip montaže izveden je iz tipa kiosk "VENEGAL-QL", pri čemu se formiranje manjeg montažnog objekta postiže kombinovanjem kioska, ili njihovih elemenata, a objekat može biti kružne ili razgranate osnove, različite bruto površine i mogućnosti postavljanja i korišćenja.

Ostale karakteristike utvrđene su u čl. 7. ovog pravilnika.

Član 11

Na lokacijama koje se u skladu sa Planom postavljanja privremenih objekata mogu ustupiti društvenom preduzeću, kiosci i manji montažni objekti se postavljaju na osnovu posebnih projekata na koje saglasnost daje Sekretarijat za urbanizam Gradske uprave.

OBJEKTI JAVNIH TELEFONSKIH GOVORNICA

Član 11a

Na javnim površinama shodno članu 2. i članu 4a. ovog pravilnika mogu se postavljati objekti javnih telefonskih govornica tipa "lola".

Član 11b

Tip objekta javne telefonske govornice "lola" predstavlja kabinu spoljnjeg gabarita 100/80 cm i visine 252 cm, i omogućava montažu svih aparata koji su u eksploataciji u JP PTT Saobraćaja Srbija. Zidovi govornice su do visine 50 cm otvoreni, a ulazni deo visine 200 cm je izveden bez vrata, koja se po potrebi mogu montirati. Lučni krov kabine formira zatvoreni prostor za smeštaj instalacije osvetljenja i govornice. Konstrukcija kabine je od aluminijumskih profila završno obrađenih eloksažom. Zidove čini okvir od aluminijumskih kutija u kome se nalaze prozirne polikarbonatne ploče - lexam exel.

Govornica se na mesto postavljanja donosi kompletno montirana i fiksirana na betonsku montažnu ploču sa ugrađenim ankerima.

Član 12

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tipu, veličini, boji i opštim uslovima postavljanja kioska, manjih montažnih objekata i pokretnih pultova i tezgi koji se postavljaju na javnim površinama ("Sl. list grada Beograda", br. 25/88).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".