ODLUKA
O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 48/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se organizacija i bliži uslovi za obavljanje auto-taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi-prevoz) na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Gradonačelnik Grada Novog Sada, u skladu sa Zakonom i saobraćajno-tehničkim uslovima donosi program kojim se definiše optimalno organizovanje taksi-prevoza.

Član 3

Taksi-prevoz može da obavlja preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje ove vrste delatnosti (u daljem tekstu: prevoznik), koji ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom odlukom.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

Član 4

Za obavljanje taksi-prevoza preduzetnik, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava sledeće uslove:

1. da je vlasnik putničkog automobila za obavljanje taksi-prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi-vozilo), odnosno da poseduje valjan pravni akt kojim se utvrđuje pravo korišćenja putničkog automobila (ugovor o lizingu, ugovor o zakupu ili drugi pravni akt kojim se utvrđuje pravo korišćenja putničkog automobila),

2. da ima položen ispit o poznavanju Grada Novog Sada i o poznavanju propisa koji regulišu taksi-prevoz, što se dokazuje uverenjem o položenom ispitu,

3. da je izvršio pregled taksi-vozila kod Gradske uprave za inspekcijske poslove, što se dokazuje aktom saobraćajnog inspektora o ispunjenosti uslova propisanih Zakonom i članom 6. ove odluke.

Ispit iz tačke 2. stav 1. ovog člana polaže se po programu koji donosi Gradonačelnik Grada Novog Sada koji obrazuje ispitnu komisiju i imenuje njene članove.

Preduzetnik može da obavlja taksi-prevoz samo sa jednim taksi-vozilom za koje mu je određen evidencioni broj i izdata taksi-legitimacija.

Član 5

Za obavljanje taksi-prevoza putnika, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice mora da ispunjava uslove iz čl. 3. i 4. stav 1. tač. 1. i 3. ove odluke.

Vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu iz stava 1. ovog člana, mora da ispunjava uslove iz člana 4. stav 1. tačka 2. ove odluke.

Član 6

Taksi-vozilo kojim se obavlja taksi-prevoz pored uslova propisanih zakonom mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe,

2. da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje,

3. da je uredno obojeno i u čistom stanju (estetski izgled),

4. da je cenovnik usluga tako postavljen u taksi-vozilu da je vidljiv putniku,

5. da ima na vidnom mestu istaknutu taksi-legitimaciju sa slikom i imenom prevoznika, i

6. da na krovu vozila ima taksi-tablu, visine od 14 cm do 20 cm, dužine od 40 cm do 60 cm, koja je sa obe strane istog izgleda, postavljena paralelno sa vetrobranskim staklom, opremljena uređajem za osvetljenje, ispisanim nazivom "TAXI", evidencionim brojem koji je prevozniku dodeljen rešenjem Gradske uprave za saobraćaj i puteve (u daljem tekstu: Gradska uprava), nazivom "Novi Sad" i poslovnim imenom ili nazivom taksi-udruženja.

Na taksi-vozilu mogu da se postavljaju reklamno-propagandne poruke na donjem delu zadnjih bočnih stakala i na zadnjem vetrobranskom staklu, na prozirnim nalepnicama maksimalne visine 12 cm.

Član 7

Gradska uprava za inspekcijske poslove - saobraćajni inspektor, proverava ispunjenost uslova za taksi-vozilo propisanih zakonom i čl. 6. i 8. ove odluke, o čemu donosi rešenje i izdaje nalepnicu koja sadrži oznaku godine za koju je doneto rešenje.

Ispunjenost uslova dokazuje se overenom saobraćajno-tehničkom dokumentacijom (saobraćajna dozvola) i ugovorom o osiguranju imovine i lica.

O donetim rešenjima i izdatim nalepnicama saobraćajni inspektor je dužan da vodi evidenciju.

Prevoznik je dužan da nalepnicu postavi u gornji desni ugao prednjeg vetrobranskog stakla sa unutrašnje strane.

Prevoznik je dužan da jednom godišnje izvrši redovan pregled taksi-vozila u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, najkasnije do isteka važenja rešenja o ispunjenosti uslova za taksi-vozilo iz stava 1. ovog člana.

Član 8

Prevoznik je dužan da prilikom registracije vozila osigura putnike i prtljag u javnom prevozu.

III EVIDENCIONI BROJ I TAKSI-LEGITIMACIJA

Član 9

Zahtev za izdavanje evidencionog broja i taksi-legitimacije prevoznik podnosi Gradskoj upravi.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, prevoznik je dužan da priloži akt o registraciji u Registru privrednih subjekata i dokaze o ispunjenosti uslova iz čl. 4, 5. i 6. ove odluke.

Ukoliko Gradska uprava, na osnovu dokaza iz stava 2. ovog člana, utvrdi da su ispunjeni uslovi za obavljanje taksi-prevoza, donosi rešenje o određivanju evidencionog broja za taksi-vozilo i izdaje taksi-legitimaciju.

O dodeljenim evidencionim brojevima i izdatim taksi-legitimacijama Gradska uprava vodi evidenciju.

Član 10

Obrazac taksi-legitimacije propisuje Gradska uprava.

Taksi-legitimacija preduzetnika sadrži sledeće podatke:

1. redni broj,

2. ime, prezime i jedinstveni matični broj,

3. fotografiju preduzetnika,

4. adresu sedišta radnje i prebivališta,

5. ukoliko je preduzetnik član, i naziv taksi-udruženja čiji je član,

6. registarsku oznaku, marku i tip taksi-vozila,

7. evidencioni broj taksi-vozila,

8. datum izdavanja taksi-legitimacije, i

9. zaštitni broj obrasca i redni broj registra.

U taksi-legitimaciju privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica unosi se njegovo ime i sedište, kao i naziv privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica čiji sistem radio veze i dispečerski centar koriste ili sa kojim imaju zaključen ugovor o zajedničkom korišćenju.

Pored podataka iz stava 3. ovog člana, u taksi-legitimaciju privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica unose se i podaci od tač. 6. do 9. stav 2. ovog člana.

Za vozača zaposlenog kod privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica, Gradska uprava izdaje posebnu legitimaciju koja sadrži ime, prezime, jedinstveni matični broj, fotografiju, adresu prebivališta, podatke iz tač. 8. i 9. stava 2. ovog člana, i naziv i sedište privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica kod koga je vozač zaposlen.

Član 11

Prevoznik je dužan da:

1. svaku promenu podataka koje sadrži taksi-legitimacija prijavi Gradskoj upravi, u roku od osam dana od dana nastale promene,

2. svaku promenu koja se odnosi na taksi-vozilo prijavi Gradskoj upravi, u roku od osam dana od dana nastale promene,

3. u slučaju trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi-prevoza, Gradskoj upravi vrati taksi-legitimaciju.

IV TAKSI-STAJALIŠTA

Član 12

Taksi-stajališta (u daljem tekstu: stajališta) su određene i uređene saobraćajne površine, namenjene za stajanje taksi-vozila u toku rada prevoznika.

Stajališta iz stava 1. ovog člana određuje Gradska uprava.

Član 13

Stajališta mogu da budu stalna i povremena.

Stalna stajališta su određene i uređene saobraćajne površine za organizovano obavljanje taksi-prevoza, odnosno za ukrcaj i iskrcaj putnika i prijem poziva iz dispečerskog centra.

Povremena stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste za vreme održavanja sajmova, pijaca, većih sportskih i kulturnih manifestacija i značajnih skupova.

Na stajalištu se mesta za stajanje taksi-vozila obeležavaju horizontalnom signalizacijom, a na početku i na kraju stajališta istom bojom upisuju se oznaka "TAXI".

Stajalište se obeležava vertikalnim saobraćajnim znakom: "zabranjeno zaustavljanje i parkiranje" i dopunskom tablom: "osim za TAXI vozila" sa ispisanim ukupnim brojem taksi-mesta.

Član 14

O postavljanju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na stajalištima, održavanju postojeće saobraćajne signalizacije i održavanju stajališta u zimskim i letnjim uslovima, stara se Gradska uprava.

Član 15

Stajališta mogu da koriste samo prevoznici koji imaju odobrenje za njihovo korišćenje.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana izdaje Gradska uprava na zahtev prevoznika.

Na stajalištu se taksi-vozila postavljaju prema redosledu dolazaka i u granicama obeleženih taksi-mesta.

Za vreme korišćenja stajališta prevoznik je obavezan da bude u svom taksi-vozilu.

U slučaju da je stajalište popunjeno, prevoznik koji obavlja taksi-prevoz ne može svoje taksi-vozilo da postavi u njegovoj bližoj okolini, odnosno na udaljenosti manjoj od 100 m, kao ni da parkira vozilo na stajalištu.

V NAČIN RADA PREVOZNIKA

Član 16

Za vreme vršenja usluga taksi-prevoza, prevoznik kod sebe mora da ima:

- važeću taksi-legitimaciju, i

- rešenje o ispunjenosti uslova taksi-vozila za obavljanje taksi-prevoza.

Član 17

Prevoznik može taksi-prevoz da započne sa stajališta, na radio i telefonski poziv iz dispečerskog centra, ili na zaustavljanje putnika.

Putnik može da koristi taksi-vozilo po svom izboru, osim kada je telefonskim pozivom dispečerskom centru naručio vožnju.

Prevoznik koji je prvi na redu na stajalištu, dužan je da na zahtev putnika obavi vožnju.

Član 18

Putnik može da odbije da uđe u taksi-vozilo naručeno putem dispečerskog centra, ako osnovano posumnja da je prevoznik pod uticajem alkohola ili opojnih droga, ako je neuredan ili ako je unutrašnjost vozila zaprljana.

Član 19

Prevoznik je dužan da u slobodno taksi-vozilo primi svakog putnika, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi-vozila.

Prevoznik nije dužan da u taksi-vozilo primi lica pod uticajem alkohola i opojnih droga ili obolela od zaraznih bolesti, lica sa izuzetno zaprljanom odećom, kao i lični prtljag putnika kojim bi se zagadilo, isprljalo ili oštetilo taksi-vozilo.

Prevoznik ne sme da primi u taksi-vozilo decu do šest godina bez pratioca.

Član 20

Prevoznik je obavezan da se za vreme obavljanja taksi-prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Prevoznik je obavezan da za vreme taksi-prevoza bude uredan (čist, podšišan, obrijan ili sa negovanom bradom i brkovima), da mu je odeća prikladna (duge pantalone, košulja i cipele), da ne puši u vozilu za vreme vožnje, kao i da nije pod uticajem alkohola ili opojne droge.

Član 21

Prevoznik je obavezan da neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završene vožnje.

Član 22

Prevoznik je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji mu putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 23

Prevoznik je dužan da taksi-tablu drži uključenu noću i u slučaju smanjene vidljivosti.

Ukoliko prevoznik taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe ili ukoliko ne obavlja delatnost taksi-prevoza, dužan je da taksi-tablu privremeno skine sa vozila.

Član 24

Prevoznik ne može da zaustavi i parkira taksi-vozilo na trotoaru, pešačkoj ili biciklističkoj stazi ili na drugoj javnoj saobraćajnoj površini.

Na autobuskim stajalištima i na udaljenosti manjoj od 15 m, od obeleženih stajališta i terminala namenjenih za gradski i prigradski prevoz putnika, zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje taksi-vozila.

VI NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

Član 25

Naknada za obavljanje taksi-prevoza utvrđuje se na osnovu cenovnika usluga, a naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar, na mestu opredeljenja putnika.

U cenu taksi-prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga.

Pod ličnim prtljagom podrazumevaju se putne torbe i koferi težine do 50 kg.

Cenovnikom može da se predvidi posebna doplata za lični prtljag putnika teži od 50 kg.

Sa posebnom doplatom za prtljag teži od 50 kg, putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi-prevoza.

Član 26

Prevoznik je dužan da putniku izda overen račun o pruženoj usluzi.

Taksi-račun sadrži:

1. podatke o prevozniku,

2. redni broj računa,

3. datum i vreme izdavanja,

4. relaciju prevoza,

5. pređene kilometre,

6. vreme početka i kraja vožnje,

7. cenu po taksimetru, doplatu i ukupnu cenu, i

8. potpis i overu pečatom.

Član 27

Prevoznik može u toku taksi-prevoza, uz saglasnost ili na zahtev putnika, da primi u taksi-vozilo i druga lica.

Kada putnik koji je primljen u toku taksi-prevoza nastavi da koristi taksi-vozilo, mesto izlaska prethodnog putnika smatra se mestom sa koga je prevoznik započeo novi taksi-prevoz.

Član 28

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi-prevoz, prevozniku pripada kao naknada polovina iznosa koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi-prevoza, osim u slučaju kvara taksi-vozila, kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara taksi-vozila prevoznik je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog taksi-prevoza drugim taksi-vozilom.

VII NADZOR

Član 29

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove - saobraćajni inspektor.

Prevoznik je dužan da saobraćajnom inspektoru omogući nesmetano vršenje poslova, stavi na uvid potrebna dokumenta i, u roku koji saobraćajni inspektor odredi, dostavi potrebne podatke i postupi po nalogu inspektora.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 30

Novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. ne ispunjava uslove iz člana 4. i 6. ove odluke,

2. ne izvrši redovan pregled taksi-vozila u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove (član 7. stav 4). i

3. ne osigura putnike i prtljag (član 8).

Član 31

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

1. ne ispunjava uslove iz člana 5. stav 1. i člana 6. ove odluke,

2. obavlja taksi-prevoz suprotno članu 7, i

3. ne osigura putnike i prtljag (član 8).

Novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 32

Novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara kazniće se vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu, ako ne ispunjava uslove iz člana 5. stav 2. i člana 6. ove odluke.

Član 33

Novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, odnosno vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu ako:

1. ne prijavi promenu podataka koje sadrži taksi-legitimacija i promenu vezanu za taksi-vozilo (član 11. stav 1. tač. 1. i 2),

2. koristi stajalište suprotno članu 15,

3. odbije da primi putnika u taksi-vozilo (član 19. stav 1),

4. ne uključi-isključi taksimetar (član 21),

5. putnika ne preveze najkraćim putem (član 22),

6. ne osvetli taksi-tablu noću i u slučaju smanjene vidljivosti (član 23. stav 1),

7. taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine taksi-tablu (član 23. stav 2),

8. zaustavi i parkira taksi-vozilo na trotoaru, pešačkoj ili biciklističkoj stazi i drugoj javnoj saobraćajnoj površini (član 24. stav 1),

9. zaustavi i parkira taksi-vozilo na autobuskim stajalištima i na udaljenosti manjoj od 15 metara od obeleženih stajališta i terminala namenjenih za gradski i prigradski prevoz putnika (član 24. stav 2), i

10. ne postupi u skladu sa članom 29. ove odluke.

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se privredno društvo, odnosno drugo pravno lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 34

Novčanom kaznom od 5.000 dinara na licu mesta kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. obavlja taksi-prevoz suprotno članu 7,

2. obavlja taksi-prevoz, a nema kod sebe važeću taksi-legitimaciju i rešenje o ispunjenosti uslova taksi-vozila za obavljanje taksi-prevoza (član 16).

3. ponašanje i izgled nisu u skladu sa odredbom člana 20. ove odluke.

Novčanom kaznom od 1.000 dinara, na licu mesta kazniće se vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 35

Novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako u slučaju trajnog prekida obavljanja delatnosti taksi-prevoza, Gradskoj upravi ne vrati taksi-legitimaciju (član 11. tačka 3).

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36

Prevoznik je dužan da uskladi svoje poslovanje sa odredbama ove odluke, u roku od šest meseci od dana njenog stupanja na snagu.

Prevoznik je dužan da u roku od 60 dana, od dana stupanja na snagu ove odluke, podnese zahtev za dodelu evidencionog broja.

Član 37

Preduzetnici koji podnose zahtev za dodelu evidencionog broja i taksi-legitimacije, podnose dokaz o registraciji u Gradskoj upravi za privredu, do stupanja na snagu odredbi Zakona o registraciji privrednih subjekata ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 55/2004), koje se odnose na registraciju preduzetnika.

Član 38

Postupak za dodelu evidencionog broja i taksi-legitimacije, koji je započet, a po kome nije doneto rešenje do dana početka primene ove odluke, nastaviće se po odredbama ove odluke.

Član 39

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 10/2004).

Član 40

Oba odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".