UREDBA
O NAČINU IZDAVANJA I OVERAVANJA ISPRAVA KOJE PRATE ROBU PRI IZVOZU ILI UVOZU ZA ČIJE IZDAVANJE NIJE PROPISANA NADLEŽNOST

("Sl. glasnik RS", br. 106/2005)

Uverenja

Član 1

Uverenja koja prate robu pri izvozu ili uvozu su:

1) uverenje o domaćem poreklu robe Form A;

2) uverenje o poreklu robe sa nepreferencijalnim tretmanom;

3) uverenja u vezi sa podacima o kojima Privredna komora Srbije vodi evidenciju na osnovu ovlašćenja propisanih zakonom;

4) uverenje o višoj sili;

5) uverenje o poreklu robe iz treće države;

6) uverenje o robi koja se izvozi nakon postupka aktivnog oplemenjivanja;

7) uverenje o krajnjem korisniku;

8) uverenje o zdravstvenoj ispravnosti životinja, mesa, proizvoda i sirovina životinjskog porekla (veterinarsko uverenje);

9) uverenje o poreklu životinja, mesa, proizvoda i sirovina životinjskog porekla (sertifikat o autentičnosti).

Uverenje o domaćem poreklu robe Form A

Član 2

Uverenje o domaćem poreklu robe Form A koja se izvozi u SAD, Kanadu, Japan, Australiju, Novi Zeland, Ukrajinu i Belorusiju, izdaje se na obrascu Form A.

Uverenje o poreklu robe sa nepreferencijalnim tretmanom

Član 3

Uverenje o poreklu drugih vrsta robe sa nepreferencijalnim tretmanom, osim uverenja o poreklu robe za tekstil i tekstilne proizvode koji se u zemlje Evropske unije izvoze po nepreferencijalnom režimu, izdaje se na pismeni zahtev zainteresovanog lica.

Uverenja u vezi sa podacima o kojima Privredna komora Srbije vodi evidenciju

Član 4

Uverenje u vezi sa podacima o kojima Privredna komora Srbije vodi evidenciju, na osnovu ovlašćenja propisanih zakonom, izdaje Privredna komora Srbije, na način koji utvrdi svojim aktom.

Uverenje o višoj sili

Član 5

Uverenje o višoj sili na pismeni zahtev zainteresovanog lica izdaje se na osnovu pismenog dokaza o slučaju više sile koji izdaje nadležni organ ili organizacija.

Uverenje o poreklu robe iz treće države

Član 6

Uverenje o poreklu robe iz treće države, na pismeni zahtev zainteresovanog lica, izdaje se na osnovu originalnog uverenja o poreklu robe koje je izdao nadležni organ države porekla.

Uverenje o robi koja se izvozi nakon postupka aktivnog oplemenjivanja

Član 7

Uverenje o robi koja se izvozi nakon postupka aktivnog oplemenjivanja, izdaje se na pismeni zahtev zainteresovanog lica. U pojedinim slučajevima, predviđenim međunarodnim ugovorima ili carinskim propisima, ovo uverenje izdaje nadležna carinarnica.

Uverenje o krajnjem korisniku

Član 8

Uverenje o krajnjem korisniku za robu koja se uvozi izdaje se na pismeni zahtev zainteresovanog lica.

Uverenje o zdravstvenoj ispravnosti životinja, mesa, proizvoda i sirovina životinjskog porekla (veterinarsko uverenje)

Član 9

Uverenje o zdravstvenoj ispravnosti životinja, mesa, proizvoda i sirovina životinjskog porekla izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na način koji utvrdi svojim aktom.

Uverenje o poreklu životinja, mesa, proizvoda i sirovina životinjskog porekla (sertifikat o autentičnosti)

Član 10

Uverenje o poreklu životinja, mesa, proizvoda i sirovina životinjskog porekla za izvoz te robe, osim za izvoz u zemlje Evropske unije, izdaje nadležni ovlašćeni organ.

Uverenje iz stava 1. ovog člana za izvoz u zemlje Evropske unije, izdaje organ koji ima notifikaciju od nadležnog organa Evropske unije, na način koji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrdi svojim aktom.

Isprave

Član 11

Ispravom, u smislu ove uredbe, smatra se overena faktura i druge isprave koje prate robu pri izvozu ili uvozu.

Na pismeni zahtev zainteresovanog lica, isprave iz stava 1. ovog člana overava nadležni organ.

Uverenja u prometu naoružanja i vojne opreme i proizvoda dvostruke namene

Član 12

Izdavanje uverenja iz tač. 2, 3, 5, 6. i 7. člana 1. ove uredbe i overu isprava koje prate robu pri izvozu ili uvozu za promet naoružanja i vojne opreme i proizvoda dvostruke namene, vrši se u skladu sa propisima koji uređuju spoljnu trgovinu naoružanjem i vojnom opremom.

Obrasci

Član 13

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom propisuje način popunjavanja uverenja o domaćem poreklu robe koja prate robu pri izvozu ili uvozu.

Kaznene odredbe

Član 14

Novčanom kaznom od 18.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj domaće lice, odnosno drugo pravno lice ako u pismenom zahtevu, pismenoj izjavi, obrascu uverenja, odnosno u ispravi koja se overava, ili dokumentaciji u vezi sa izdavanjem uverenja da netačne podatke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u domaćem licu, odnosno drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 1.000 do 50.000 dinara.

Završna odredba

Član 15

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".