ODLUKA
O TEHNIČKOM PREGLEDU IZGRAĐENOG OBJEKTA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 14/99 i 48/2005)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i uslovi poveravanja poslova tehničkog pregleda izgrađenog objekta na teritoriji grada Novog Sada, za koje je građevinsku dozvolu izdala nadležna gradska uprava, način obavljanja tih poslova i druga pitanja od značaja za tehnički pregled izgrađenog objekta.

Član 2

Tehnički pregled izgrađenog objekta iz člana 1. ove odluke može da obavlja preduzeće odnosno druga organizacija koja je upisana u odgovarajući registar i ispunjava uslove za obavljanje poslova tehničkog pregleda (u daljem tekstu: Organizacija) i kojoj te poslove poveri Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu Gradonačelnik).

Član 3

Izbor organizacija iz člana 2. ove odluke vrši se svake dve godine na osnovu javnog poziva koji Gradonačelnik objavljuje u sredstvima javnog informisanja.

Uz prijavu na javni poziv Organizacija je dužna da dostavi:

- dokaz da je upisana u odgovarajući registar za obavljanje poslova tehničkog pregleda (izvod iz registra),

- rešenje o ispunjenosti uslova za vršenje tehničkog pregleda (licencu),

Ugovor o poveravanju tehničkog pregleda izgrađenog objekta sa Organizacijom zaključuje Gradonačelnik.

Član 4

Organizacija može da vrši tehnički pregled izgrađenog objekta ako nije učestvovala u izradi tehničke dokumentacije, vršenju stručnog nadzora ili izgradnji objekta koji je predmet tehničkog pregleda.

Organizacija je dužna da u vršenju tehničkog pregleda izgrađenog objekta u svemu postupa prema odredbama zakona i drugih propisa kojima je uređena ova oblast kao i da primenjuje i poštuje pravila struke.

Član 5

Za tehnički pregled izgrađenog objekta Organizacija obrazuje Komisiju čiji se sastav određuje zavisno od vrste, namene i složenosti izgrađenog objekta.

Član Komisije za tehnički pregled može da bude lice koje ispunjava uslove propisane zakonom za ovlašćenog projektanta, odnosno rukovodioca građenja te vrste objekta.

Za tehnički pregled objekata kod kojih je ugrađena najsavremenija tehnologija, za člana Komisije, Organizacija može angažovati odgovarajuće stručnjake iz tih oblasti.

Član 6

O zakazanom tehničkom pregledu izgrađenog objekta Organizacija je dužna da obavesti organ nadležan za izdavanje upotrebne dozvole. Predstavnik organa može da prisustvuje tehničkom pregledu izgrađenog objekta.

Član 7

Organizacija je dužna da obezbedi da se istovremeno sa tehničkim pregledom izgrađenog objekta izvrši i tehnički pregled instalacija, uređaja i opreme koje u skladu sa zakonom obavljaju javna komunalna i druga javna preduzeća.

Član 8

Komisija vodi zapisnik o svom radu.

U zapisniku se obavezno konstatuje: broj i datum rešenja o obrazovanju Komisije, imena članova Komisije, naziv investitora i izvođača radova i imena njihovih predstavnika koji učestvuju u radu Komisije, kao i imena drugih lica koja su učestvovala u radu Komisije ili prisustvovala njenom radu, mesto, vreme i način rada Komisije, predmet tehničkog pregleda, koja je i kakva dokumentacija stavljena na raspolaganje Komisiji, nalaz, mišljenje i predlog Komisije za izdavanje odnosno odbijanje izdavanja upotrebne dozvole, kao i izdvojena mišljenja pojedinih članova Komisije.

Zapisnik potpisuju članovi Komisije i lica koja su učestvovala u radu Komisije.

Član 9

Organizacija je dužna da u roku od 15 dana od dana prijema zahteva izvrši tehnički pregled i da u daljem roku od 15 dana od dana završenog tehničkog pregleda sačini zapisnik i dostavi organu nadležnom za izdavanje upotrebne dozvole.

Uz zapisnik se dostavljaju i saglasnosti javnih komunalnih i drugih javnih preduzeća o usklađenosti izvedenog stanja instalacija, uređaja i opreme sa građevinskom dozvolom, odnosno sa projektima i tehničkim uslovima.

Ukoliko organizacija ne izvrši tehnički pregled ili ga ne završi u roku iz stava 1. ovog člana, dužna je da o tome obavesti nadležnu gradsku upravu u roku od 15 dana, uz navođenje razloga.

Član 10

Organizaciji pripada naknada za izvršen tehnički pregled čija se visina utvrđuje u skladu sa normativima za procenu usluga u investicionoj izgradnji koje je utvrdilo Republičko strukovno udruženje inženjera i tehničara.

Investitor je dužan da troškove tehničkog pregleda uplati Organizaciji odmah po prijemu računa, a najkasnije do dostave zapisnika o tehničkom pregledu organu nadležnom za izdavanje upotrebne dozvole.

Član 11

Organizacija je dužna da Gradonačelniku dostavlja godišnji izveštaj o izvršenim tehničkim pregledima do kraja januara tekuće godine za predhodnu godinu.

Gradonačelnik na osnovu izveštaja Organizacija podnosi Skupštini grada Novog Sada godišnji izveštaj o obavljenim tehničkim pregledima.

Član 12

Organizacija je dužna da Gradonačelniku dostavlja svaku promenu podataka o registraciji i ispunjenosti uslova za vršenje tehničkog pregleda objekata u roku od 30 dana od dana nastanka promene.

Član 13

Organizacija je dužna da na zahtev organa nadležnog za izdavanje upotrebne dozvole, podnosi pojedinačne informacije i izveštaje tokom godine.

Član 14

Organ nadležan za izdavanje upotrebne dozvole može, u cilju kontrole, da naloži drugoj Organizaciji da izvrši tehnički pregled već pregledanog objekta.

Ukoliko se na osnovu tehničkog pregleda iz stava 1. ovog člana utvrdi da tehnički pregled nije stručno obavljen, odnosno da postoje odstupanja od izdate građevinske dozvole, troškove ponovnog tehničkog pregleda snosi Organizacija koja je obavila prvobitni tehnički pregled i istoj će se uskratiti dalje obavljanje ovih poslova.

Ukoliko se na osnovu ponovnog obavljenog tehničkog pregleda utvrdi da ne postoje odstupanja od izdate građevinske dozvole, troškovi ponovnog tehničkog pregleda pokrivaju se iz budžeta grada Novog Sada.

Član 15

Nestručno izvršen tehnički pregled i ne izvršavanje obaveza iz člana 12. ove odluke su osnov za raskid ugovora iz člana 3. stav 3. ove odluke.

Član 16

Izvršni odbor će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke objaviti javni poziv iz člana 3. ove odluke i zaključiti ugovore sa izabranim organizacijama.

Do izbora organizacija iz stava 1. ovog člana poslove tehničkog pregleda izgrađenog objekta vršiće Institut za zaštitu na radu iz Novog Sada.

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".