ZAKON
O UTVRĐIVANJU I RAZVRSTAVANJU REZERVI MINERALNIH SIROVINA I PRIKAZIVANJU PODATAKA GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

("Sl. list SRJ", br. 12/98 i 13/98 - ispr. i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon)

Član 1

Ovim zakonom uređuju se utvrđivanje i razvrstavanje rezervi mineralnih sirovina u kategorije i klase, izrada elaborata o rezervama mineralnih sirovina, vođenje evidencije o stanju rezervi mineralnih sirovina i prikazivanje podataka geoloških istraživanja bilansima rezervi mineralnih sirovina, izveštajima o rezervama mineralnih sirovina, geološkim kartama i katastrima.

Član 2

(1) Mineralnim sirovinama, u smislu ovog zakona, smatraju se: sve vrste uglja i uljnih škriljaca, gasoviti, tečni i čvrsti ugljovodonici i drugi prirodni gasovi, radioaktivne mineralne sirovine, metalične mineralne sirovine i njihova upotrebljiva jedinjenja, nemetalične mineralne sirovine, mineralne sirovine za dobijanje građevinskih materijala, tehnogene mineralne sirovine, podzemne vode (pitke, mineralne i termalne) i sve vrste soli i sonih voda.

(2) Podacima geoloških istraživanja, u smislu ovog zakona, smatraju se: podaci dobijeni opštim geološkim, geomorfološkim, geofizičkim, seizmološkim, geohemijskim, hidrogeološkim i geotehničkim istraživanjima, istraživanjima mineralnih sirovina i drugim geološkim istraživanjima.

(3) Geološke karte, u smislu ovog zakona, jesu opšte geološke, tektonske, geofizičke, seizmološke, hidrogeološke, inženjersko-geološke, geotermalne, minerogenetske, geohemijske i druge karte koje prikazuju određena geološka svojstva, razmere manje od 1:25.000.

Član 3

Preduzeća i druga pravna lica koja vrše geološka istraživanja, odnosno eksploataciju mineralnih sirovina utvrđuju i razvrstavaju rezerve mineralnih sirovina u kategorije i klase, vrše njihov proračun, izrađuju elaborat o rezervama mineralnih sirovina i vode evidenciju o stanju rezervi mineralnih sirovina, u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za izvršavanje ovog zakona.

Član 4

(1) Rezerve mineralnih sirovina utvrđuju se i razvrstavaju u kategorije istraženih rezervi i kategorije pretpostavljenih rezervi, prema stepenu istraženosti ležišta, odnosno mineralne sirovine.

(2) Rezerve mineralnih sirovina razvrstavaju se u kategorije istraženih rezervi ako su podaci o njihovim ležišnim uslovima i kvalitetu za dalju preradu, odnosno eksploataciju višeg stepena verodostojnosti.

(3) Rezerve mineralnih sirovina razvrstavaju se u kategorije pretpostavljenih rezervi ako su podaci o njihovim ležišnim uslovima i kvalitetu za dalju preradu, odnosno eksploataciju nižeg stepena verodostojnosti.

Član 5

(1) Stepen istraženosti ležišta, odnosno mineralne sirovine utvrđuju se na osnovu građe, veličine i podataka o prostornom položaju ležišta, odnosno mineralne sirovine, hidrogeoloških i inženjersko-geoloških i drugih karakteristika ležišta i okolnih stena, minerološko-petroloških, fizičko-hemijskih i strukturno-teksturnih osobina, sadržaja korisnih i štetnih komponenti i mogućnosti prerade mineralne sirovine.

(2) Stepen istraženosti ležišta, odnosno mineralne sirovine utvrđuje se svim metodama geoloških, geofizičkih, geohemijskih, hidrogeoloških, inženjersko-geoloških i drugih istraživanja.

Član 6

(1) Rezerve mineralnih sirovina razvrstane u kategorije istraženih rezervi razvrstavaju se, zavisno od mogućnosti njihove eksploatacije, u klasu bilansnih i klasu vanbilansnih rezervi mineralnih sirovina.

(2) U klasu bilansnih rezervi mineralnih sirovina razvrstavaju se rezerve u ležištu ili delu ležišta koje se postojećom tehnikom i tehnologijom eksploatacije i prerade mogu ekonomično i racionalno koristiti.

(3) U klasu vanbilansnih rezervi mineralnih sirovina razvrstavaju se rezerve u ležištu ili delu ležišta koje se postojećom tehnikom i tehnologijom eksploatacije i prerade ne mogu ekonomično i racionalno koristiti.

(4) Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, rezerve podzemnih voda razvrstavaju se samo u klasu bilansnih rezervi.

Član 7

(1) Kategorizacija rezervi mineralnih sirovina i klasifikacija istraženih rezervi mineralnih sirovina i njihov proračun, kao i geološke i druge karakteristike ležišta prikazuju se elaboratom o rezervama mineralnih sirovina, koji sadrži tekstualni deo, grafičku dokumentaciju i dokumentacioni materijal.

(2) Tekstualni deo elaborata iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o: ležištu, geološkim istraživanjima i ispitivanjima, geološkim karakteristikama šireg područja ležišta i geologiji ležišta, hidrogeološkim i inženjersko-geološkim karakteristikama ležišta, kvalitetu mineralne sirovine i proračunatim rezervama, tehnološko-ekonomskoj vrednosti ležišta, odnosno mineralne sirovine sa prikazom rezervi po kategorijama i klasama, kao i druge podatke od značaja za izradu elaborata.

(3) Grafička dokumentacija elaborata iz stava 1. ovog člana sadrži: geografsku kartu sa ucrtanim istražnim, odnosno eksploatacionim poljem, geološke karte različitog sadržaja i razmera, geološke profile ležišta i istražnih bušotina, situacione planove i drugu grafičku dokumentaciju od značaja za izradu elaborata.

(4) Dokumentacioni materijal elaborata iz stava 1. ovog člana sadrži rezultate terenskih, laboratorijskih i drugih ispitivanja mineralne sirovine, tabelarne prikaze rezervi mineralnih sirovina i tehničke i dokumentacione izveštaje o izvršenim istraživanjima i ispitivanjima mineralne sirovine.

Član 8

(1) O stanju rezervi mineralnih sirovina na istražnom, odnosno eksploatacionom prostoru vodi se evidencija.

(2) Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o: preduzeću ili drugom pravnom licu koje vrši geološka istraživanja, odnosno eksploataciju mineralne sirovine, nazivu i lokaciji ležišta, vrsti mineralne sirovine, komponentama mineralne sirovine koje se koriste i koje se ne koriste, odobrenju za istraživanje ili eksploataciju, stanju ukupnih (bilansnih i vanbilansnih) i eksploatacionih rezervi po kategorijama, sa podacima o količini, kvalitetu, eksploatacionim gubicima i otkopanim rezervama, po godinama, kao i druge propisane podatke od značaja za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine.

Član 9

Utvrđivanje i razvrstavanje rezervi mineralnih sirovina u kategorije i klase i njihov proračun, izrada elaborata o rezervama mineralnih sirovina i vođenje evidencije o stanju rezervi mineralnih sirovina vrše se na propisan način.

Član 10

(1) Bilans rezervi mineralnih sirovina u Saveznoj Republici Jugoslaviji obuhvata sva ležišta mineralnih sirovina (ležišta u eksploataciji, ležišta van eksploatacije koja nisu iscrpena i ležišta koja su istražena, ali se još ne eksploatišu) i za svaku vrstu mineralne sirovine iskazuju se podaci koji se obezbeđuju evidencijom o stanju rezervi mineralnih sirovina, i to:

1) naziv mineralne sirovine;

2) naziv ležišta (istražnog prostora, odnosno eksploatacionog polja);

3) naziv preduzeća, odnosno drugog pravnog lica koje vrši geološko istraživanje, odnosno eksploataciju mineralne sirovine;

4) količinu rezervi mineralnih sirovina po kategorijama i klasama;

5) procenat gubitka pri eksploataciji;

6) količinu eksploatacionih rezervi mineralnih sirovina;

7) podatke o kvalitetu rezervi mineralnih sirovina;

8) ostale podatke od značaja za mineralne sirovine.

(2) Bilans iz stava 1. ovog člana, sa analizom podataka prikazanih u njemu, izrađuje nadležni savezni organ do 31. jula u godini u kojoj se izrađuje bilans.

(3) Bilans iz stava 1. ovog člana izrađuje se za petogodišnji period.

(4) Preduzeća i druga pravna lica koja vrše geološka istraživanja, odnosno eksploataciju mineralnih sirovina dužna su da nadležnom saveznom organu dostavljaju podatke iz stava 1. ovog člana do 15. marta u godini u kojoj se izrađuje bilans rezervi mineralnih sirovina u Saveznoj Republici Jugoslaviji, a prema stanju rezervi na dan 31. decembra prethodne godine.

Član 11

(1) Za naftu, kondenzat i prirodne gasove, ugalj i mineralne sirovine za dobijanje bakra, olova, cinka, antimona, bora, aluminijuma, nikla, kobalta, magnezita i vatrostalnih glina izrađuje se izveštaj o rezervama mineralnih sirovina Savezne Republike Jugoslavije.

(2) Izveštaj o rezervama mineralnih sirovina Savezne Republike Jugoslavije sadrži podatke iz člana 10. stav 1. ovog zakona.

(3) Izveštaj o rezervama mineralnih sirovina Savezne Republike Jugoslavije, sa analizom podataka prikazanih u njemu, izrađuje nadležni savezni organ do 30. juna svake godine za prethodnu godinu.

(4) Preduzeća i druga pravna lica koja vrše geološka istraživanja, odnosno eksploataciju mineralnih sirovina dužna su da nadležnom saveznom organu svake godine do 15. marta dostavljaju podatke iz stava 2. ovog člana, sa stanjem rezervi na dan 31. decembra prethodne godine.

Član 12

(1) Geološke karte sadrže grafički i tekstualni prikaz podataka geoloških istraživanja. Geološke karte prikazuju opšta geološka, tektonska, paleografska, geomorfološka, geofizička, seizmološka, hidrogeološka, inženjersko-geološka, geotermalna, minerogenetska, geohemijska i druga geološka svojstva određenog područja.

(2) Geološke karte i dokumentaciju za izradu tih karata (projektnu i izvođačku) izrađuju preduzeća i druga pravna lica koja vrše geološka istraživanja u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za izvršavanje ovog zakona.

(3) Geološke karte štampaju se u skladu sa godišnjim programom priprema za štampanje i štampanja geoloških karata.

(4) Program iz stava 3. ovog člana donosi Savezna vlada do 31. oktobra tekuće godine za narednu godinu.

(5) Sredstva za finansiranje programa iz stava 3. ovog člana obezbeđuju se u saveznom budžetu.

(6) Pripremu za štampanje i štampanje geoloških karata vrši nadležni savezni organ.

Član 13

(1) Geološke katastre za teritoriju Savezne Republike Jugoslavije vodi nadležni savezni organ.

(2) Geološki katastri iz stava 1. ovog člana sadrže propisane podatke o nazivu i lokaciji ležišta, kvantitativnim i kvalitativnim karakteristikama geoloških pojava i ležišta, kao i druge podatke od značaja za planiranje i ostvarivanje razvoja, životnu sredinu i druge potrebe.

Član 14*

(1) Novčanom kaznom od 10.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice:

1) ako ne utvrđuje i ne razvrstava rezerve mineralnih sirovina u kategorije i klase i ne vrši njihov proračun ili ako ne izrađuje elaborat o rezervama mineralnih sirovina ili ne vodi evidenciju o stanju rezervi mineralnih sirovina u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za izvršavanje ovog zakona (član 3);

2) ako nadležnom saveznom organu ne dostavi ili ne dostavi u roku podatke iz člana 10. stav 1. (član 10. stav 4. i član 11. stav 4);

3) ako ne izrađuje geološke karte i dokumentaciju za izradu tih karata u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za izvršavanje ovog zakona (član 12. stav 2).

(2) Za radnje iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 1.000 do 50.000 dinara.

Član 15

Prvi bilans rezervi mineralnih sirovina u Saveznoj Republici Jugoslaviji, posle stupanja na snagu ovog zakona, izradiće se do 31. jula 1999. godine.

Član 16

Propisi za izvršavanje ovog zakona doneće se u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe: Zakon o osnovama geološke delatnosti od interesa za celu zemlju ("Službeni list SFRJ", br. 63/90 i "Službeni list SRJ", br. 28/96), Zakon o jedinstvenom načinu utvrđivanja, evidentiranja i prikupljanja podataka o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda i o bilansu tih rezervi ("Službeni list SFRJ", br. 53/77, 24/86 i 17/90 i "Službeni list SRJ", br. 28/96), Zakon o utvrđivanju ukupnog iznosa sredstava za finansiranje Programa priprema za štampanje i štampanja Osnovne hidrogeološke karte Jugoslavije i Osnovne inženjersko-geološke karte Jugoslavije u periodu od 1988. do 2009. godine ("Službeni list SFRJ", br. 37/87) i Zakon o Programu priprema za štampanje i štampanja Osnovne hidrogeološke karte Jugoslavije i Osnovne inženjersko-geološke karte Jugoslavije za period od 1988. do 2009. godine ("Službeni list SFRJ", br. 74/87).

Član 18

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

* Novčane kazne za prekršaje određene ovim zakonom izmenjene su Zakonom o izmenama zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005).