UREDBA
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU VLADE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE KRALJEVINE ŠPANIJE O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori", br. 5/80)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Kraljevine Španije o saradnji u oblasti turizma, potpisan 12. jula 1978. godine u Beogradu, u originalu na srpskohrvatskom i španskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskohrvatskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU VLADE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE KRALJEVINE ŠPANIJE O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

i

Vlada Kraljevine Španije

- u želji da unaprede saradnju u oblasti turizma koja doprinosi zbližavanju naroda, jačanju prijateljskih odnosa između dveju zemalja i unapređivanju privrednih odnosa,

- odlučile su da zaključe ovaj sporazum.

Član 1

Strane ugovornice preduzimaće mere potrebne za unapređivanje i povećanje turističkog prometa između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Kraljevine Španije.

Radi ostvarivanja ovih ciljeva, strane ugovornice, u okviru svojih odgovarajućih propisa, podsticaće saradnju između organa i organizacija dve zemlje u oblasti turizma, turističke propagande i informacija, kao i u oblasti turističkog saobraćaja.

Član 2

Strane ugovornice će, saglasno svojim odgovarajućim propisima, poklanjati pažnju olakšavanju i pojednostavljivanju graničnih formalnosti za turiste dveju zemalja.

Član 3

Strane ugovornice će pomagati razmenu iskustava u oblasti turizma i podsticati razmenu stručnjaka koji se bave obrazovanjem turističkih kadrova, organizacijom turističke propagande i informativne delatnosti izgradnjom turističkih objekata, planiranjem i programiranjem u turizmu.

Član 4

Radi ostvarivanja saradnje predviđene ovim sporazumom, osnovaće se mešovita komisija koja će raditi na njegovoj primeni i proučavati i predlagati mere za ostvarivanje ciljeva predviđenih sporazumom.

Član 5

Ovaj sporazum zaključuje se za period od pet godina i njegovo važenje prećutno će se produžavati za naredni period od pet godina, ako ga jedna od strana ugovornica ne otkaže drugoj strani, notifikacijom diplomatskim putem, šest meseci pre isteka njegove važnosti.

Ovaj sporazum stupiće na snagu na dan razmene nota, diplomatskim putem, kojim se strane ugovornice međusobno obaveštavaju da je sporazum odobren saglasno njihovim zakonskim propisima.

Sačinjeno u Beogradu, 12. jula 1978. godine, u dva originalna primerka na srpskohrvatskom i španskom jeziku, pri čemu oba teksta imaju istu važnost.

Za Vladu
Socijalističke Federativne
Republike Jugoslavije

Za Vladu
Kraljevine Španije

Imer Pulja, s.r.

Juan Antonio Garcia Diez, s.r.

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".