PRAVILNIK
O KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA ČAJ, BILJNI ČAJ I INSTANT-ČAJ

("Sl. list SCG", br. 51/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi za čaj, biljni čaj i instant-čaj, koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na medicinske čajeve.

Član 2

Za proizvode koji su srodni proizvodima iz člana 1. stav 1. ovog pravilnika, a za koje nisu propisani kvalitet i drugi zahtevi, shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika.

Za proizvode iz stava 1. ovog člana proizvođač je dužan da pre početka proizvodnje donese proizvođačku specifikaciju.

Proizvođačka specifikacija mora da sadrži kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje proizvoda, osnovne zahteve kvaliteta, izveštaj o izvršenom ispitivanju zahteva kvaliteta (zdravstvena ispravnost, senzorne, fizičke i hemijske karakteristike) kao i podatke iz deklaracije u skladu sa Pravilnikom o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica.

O donesenim proizvođačkim specifikacijama proizvođač vodi evidenciju, koja mora da sadrži sledeće podatke:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) datum donošenja proizvođačke specifikacije;

3) datum početka proizvodnje prema proizvođačkoj specifikaciji;

4) datum izvršenog ispitivanja zahteva kvaliteta utvrđenih u proizvođačkoj specifikaciji.

Član 3

Proizvodi se stavljaju u promet u originalnom pakovanju kojim se obezbeđuje očuvanje kvaliteta do momenta otvaranja u roku upotrebe i moraju na omotu, pakovanju, sudu ili nalepnici imati deklaraciju koja je u skladu sa Pravilnikom o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica.

Član 4

Proizvodi čiji je kvalitet propisan ovim pravilnikom, mogu se stavljati u promet na malo u rinfuzi u specijalizovanim prodavnicama, pod uslovom da se na prodajnom mestu na posudi ili ambalaži iz koje se proizvod nudi potrošaču istakne odgovarajuća deklaracija proizvoda.

Proizvodi se moraju čuvati na suvom i hladnom mestu, ne smeju biti izloženi sunčevoj svetlosti, vlazi i velikoj promeni temperature i ne smeju stajati blizu proizvoda čiji miris mogu da apsorbuju.

Član 5

Dozvoljena odstupanja neto količine pojedinačno upakovanih proizvoda data su u tabelama 1, 2 i 3.

Tabela 1

Dozvoljena odstupanja neto mase pojedinačno upakovanog proizvoda

 

Redni
broj

Deklarisana neto masa

Dozvoljeno odstupanje od deklarisane neto mase

1

do 3 g

± 15%

2

preko 3 do 50 g

± 7,5%

3

preko 50 g

± 3%

 

Tabela 2

Dozvoljena odstupanja deklarisane zapremine pojedinačno upakovanog proizvoda

 

Redni
broj

Deklarisana zapremina

Dozvoljeno odstupanje od deklarisane zapremine

1

10 ml

± 10%

2

preko 10 do 50 ml

± 5%

3

preko 50 do 100 ml

± 3%

 

Tabela 3

Dozvoljeno odstupanje masenog udela pojedinačnog sastojka u mešavini biljnog čaja sa manje od deset sastojaka

 

Redni
broj

Deklarisana količina sastojaka mešavine %

Dozvoljeno odstupanje

1

do 5

± 40%

2

preko 5 do 10

± 35%

3

preko 10 do 50

± 25%

4

preko 50

± 20%

Srednja vrednost stvarnog odstupanja od deklarisane neto količine za uzorak od deset nasumice uzetih pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od dozvoljenog odstupanja za date deklarisane neto količine navedene u tabelama 1, 2 i 3 ovog člana.

II POSEBNE ODREDBE

Član 6

Pod nazivom čaj, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se lisni pupoljci i mladi izdanci varijeteta biljne vrste Camellia sinensis L. (sinonim Thea sinensis L), familija Theaceae, tretirani odgovarajućim postupcima (maceracija, aeracija, sušenje), od kojih se na uobičajen način može pripremiti napitak.

Prema načinu proizvodnje čaj se stavlja u promet kao:

1) crni čaj (fermentisani čaj);

2) zeleni čaj (nefermentisani čaj);

3) oolong čaj (polufermentisani čaj).

Ako se u proizvodnji koriste delovi potpuno razvijenog lista grma čaja, takav čaj se stavlja u promet pod nazivom "lomljeni čaj".

Član 7

Čaj koji se stavlja u promet mora da ispunjava sledeće zahteve:

1) da ne sadrži pokvareno ili plesnivo lišće, čajnu prašinu ili čajne otpatke slepljene lepljivim materijama ili formirane na drugi način;

2) da ne sadrži strane primese biljnog porekla ili materije drugog porekla, dodate radi povećanja mase;

3) da nije prethodno ekstrahovan;

4) da nema izmenjen izgled;

5) da sadrži najviše do 30% m/m peteljki i čajnih grančica, s tim što se pri određivanju količine peteljki i grančica ne uzimaju u obzir lisne žilice (sa ostatkom ili bez ostatka liske);

6) da sadrži najviše 1% delova drugih biljaka koje ne mogu biti identifikovane vizuelnim pregledom ili lupom;

7) da sadrži najviše 15% nediferenciranih i sprašenih delova (ispod 0,75 m/m);

8) da sadrži najmanje 32% m/m vodenog ekstrakta;

9) da sadrži od 4% do 8% m/m ukupnog pepela

10) da sadržaj pepela rastvorljivog u vodi bude najmanje 45% m/m od ukupnog pepela;

11) da alkalitet pepela rastvorljivog u vodi (računato kao KOH) bude od 1,0% do 3% m/m;

12) da sadržaj pepela nerastvorljivog u kiselini bude najviše 1% (m/m);

13) da sadrži do 12% m/m vlage;

14) da sadrži najmanje 1% (m/m) kofeina.

Član 8

Mešavina čaja u smislu ovog pravilnika je mešavina čaja iz člana 6. stav 2. ovog pravilnika.

Član 9

Pod nazivom aromatizovani čaj, uz isticanje podataka o vrsti čaja prema načinu proizvodnje (npr. "aromatizovani crni čaj"), stavlja se u promet čaj kome su dodate odgovarajuće arome.

Prirodno aromatizovani čaj je čaj kome se radi dobijanja specifične arome dodaju delovi drugih biljaka (npr: cvet jasmina, kora pomorandže, korica cimeta i slično).

Aromatizovani čaj i prirodno aromatizovani čaj moraju da ispunjavaju zahteve propisane u članu 7. ovog pravilnika.

Član 10

Pod nazivom dekofeinizirani čaj, uz isticanje podataka o vrsti čaja prema načinu proizvodnje (npr. "dekofeinizirani crni čaj"), stavlja se u promet čaj kod koga je odgovarajućim tehnološkim postupcima izvršena ekstrakcija kofeina, tako da finalni proizvod ne može da sadrži više od 0,4% ovog sastojka.

Dekofeinizirani čaj mora da ispunjava zahteve kvaliteta propisane u članu 7. ovog pravilnika osim zahteva iz tačke 14. tog člana.

Član 11

Čaj, mešavina čaja, aromatizovani čaj, prirodno aromatizovani čaj i dekofeinizirani čaj prema kvalitetu, stavljaju se u promet kao:

1) čaj I kvaliteta, koji ne sme da sadrži više od 15% m/m odvojenih peteljki i čajnih grančica;

2) čaj II kvaliteta, koji ne sme da sadrži više od 30% m/m odvojenih peteljki i čajnih grančica.

Član 12

Biljni čaj, u smislu ovog pravilnika, je ujednačeno usitnjen suv ili ređe svež deo biljke (plod ili delovi ploda, seme, cvet, delovi cveta, list, herba, stabljika, kora, koren, rizom, vreže ili krtola) od kojih se na uobičajeni način može pripremiti napitak.

Biljni čaj se stavlja u promet pod nazivom "čaj od..." pri čemu se navodi ime biljke na srpskom jeziku sa jasno naznačenim delom biljke koji je upotrebljen pri proizvodnji (npr. "čaj od cveta kamilice", "čaj od lista nane" i sl.). Deklaracija biljnog čaja može da sadrži i latinski naziv biljke, kao i zaštićeno ili trgovačko ime biljnog čaja.

Član 13

Mešavina biljnog čaja, u smislu ovog pravilnika, je homogena mešavina usitnjenih suvih ili ređe svežih delova dve ili više biljaka.

Voćni čaj, u smislu ovog pravilnika, je mešavina biljnog čaja koja sadrži više od 50% usitnjenih suvih delova divljeg ili gajenog voća.

Član 14

Biljni čaj, mešavina biljnog čaja i voćni čaj mogu se aromatizovati dodatkom odgovarajućih aroma.

Član 15

Biljni čaj, mešavina biljnog čaja i voćni čaj moraju da ispunjavaju zahteve navedene u tabeli 4, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Biljni čaj, mešavina biljnog čaja i voćni čaj za koje zahtevi nisu navedeni u tabeli 4, moraju da ispunjavaju sledeće zahteve:

1) po izgledu, mirisu i ukusu moraju odgovarati sirovini koja je deklarisana;

2) mešavina biljnog čaja mora predstavljati jednočlanu mešavinu ravnomerno raspoređenih sastojaka;

3) da sadrže najviše 15% sprašenih delova (čestice manje od 0,75 mm);

4) da sadrže najviše do 10% drugih delova iste biljke koji nisu opisani kao biljna sirovina;

5) da sadrže najviše 1% delova drugih biljaka koji se ne deklarišu;

6) da sadrže najviše 14% vlage;

7) da sadrže najviše 10% ukupnog pepela.

Biljni čaj koji se pakuje u podeljena, jednodozna, pakovanja (filter kesice) mora da ima stepen usitnjenosti 2 (od 0,75-2 mm).

Član 16

Instant-čaj, u smislu ovog pravilnika, je proizvod proizveden od ekstrakta čaja ili biljnog čaja, u čvrstom ili tečnom obliku, od koga se napitak priprema direktnim rastvaranjem u toploj ili hladnoj vodi.

Instant-čaj u čvrstom obliku je suvi ekstrakt određenog dela biljke, odnosno mešavina dva ili više suva ekstrakta različitih biljaka, kojima se mogu dodati aditivi u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine i arome.

Tečni instant-čaj je tečni ekstrakt ili tinktura određenog dela biljke, odnosno mešavina dva ili više tečna ekstrakta ili tinkture različitih biljaka.

Član 17

Instant-čaj u čvrstom obliku koji se stavlja u promet, mora da ispunjava sledeće zahteve:

1) da miris i ukus odgovaraju sirovini od koje su proizvedeni;

2) da sadržaj vlage nije veći od 8% m/m;

3) da je rastvorljivost u vodi najmanje 99%.

Član 18

Tečni instant-čaj koji se stavlja u promet, mora da ispunjava sledeće zahteve:

1) da miris i ukus odgovaraju sirovini od koje su proizvedeni;

2) da sadržaj etanola nije veći od 70% v/v;

3) da sadržaj metanola i 2-propanola nije veći od 0,05% v/v.

Član 19

Za proizvodnju praškastog instant-čaja i tečnog instant-čaja proizvođač je dužan da pre početka proizvodnje donese proizvođačku specifikaciju.

Član 20

Način uzimanja uzoraka, određivanje pepela, kofeina i sirove celuloze utvrđuju se sledećim standardima:

1) JUS ISO 1839:1995 - Čaj - Uzimanje uzoraka;

2) JUS ISO 1576:1995 - Čaj - Određivanje pepela rastvorljivog u vodi i pepela nerastvorljivog u vodi;

3) JUS ISO 1578:1995 - Čaj - Određivanje alkalnosti pepela rastvorljivog u vodi;

4) JUS ISO 10727:1996 - Čaj i instant-čaj u čvrstom obliku - Određivanje sadržaja kofeina - Metoda tečne hromatografije visoke performanse;

5) JUS ISO 5498:1997, Poljoprivredno prehrambeni proizvodi - Određivanje sadržaja sirove celuloze - Opšta metoda.

Određivanje vlage, pepela, pepela nerastvorljivog u kiselini, sulfatnog pepela, sadržaja etanola, sadržaja 2-propanola i metanola kao i ostala specifična ispitivanja utvrđuju se u skladu sa Ph. Jug. V.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu čaja, mešavine čaja, domaćeg čaja, mešavine domaćeg čaja i instant-čaja ("Službeni list SRJ", br. 68/93).

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu tridesetog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

Tabela 4

VREDNOSTI NEKIH TESTOVA ZA NAJČEŠĆE KORIŠĆENE BILJNE SIROVINE

 

Biljna
sirovina

Vlaga

Pepeo

Sulfatni
pepeo

SiO2

Ekstrakt

Strane primese

Sastojci

1

2

3

4

5

6

7

8

Absinthii herba
Herba belog pelena

Najviše 13%

Najviše 13%

 

Najviše 1%

 

Najviše 5% stabljika debljine do 4 mm;
Najviše 2% drugih primesa

Najmanje 2% etarskog ulja
Gorčina najmanje 10000;
Ph. Jug. V

Alii sativi bulbi
Beli luk

Najviše. 65% - za sirovo čeno
Najviše 7% - za osušeno čeno

Najviše 5%

 

Najviše 1%

 

 

 

Althaeae radix
Koren belog sleza

Najviše 10%

Najviše 6% - oguljen koren
Najviše 8% - neoguljen koren

 

Najviše 6% - oguljen koren
Najviše 8% - neoguljen koren

 

Najviše 2% potamnelih delova;
Najviše 2% neoguljenih delova;
Najviše 4% delova drugih biljaka;
Najviše 1% neorganske nečistoće

Broj bubrenja najmanje 10 za sprašeni koren;
Ph. Jug. V

Anisi fructus
Plod anisa

Najviše 10%;
najviše 7% određeno destilacijom
(Ph Jug. V)

Najviše 12%

Najviše 12%

Najviše 12%

 

Najviše 2%; do 1% neorganske nečistoće;
Najviše do 5% sitni delovi manjih od 2 mm

Najmanje 0,7% etarskog ulja (kvalitet II);
Najmanje 1,5% etarskog ulja (kvalitet I).
Ph. Jug. V

Betulae folium
List breze

Najviše 10%

Najviše 5% (10%)

 

 

 

Najviše 3% ženskih resa;
Najviše 3% delova drugih biljaka;
Najviše 0,3% neorganskih primesa;
Delova manjih od 2 mm 2% (kvalitet I) do 5% (kvalitet II).
Potamnelih listova 1,5% (kvalitet I) do 2% (kvalitet II)

Najmanje 1,5% ukupnih flavonoida računato kao hiperozid, u odnosu na suvi materijal. Ph. Jug. V

Calendulae flos
Cvet nevena

Najviše 10%

 

 

 

 

Najviše 2% potamnelih delova (kvalitet I) do 6% (kvalitet II).
Najviše 3% delova manjih od 2 mm (kvalitet I) do 8% (kvalitet II).
Najviše 2% drugih delova biljke (kvalitet I) do 6% (kvalitet II).
Najviše 0,5% neorganskih primesa (kvalitet II)

Najmanje 0,4% ukupnih flavonoida računato kao hiperozid, u odnosu na suvi materijal.
Ph. Jug. V

Carvi fructus
Plod kima

Najviše 12%

Najviše 8%

 

Najviše 2%

 

Najviše 5% neozrelih ili potamnelih plodova.
Najviše 1% drugih delova biljaka.
Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 1% neorganskih primesa.

Najmanje 3% etarskog ulja.
Ph. Jug. V

Caryophylli flos
Karanfilić

 

Najviše 7%

Najviše 8%

 

 

Najviše 4% otvorenih cvetova, drški i plodova;
Najviše 2% oštećenih pupoljaka;
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.

Najmanje 15% etarskog ulja.
Ph. Jug. V

Chamomillae romanae flos
Rimska kamilica

Najviše 10%

Najviše 8%

Najviše 12%

 

 

Najviše 3% cvetnih glavica prečnika manjeg od 8 mm.
Ne sme biti smeđih i potamnelih glavica.

Najmanje 0,7% etarskog ulja.

Chamomillae flos
Cvet titrice, kamilice

Najviše 12%

Najviše 12%

Najviše 13%

Najviše 4%

Najmanje 20%

Najviše 6% cvetni glavica sa drškom dužom od 2 cm.
Najviše 2,5% drugih delova biljke.
Najviše 2% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.
Pulvis. Najviše 3% stabljike.

Najmanje 0,4% etarskog ulja plave boje.
Ph. Jug. V

Cinnamomi cortex
Kora cimeta

 

Najviše 6%

 

 

 

 

Najmanje 1,2% etarskog ulja.
Ph. Jug. V

Cassiae cortex
Kora kineskog cimeta

 

Najviše 5%

 

Najviše 2%

 

Najviše 2% stranih primesa.

 

Corandri fructus
Plod koriandra

Najviše 10%

Najviše 8%

 

 

 

Najviše 5% oštećenih ili zdrobljenih plodova.
Najviše 5% nedozrelih plodova.
Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 4% neorganskih primesa.

Najmanje 0,3% etarskog ulja.
Ph. Jug. V

Cucurbitae semen
Seme bundeve

Najviše 12%

Najviše 5%

 

 

 

Najviše 2% drugih delova biljke.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

 

Eucalipty folium
List eukaliptusa

Najviše 10%

Najviše 6%

 

 

 

Najviše 3% potamnelih delova.
Najviše 2% delova lisne drške.
Najviše 2% delova drugih biljaka.

Celi list sadrži najmanje 2% etarskog ulja.
Rezani list sadrži najmanje 1,5% etarskog ulja.

Foeniculi amari fructus
Plod gorkog morača

Najviše 10%

Najviše 10%

 

 

 

Najviše 7% nedozrelih plodova.
Najviše 1,5% drugih delova biljke.
Najviše 5% delova drugih biljaka.
Najviše 2% neorganskih primesa.

Najmanje 4% etarskog ulja.
Etarsko ulje sadrži najmanje 60,0% anetola i 15,0% fenhona.

Foeniculi dulcisi fructus
Plod slatkog morača

Najviše 10%

Najviše 10%

 

 

 

Najviše 7% nedozrelih plodova.
Najviše 1,5% drugih delova biljke.
Najviše 5% delova drugih biljaka.
Najviše 2% neorganskih primesa.

Najmanje 2% etarskog ulja.
Etarsko ulje sadrži najmanje 80,0% anetola.

Gentianae radix
Koren lincure

Najviše 10%

Najmanje 6%

Najmanje 5%

 

Najmanje 33%

Najviše 3% drugih delova biljke (kvalitet II).
Najviše 0,3% delova drugih biljaka (kvalitet II).
Najviše 1% neorganskih primesa (kvalitet II).

Vrednost gorčine najmanje 10000.

Graminis rhizome
Rizom pirevine

Najviše 12%

Najviše 5%

 

Najviše 1,5%

Najmanje 25%

Najviše 15% potamnelih delova rizoma.
Najviše 7% drugih delova biljke.

Najmanje 7% tanina.

Hamamelidis folium
List hamamelisa

Najviše 10%

Najviše 7%

 

Najviše 2%

 

Najviše 7% stabljike.
Najviše 2% drugih primesa.

 

Hyperici herba
Trava kantarion

Najviše 10%

Najviše 7%

 

 

Najmanje 20%

Najviše 3% stabljika debljih od 5 mm.
Najviše 15% potamnelih delova.
Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

Najmanje 0,08% ukupnih naftodiantronskih derivata, računato kao hipericin.

Levistici radix
Koren selena

Najviše 12%

Najviše 8%

 

Najviše 2%

 

Najviše 5% stabljika i lisnih drški.
Najviše 5% potamnelih delova.
Najviše 5% stranih primesa.

Najmanje 0,4% etarskog ulja (veliki komadi).
Sečeni koren sadrži najmanje 0,3% etarskog ulja.

Lini semen
Seme lana

Najviše 10%

Najviše 5%

Najviše 6%

 

 

Najviše do 5% potamnelih i izlomljenih plodova (kvalitet II).
Najviše 3% drugih delova biljke (kvalitet II).
Najviše 3% delova drugih biljaka (kvalitet II).
Najviše 0,5% neorganskih primesa (kvalitet II).

Broj bubrenja je najmanje 4 za celo seme, odnosno 4,5 za sprašeno seme.

Lupuli flos
Šišarice hmelja

Najviše 11%

Najviše 12%

 

 

Najmanje 25% - alkoholnog ekstrakta

Najviše 1% potamnelih ili obezbojenih delova.
Najviše 2% stranih primesa.

 

Melissae folium
List matičnjaka

Najviše 12%

Najviše 12%

 

Najviše 1,5%

 

Najviše 7% stabljika debljih od 1 mm i drugih delova biljke.
Najviše 15% potamnelih delova.
Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 1% neorganskih primesa.

Najmanje 0,05% etarskog ulja.

Menthae piperitae folium
List pitome nane

Najviše 12%

Najviše 12%

 

 

 

Kvalitet II
Najviše 5% stabljika debljih od 1,5 mm i drugih delova biljke.
Najviše 5% potamnelih delova.
Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 1% neorganskih primesa.
Najviše 5% listova napadnutih gljivicom (Puccinia menthae).
Prašak, najviše 30% stabljike.

Najmanje 3% etarskog ulja u celom listu.
Najmanje 1,4% etarskog ulja u sečenom listu.
Najmanje 1% etarskog ulja u sprašenom listu.

Millefolii herba
Hajdučka trava

Najviše 12%

Najviše 10%

 

Najviše 2,5%

 

Kvalitet II
Najviše 5% stabljika debljih od 3 mm.
Najviše 18% odrvenelih delova stabljike (kvalitet II).
Najviše 5% potamnelih delova.
Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

Najmanje 0,2% etarskog ulja plave boje.

Millefolii flos
Cvet hajd. trave

Najviše 14%

Najviše 7%

 

 

 

Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

Najmanje 0,2% etarskog ulja.

Plantaginis lanceolatae herba

Najviše 10%

Najviše 15%

 

 

 

Najviše 10% potamnelih delova.
Najviše 2% stranih primesa.

Broj bubrenja najmanje 6.

Salviae folium
Kaduljin list

Najviše 13%

Najviše 10%

 

 

 

Kvalitet II
Najviše 5% stabljika i drugih delova biljke.
Najviše 5% usitnjenih i potamnelih delova.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 1% neorganskih primesa.

Najmanje 1,5% etarskog ulja u celom listu (kvalitet II).
Najmanje 1% etarskog ulja u rezanom listu.

Sambuci flos
Cvet zove

Najviše 10%

Najviše 10%

 

Najviše 1%

 

Najviše 10% delova drški cvasti.
Najviše 15% potamnelih ili obezbojenih cvetova.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

Najmanje 0,8% ukupnih flavonoida, računato kao izokvercitrin, na suvu masu.

Serpylli herba
Herba majkine dušice

Najviše 10%

Najviše 10%

 

 

 

Najviše 2% delova drugih biljaka.
Najviše 1% neorganskih primesa.
Prašak, najviše 4% neorganskih primesa.

Najmanje 0,4% etarskog ulja.

Thymi herba
Herba timijana

Najviše 10%

Najviše 15%

 

Najviše 3%

 

Najviše 10% stabljika prečnika većeg od 1 mm i dužine veće od 15 mm.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

Najmanje 1,2% etarskog ulja sa najmanje 0,5% isparljivih fenola, izraženo kao timol.

Tiliae flos
Lipov cvet

Najviše 12%

Najviše 9%

 

 

 

Kvalitet II
Najviše 5% drugih delova biljke.
Najviše 7% zdrobljenih delova.
Najviše 3% izmenjenih delova.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

Broj bubrenja najmanje 32 za sprašeni cvet.

Trigonellae foenumgreaci semen
Grčko seme, piskavica

Najviše 12%

Najviše 5%

 

 

 

Najviše 2% stranih primesa.

Broj bubrenja najmanje 6 za sprašeno seme.

Juniperi fructus
Šišarice kleke

Najviše 16%

Najviše 5%

 

 

Najmanje 33%

Najviše 4% potamnelih ili nezrelih šišarica.
Najviše 2% drugih delova biljke.
Najviše 3% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

Najmanje 2% etarskog ulja.

Urticae folium
List koprive

Najviše 12%

Najviše 10%

 

 

 

Najviše 2% delova promenjenog izgleda.
Najviše 1% drugih delova biljke.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 1% neorganskih primesa.

 

Urticae herba
Herba koprive

Najviše 12%

 

 

 

 

Najviše 7% delova promenjenog izgleda.
Najviše 1% drugih delova biljke.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

 

Urticae rhizome cum radicibus
Koren i rizom koprive

Najviše 12%

 

 

 

 

Najviše 3% jako potamnelih i delova promenjenog izgleda.
Najviše 0,5% drugih delova biljke.
Najviše 0,25% delova drugih biljaka.
Najviše 1% neorganskih primesa.

 

Urticae fructus
Plod koprive

Najviše 14%

 

 

 

 

Najviše 4% nezrelih, potamnelih, smežuranih plodova.
Najviše 1% drugih delova biljke.
Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

 

Cynosbati fructus
Šipak (šipurak)

Najviše 12%

Najviše 6%

 

 

 

Najviše do 2% žutih (nezrelih) ili potamnelih plodova.
Najviše 1% zdrobljenih plodova.
Najviše 0,3% neorganskih primesa.

 

Centaurii herba
Kičica

Najviše 14%

Najviše 8%

 

 

Najmanje 20%

Najviše 5% potamnelih delova.
Najviše 2% drugih delova biljke.
Najviše 3% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

 

Fragariae folium
List šumske jagode

Najviše 12%

Najviše 10%

 

 

 

Najviše 10% potamnelih ili izbledelih delova.
Najviše 7% drugih delova biljke.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

 

Rubi fruticosi folium
List kupine

Najviše 14%

Najviše 12%

 

 

 

Najviše 2% potamnelih i promenjenih delova.
Najviše 7% drugih delova biljke.
Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 1% neorganskih primesa.

 

Rubi idaei folium
List maline

Najviše 12%

Najviše 10%

 

 

 

Najviše 3,5% potamnelih i promenjenih delova.
Najviše 5% drugih delova biljke.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

 

Maydis stigmata
Kukuruzna svila

Najviše 12%

Najviše 8%

 

Najviše 2%

Najmanje 10%

Najviše 3% stranih primesa

 

Myrtilli fructus
Plod borovnice

Najviše 18%

Najviše 3%

 

 

 

Najviše 1% oštećenih plodova.
Najviše 1% drugih delova biljke.
Najviše 0,5% neorganskih primesa

Najviše 10% tanina i 30% ukupnih šećera.

Quercus cortex
Hrastova kora

Najviše 12%

Najviše 8%

 

 

 

Najviše 4% potamnelih, napuklih i delova sa lišajem.
Najviše 10% delova kore deblje od 6 mm.
Najviše 1% drugih delova biljke.
Najviše 1% delova drugih biljaka.
Najviše 0,25% neorganskih primesa

Najmanje 7% tanina.

Taraxaci folium
List maslačka

Najviše 12%

Najviše 6%

 

 

 

Najviše 7% potamnelih delova.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

 

Taraxaci herba
Herba maslačka

Najviše 12%

Najviše 6%

 

 

 

Najviše 7% potamnelih delova.
Najviše 1% drugih delova biljke.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

 

Taraxaci herba cum radicibus
Herba i koren maslačka

Najviše 12%

Najviše 6%

 

 

Najmanje 25%

Najviše 7% potamnelih delova.
Najviše 1% drugih delova biljke (plod, cvetna drška).
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,5% neorganskih primesa.

 

Taraxaci radix
Koren maslačka

Najviše 12%

Najviše 6%

 

 

 

Najviše 3% potamnelih delova.
Najviše 1% drugih delova biljke.
Najviše 0,5% delova drugih biljaka.
Najviše 0,8% neorganskih primesa.

Do 40% inulina.

Hibisci flos
Cvet hibiskusa

Najviše 12%

 

 

 

 

 

 

Plod jabuke

Najviše 7%

 

 

 

 

Najviše 3% potamnelih delova.
Najviše 1% drugih delova biljke.

 

Plod divlje kruške

Najviše 7%

 

 

 

 

Najviše 5% potamnelih delova.
Najviše 1% drugih delova biljke.

 

Tabela je napravljena upoređivanjem i kombinacijom podataka o vrednosti testova iz JUS standarda. Britanske biljne farmakopeje. Jugoslovenske farmakopeje 2000 (Ph Jug. V) i drugih priručnika. Kao metode za određene testove mogu se koristiti oficinalne procedure (Jugoslovenska farmakopeja 2000).