ODLUKA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2006. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 113/2005)

1. Utvrđuje se Program monetarne politike Narodne banke Srbije u 2006. godini, koji je sastavni deo ove odluke.

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. januara 2006. godine.

PROGRAM
MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2006. GODINI

1. Osnovni cilj monetarne politike u 2006. godini je značajno smanjenje stope inflacije u odnosu na kraj 2005. godine, kao i održavanje stabilnosti finansijskog sistema.

2. Narodna banka Srbije će i dalje liberalizovati devizno tržište s ciljem da se njegova konkurentnost poveća, tj. da se protok deviza usmeri na banke, odnosno između banaka i smanje direktne intervencije Narodne banke Srbije na tom tržištu. Narodna banka Srbije će se u 2006. godini postepeno povlačiti iz menjačkih poslova.

3. Kurs dinara formiraće se slobodno, na osnovu ponude i tražnje na deviznom tržištu, s tim što će Narodna banka Srbije intervencijama na deviznom tržištu obezbeđivati da kurs bude usklađen sa srednjoročno održivom platnobilansnom pozicijom zemlje, a radi smanjenja stope inflacije.

4. Narodna banka Srbije će pratiti kretanje inostranih finansijskih kredita, kao i ukupnu zaduženost zemlje i, u okviru svojih nadležnosti, indirektnim merama nastojaće da obezbedi da spoljna zaduženost bude u održivim okvirima.

5. Projekcije monetarnih agregata polaze od ciljeva i pretpostavki na kojima se zasniva ekonomska politika sadržana u Memorandumu o budžetu, ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2006. godinu, s projekcijama za 2007. i 2008. godinu. Očekuje se da će rast bruto domaćeg proizvoda u 2006. godini iznositi 5%, a porast neto inostrane aktive bankarskog sektora 660 miliona SAD dolara po zvaničnom srednjem kursu na dan 31. decembra 2005. godine.

6. Narodna banka Srbije procenjuje da će se, pri ugrađenoj ekonomskoj politici, ciljevi monetarne politike u 2006. godini ostvariti uz rast primarnog novca od 6 do 7% i dinarske novčane mase M2 od 15 do 16%.

7. Narodna banka Srbije će u 2006. godini nastaviti da razvija i jača tržišne instrumente monetarnog regulisanja, pre svega repo operacije, ali i da podstiče dalji razvoj međubankarskog tržišta novca, radi efikasnijeg upravljanja likvidnošću bankarskog sektora. Pored toga, Narodna banka Srbije će nestandardnim merama, kao što je izdavanje štednih zapisa i njihova prodaja stanovništvu, nastojati da utiče na smanjenje stepena evroizacije, kao i na ohrabrivanje dinarske štednje i povlačenje novca.

8. Narodna banka Srbije će stopu obavezne rezerve banaka kod Narodne banke Srbije koristiti kao instrument u slučaju da ostali tržišni instrumenti monetarnog regulisanja ne daju odgovarajuće rezultate.

9. Narodna banka Srbije pratiće kretanje kreditne aktivnosti banaka, pa, ako oceni da povećana kreditna aktivnost banaka dovodi u pitanje ostvarivanje osnovnog cilja monetarne politike, tj. smanjenje stope inflacije - preduzeće, u okviru svojih nadležnosti, dodatne mere monetarnog regulisanja.

10. Narodna banka Srbije će u sprovođenju operacija na otvorenom tržištu voditi politiku realno pozitivnih kamatnih stopa, pri čemu će kamatna stopa na dvonedeljne repo operacije imati ulogu referentne (signalizirajuće) kamatne stope.

11. Radi regulisanja likvidnosti bankarskog sistema, Narodna banka Srbije će u 2006. godini omogućiti bankama korišćenje kreditnih i depozitnih olakšica. U slučaju privremene nelikvidnosti banaka, Narodna banka Srbije može bankama omogućiti korišćenje kredita za likvidnost.

12. Narodna banka Srbije će u 2006. godini, u skladu s donetim Zakonom o bankama, svoju kontrolnu aktivnost usmeriti na upravljanje rizicima u poslovanju banaka. Stalnim aktivnostima na obezbeđivanju finansijski zdravog i stabilnog bankarskog sistema, sposobnog da zaštiti interese deponenata banke, zadovolji potrebe građana i privrede za bankarskim uslugama i podrži dalji ekonomski rast zemlje - Narodna banka Srbije obezbediće uslove za dalji razvoj bankarskog tržišta, uz praćenje i procenu vrsta i stepena rizika kojima su banke izložene u svom poslovanju. Kontrola sistema procedura upravljanja rizicima u bankama, kvaliteta njihovog menadžmenta i sposobnosti banaka da obezbede adekvatan kapital, kao i kontrola boniteta i zakonitosti poslovanja banaka, obavljaće se u skladu sa savremenim standardima i principima.

13. Narodna banka Srbije će i u 2006. godini nastaviti da unapređuje funkciju nadzora nad društvima za osiguranje, zasnovanu na međunarodnim standardima i principima. Osnovni cilj Narodne banke Srbije i dalje će biti kreiranje sigurnog i stabilnog sektora osiguranja, radi zaštite sredstava osiguranika.

14. U 2006. godini Narodna banka Srbije će vršiti i nadzor nad poslovima finansijskog lizinga, čiji je značaj u porastu. Ako oceni da poslovi finansijskog lizinga utiču na prekomeran rast tražnje, Narodna banka Srbije će izdvajanje sredstava rezerve davalaca lizinga koristiti kao instrument regulacije te tražnje, obezbeđujući pri tom ravnopravne uslove za sve učesnike na finansijskom tržištu. Cilj Narodne banke Srbije je da time obezbedi još veću transparentnost finansijskog tržišta, jačanje konkurencije, kao i efikasnije sprovođenje sveobuhvatne kontrole finansijskog sektora.

15. U skladu sa Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, Narodna banka Srbije će u 2006. godini vršiti nadzor nad obavljanjem delatnosti društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, kao i druge poslove utvrđene tim zakonom.

16. Narodna banka Srbije će nastaviti da uređuje, unapređuje, nadgleda i kontroliše dinarski platni promet u bankama, kao i da uspostavlja, održava i administrira informatičku infrastrukturu za obavljanje platnog prometa u Republici Srbiji, s ciljem da se poslovi platnog prometa obavljaju efikasno i sigurno, u skladu s principima i standardima Evropske unije.