ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU IZDAVANJA ŠTEDNIH ZAPISA NARODNE BANKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 113/2005)

1. Ovom odlukom utvrđuju se uslovi pod kojima Narodna banka Srbije izdaje kratkoročne hartije od vrednosti - štedne zapise (u daljem tekstu: štedni zapisi), kao i način prodaje i isplate štednih zapisa.

Štedni zapisi su diskontne hartije od vrednosti i glase na ime.

Štedni zapisi glase na dinare.

2. Narodna banka Srbije izdaje štedne zapise u skladu sa utvrđenim ciljevima monetarne politike, a na osnovu analize projektovanih i ostvarenih monetarnih kretanja.

3. Štedni zapisi izdaju se radi prikupljanja slobodnih dinarskih sredstava građana i podsticanja njihovih ulaganja na finansijskom tržištu.

4. Pojedinačne odluke o izdavanju štednih zapisa donosi guverner Narodne banke Srbije ili lice koje on ovlasti.

Odlukom iz stava 1. ove tačke utvrđuju se oznaka emisije štednih zapisa, obim emisije (ukupna nominalna vrednost), nominalna vrednost pojedinačnog štednog zapisa, datum izdavanja i rokovi dospeća štednih zapisa, kamatna stopa po kojoj se vrši diskontovanje štednih zapisa, odnosno način utvrđivanja diskontovane cene, kao i drugi bliži uslovi i način izdavanja, prodaje i isplate štednih zapisa.

5. Štedni zapisi izdaju se, prenose i evidentiraju u obliku elektronskog zapisa (nematerijalizovane hartije od vrednosti) u informacionom sistemu Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti a.d., Beograd (u daljem tekstu: Centralni registar).

Prava iz štednih zapisa stiču se i prenose upisom na račune hartija od vrednosti zakonitih imalaca ovih zapisa koji se vode u Centralnom registru.

6. Narodna banka Srbije prodaje štedne zapise preko banke - člana Centralnog registra, koja te poslove obavlja u ime i za račun Narodne banke Srbije, u skladu sa ovom odlukom.

Narodna banka Srbije i banka iz stava 1. ove tačke će međusobne odnose u vezi s poslovima iz ove odluke regulisati ugovorom.

7. Kupci štednih zapisa mogu biti samo domaća fizička lica.

8. Narodna banka Srbije objaviće javni poziv za kupovinu štednih zapisa - u najmanje dva dnevna lista koja se prodaju na celoj teritoriji Republike Srbije i na svom sajtu.

9. Štedni zapisi mogu se podneti na naplatu i pre roka njihovog dospeća, u skladu sa odlukom iz tačke 4. ove odluke.

Narodna banka Srbije će nominalnu vrednost štednih zapisa njihovim zakonitim imaocima (vlasnicima) isplatiti na dan dospeća tih zapisa.

Isplatu štednih zapisa u smislu ove tačke, Narodna banka Srbije obavljaće preko banke iz tačke 6. ove odluke, odnosno preko banke - člana Centralnog registra kod koje se vodi račun hartija od vrednosti vlasnika štednih zapisa.

10. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".