ODLUKA
O NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANJIMA IMENOVANIH, POSTAVLJENIH I ZAPOSLENIH LICA U POKRAJINSKIM ORGANIMA, ORGANIZACIJAMA, SLUŽBAMA I DIREKCIJAMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se visina, uslovi i način isplate određenih naknada i drugih primanja imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica (u daljem tekstu: zaposleni) u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama (u daljem tekstu: pokrajinski organi).

Naknadama i dugim primanjima iz stava 1. ovog člana smatraju se:

1) naknada troškova za službeno putovanje;

2) naknada za prevoz na rad i sa rada;

3) dodatak na platu za rad na terenu;

4) naknada za otpremninu povodom penzionisanja;

5) naknada za selidbene troškove;

6) pravo na razliku zarade za postavljeno i imenovano lice u pokrajinskom organu koji prava iz radnog odnosa ostvaruje u naučnoobrazovnoj ustanovi;

7) otpremnina zaposlenom koji je ostao neraspoređen;

8) jubilarna nagrada;

9) pomoć u slučaju smrti zaposlenog ili člana njegove uže porodice;

10) solidarna pomoć i

11) druga primanja.

II NAKNADA TROŠKOVA ZA SLUŽBENO PUTOVANJE

Član 2

Službenim putovanjem u smislu ove odluke, smatra se putovanje na koje se zaposleni upućuju, da po nalogu ovlašćenog lica izvrše određeni službeni posao van mesta svog redovnog zaposlenja.

Član 3

Službeno putovanje može trajati najduže 15 dana neprekidno.

Ako to potrebe službe zahtevaju ili ako se započeti posao ne može prekinuti, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može trajati i duže od 15 dana, ali ne duže od 30 dana neprekidno.

Član 4

Naknada troškova za službeno putovanje obuhvata:

1. dnevnicu;

2. troškove noćenja;

3. naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla i

4. naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknada za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknada za prevoz prtljaga, naknada troškova prevoza u saobraćaju, naknada troškova telefonskih razgovora i sl.).

Član 5

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putovanju, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putovanju.

Član 6

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije (u daljem tekstu Republike), prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 7

Troškovi noćenja priznaju se u celini po priloženom računu, osim noćenja u hotelu "de luks" kategorije.

Član 8

Nalog za službeno putovanje sadrži podatke koji se odnose na: lično i porodično ime zaposlenog, mesto i cilj putovanja, datum polaska i povratka, iznos dnevnica, iznos akontacije koja se može isplatiti i vrstu prevoznog sredstva koje se može koristiti za službeno putovanje.

U slučaju da službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma navedenog u nalogu za službeno putovanje, iznos isplaćene akontacije vraća se narednog dana od isteka tog roka.

Član 9

Naknada troškova za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta zaposlenja do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Član 10

Naknada ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuje se u visini stvarnih troškova.

Član 11

Izabranom i postavljenom licu u pokrajinskim organima može se omogućiti plaćanje troškova službenog putovanja u zemlji i inostranstvu platnom karticom, u skladu sa važećim propisima.

Član 12

Kada se zbog hitnosti, odnosno potrebe službenog posla ne može koristiti prevozno sredstvo javnog saobraćaja, odnosno službeno vozilo, može se, po pismenom odobrenju ovlašćenog lica, u kome su navedeni razlozi hitnosti, odnosno potrebe službenog posla, koristiti sopstveni automobil.

Naknada troškova za prevoz sopstvenim automobilom, u slučaju iz stava 1. ovog člana, iznosi 10% od propisane cene za jedan litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 13

Obračun putnih troškova sa odgovarajućim dokazima o njihovoj visini (karta za prevoz, račun za prenoćište i dr.) podnosi se ovlašćenom licu radi odobravanja isplate naknade za službeno putovanje u roku od tri dana po završenom službenom putovanju.

Član 14

Zaposleni ima pravo na naknadu troškova za vreme provedeno na službenom putu u inostranstvo pod uslovima, na način i u visini utvrđenoj posebnim propisima.

III NAKNADA ZA PREVOZ NA RAD I SA RADA

Član 15

Naknada troškova prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju vrši se u vidu mesečne pretplatne karte, odnosno markice ili isplatom u gotovom novcu u visini mesečne pretplatne karte.

Izuzetno, ukoliko zaposleno lice nije u mogućnosti da koristi usluge javnog prevoza u međugradskom saobraćaju, može mu se odobriti naknada troškova za prevoz na rad i sa rada sopstvenim automobilom u visini utvrđenoj u članu 12. stav 2. ove odluke, o čemu u svakom pojedinačnom slučaju odlučuje starešina pokrajinskog organa, a za imenovana i postavljena lica Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

Odluka iz stava 2. ovog člana može se doneti u izuzetnim slučajevima, kao što su:

- nepostojanje ili neredovna autobuska linija od mesta prebivališta do mesta zaposlenja,

- ukoliko je ekonomski opravdano, da više lica koja imaju isto mesto prebivališta koriste jedno vozilo za dolazak i odlazak sa posla i

- u drugim opravdanim slučajevima.

IV DODATAK NA PLATU ZA RAD NA TERENU

Član 16

Radom na terenu, u smislu ove odluke, smatra se rad koji se po svojoj prirodi izvodi van mesta redovnog zaposlenja, a u trajanju dužem od 15 dana neprekidno.

Dnevna naknada za rad na terenu iznosi 3% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a ako nisu obezbeđeni smeštaj i ishrana, zaposleni ima pravo i na naknadu troškova smeštaja i ishrane.

V NAKNADA ZA OTPREMNINU POVODOM PENZIONISANJA

Član 17

Naknada za otpremninu pri prestanku radnog odnosa, radi korišćenja prava na penziju isplaćuje se najmanje u visini tri prosečne zarade u Republici prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Visinu naknade u skladu sa stavom 1. ovog člana utvrđuje Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine posebnim aktom.

VI NAKNADA ZA SELIDBENE TROŠKOVE

Član 18

Naknada za selidbene troškove ostvaruje se pod uslovom da je zaposleni primljen na rad u mestu koje je van mesta njegovog prebivališta, kao i kad se upućuje na rad van mesta njegovog redovnog zaposlenja, odnosno sedišta pokrajinskog organa.

Zahtev za naknadu selidbenih troškova podnosi se ovlašćenom licu u roku od osam dana od dana preseljenja.

Naknada za selidbene troškove odgovara visini stvarnih troškova prevoza stvari koje služe za potrebe domaćinstva, a isplaćuje se po podnošenju odgovarajućih dokaza o troškovima preseljenja.

VII PRAVO NA RAZLIKU ZARADE ZA POSTAVLJENO I IMENOVANO LICE U POKRAJINSKOM ORGANU KOJI PRAVA IZ RADNOG ODNOSA OSTVARUJU U NAUČNOOBRAZOVNOJ USTANOVI

Član 19

Imenovano i postavljeno lice u pokrajinskom organu sa naučnim zvanjem koje, uz saglasnost Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, radi i u naučnoobrazovnoj ustanovi i u njoj ostvaruje prava iz radnog odnosa, ima pravo na razliku zarade između plate koju ostvaruje u naučnoobrazovnoj ustanovi i plate koja mu pripada za obavljanje funkcije.

VIII OTPREMNINA ZAPOSLENOM KOJI JE OSTAO NERASPOREĐEN

Član 20

Zaposleni koji je usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena ostao neraspoređen ima pravo na otpremninu.

Otpremnina iz stava 1. ovog člana utvrđuje se u visini zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu za prvih 10 godina provedenih u radnom odnosu i četvrtine zarade zaposlenog za svaku narednu navršenu godinu rada u radnom odnosu preko 10 godina provedenih u radnom odnosu.

Zaposlenom koji je ostao neraspoređen i koji je u postupku promene organizacije pokrajinskog organa pismeno izjavio, u određenom roku, da nije zainteresovan da bude raspoređen ni na jedno radno mesto u bilo kom državnom organu, isplaćuje se otpremnina iz stava 2. ovog člana uvećana za 20%.

Zaradom zaposlenog, u smislu stava 2. ovog člana, smatra se prosečna mesečna zarada zaposlenog isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina.

IX JUBILARNA NAGRADA

Član 21

Zaposleni ima pravo na jubilarnu novčanu nagradu u iznosu od 50% od prosečne zarade u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Jubilarnom godinom rada smatra se godina u kojoj zaposleni navršava 10, 20, 30 ili 40 godina neprekidnog rada u pokrajinskom organu.

Pravo na jubilarnu nagradu stiče se narednog dana po ispunjenju uslova iz stava 2. ovog člana.

X POMOĆ U SLUČAJU SMRTI ZAPOSLENOG ILI ČLANA NJEGOVE UŽE PORODICE

Član 22

U slučaju smrti zaposlenog, porodici umrlog pripada pomoć u visini troškova pogrebnih usluga, prema priloženim računima i specifikaciji pogrebnih troškova, a najviše do visine dve prosečne neto zarade u AP Vojvodini.

Pravo na pomoć iz stava 1. ovog člana pripada zaposlenom, ukoliko je izvršio sahranu člana uže porodice.

Članom uže porodice iz stava 2. ovog člana smatra se: bračni i vanbračni drug, dete rođeno u braku i van braka, pastorak, usvojenik, roditelji i drugo lice koje je zaposleni izdržavao, bez obzira da li je sa zaposlenim živeo u zajedničkom domaćinstvu ili odvojeno.

O pravu na pomoć u slučaju smrti zaposlenog ili člana njegove uže porodice odlučuje starešina koji rukovodi pokrajinskim organom.

XI SOLIDARNA POMOĆ

Član 23

Zaposlenom, pripada solidarna pomoć u slučaju:

1) duže ili teže bolesti zaposlenog ili člana njegove uže porodice;

2) nabavke ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju zaposlenog ili člana njegove uže porodice;

3) zdravstvene rehabilitacije zaposlenog,

4) nastanka teže invalidnosti zaposlenog,

5) nabavke lekova za zaposlenog ili člana njegove uže porodice i

6) za ublažavanje posledica elementarnih nepogoda na neosiguranom stambenom objektu zaposlenog.

Visina pomoći u toku godine priznaje se na osnovu uredne dokumentacije, do visine tri prosečne neto zarade u AP Vojvodini, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Članom uže porodice iz stava 1. ovog člana smatra se: bračni i vanbračni drug, dete rođeno u braku i van braka, pastorak, usvojenik i drugo lice koje zaposleni izdržava.

O pravu na solidarnu pomoć odlučuje starešina koji rukovodi pokrajinskim organom.

XII DRUGA PRIMANJA

Član 24

Pod drugim primanjima u smislu ove odluke smatraju se davanja zaposlenima povodom Nove godine, 8. marta - Dana žena i u drugim prigodnim prilikama, kao i zajam za nabavku ogreva, zimnice i udžbenika.

Član 25

Starešina pokrajinskog organa može zaposlenom odobriti zajam za nabavku ogreva, zimnice i udžbenika.

Zajam u smislu stava 1. ovog člana, starešina pokrajinskog organa može da odobri pod sledećim uslovima:

1) iznos odobrenog zajma ne može biti veći od jedne prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike;

2) isplata zajma u tekućem mesecu ne može se vršiti pre isplate zarade za prethodni mesec;

3) vraćanje zajma se vrši iz zarade zaposlenog, najduže u šest mesečnih rata, počev od isplate zarade u prvom narednom mesecu u odnosu na mesec u kome je isplaćen zajam;

4) novi zajam se ne može odobriti dok se u potpunosti ne vrati ranije odobren zajam.

Član 26

O pravu na isplatu drugih primanja odlučuje starešina koji rukovodi pokrajinskim organom.

Isplata drugih primanja zaposlenima vršiće se u skladu sa mogućnostima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

XIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 27

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o naknadama i drugim primanjima imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama ("Službeni list Autonomne Pokrajine Vojvodine", broj: 6/2003 i 9/2005).

Član 28

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".