PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA SUFINANSIRANJE UČEŠĆA NASTAVNIKA I SARADNIKA VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA NA STRUČNIM SKUPOVIMA I USAVRŠAVANJIMA U INOSTRANSTVU I UČEŠĆA UČENIKA I STUDENATA NA STRUČNIM SKUPOVIMA I MEĐUNARODNIM TAKMIČENJIMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuju uslovi, način i postupak za realizaciju i sufinansiranje učešća nastavnika i saradnika visokoškolskih ustanova na stručnim skupovima i usavršavanjima u inostranstvu i učešća učenika i studenata na stručnim skupovima i međunarodnim takmičenjima, koja se realizuju uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Sredstva za ostvarivanje sufinansiranja iz stava 1. ovog člana obezbeđena su Finansijskim planom Sekretarijata u Budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 2

Za ostvarivanje sufinansiranja iz člana 1. ovog pravilnika, Sekretarijat raspisuje javni poziv svake godine koji je otvoren za tekuću godinu.

Prijava na konkurs podnosi se na obrascu koji propisuje Sekretarijat.

Član 3

Sekretarijat će učestvovati u sufinansiranju učešća nastavnika i saradnika visokoškolskih ustanova na stručnim skupovima i usavršavanjima u inostranstvu, prema sledećim uslovima:

- da prijavu podnese visokoškolska ustanova koja ima akreditaciju i dozvolu za rad, u kojoj je nastavnik, odnosno saradnik zaposlen;

- da je učešće na stručnom skupu, odnosno usavršavanju u funkciji ostvarivanja i unapređivanja visokog obrazovanja u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i uspostavljanja međuregionalne i međunarodne saradnje u oblasti visokog obrazovanja,

- da prijavljeni kandidat ima dokument kojim dokazuje da se nalazi na listi pozvanih, odnosno prijavljenih učesnika stručnog skupa,

- da je učešće kandidata prethodno verifikovano od strane nadležnog organa visokoškolske ustanove.

Član 4

Sekretarijat će učestvovati u sufinansiranju učešća učenika i studenata na stručnim skupovima i međunarodnim takmičenjima prema sledećim uslovima:

- da prijavu podnese osnovna, odnosno srednja škola ili visokoškolska ustanova u kojoj se kandidat školuje,

- da je učešće na stručnom skupu, odnosno međunarodnom takmičenju u funkciji unapređivanja i afirmacije obrazovanja i kulture Autonomne Pokrajine Vojvodine i uspostavljanja međuregionalne i međunarodne saradnje u oblasti obrazovanja i kulture,

- da prijavljeni kandidat ima dokument kojim dokazuje da se nalazi na listi učesnika stručnog skupa ili takmičenja,

- da je učešće kandidata prethodno verifikovano od strane odgovarajućeg organa škole, odnosno visokoškolske ustanove.

Pod stručnim skupom iz stava 1. ovog člana se podrazumevaju svi skupovi u inostranstvu, kojima se doprinosi razvoju i unapređenju obrazovanja i kulture u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Član 5

Prednost prilikom odlučivanja imaće kandidati koji učestvuju u radu na stručnim skupovima ili predsedavaju stručnim sekcijama i kandidati koji saopštavaju rezultate od značaja za međuregionalne projekte Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 6

Sufinansiranje obuhvata troškove kotizacije, putne troškove, i troškove boravka. Ukupan iznos sufinansiranja po kandidatu se utvrđuje šestomesečno, u skladu sa Finansijskim planom Sekretarijata. Izuzetno, ukupan iznos sufinansiranja može biti i veći od utvrđenog iznosa za šestomesečni period, ukoliko kandidat učestvuje na stručnom skupu od posebnog značaja za afirmaciju obrazovanja i kulture Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Sekretarijat će razmatrati samo blagovremene prijave sa potpunom dokumentacijom (dostavljene najmanje 45 dana pre održavanja takmičenja, smotre, skupa, odnosno stručnog usavršavanja).

Član 7

Prispele prijave za sufinansiranje obrađuje i o njima daje mišljenje Komisija, koju obrazuje pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretar).

Komisija iz stava 1. ovog člana ima tri člana iz reda zaposlenih u Sekretarijatu.

U postupku davanja mišljenja o sufinansiranju, Komisija sarađuje sa pokrajinskim sekretarijatom nadležnim za poslove nauke i tehnološkog razvoja.

Na osnovu mišljenja Komisije, konačnu odluku o realizaciji sufinansiranja donosi Pokrajinski sekretar.

Član 8

Sekretarijat prati realizaciju sufinansiranja putem pismenih izveštaja i finansijskog izveštaja sa dokumentacijom, koje podnose nosioci sufinansiranja u roku od 15 dana po povratku sa stručnog usavršavanja, skupa, međunarodnog takmičenja, odnosno smotre.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana donošenja.