PROGRAM
GRADSKOG ODBORA ZA PRONATALITETNU POPULACIONU POLITIKU ZA 2005. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 50/2005)

1. Ovim programom utvrđuje se aktivnost Gradskog odbora za pronatalitetnu populacionu politiku (u daljem tekstu: Odbor), i vrši raspored sredstava za realizaciju tih aktivnosti u 2005. godini, planiranih Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2005. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 9/2005 i 47/2005) i Finansijskim planom prihoda i primanja i rashoda i izdataka Gradske uprave za zdravstvo za 2005. godinu, u ukupnom iznosu od 580.000,00 dinara.

2. Sredstva iz tačke 1. ovog programa koristiće se za:

I. 

Projekte u oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja mladih

385.000,00 dinara

 

Projekti će se realizovati u cilju:

 

edukacije učenika koji se osposobljavaju za vršnjačke edukatore, stiču veštine, usvajaju nova znanja i pravilne stavove u oblasti reproduktivnog zdravlja mladih,

 

doedukacije pedijatara i sistematskog kontrolisanja reproduktivnog zdravlja u samom početku razvojnog doba deteta, radi otkrivanja kongenitalnih anomalija reproduktivnih organa.

 

II. 

Pripremu i organizovanje predavanja i tribina

16.800.00 dinara

Aktivnosti će se sprovoditi radi pružanja informacija srednjoškolskoj i studentskoj populaciji, na teme o kontracepciji, menstrualnom ciklusu, polnoj higijeni, polno prenosivim bolestima i dr u cilju razvijanja pravilnih stavova o očuvanju reproduktivnog zdravlja mladih.

 

III. 

Pripremu i štampanje informativnih i edukativnih materijala

178.200,00 dinara

Priprema i štampanje plakata, flajera, brošura i drugog informativnog i edukativnog materijala u cilju zdravstvenog vaspitanja roditelja o neophodnosti brige o reproduktivnom zdravlju dece, pružanja mladim ljudima konkretnih informacija o prevenciji i zaštiti reproduktivnog zdravlja i omogućavanja dostupnosti edukativnog materijala svima koji rade na prevenciji i zaštiti reproduktivnog zdravlja.

 

3. Nadzor nad sprovođenjem Programa obavljaće Gradska uprava za zdravstvo.

4. Odbor podnosi Gradonačelniku Grada Novog Sada godišnji Izveštaj o realizaciji Programa, najkasnije do kraja aprila 2006. godine.

5. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".