PRAVILNIK
O POSTUPKU AKTIVIRANJA BANKARSKE GARANCIJE I O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA BANKARSKE GARANCIJE

("Sl. glasnik RS", br. 114/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje postupak aktiviranja bankarske garancije koja služi kao sredstvo obezbeđenja plaćanja obaveza po osnovu javnih prihoda i sporednih poreskih davanja privrednih subjekata koji su upisani u Registar trgovaca na veliko duvanskim proizvodima, koji vodi Uprava za duvan kao organ uprave u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Uprava), kao i način korišćenja sredstava bankarske garancije koja je aktivirana.

Član 2

Bankarska garancija iz člana 1. ovog pravilnika aktivira se ako Uprava na osnovu izveštaja Poreske uprave - Centrale kao organa uprave u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Poreska uprava - Centrala) utvrdi da privredni subjekt koji je upisan u Registar trgovaca na veliko duvanskim proizvodima na sedmi dan pre isteka roka za naplatu bankarske garancije ima neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda i sporednih poreskih davanja.

Član 3

Izveštaj iz člana 2. ovog pravilnika Poreska uprava - Centrala dostavlja Upravi na njen pismeni zahtev koji se podnosi najkasnije 15 dana pre isteka poslednjeg dana roka određenog za naplatu bankarske garancije.

Poreska uprava - Centrala dužna je da izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavi Upravi sedam dana pre isteka roka za naplatu bankarske garancije.

Član 4

Postupak aktiviranja bankarske garancije iz člana 1. ovog pravilnika pokreće Uprava kod poslovne banke koja je izdala bankarsku garanciju.

Član 5

Sredstva ostvarena naplatom bankarske garancije iz člana 1. ovog pravilnika prihod su budžeta Republike Srbije.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".