ODLUKA
O ODREĐIVANJU ROBE ZA ČIJI SU IZVOZ, UVOZ, ODNOSNO STAVLJANJE U PROMET PROPISANI POSEBNI USLOVI

("Sl. glasnik RS", br. 114/2005)

1. Roba za čiji su izvoz, uvoz, odnosno stavljanje u promet propisani posebni uslovi navedena je u Spisku robe koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo (Prilog br. 1).

Roba za koju se uvede količinsko ograničenje izvoza, odnosno uvoza po osnovu kvote označava se skraćenicom: "Kk" - kvota po količini, odnosno "Kv" - kvota po vrednosti.

Roba koja se izvozi, odnosno uvozi na osnovu dozvole označena je skraćenicom: "D".

Roba čiji je izvoz, odnosno uvoz slobodan označena je skraćenicom: "LB".

2. Uz oznake iz st. 2, 3. i 4. tačke 1. ove odluke posebnom oznakom obeležava se roba za koju je propisano da mora da ispunjava određene uslove za izvoz, uvoz, stavljanje u promet, odnosno za upotrebu na domaćem tržištu, i to:

1) oznakom 1a) označena je roba za koju je potrebno pribaviti dozvolu, odnosno odobrenje Ministarstva zdravlja;

2) oznakom 1b) označena je roba za koju je potrebno pribaviti dozvolu, odnosno odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva;

3) brojem 2) označena je roba koja predstavlja merila za koju je potrebno pribaviti potvrdu Ministarstva za unutrašnje ekonomske odnose Srbije i Crne Gore – Zavod za mere i dragocene metale;

4) brojem 3) označena je roba za koju je potrebno pribaviti ispravu o usaglašenosti koju izdaje Ministarstvo za unutrašnje ekonomske odnose Srbije i Crne Gore – Zavod za standardizaciju, odnosno akreditaciono telo;

5) brojem 4) označena je roba za koju je potrebno pribaviti ispravu o homologaciji koju izdaje Ministarstvo za unutrašnje ekonomske odnose Srbije i Crne Gore – Zavod za standardizaciju;

6) brojem 5) označena je roba za koju je potrebno pribaviti dozvolu, odnosno odobrenje Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, i

7) brojem 6) označena je roba za koju je potrebno pribaviti saglasnost Republičke agencije za telekomunikacije.

Izvoz, odnosno uvoz robe, koja u skladu sa Zakonom o veterinarstvu ("Službeni glasnik RS", broj 91/05) i Zakonom o zaštiti bilja ("Službeni list SRJ", br. 24/98, 26/98 i "Službeni glasnik RS", broj 101/05 – drugi zakon), podleže fitosanitarnoj ili veterinarsko sanitarnoj kontroli, vrši se na osnovu isprava (uverenje, dozvola, potvrda, odobrenje i sl.) koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u skladu sa tim zakonima.

Izvoz, odnosno uvoz otpada, u skladu sa članom 57. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04) i na osnovu obaveza preuzetih Zakonom o potvrđivanju Bazelske konvencije o kontroli prekograničnog kretanja opasnih otpada i njihovom odlaganju ("Službeni list SRJ – Međunarodni ugovori", broj 1/90), vrši se na osnovu dozvole Ministarstva nauke i zaštite životne sredine.

Opojne droge i psihotropne supstance za koje Ministarstvo zdravlja izdaje dozvole za izvoz i uvoz navedene su u Spisku opojnih droga i psihotropnih supstanci, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo (Prilog br. 2).

Spisak otrova čiji su proizvodnja, promet i korišćenje zabranjeni odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo (Prilog br. 3).

Spisak otrova klase 6.1. prema ADR i RID propisima za čiji tranzit dozvolu izdaje Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo (Prilog br. 4).

Supstance koje oštećuju ozonski omotač za koje Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine izdaje dozvole za izvoz i uvoz navedene su u Spisku supstanci koje oštećuju ozonski omotač, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo (Prilog br. 5).

Zaštićene biljne i životinjske vrste za koje Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine izdaje dozvole za izvoz i uvoz navedene su u Spisku zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo (Prilog br. 6).

Izvoz, odnosno uvoz, odnosno stavljanje u promet, pokretnih kulturnih dobara: umetničko–istorijskih dela, arhivske građe, filmske građe i starih i retkih knjiga, odnosno dobara za koja je utvrđeno da imaju svojstva od posebnog značaja za kulturu, umetnost, nauku i istoriju, kao i pokretnih dobara koja uživaju prethodnu zaštitu, odnosno dobara za koja se pretpostavlja da mogu imati takva svojstva, vrše se saglasno Zakonu o kulturnim dobrima ("Službeni glasnik RS", broj 71/94), Zakonu o utvrđivanju određenih nadležnosti autonomne pokrajine ("Službeni glasnik RS", broj 6/02) i propisima donetim na osnovu tih zakona, na osnovu odobrenja koja za izvoz pokretnih kulturnih dobara izdaje Ministarstvo kulture, a za izvoz pokretnih dobara koja uživaju prethodnu zaštitu - Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Narodna biblioteka Srbije, odnosno za područje Autonomne pokrajine Vojvodina - Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu.

Izvoz, odnosno uvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene, u skladu sa Zakonom o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene ("Službeni list SCG", br. 7/05 i 8/05), vrši se na osnovu dozvole Ministarstva za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore.

Za robu čiji su izvoz, odnosno uvoz označeni sa "D" bez posebne oznake, dozvolu izdaje Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, osim za robu iz stava 10. ove tačke.

3. Prilikom primene ove odluke, pri svrstavanju robe primenjuju se odredbe Zakona o Carinskoj tarifi ("Službeni glasnik RS", broj 62/05) i propisa donetih na osnovu tog zakona.

4. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Sledeći